SpanjeForum

Fora => Gezondheid => Topic gestart door: Rene op 26 april 2013, 11:49:20 am

Titel: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: Rene op 26 april 2013, 11:49:20 am
Ik ben mij een beetje aan het verdiepen in de zorgverzekering in Spanje. ik kom tegen : CaserAchmea, Zorg in Spanje en Cogesa SpanjePolis. Heeft iemand nog tips of dingen waar ik op moet letten. Waar valt Sanitas eigenlijk onder ?
Titel: Reageer op: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: pietmeijers op 26 april 2013, 12:51:36 pm
CaserAchmea en Sanitas zijn verzekeraars. Zorg in Spanje en CogesaSpanjepolis zijn tussenpersoenen.

Wat wil je eigenlijk weten?

Je weet dat al de particuliere verzekeraars bestaande kwalen uitsluiten en bijzondere behandelingen als nierdialyse, chemoterapie (als voorbeeld) uitsluiten. Evenzo kunnen de premies/voorwaarden fors aangepast worden bij veel schade.

Zie het dus niet als een 100% vervanger van de Seguridad Social.
Titel: Reageer op: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: Andres op 26 april 2013, 15:05:30 pm
Kan men nu vrijwillig opteren voor de vrijwillige premieoptie bij de Seg. Social c.q. regionale ziekenfonds?
Titel: Reageer op: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: Jack op 26 april 2013, 16:45:29 pm
In Valencia kan dat maar dan moet je resident zijn en minimaal 6 maanden staan ingeschreven in de Padron.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: Peter van den Brand op 19 april 2017, 10:42:11 am
Sinds 2006 verzekerd bij Sanitas Spanjepolis. In 11 jaar is de premie met ruim 350% verhoogd, van 1.200€. naar 4.500€. (2 pers.). sinds 2010 is er een prijs limit voor o.a. nieuwe heup, knie, pacemaker etc.etc., dan betekent dus flink bijbetalen. Medicijnen buiten het ziekenhuis worden niet vergoed, hetgeen dus flink kan oplopen. Bijdrage bij artsbezoek van 12€. en 24€. bij ziekenhuisopname.
Daarnaast hebben we hele goede ervaring met de Seguridad Social (Dënia), er is hier een zeer modern ziekenhuis. Wij overwegen om Spanjepolis te beëindigen.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: roelant op 19 april 2017, 11:27:12 am
Heb je recht op Seguridad Social?
Wat dekt die Spanjepolis dan wél?
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: Bob op 19 april 2017, 11:27:27 am
Het grote voordeel van Sanitas is dat je overal meteen terecht kan. Het is ontzettend frustrerend wanneer je een ingreep of behandeling nodig hebt maar bij de seguridad social drie maanden in ongemak moet wachten. Daarnaast zijn ziekenhuizen van Sanitas comfortabeler dan veel van de seguridad social.

Wij gebruiken zowel Sanitas als seguridad social naast elkaar. Zelfs voor een zelfde behandeling gaan we naar beide. Bijvoorbeeld voor de onderzoeken gaan we naar Sanitas zonder wachttijd of ver reizen en dan nemen we die uitslagen mee naar de dokter van de seguridad social. Die doktoren adviseren dat zelf vaak en zeggen dat je bepaalde dingen beter bij Sanitas kan doen omdat iets bijvoorbeeld maar bij één ziekenhuis van de seguridad social kan wat weer net niet gunstig bereikbaar is. Daarnaast werken artsen van seguridad social ook vaak voor Sanitas.

Sanitas is inderdaad erg duur maar ik vind het nog steeds het geld waard.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: roelant op 19 april 2017, 11:44:49 am
Maar buiten de korte wachttijden en het comfort van de ziekenhuizen(wat moet ik mij daar eigenlijk bij voorstellen?),wát zijn precies de ingrepen/behandelingen die beter zijn bij Sanitas?
Ik vraag het uit nieuwsgierigheid,ikzelf heb nm uitsluitend ervaring met de Seguridad Social,dus ik kan het niet vergelijken.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: Bob op 19 april 2017, 12:04:38 pm
Ik denk niet dat ingrepen beter zijn, in tegen deel. Neem nu ziekenhuizen als La Paz of Ramon y cajal en Madrid (die ken je vast wel). Dat zijn ziekenhuizen met een goede naam maar komen op ons enorm benauwend over. Heel veel mensen in volle zalen, ingewikkelde plattegronden met veel gangen en te kleine liften. Het ziet er vies uit met onlangs een bacteriële uitbraak in la paz waardoor een hele vleugel gesloten moest worden.

Vergelijk dat met een ziekenhuis als La moraleja of andere typische mooie witte Sanitas ziekenhuizen met water dispensers, WiFi en luxe speelruimte voor de kinderen.

Niet beter, wel gemakkelijker. Bij de seguridad social is een wachttijd van meer dan een uur niet ongebruikelijk. Bij Sanitas kan je vaak zo doorlopen.

Daarnaast ken ik zoveel gevallen van mensen die pijn hebben maar lang moeten wachten voor ze bij de seguridad social terecht kunnen.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: Bob op 19 april 2017, 12:19:30 pm
Ik vergeet nog dat je bij Sanitas je eigen kamer hebt met een sofabed voor je partner en dat ze je komen vragen wat je wilt eten van een menu en bij de seguridad social heb je kans dat je op een zaal terechtkomt en de patiënt naast je de hele familie op bezoek krijgt.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: roelant op 19 april 2017, 13:10:45 pm
Mijn eerste dochter is in het Gregorio Marañon geboren,dat was een prima ervaring.Vlak daarna is de gehele neonato afdeling vernieuwd,dus zal het nu nog wel goed zijn.
Mijn tweede is in La Paz geboren,ook goed.Maar daar heb ik wel eens "verhalen" over gehoord,oa een brandje wat uitbrak en die higiene waar jij het over hebt.
De doktersbezoeken na de bevalling zijn toen overgeplaatst naar dat nieuwe ziekenhuis in Alcobendas,wat toen nét openging.Ook daar waren we best tevreden.
Het kan inderdaad dat je met meerdere personen op 1 kamer komt te liggen,dat is natuurlijk minder.
Het bezoek is tegenwoordig vrij streng geregeld,met draaihekjes en er mag maar 1 persoon tegelijk,zoiets.

