SpanjeMarktplaats

Auteur Onderwerp: Inductiekookplaat aansluiten  (gelezen 4296 keer)

Offline doggy1

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 78
  • Plaats: Canillas de Aceituno, Malaga
Inductiekookplaat aansluiten
« Gepost op: 24 maart 2018, 11:51:44 am »
Wij hebben net een inductiekookplaat bij Ikea gekocht(Trevlig).
Er zit geen stekker aan, maar we 5 draden.
In ons huis bevindt zich geen Perilex stekker. De oude elektrische oven met bijbehorende keramische kookplaat was gewoon aangesloten op geaarde contactdoos en werkte prima.
Nu heb ik de bruine en zwarte draad op fase aangesloten en de 2 blauwe aan de N. De geelgroen aan de aarde. Ik krijg inductieplaat niet aan. Kan dit aan elektrische(verkeerde?)aansluiting liggen?
Moet ik perse nu een 2 fasen installatie aanschaffen?

Offline Paul Zagers

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 828
  • Paul Zagers
  • Plaats: Roosendaal (NL) Coveta Fuma (ES)
Re: Inductiekookplaat aansluiten
« Reactie #1 Gepost op: 24 maart 2018, 12:08:29 pm »
Hoi, deze vraagt geeft duidelijk aan dat je een electricien moet inschakelen.

Perilex en een inductie is een verhaal apart, daar heb je echt aanpassing aan je installatie voor nodig, in ieder geval dien je het vermogen te verdelen over 2 fases.

Ikea geeft aan; Trevlig;

Kookplaat met inductiezones: 1x180 mm, 1x145 mm en 1x210 mm.
1x1800W inductiezone.
1x1200W inductiezone.
1x2100W inductiezone.
Spanning: 220-240V
Stroom: 2x16A of 1x32A.
Aansluitvermogen: 5100W

Aansluitvermogen: 5100W, dat kun je niet op 1 fase aansluiten zoals je nu geprobeerd hebt, maar dient verdeelt te worden over 2 fases.

Normaal heeft een Perilixsnoer 5 aders:
– bruin: fase 1 / L1
– zwart: fase 2 / L2
– blauw: nul N1
– grijs: nul N2
– groen geel: PE = beschermingsleiding of aarde

Je typeplaatje op het inductietoestel en de aansluitingen op je kooktoestel zijn hierin belangrijk.

Wat technische info;

Het perilex stekkersysteem wordt vaak gebruikt om een fornuis en/of oven van stroom te voorzien. Een gebruikelijke 16A installatieautomaat kan maximaal 3680W aan. Om toch een kookplaat met een groter vermogen te installeren in een 1 fase groepenkast wordt de aansluiting gesplitst in twee delen. Er gaat een gesplitste fase naar de kookaansluiting (perilex contact) waardoor de stroom over twee aders is verdeeld.

Stap 1: Spanningsloos maken. Het is belangrijk dat de installatiegroep waarmee je gaat werken, spanningsloos wordt gemaakt. In het geval van een perilex aansluiting betreft het hier dus een dubbele installatiegroep (fornuisgroep). Om de groep spanningsloos te maken zet je de aardlekschakelaar om.

Stap 2: Aardedraad aansluiten Sluit de binnenkomende groen/gele aardedraad aan op markering A.

Stap 3: Nuldraad aansluiten Sluit de nuldraad die vertrekt vanaf markering N1 aan op markering N van het perilex contact. Sluit de nuldraad die vertrekt vanaf markering N2 aan op markering 2.

Stap 4: Fasedraad aansluiten Sluit de fasedraad die vertrekt vanaf markering L1 aan op markering 1 van het  contact. Sluit de fasedraad die vertrekt vanaf markering L2 aan op markering 3.Belangrijk: Controleer of alle draden goed vastzitten!

Stap 5: Spanning inschakelenJe bent klaar met aansluiten en kunt nu de spanning weer inschakelen.


