SpanjeMarktplaats

Auteur Onderwerp: Huurkoop  (gelezen 3733 keer)

Offline lucky

  • Forumlid
  • ***
  • Berichten: 10.975
  • Good luck
  • Plaats: Alzira
Huurkoop
« Gepost op: 25 februari 2015, 08:50:16 am »
Wat is huurkoop eigenlijk ?
Hoe werkt het in praktijk ?


Ik las dat het een goede investering zou zijn , beter zelfs dan bij een bank , het zou een win-win situatie zijn voor beide partijen ......is dat ook zo ?


Kan men enkel iets (ver)huurkopen als men het reeds in bezit heeft of kan de volgende constructie ook ?


Stel iemand vind een interessant onroerendgoed maar kan niet lenen in Spanje , een ander doet de aankoop maar geeft het direct door in huurkoop aan de eerste partij ,is dit legaal ?


Texas bracht me op dit idee  ;)

Offline pietmeijers

Re: Huurkoop
« Reactie #1 Gepost op: 25 februari 2015, 09:01:27 am »

Even snel om de terminologie te verklaren een citaat uit Wikipedia :


Huurkoop is een kredietvorm. De intentie ervan is de eigendomsoverdracht van een goed - de koop - maar vormelijk gaat het om huur. Dat betekent dat de kredietverstrekker een duurzaam goed, voor een bepaalde periode ter beschikking stelt van een kredietnemer, tegen betaling van een periodieke vergoeding, de huur. Die huur wordt berekend op zodanige wijze dat aan het einde van de periode de koop doorgaat.

Huurkoop verschilt van lease door het feit dat de eigendomsoverdracht aan het einde van het traject van rechtswege gebeurt en dus niet optioneel is.

Huurkoop verschilt van koop op afbetaling door het feit dat de eigendomsoverdracht pas overgaat op de huurkoper aan het einde van de periode.

Een variant is een huurkoopcontract waarbij de huurkoper op elk ogenblik in het traject de koopoptie kan uitoefenen tegen vooraf bepaalde voorwaarden (namelijk de verrekening van de betaalde huur als deel van de koopprijs).

Het voordeel voor de kredietverstrekker is dat het goed de facto een zakelijke borgstelling blijft vormen voor de uitoefening van het contract. Komt de huurkoper zijn verplichtingen niet na dan kan de huurverkoper zijn eigendomsrecht laten gelden en de koper het verder genot van het goed ontzeggen (wat niet wil zeggen dat er dan eventueel geen schadevergoeding moet betaald worden).

Het voordeel voor de huurkoper is dat door het verminderde risico aan de kant van de verkoper, het krediet goedkoper is, en dat bij niet-naleving van de huurkoop-verplichting enkel het voorwerp borg staat. Bij een koop-op-afbetaling kan de verkoper tot beslagleggingen overgaan (in de eerste plaats op de inkomsten, indien nodig ook op goederen).

Huurkoop is derhalve een constructie die vooral goederen tot voorwerp heeft met een lange tot zeer lange levensduur.


http://nl.wikipedia.org/wiki/Huurkoop


In principe kan er dus vanalles geregeld worden, ook in Spanje, zolang de normale rechten van de huurder en verhuurder maar niet aangetast worden.


In Spanje is een veelvoorkomende optie dat bij verkoop een onroerend goed wordt aangeboden aan de huurder, waarbij (indien vooraf overeengekomen) geheel of gedeeltelijke verrekening van reeds betaalde huurtermijnen plaatsvindt.

Offline Irene W

Re: Huurkoop
« Reactie #2 Gepost op: 25 februari 2015, 13:40:45 pm »
Lucky, in principe is dat legaal natuurlijk, de 'huurder' betaalt de huur totdat de koopsom voldaan is.

Er moeten goede afspraken gemaakt worden over onderhoudskosten etc., dus een gedegen contract is zeer belangrijk.
Meestal doet de huur-koper wel een aanbetaling net zoals bij een gewone koop.

De huur-koop constructie wordt hier in Galicië ook weleens toegepast als bv de beschrijving van het onroerend goed (of de verdeling van een erfenis) nog niet goed geregeld is.
De huurkoper huurt het dan totdat dit allemaal geregeld is, wat soms veel tijd in beslag kan nemen.
Je hebt hiervoor de volle medewerking nodig van de verkoper(s) en de koper(s). Het wordt meestal geregeld door de makelaar. (ik ken in Galicië eentje die hier ervaring mee heeft)


 

Zoek in een archief van 235.000 berichten. Om gebruik te kunnen maken van uitgebreid zoeken, dient u ingelogd te zijn. Een account aanmaken kan hier.

Online status

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Advertentie SpanjeMarktplaats.nl

* Poll

Topic bestaat niet.

Kies een kleurForumstandaard

Permanent