Nu ik al weer 7 jaar in een provinciestadje woon,merk ik dat er flink verschil in kan zitten op welke plek je zit.Madrid en Barcelona zijn enorm hectisch en daardoor hun ziekenhuizen ook.Het ziekenhuis in Vic,wat dienst doet voor de hele "comarca"(streek zeg maar zoiets als provincie),is weliswaar al wat ouder,maar uitstekend onderhouden en je ligt vrijwel altijd alleen op een kamer.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: Bob op 19 april 2017, 13:27:56 pm
Een ander voordeel van Sanitas vind ik dat je zelf een dokter kan kiezen. Een familielid van ons heeft grote problemen omdat een dokter van de seguridad social een simpele ingreep niet goed heeft uitgevoerd. Had ze Sanitas gehad, ga je naar een ander maar bij de seguridad social kom je in een eeuwig durende molen terecht terwijl je met je problemen blijft zitten.

Ik zeg niet dat er bij Sanitas geen fouten worden gemaakt maar het is wel makkelijker op te lossen.

Bij onze eerste zoon heeft de seguridad social ook steken laten vallen. Meerdere dokters zagen een duidelijk zichtbaar probleem niet. Uiteindelijk hebben we zelf een expert gevonden en deze dokter onze zoon laten behandelen. Die hele ingreep heb ik zelf betaald en toen volledig bij Sanitas kunnen declareren. Toen hadden we de bijdrage van Sanitas er voorlopig weer uit. Die declaratie ging makkelijk en vlug.

Gelukkig hadden we Sanitas. Mijn vrouw had toen ook heel erg veel pijn vanwege een ontsteking. Ook daarbij liepen we tegen een muur op bij de seguridad social. En daar werden we wanhopig van omdat die pijn alleen maar erger werd maar de arts gewoon zei dat ze niets had. Bij de seguridad wilde ze eerst geen onderzoek doen toen mijn vrouw pijn in haar borst had bij de borstvoeding en later toen ze toch een proef namen zagen ze de bacterie niet die ze uiteindelijk bij het laboratorium van de universiteit wel vonden waarna ze aan de antibiotica moest. Een arts van de seguridad social heeft wel sorry gezegd maar we hebben zelf moeten zoeken naar hulp. Daarnaast zeiden ze bij de universiteit dat dokters hun onderzoeken niet lezen en dus achterlopen omdat ze hun kennis niet updaten.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: Carimar op 19 april 2017, 14:23:55 pm
Ben tevreden met zowel seg.social en Adeslas.. wanneer ik snel behandeling nodig heb kies ik voor Adeslas vanwege de korte wachttijden en de vrije keuze in artsen en ziekenhuizen.
Het is niet goedkoop hoe ouder hoe duurder.Maar zolang ik het kan betalen blijf ik dubbel verzekerd.
Ik kom wel regelmatig in  de universiteits hospital Josep Trueta Gerona Uitstekende artsen maar het gebouw is wel aan vervanging toe.Sommige afdelingen zijn gerenoveerd maar de kamers zijn oud en  een opknapbeurd nodig vooral  de douche en toilet brrr....
Het ziekenhuis in Palamos is prima voor kleine operaties er is geen UCI.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: lucky op 19 april 2017, 15:01:31 pm
Ik vergeet nog dat je bij Sanitas je eigen kamer hebt met een sofabed voor je partner en dat ze je komen vragen wat je wilt eten van een menu en bij de seguridad social heb je kans dat je op een zaal terechtkomt en de patiënt naast je de hele familie op bezoek krijgt.
Hangt er helemaal vanaf WAAR je in het ziekenhuis beland , hier zijn er geen zaaltjes .
Enkel na een operatie lig je op een soort intensifcare afdeling met meerdere patienten , zodra je volledig wakker bent mag je naar je eigen kamer .
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: roelant op 19 april 2017, 15:12:44 pm
Dat bedoelde ik ook,Lucky.Maar in een stad als Madrid krijg je een ziekenhuis toegewezen vanwege waar je woont,je kunt niet (altijd) kiezen.
Hier in Vic kun je dus óók niet kiezen want er is er maar één,en die is gelukkig erg goed én universitair;ook zonder zalen etc.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: Tulip op 19 april 2017, 17:29:04 pm
Een goede privé zorgverzekering vinden is niet makkelijk, zeker als je de taal niet matig bent. Over het algemeen bieden particulieren verzekeraars een betere service dan de "Seguridad Social" in Spanje, dit zie je vooral terug in geen, of kortere wachttijden en de expertise van de particuliere ziekenhuizen. Bij Tulipán Relocation Services kunnen wij je helpen de juiste verzekering af te sluiten en de maandelijkse premie hiervan is veelal goedkoper dan dat je rechtstreeks de verzekering af zou sluiten. Daarnaast krijg je uitleg over de kleine lettertjes, zodat je niet voor verassingen komt te staan. Afhankelijk van je wensen kunnen wij de beste of goedkoopste verzekeraar voor jou selecteren uit een totaal van 9 verschillende zorgverzekeraars. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend geprek.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: Bob op 19 april 2017, 17:35:38 pm
en de expertise van de particuliere ziekenhuizen

Er is niet meer expertise bij particuliere ziekenhuizen en wellicht zelfs minder. Ik heb ook slechte ervaringen met particuliere ziekenhuizen overigens.

Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: MalagaHenk op 19 april 2017, 17:55:20 pm
Afhankelijk van je wensen kunnen wij de beste of goedkoopste verzekeraar voor jou selecteren uit een totaal van 9 verschillende zorgverzekeraars

Even op de website gekeken, er worden alleen zorgverzekeringen aangeboden die gelieerd zijn aan DKV. Ik kan daar namelijk niet de andere 8 verschillende zorgverzekeraars vinden.

Zelf tevreden met ASSSA Summum.

 
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: lucky op 19 april 2017, 18:09:38 pm
Vraag van mij werd reeds beantwoord door de site te lezen ....niks voor diabetica patienten dus .
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: Tulip op 19 april 2017, 18:29:24 pm
Beste MalagaHenk; op onze site staan de volgende verzekeraars vermeld die zorgverzekeringen aanbieden: Allianz, Agrupacio, AXA, Generali, Metlife, Adeslas, UltraPlus, Zurich.**link verwijderd, Irene moderator**Deze verzekeraars zijn niet gerelateerd aan DKV en bovendien veel goedkoper. Kan het zijn dat je op een andere site hebt gekeken?
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: Tulip op 19 april 2017, 18:42:41 pm
Sorry MalagaHenk er zat een foutje in de pagina,
je had gelijk. Ik heb het gecorrigeerd. Bedankt voor je opmerking.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: ES_001 op 19 april 2017, 18:48:07 pm
Zit nog een foutje vermoed ik  ;) , namelijk voordat je een verzekering afsluit moet je heeeel goed de kleine lettertjes doorlezen of niet ?
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: roelant op 19 april 2017, 20:09:23 pm
Ten eerste,Tulipan,moet je betalen om hier te adverteren.Maar alvorens die investering te doen,zou ik een "grote mensen"advertentie even op spelfouten checken...Of zit verassen ook in jullie pakket aangeboden?Kan best natuurlijk...
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: gallito op 19 april 2017, 21:38:40 pm
Verzekering?
Iedere particuliere ziektekostenverzekering sluit, bij voorbaat, reeds bestaande kwalen uit.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: pietmeijers op 19 april 2017, 21:41:50 pm
Voordat iemand ook maar de illusie heeft dat een particuliere verzekering ook maar ten dele in de plaats van de Seguridad Social kan tredeen, laat hij de zoekfunctie op dit forum gebruiken.
Misleiding bij de verkoop van particuliere verzekeringen is schering en inslag.
Men zij gewaarschuwd, en ja, ik schrijf uit ervaring.
Als aanvulling op de Seguridad Social wellicht maar zeker niet omdat particuliere zieknhuizen altijd beter zouden zijn, verre van dat.
Misleiding en commissiehonger speelt vaak een rol bij dit soort berichten.
Laat het forum daarvoor gespaard blijven.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: nichan2 op 20 april 2017, 08:42:10 am
Zit nog een foutje vermoed ik  ;) , namelijk voordat je een verzekering afsluit moet je heeeel goed de kleine lettertjes doorlezen of niet ?