« Laatst bewerkt op: 24 maart 2018, 12:19:54 pm door Paul Zagers »

Offline doggy1

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 78
  • Plaats: Canillas de Aceituno, Malaga
Re: Inductiekookplaat aansluiten
« Reactie #2 Gepost op: 24 maart 2018, 12:54:34 pm »
Ik probeer te reageren, maar net lukte het niet, want forum gaf aan al verzonden, maar er staat niets. Nu kijken of deze door komt.
« Laatst bewerkt op: 24 maart 2018, 12:59:19 pm door doggy1 »

Offline doggy1

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 78
  • Plaats: Canillas de Aceituno, Malaga
Re: Inductiekookplaat aansluiten
« Reactie #3 Gepost op: 24 maart 2018, 13:00:01 pm »
Als ik een bestandje van 700kb mee wil sturen, dan komt reactie niet door :(

Offline doggy1

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 78
  • Plaats: Canillas de Aceituno, Malaga
Re: Inductiekookplaat aansluiten
« Reactie #4 Gepost op: 24 maart 2018, 13:11:47 pm »
De groep waar de inductie op is aangesloten is 25A(helaas lukt het niet om fotobestandje(700kb) mee te sturen, want dan stagneert forum.
Dat zou toch genoeg moeten zijn(oven gebruik ik niet meer)? De plaat is max 5100W, dat geeft volgens mij 22A.
In de aansluitinstructies van Ikea staat bij UK en AU, dat voor aansluiting op 220V, de 2 blauwe samen aan de Null, de bruine+zwarte aan de fase en de aarde aan aarde kan. Waarom zou dat hier in Spanje niet werken?
« Laatst bewerkt op: 24 maart 2018, 13:18:42 pm door doggy1 »

Offline Paul Zagers

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 828
  • Paul Zagers
  • Plaats: Roosendaal (NL) Coveta Fuma (ES)
Re: Inductiekookplaat aansluiten
« Reactie #5 Gepost op: 24 maart 2018, 13:23:26 pm »
De kookplaat heeft een vermogen van 5100 W : 230 Volt = 22,17 A.


Je moet er wel zeker van zijn dat er echt 230 Volt uit komt, bij ons is het vaak maar 220 V in huis in Spanje.
Dan heb je 5100 w : 220 = 23,18 A

Echter Ikea geeft aan dat je minimaal 2 x 16A nodig hebt of 1 x 32A.

Bij het inschakelen krijg je altijd een piekvermogen, dan zal je aan 1x 25A waarschijnlijk niet genoeg hebben.

Het enige juiste / veilig antwoord blijft toch echt de 2 fases verdelen over 2 x 16A.

Daarnaast als je de fases nu correct (alles op 1 fase) zou hebben aangesloten, zou je op zich 1 plaatje aan moeten kunnen zetten, dat de plaat nu helemaal niets doet is toch een verkeerde aansluiting vrees ik.
« Laatst bewerkt op: 24 maart 2018, 13:26:14 pm door Paul Zagers »

Offline doggy1

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 78
  • Plaats: Canillas de Aceituno, Malaga
Re: Inductiekookplaat aansluiten
« Reactie #6 Gepost op: 24 maart 2018, 13:29:02 pm »
Zit dan waarschijnlijk niets anders op dan 2 fasen aan te laten leggen(zal wel wat kosten ben ik bang, want dan moeten er draden bij getrokken worden en andere zekeringen geïnstalleerd vrees ik).
Raar is dat in UK en AU wel de aansluiting voor 220V anders is(misschien zwaarderebzekeringen)

Offline Paul Zagers

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 828
  • Paul Zagers
  • Plaats: Roosendaal (NL) Coveta Fuma (ES)
Re: Inductiekookplaat aansluiten
« Reactie #7 Gepost op: 24 maart 2018, 13:37:12 pm »
Wellicht hebben ze daar andere aansluitingen qua bedrading en zekeringen inderdaad.

Je wilt natuurlijk geen brand in je meterkast, met alle gevolgen van dien.

Maar je hebt als ik het goed begrijp, je aansluiting nu aangesloten conform UK/AU ?
Dan zou hij toch moeten werken!

Je zou dan zonder probleem:
1x1800W inductiezone.
1x1200W inductiezone

Tegelijkertijd moeten kunnen gebruiken.