De BRUL  letters zijn er enkel om mensen te lokken. Zeggen verder weinig.
De kleinste lettertjes zijn het belangrijkst. Goed lezen dus.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: MalagaHenk op 20 april 2017, 09:20:40 am
Piet, ik begrijp je argumentatie, maar voor een ieder die geen gebruik kan maken van de Seguridad Social om wat voor reden dan ook, of tot men gebruik kan maken van de Seguridad Social  is een particuliere verzekering de enige oplossing.

Ben het eens met Carlo dat de kleine lettertjes goed gelezen moeten worden om tot een verstandige keuze te komen. Maar dat geldt voor elke verzekering, bankzaken etc etc.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: pietmeijers op 20 april 2017, 09:35:07 am
Een goede privé zorgverzekering vinden is niet makkelijk, zeker als je de taal niet matig bent. Over het algemeen bieden particulieren verzekeraars een betere service dan de "Seguridad Social" in Spanje, dit zie je vooral terug in geen, of kortere wachttijden en de expertise van de particuliere ziekenhuizen.

Henk, het citaat hierboven waarbij een vergelijking met de Seguridad Social wordt gemaakt is dus puur misleidend. Niets anders dan misleiding. Deze zin slaat op mensen die een "keuze" zouden hebben tussen Seguridad Social en een particuliere verzekering.

Men hoort beter te adviseren.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: Tulip op 20 april 2017, 09:42:18 am
Ik heb zelf geen particuliere verzekering, wel gehad omdat ik resident wilde worden in Spanje en op dat moment geen werk had. Ik heb toen hulp gehad om de verplichte particuliere verzekering te kiezen en betaalde dezelfde premie als dat ik de verzekering rechtstreeks zou hebben afgesloten, dat was fijn. Deze service biedt ik nu zelf aan; is niet mijn hoofdzaak, ik ben geen verzekeringsagent, alleen daar om mensen te helpen die een particuliere verzekering willen. Je moet niet de illusie hebben dat de Seguridad Social goed werkt. Ik ken mensen waarbij kanker was geconstateerd en na 3 maanden nog niet geholpen waren. Één persoon heeft de de keuze gemaakt om voor een particulier ziekenhuis te kiezen en daar de operatie uit laten voeren (slechts anderhalve week wachten!) en is geheel genezen. Dit koste enkele honderden euros, die hij uit eigen zak betaalde. Drie maanden na zijn operatie had hij nog steeds niets gehoord van de Seguridad Social! Dit is al 6 maanden wachten op een operatie om kanker weg te halen! Dus zo kun je het probleem ook oplossen en dit is dus ook een keuze die je kunt maken Piet.

Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: pietmeijers op 20 april 2017, 10:19:46 am
Ik ken zo'n veertig ziekenhuizen in Spanje, openbaar en particulier, niet alleen van buiten maar ook van binnen. En ken ook de verhalen over disfuncioneren van ziekenhuizen, welk dan ook.

U gaat fundamenteel de fout in op een paar belangrijke punten :

1. u roept de vergelijking op tussen Seguridad Social en particuliere verzekering, deze kunnen NOOIT vergeleken worden. Een particuliere verzekering kan geen gelijkwaardig alternatief zijn, zoals u doet voorkomen, en al zeker geen betere voorziening.

2. u adviseert inhoudelijk over verzekeringen, zowel op uw site als hier op het forum, terwijl u aangeeft geen agentschap te hebben. Daarmee bent u wettelijk in overtreding. U zult zich moeten kwalificeren en registreren. De wetgever vereist dit om adviezen op basis van borrelpraat en commissiedrang te voorkomen.

Ik kan hier nog wel tiegpunten aan toevoegen.

Ik vind dit onderwerp te serieus om onbesproken te laten.

Gebruik de zoekfunctie op dit forum eens, daar wordt men wijzer van.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: George van de Rebelleclub op 20 april 2017, 10:25:24 am
Ik ken mensen waarbij kanker was geconstateerd en na 3 maanden nog niet geholpen waren.
Toen bij mijn vrouw kanker gediagnostiseerd werd, lag ze een week daarna al aan de chemotherapie. Gewoon bij de Seguridad Social.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: Tulip op 20 april 2017, 10:31:51 am
2. u adviseert inhoudelijk over verzekeringen, zowel op uw site als hier op het forum, terwijl u aangeeft geen agentschap te hebben. Daarmee bent u wettelijk in overtreding. U zult zich moeten kwalificeren en registreren. De wetgever vereist dit om adviezen op basis van borrelpraat en commissiedrang te voorkomen.

Piet , ik wil alleen aangeven dat verzekeringsadvies niet mijn hoofdzaak is. Onze consultants en ook ik zijn geregistreerd bij DGS en ik ga nergens in overtreding.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: pietmeijers op 20 april 2017, 10:48:19 am
en ik ga nergens in overtreding.

Dan zou ik maar gauw uw website voorzien van de verplichte fiscale en registratiegegevens.

U voorkomt daarmee dat U Uw bedrijf moet stilleggen en een hoge boete krijgt.

Echt een goedbedoeld advies.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: roelant op 20 april 2017, 11:33:35 am
De website is een schoolvoorbeeld van "en tevens verzorgen wij ook.."
Brengen jullie ook pizza aan huis?
Het staat vol spelfouten;daar zeggen we tegen elkaar hier op het forum niks over,maar een professionele website mag wel iets nauwkeuriger in elkaar gedraaid worden.
Als je resident wilt worden,en je hebt géén toegang tot de Spaanse Seguridad Social,wordt geëist dat je zélf een verzekering meeneemt,inderdaad.Dit kan echter nooit een partikuliere verzekering zijn,omdat "tevens ook" geëist wordt dat die verzekering die je meeneemt minimaal dezelfde dekking moet hebben als de Seguridad Social!Dat is dus nooit het geval.

Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: Bob op 20 april 2017, 11:52:12 am
Roelant, ik heb mijn permanente NIE gekregen op basis van mijn Sanitas verzekering omdat ik de seguridad social nog niet rond had.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: roelant op 20 april 2017, 12:45:53 pm
Er kunnen verschillen in zitten,van plaats tot plaats, over hoe de ambtenaar jouw aanvraag behandeld.
Ook het beoordelen van de verzekering hoort daarbij.Daarover,en de vele andere verschillende ervaringen mbt het Resident worden,is hier ook al vaak geschreven.
Maar in de eisen van de vreemdelingen politie staat het zoals ik zeg;Was het overigens niet zó dat jouw spaanse vrouw seg.soc. had?Want dan zou jij in weze meeverzekerd zijn met haar.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: ES_001 op 20 april 2017, 12:53:11 pm
Nichan, Malagahenk, met mijn bericht bedoelde ik dat "tulipan" ook even de kleine lettertjes van het forum kon lezen inzake wat mag en niet mag op het forum aangezien verwacht mag worden dat zij ook verwachten dat je de kleine lettertjes van hun contracten leest.


Ik zie nu dat "tulipan" sponsor is, dit kon ik gisteren toen ik mijn bericht schreef niet zien.
Als hij of zij toen al sponsor was dan is mijn bericht niet relevant geweest, waarvoor mijn excuses.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: Bob op 20 april 2017, 12:54:45 pm
Ja mijn Spaanse vrouw heeft seguridad social en mijn kinderen dus ook maar ik mag niet met haar meeverzekerd zijn omdat ik in Engeland werk en een Europese Health card heb. Dat gaat voor op meeverzekeren ondanks dat die kaart beperkingen heeft. Zou ik geen werk hebben dan zou ik wel met mijn vrouw zijn meeverzekerd. Dat is wat ik zo frustrerend vond. Ik ben toen die procedure begonnen met dat sr formulier.

Ik moest bij de politie mijn volledige Sanitas mundi polis meenemen en die hebben ze ook uitgebreid doorgenomen. Zie elders hier op het forum  waar in wij dat besproken hebben.

In principe wil ik ook gewoon altijd in eerste instantie gebruik kunnen maken van de seguridad social. Zoals hier al is aangegeven is een particuliere verzekering alleen handig als back up en voor gemak.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: ES_001 op 20 april 2017, 13:07:18 pm
ik voel me een beetje ongemakkelijk mag ik wel zeggen dat het voorbeeld "kanker" wordt aangehaald, het zal ongetwijfeld goed bedoeld zijn, maar net als bij George is mijn ervaring geheel anders en ook bij mijn vrouw was het hele proces via de seguridad social uitmuntend, ja UITMUNTEND en ik heb dat van de daken geschreeuwd hier op het forum en er ver buiten, want dat het zo goed zou zijn had ik eerlijk gezegd niet verwacht.

Van dag 1 af was er geen seconde vertraging waarbij stap voor stap (zonder ook maar 1 cent te besparen)het beste traject werd uitgestippeld.
Ik kan me niet voorstellen dat, mijn vrouw waar dan ook beter geholpen zou zijn (tot de dag van vandaag), de controles zijn stipt, uitgebreid en nog steeds wordt er geen euro bespaart.

Als er echt ....aan de knikker is durf ik te stellen dat je bij de seguridad social zeer goed af bent.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: roelant op 20 april 2017, 13:20:09 pm
Ik ben ook blij "verast"(zie Tulipan´s 1ste bericht) dat hij nu sponsort.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: pietmeijers op 20 april 2017, 13:33:22 pm
verassingen

Ja Roelant, ook bij verassingen hoef je niet voor verrassingen komen te staan bij Tulip. Zal zeker een polis voor zijn en anders wel op de pagina verschijnen......
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: Irene W op 20 april 2017, 13:36:54 pm
@Carlo en Roelant, 'Tulipan' was gisteren, na de gemodereerde postings, al bezig sponsor te worden, betalingsbevestiging duurt altijd even ;)
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: Tulip op 20 april 2017, 13:48:26 pm
Er kunnen verschillen in zitten,van plaats tot plaats, over hoe de ambtenaar jouw aanvraag behandeld.

Beste Roeland, ik zou eerst je eigen spelling controleren voordat je kritiek op anderen geeft. Ik wist niet dat dit forum bedoeld is, om andere personen af te kraken. Ik ben verbaasd over de erg spontane reacties.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: ES_001 op 20 april 2017, 13:51:38 pm
Roeland ? een nieuwe ?

Kon het niet laten ;) , het zit hem in de details nietwaar !
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: gallito op 20 april 2017, 13:53:18 pm
Tulip, op dit forum rekenen wij niet af op tik- of spelfouten. De meesten wonen al zo lang in Spanje dat het Nederlands wat is weggezakt.

Anders is het natuurlijk als je op een professionele website je Nederlands niet beheerst. En daar werd aan gerefereerd.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: ES_001 op 20 april 2017, 13:55:58 pm
En zo is het Gallito, niet erg handig van Tulip om zo te reageren als je een zakelijke account neemt en je zo gemakkelijk uit de tent laat lokken.
Daarbij is Roelant een madrileense catalaanse hagenees  ;D

Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: pietmeijers op 20 april 2017, 14:06:20 pm
Echt een goedbedoeld advies.

Tulip, iedereen hier bedoelt de adviezen goed. Doe er je voordeel mee en heel veel succes met je bedrijf.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: lucky op 20 april 2017, 15:01:55 pm
Je moet niet de illusie hebben dat de Seguridad Social goed werkt. Ik ken mensen waarbij kanker was geconstateerd en na 3 maanden nog niet geholpen waren.
Sorry , dat kan ik niet geloven .....in elk geval hebben wij hier hele andere ervaringen !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
De Seguridad Social is suuuu-uuuper !

Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: Tulip op 20 april 2017, 15:07:16 pm
Dit is een ander voorbeeld dan ik noemde, maar het heeft de krant gehaald:

http://www.ideal.es/nacional/201704/08/enfermo-andaluz-cancer-prostata-20170407115429.html (http://www.ideal.es/nacional/201704/08/enfermo-andaluz-cancer-prostata-20170407115429.html)
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: roelant op 20 april 2017, 15:20:53 pm
Het is zeker goed bedoeld allemaal,vooral ook naar iedereen toe die geïnteresseerd is in verzekeringsmaterie.
Als je alle ingredienten bij elkaar opteld:gister was hij nog géén sponsor,een onzinverhaal verkoopsmoesje over een kankerpatient,een website die kronkelig is(het mooiste vind ik "ons kantoor"...)...tsja dan is het niet zo raar dat de opbouwende kritiek in een humoristisch vaatje wordt gegoten,toch?
Uiteraard wens ik je alle succes;zelf heb ik een aantal jaren in Relocation gewerkt in Spanje,oa voor de Haan en Crown.Het is een zeer uitgekauwd iets,je kunt je géén fouten veroorloven,geloof mij maar,er zijn er velen die maken de spoeling dun..
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: pietmeijers op 20 april 2017, 15:39:30 pm
Fouten zullen er altijd en overal gemaakt worden. Maar om daarmee onwetende emigranten die advies zoeken te beïnvloeden ter wille van je eigen commissie, wat anders, vind ik pas verwerpelijk.

Ik kan hier tig dossiers noemen van patiënten die ik vanuit particuliere ziekenhuizen heb moeten laten overbrengen vanwege medisch inadequaat handelen.

Nogmaals, geef goede voorlichting en verlaag je niet tot bangmakerij van mensen die info zoeken.

Hier op dit forum is meer dan voldoende onbevooroordeelde kennis aanwezig op dit gebied. Al jaren.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: Juan el guapo op 20 april 2017, 16:53:43 pm
Ter info: Gallito schrijft: "Iedere particuliere ziektekostenverzekering sluit, bij voorbaat, reeds bestaande kwalen uit". Er zijn uitzonderingen op de regel, ik heb met een speciale actie meegedaan en de bestaande aandoeningen zijn inclusief.

Helaas heb ik niet teveel bestaande aandoeningen, dus niet echt een voordeel  :D :D

Ik heb de verzekering gesloten om bij niet direct-levensgevaarlijke kwalen, 3 maanden te hoeven wachten tot ik bij de specialist van de sec. social terecht kan.
 
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: Spike op 20 april 2017, 17:05:54 pm
Geen ervaring met particuliere ziektekostenverzekering , wel met sec.social , in geval hoogdringendheid hebben ze onmiddellijk zeer goed gehandeld , in geval van preventie ( bv mammografie of niet dringende radiologie ) is er wel wachttijd . Hier in Torrevieja supermodern ziekenhuis .
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: Bob op 20 april 2017, 17:07:46 pm
Over de voordelen van een particuliere verzekering. We hebben net bloed geprikt in het particuliere ziekenhuis. Wachttijd; 0 minuten. Gisteren heb ik een uur bij de seguridad social doorgebracht. Die tijd bestond voornamelijk uit wachten. De uitslag van het bloedonderzoek kan je downloaden van het internet en ook weer meenemen naar een dokter van de seguridad social. Ook als we van de eerste hulp 'Urgencias' gebruik maken gaan we meestal naar het particuliere ziekenhuis.

Een particuliere verzekering is niet noodzakelijk maar het is een stuk gemak en flexibiliteit wat je koopt als toevoeging op de seguridad social.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: roelant op 20 april 2017, 21:24:55 pm
Bloedprikken voor analyse doet mijn vrouw heel vaak;je krijgt direkt voor morgen of overmorgen een afspraak.Dit is altijd sochtends vanaf 8 tot rond 9,omdat die samples naar het lab gebracht moeten worden.Tegeliijkertijd krijg je afspraak met de huisarts,of de specialist die de analyse gevraagd heeft.Hier zit altijd 4 a 5 dagen tussen,want dat is de tijd die het laboratorium nodig heeft,tenzij spoed wordt aangevraagd(dan heb je het resiltast dezelfde dag nog).Ik heb het ocer de seguridad social..En ik hoef niks zelf te downloaden.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: Bob op 20 april 2017, 21:50:44 pm
Maar het punt wat ik wilde maken is dat het niet beter is om particulier verzekert te zijn maar het geeft meer opties.

We hadden net nog een doktersafspraak. Wachttijd 30 seconden en met 20 minuten stonden we weer buiten. Op een lokatie en tijd van onze keuze. Dat lukt je bij de seguridad social hier gewoon niet.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: ES_001 op 20 april 2017, 22:09:06 pm
Sorry Tulip, bij mij heb je je goodwill verspeelt door die link te plaatsen.
Als een lid zoiets plaatst om zijn beweegredenen kracht bij te zetten kan ik daar nog iets bij voorstellen, maar als je beroepsmatig bezig bent en van de hoed en de rand zou moeten weten vindt ik dit niet alleen een ontzettend zwak argument, maar zelfs onbehoorlijk en lomp.

Heb je dit soort "publiciteit" nodig als verkooptruc ?
Je zou het echt eens over een andere boeg moeten gooien hoor, geloof nooit dat jouw aanpak zal werken (long term)
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: lucky op 20 april 2017, 23:02:48 pm
Sorry Tulip, bij mij heb je je goodwill verspeelt door die link te plaatsen.
Idem dito bij mij .

Niet alles wat je in de krant leest is waar ....denk maar eens terug aan de artikels over dat nieuwe flatgebouw (diamant) in Benidorm , dat ze zogezegd de lift vergeten waren op de hogere verdiepingen ....het bleek een misverstand van de journalist , andere kranten namen klakkeloos het artikel over .....heb maar weinig gelezen over aanbieden excuses .


https://www.google.es/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=flatgebouw+diamant+benidorm


Soit , voor mij in ieder geval GEEN private verzekering !!
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: roelant op 21 april 2017, 07:36:26 am
De Seguridad Social kijkt wel beter uit.Als zoiets werkelijk zou gebeuren(ik zeg niet dat het niet kán,mensen maken fouten),dan zou ze dat tonnen kosten aan smartegeld etc.
Dit is natuurlijk een flutartikel zonder enige onderbouwing,de enige "bron" is de echtgenote die zegt dat het allemaal onbegrijpelijk is.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: Isabel53 op 29 april 2017, 13:44:55 pm
Ik kan niet wachten tot ik in de securidad kan. Nu tijdelijk particulier verzekerd, maar volgens mij kan ik na een jaar resident zijn in andalusie in de seguridad social verzekeren. Kan iemand vertellen hoeveel de premie is? Of waar ik dat kan vinden?
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: lucky op 29 april 2017, 14:03:19 pm
maar volgens mij kan ik na een jaar resident zijn in andalusie in de seguridad social verzekeren.
Hoezo na een jaar ?
Dit kon je toch direct vanaf de eerste dag aanwezigheid in Spanje

Kan iemand vertellen hoeveel de premie is?
Als je al gepensioneerd bent betaal je geen premie maar breng je vanuit je vorige thuisland een formulier S-1 of S-2 mee (vroegere  E-121 of andere E-nummers)
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: pietmeijers op 29 april 2017, 15:38:13 pm
Ik kan niet wachten tot ik in de securidad kan. Nu tijdelijk particulier verzekerd, maar volgens mij kan ik na een jaar resident zijn in andalusie in de seguridad social verzekeren.