Offline doggy1

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 78
  • Plaats: Canillas de Aceituno, Malaga
Re: Inductiekookplaat aansluiten
« Reactie #8 Gepost op: 24 maart 2018, 13:40:58 pm »
Ik begin nu idd te vrezen dat er met de plaat iets niet goed is(was aanbieding in koopjeshoek, wel met 2 jaar garantie)

Offline Paul Zagers

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 828
  • Paul Zagers
  • Plaats: Roosendaal (NL) Coveta Fuma (ES)
Re: Inductiekookplaat aansluiten
« Reactie #9 Gepost op: 24 maart 2018, 13:43:59 pm »
Misschien een tip! meestal zit er een inschakelbeveiliging op (kinderslot) :)

Offline Janus

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 3.282
  • Plaats: Benissa
Re: Inductiekookplaat aansluiten
« Reactie #10 Gepost op: 24 maart 2018, 14:14:15 pm »
Ik heb het idee dat er hier wat langs elkaar wordt heen gepraat.
Quote (selected)
Aansluitvermogen: 5100W, dat kun je niet op 1 fase aansluiten zoals je nu geprobeerd hebt, maar dient verdeelt te worden over 2 fases.

Dat is onzin natuurlijk, misschien bedoel je 2 draden zoals in je plaatje ook getekend is?


Misschien kan doggy1 wel even vertellen welke Hoofdzekering/automaat hij heeft?
En de draaddikte naar zijn kookplaat?
Maar zoals al opgemerkt iets zou er toch moeten werken zoals je het nu aangesloten hebt.
Meet je wel spanning?

Offline Paul Zagers

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 828
  • Paul Zagers
  • Plaats: Roosendaal (NL) Coveta Fuma (ES)
Re: Inductiekookplaat aansluiten
« Reactie #11 Gepost op: 24 maart 2018, 14:31:54 pm »
Dat is onzin natuurlijk, misschien bedoel je 2 draden zoals in je plaatje ook getekend is?

Hoi Janos, het is geen onzin hoor, zoals in het plaatje staat, zodra je het inductietoestel verdeeld over 2 groepen, dan heb je 4 draden; dan krijg je : N1 / L1 en N2 / L2, dus dan heb je het verdeelt over 2 groepen, oftwel 2 fase. In een elektrisch schema wordt de fasedraad aangeduid met de letter L (afkorting van het Engelse live).

Offline Janus

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 3.282
  • Plaats: Benissa
Re: Inductiekookplaat aansluiten
« Reactie #12 Gepost op: 24 maart 2018, 14:41:12 pm »
Sorry Paul maar nu zit je echt verkeerd.
Onder de automaat zit het op 1 fase en de Nul aangesloten, (mono fase) hoe kan je dan aan de andere zijde 2 fase krijgen?


Offline Paul Zagers

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 828
  • Paul Zagers
  • Plaats: Roosendaal (NL) Coveta Fuma (ES)
Re: Inductiekookplaat aansluiten
« Reactie #13 Gepost op: 24 maart 2018, 14:47:57 pm »
Sorry Paul maar nu zit je echt verkeerd.
Onder de automaat zit het op 1 fase en de Nul aangesloten, (mono fase) hoe kan je dan aan de andere zijde 2 fase krijgen?
Oeps je hebt gelijk!

Om toch het vermogen bij een éénfase aansluiting te kunnen leveren zonder de leidingen te overbelasten wordt deze aansluiting gesplitst in 2 delen. Er gaat een gesplitste fase heen naar de kookaansluiting waardoor de stroom zich nu over 2 aders/draden verdeeld en deze stroom komt dan over een gesplitste nul weer terug.

Dit is de juiste uitleg! Het blijft inderdaad éénfase aansluiting in 2 verdeeld.



Ik had niet goed naar het plaatje gekeken, wat ik op internet gevonden had.

Alleen als de hoofdaansluiting onder de 2 automaten in 2 fases is verdeeld is het een offiële 2 fase aansluiting.
« Laatst bewerkt op: 24 maart 2018, 15:10:27 pm door Paul Zagers »

Offline doggy1

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 78
  • Plaats: Canillas de Aceituno, Malaga
Re: Inductiekookplaat aansluiten
« Reactie #14 Gepost op: 24 maart 2018, 15:13:10 pm »
Er staat spanning op. Kinderslot uitgeschakeld. Onze buren met zelfde stroomvoorziening trouwens alles gewoon aangesloten via 3 aderig. Nog geen zekeringen doorgeslagen.

 

Zoeken in het archief van 175.000 postings! Om te kunnen zoeken, dient u ingelogd te zijn.

Online status

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Advertentie SpanjeMarktplaats.nl

* Poll

Topic bestaat niet.

Kies een kleur



Forumstandaard

Permanent