Waar leid je dat uit af ??

Of je via de seguridad social verzekerd kan worden is afhankelijk van de bron van je inkomen.

Als je in Spanje in loondienst bent, kan het. Als je in Spanje autónomo bent, kan het. Als je vanuit een ander EU-land een wettelijke uitkering krijgt (AOW, WAO ed) dan kan het via het uitkeringsland.

Anders niet.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: Isabel53 op 29 april 2017, 18:57:18 pm
Sorry ik had erbij moeten zetten dat ik nog geen AOW cq pensioen krijg tot 2020. Rentenier tot die tijd, dus nu particulier verzekert. Maar dat heeft beperkingen voor keuze artsen. Vandaar dat ik liever in de seg.social zou zijn. Heb gelezen dat je je daarin kunt inkopen als je een jaar resident bent.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: pietmeijers op 29 april 2017, 19:03:57 pm
Heb gelezen dat je je daarin kunt inkopen als je een jaar resident bent.

Waar heb je dat dan gelezen?
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: George van de Rebelleclub op 30 april 2017, 08:49:48 am
Maar dat heeft beperkingen voor keuze artsen
Bij de Seguridad Social krijg je een arts toegewezen. Niks geen keuze.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: MalagaHenk op 30 april 2017, 10:22:25 am

Heb gelezen dat je je daarin kunt inkopen als je een jaar resident bent.

Ben net als Piet geïnteresseerd in de bron vermelding.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: roelant op 30 april 2017, 10:34:36 am
Ik denk dat je in de war bent met een mogelijkheid die alléén in catalonië en comunidad valenciana bestaat tot nu toe.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: pietmeijers op 04 mei 2017, 13:29:45 pm
Waar heb je dat dan gelezen?

Jammer dat er geen antwoord meer komt. Ben erg benieuwd of en wanneer de regels veranderd zouden zijn. Lijkt mij van belang voor meer mensen .
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: Jan-Willem op 05 mei 2017, 23:10:05 pm
Ik vind dit best wel een interessante discussie. Zoals Piet een paar berichten terug aangeeft is er eigenlijk nooit een keuze tussen Social Seguridad en particulier. Juist onder degenen die een zgn. "wettelijke inkomen" uit NL krijgen, hoor je soms behoorlijk wat tegengas tegen dat verplichte opdringen van de INSS, dat men dan dus niet wil. Omdat men een particuliere verzekering heeft, en die INSS er "niet bij wil hebben". Maar die keuze heeft die groep dus niet. Met een "wettelijke inkomen" uit NL ben je zgn. verdragsgerechtigde, en betaal je aan NL de zgn. verdragsbijdrage. Daarvoor krijg je dan Social Seguridad plus recht op het basispakket in NL (zgn. pensioenlandzorg).

Ik lees hier nu ook bij herhaling allerlei lof op de Social Seguridad. Er zijn - denk ik - genoeg residente Nederlanders die "alleen maar" Social Seguridad hebben, en daar prima tevreden mee zijn. Datzelfde geldt trouwens ook voor Spaanse buren van ons. Die kunnen best een particuliere verzekering betalen, maar doen dat niet.

Dat zijn dus twee geluiden die haaks op elkaar staan.

Voor zover ik weet maakt het wat betreft de kwaliteit van de zorg helemaal niets uit. Dezelfde artsen die (verplicht; zeg maar 's ochtends) voor de Social Seguridad werken, werken ook (zeg maar 's middags) voor een particulier ziekenhuis, en hebben daarnaast vaak ook een privé kliniek. Zelfde artsen; zelfde kwaliteit. Die particuliere verzekering biedt meer "luxe" (minder wachttijd; eigen kamer met slaapplek voor partner etc.). Is natuurlijk ook "kwaliteit" in brede zin, maar niet puur medisch.

Ik ben zo'n verdragsgerechtigde, die verplicht Social Seguridad heeft (vanuit NL, op grond van een EU Verordening), en ook particulier verzekerd is (ik mankeerde niet zoveel; het kost rond de € 100 per maand; straks oplopend naar leeftijd; DKV basis). Voor de Social Seguridad betaal ik zo'n € 45 per maand verdragsbijdrage per maand pp. Medicijnen zitten in de Social Seguridad, en niet in de particuliere verzekering. Daarom is die niet zo duur. Als je er in komt, natuurlijk, want inderdaad - bijzondere acties daargelaten - brandende huizen (bestaande kwalen) worden niet verzekerd. En er is altijd een wachttijd voor je ergens een beroep op mag doen (meestal paar maanden; dus bij een emigratie overleef je dat wel). Hoe het gaat als je ouder wordt, en wat er gebeurt bij plotselinge zeer ernstige ziektes, daarover staan in deze draad een paar goede ervaringen. Ik weet niet wat er op die punten gaat gebeuren.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: lucky op 06 mei 2017, 08:36:01 am
Voor de Social Seguridad betaal ik zo'n € 45 per maand verdragsbijdrage per maand
In B. betalen we (als gepensioneerde) veel minder
Die particuliere verzekering biedt meer "luxe" (minder wachttijd; eigen kamer met slaapplek voor partner etc.)
Hangt af van welk ziekenhuis , hier heb je die luxe ook in het ziekenhuis van de seg.soc. je krijgt zelfs een tandenborstel en tandpasta , kam ea toiletartikelen aangeboden in Hospital de la RiberaTitel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: sjakemans op 06 mei 2017, 10:49:17 am
Ik heb een vraagje over de pensioenland zorg.  Op de site van de VBNGB lees ik.

Zgn. Verdragsgerechtigden hebben recht op “geplande pensioenlandzorg” in Nederland. Een verwijsbrief van de huisarts in het woonland is voldoende voor toegang tot geplande zorg onder het totale “basispakket”. Dit laatste wordt ieder jaar vastgesteld door het ministerie van VWS. Basispakket 2016/2017.

Hoe moet ik dit interpreteren? Wij willen in de toekomst naar Spanje mijn vrouw heeft een WIA uitkering.Een particuliere verzekering is geen optie gezien haar medisch verleden. Kan zij in dat geval gewoon gebruik maken van het basispakket in Nederland? Dus nog steeds behandeld worden bij het AVL in Amsterdam en de cardioloog  etc ? Of is het alleen voor noodhulp als je in Nederland bent?
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: pietmeijers op 06 mei 2017, 12:02:05 pm
Voor de Social Seguridad betaal ik zo'n € 45 per maand verdragsbijdrage per maand pp.

Jan-Willem, dat is de nominale premie, daarnaast betaal je ook nog de inkomensafhankelijke premie via je verplichte aangifte.

Sjakemans, je hebt in Nederland volledige dekking als ware je ingezetene van Nederland.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: Isabel53 op 10 juli 2017, 14:12:15 pm
Sorry voor het niet reageren was even elders. In andalusie regio malaga heb ik een artikel gelezen over inkopen in de seg.soc als je 1 jr resident bent. Ik ga dit navragen bij onze lokale kantoor en kom rrop terug.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: roelant op 10 juli 2017, 17:31:55 pm
Dit zijn de voorwaarden:
http://www.juntadeandalucia.es/salud/sites/csalud/contenidos/Informacion_General/c_2_c_4_prestaciones_sanitarias/quien_tiene_derecho_y_como_se_accede

Mits je resident bent,kun je vanaf dag 1 je kaartje aanvragen.Over "inkopen" is niets bekend en vrijwillig aanmelden,zoals in Catalonië en Valencia wél kan wanneer je inderdaad 1 jaar of ik dacht 6 maanden in het Padrón staat ingeschreven,kan nog niet in Andalucië.

Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: ricardoo op 17 juli 2017, 12:43:53 pm
link=topic=174673.msg223018#msg223018 date=1494064925]Hoe moet ik dit interpreteren? Wij willen in de toekomst naar Spanje mijn vrouw heeft een WIA uitkering.Een particuliere verzekering is geen optie gezien haar medisch verleden. Kan zij in dat geval gewoon gebruik maken van het basispakket in Nederland? Dus nog steeds behandeld worden bij het AVL in Amsterdam en de cardioloog  etc ? Of is het alleen voor noodhulp als je in Nederland bent?[/quote]

U kunt ten allen tijde gebruik blijven maken van medische zorg in NL.Vraag het wel vn te voren aan bij het CAK.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: ricardoo op 17 juli 2017, 12:45:58 pm
weet iemand hier hoe het zit als je voor medische zorg naar NL gaat hoe het zit met verblijfkosten in NL wie vergoed dit?
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: pietmeijers op 17 juli 2017, 12:52:24 pm
weet iemand hier hoe het zit als je voor medische zorg naar NL gaat hoe het zit met verblijfkosten in NL wie vergoed dit?
Die zijn voor eigen rekening.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: pietmeijers op 17 juli 2017, 12:55:47 pm
link=topic=174673.msg223018#msg223018 date=1494064925]Hoe moet ik dit interpreteren? Wij willen in de toekomst naar Spanje mijn vrouw heeft een WIA uitkering.Een particuliere verzekering is geen optie gezien haar medisch verleden. Kan zij in dat geval gewoon gebruik maken van het basispakket in Nederland? Dus nog steeds behandeld worden bij het AVL in Amsterdam en de cardioloog  etc ? Of is het alleen voor noodhulp als je in Nederland bent?

U kunt ten allen tijde gebruik blijven maken van medische zorg in NL.Vraag het wel vn te voren aan bij het CAK.[/quote]

De laatste alinea is onjuist !

Daarvoor is geen overleg met het CAK nodig. Op grond van uw bijdrage heeft u, ZONDER TOESTEMMING, dezelfde rechten als iemand die in Nederland woont.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: ricardoo op 17 juli 2017, 12:58:40 pm
Daarvoor is geen overleg met het CAK nodig. Op grond van uw bijdrage heeft u, ZONDER TOESTEMMING, dezelfde rechten als iemand die in Nederland woont

Staat in de papieren van Zilveren kruis Piet.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: pietmeijers op 17 juli 2017, 13:08:19 pm
Als je vanuit Nederland op grond van een uitkering verzekerd bent, daar gaat het hier om, heb je in Nederland exact dezelfde rechten als een direct verzekerde. Ook voor reguliere hulp.

Toestemming vooraf is niet nodig, is zelfs in strijd met de wet.

Weet niet wat Zileveren Kruis vermeldt, zou ik wel eens willen lezen.


Het staat hier ook precies, uiteraard moet je geregistreerd staan bij het CAK, maar dat kan niet anders als je een uitkering hebt.

https://www.zilverenkruis.nl/naar-nederland/Paginas/Gepensioneerden-en-uitkeringsgerechtigden.aspx (https://www.zilverenkruis.nl/naar-nederland/Paginas/Gepensioneerden-en-uitkeringsgerechtigden.aspx)

Woont u in een EU-land? En krijgt u pensioen of uitkering uit Nederland? Dan krijgt u zorg in Nederland als het CAK u als verdragsgerechtigde registreert.[/font][/size]

Dus er is geen toestemming nodig.
Titel: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: Jan-Willem op 20 juli 2017, 11:35:54 am
Zo is dat! Met twee toevoegingen. Voor degenen die het betreft, en die af en toe in NL zijn, is het bijv. best aantrekkelijk om in NL een hoorapparaat aan te schaffen. Dat zit in het basispakket. Kwestie van naar een NL KNO-arts voorschrift/recept halen, en naar een NL hoorapparatenwinkel voor verdere (uit)levering. Er is dan - zolang het duurt - zelfs geen eigen risico.

Ik las voor Frankrijk dat de aanschaf daar via de Franse ziekenfonds best lastiger/minder biedt. Weet iemand hoe dat in de Social Seguridad dekking zit? En wat dan in Spanje de procedure is?

Aan de andere kant: je hebt als zgn. verdragsgerechtigde (dus iemand met een uitkering uit NL, en een inschrijving/EHIC pasje bij/van CAK) wel recht op het basispakket, maar alleen op het grondgebied van NL! Je hebt dus niet dezelfde rechten als een NL verzekerde. Je bent namelijk niet verzekerd. Er is geen verzekering(spolis). Er is "slechts" en vergoeding van je zorgkosten. Het loopt wel via "Zilveren Kruis", maar via de zgn. Groep Buitenlands Recht. Dat is een soort administratiekantoor, dat "toevallig" en een beetje misleidend ook de naam Zilveren Kruis voert (omdat ze daar organisatorisch zijn ondergebracht).

Dit betekent bijv. dat je niet, zoals de buurvrouw van mijn 2e huis in NL, voor een knie-operatie naar Clinica Benidorm mag, en niet voor een staar-operatie naar Turkije (mocht je dat al willen). De knie-operatie mag in een Spaans overheidsziekenhuis (Social Seguridad) of in een ziekenhuis in Nederland (de zgn. pensioenlandzorg - je recht op het basispakket). Maar niet in Clinica Benidorm. Beetje gek is dat natuurlijk wel voor Nederlanders die in Spanje wonen. Maar zo zijn de regels.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: pietmeijers op 20 juli 2017, 11:47:35 am
Als je vanuit Nederland op grond van een uitkering verzekerd bent, daar gaat het hier om, heb je in Nederland exact dezelfde rechten als een direct verzekerde. Ook voor reguliere hulp.

Dat is exact wat ik beschrijf.


Dat is heel wat anders dan jij beschrijft. Je betaalt ook aanzienlijk minder premie.


Op grond van de verdragen kun je wel degelijk toestemming vragen om in een ander verdragsland dan waar je resideert behandeld te worden. De toestemming wordt niet geweigerd echter is wel gebonden aan het maximum tarief dat voor een gelijkwaardige behandeling in Spanje berekend wordt.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: Jan-Willem op 20 juli 2017, 11:59:10 am
Piet. Je hebt gelijk. Jij schrijft inderdaad erbij "in Nederland". Lees: op het grondgebied van de staat Nederland. Daar heb je als zgn. verdragsgerechtigde inderdaad "exact dezelfde rechten hebt als een direct verzekerde". Want: je hebt recht op het basispakket in Nederland. Een direct verzekerde heeft recht op meer, mede afhankelijk van de inhoud van zijn zorgverzekeringspolis.

ZK GBR weigert overigens een knie-operatie in Clinica Benidorm. Gegeven de afspraken die NL zorgverzekeraars met Clinica Benidorm hebben (+ vlucht + 3 weken revalidatie in privé accommodatie!!) verwacht ik niet dat de kosten daarvan hoger liggen dan in NL. Lijkt geen criterium te zijn, althans niet aan mij gegeven, door ZK GR.

Dat je er minder premie voor betaalt doet er niet toe. Dan zou je ook helemaal niet hetzelfde recht op het basispakket in NL kunnen hebben! En dat heb je wel. In mijn geval betaal ik de maximale verdragsbijdrage/inkomensafhankelijke premie/+. Maar nogmaals: dat is geen argument, gegeven je "recht" op het NL basispakket in NL.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: pietmeijers op 20 juli 2017, 12:22:03 pm
Piet. Je hebt gelijk. Jij schrijft inderdaad erbij "in Nederland". Lees: op het grondgebied van de staat Nederland. Daar heb je als zgn. verdragsgerechtigde inderdaad "exact dezelfde rechten hebt als een direct verzekerde". Want: je hebt recht op het basispakket in Nederland.

Zeur dan ook niet dat ik het niet correct beschrijf. Mijn informatie op dit gebied is correct.

Jij begint nu weer over een andere situatie.

Ten aanzien van deze materie is zorgvuldigheid geboden en expliciete duidelijkheid.
Titel: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: Jan-Willem op 20 juli 2017, 12:40:34 pm
OK Piet. Ik zeur niet meer. Ik las je verwijzing naar "in Nederland" gewoon anders. Ik las het niet als "grondgebied Nederland". Nederlandse zorgverzekerden doen evenzeer een beroep op zorg "in Nederland", ook als die zorg feitelijk in het buitenland verleend wordt. Vandaar.

Wil je ook nog iets kwijt over die andere punten die ik noem? Dus: voor zgn. verdragsgerechtigden geen knie-operatie in Clinica Benidorm? En de relatie betaalde verdragsbijdrage en (mindere?) rechten die daar tegenover staan (woonlandzorg en pensioenlandzorg op grondgebied NL)? NL zorgverzekerden mogen behoorlijk onbeperkt voor behandelingen naar het buitenland. Er is zelfs een EU Patiëntenrichtlijn om dat "vrije verkeer van patiënten" te vergemakkelijken. In veel landen buiten NL zal dezelfde zorg een stuk goedkoper zijn dan in NL. Waarom zou men dat dan vanuit NL voor zgn. verdragsgerechtigden blokkeren?
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: pietmeijers op 20 juli 2017, 12:50:20 pm
Op grond van de verdragen kun je wel degelijk toestemming vragen om in een ander verdragsland dan waar je resideert behandeld te worden. De toestemming wordt niet geweigerd echter is wel gebonden aan het maximum tarief dat voor een gelijkwaardige behandeling in Spanje berekend wordt.

Je hebt al antwoord gekregen, nu nog lezen.

Dat je de pest in hebt over sommige regelingen, betekent niet dat je informatie onjuist kan zijn.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: cornelia op 07 augustus 2017, 23:33:42 pm
Graag wil ik jullie het volgende voorleggen. Wij willen graag definitief in Spanje wonen. Ik heb een WAO uitkering dus voor mij is de zorgverzekering geen probleem heb ik begrepen uit alles wat ik gelezen heb. Mijn man stopt met werken als we definitief naar Spanje verhuizen en heeft dus geen inkomen. Kan hij bij mij verzekerd worden of is dat niet mogelijk?
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: pietmeijers op 08 augustus 2017, 00:21:35 am
Graag wil ik jullie het volgende voorleggen. Wij willen graag definitief in Spanje wonen. Ik heb een WAO uitkering dus voor mij is de zorgverzekering geen probleem heb ik begrepen uit alles wat ik gelezen heb. Mijn man stopt met werken als we definitief naar Spanje verhuizen en heeft dus geen inkomen. Kan hij bij mij verzekerd worden of is dat niet mogelijk?
Ja, dat kan.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: cornelia op 08 augustus 2017, 11:38:50 am
Dank u wel voor de informatie, dat brengt ons weer een stukje verder met de voorbereiding.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: paperdetective op 13 augustus 2017, 18:08:17 pm
Het grote nadeel bij alle particuliere verzekeraars in Spanje is dat ze erg slechte zorgverlenernetwerken hebben. Met uitzondering van wat grote partikuliere klinieken in grote steden, geven ze doorgaans geen dekking buiten kantoortijden, in weekends of op feestdagen. Dan zijn nl. de meeste kleine partikulieren klinieken en artsen gesloten en dat is het gros van hun product. De partikuliere verzekeraars bieden geen dekking bij gebruik van academische ziekenhuizen en andere staatsziekenhuizen en lokale staatsklinieken voor eerste hulp.
Zo moeten wij buiten kantoor tijden met enkel Sanitas-dekking 70 km reizen naar het priveziekenhuis als we dringende hulp nodig hebben. De eerste huilp van de lokale staatskliniek s jiet beschikbaar. En zelfs al was het dat, die opereren ook niet op 24 uur per dag, 7 dagen in de week basis. Je bent mooi de sigaar als je in Spanje op het platteland woont en dringend hulp nodig hebt. En als er over de grens veel dichterbij een kliniek is die wel urgente gevallen behandelt, dan heeft noch de staats- noch de particuliere verzekeraar in Spanje een contract daarmee om snellere hulp te kunnen krijgen. Ik zit nu te kijken of we dat gat met een speciale reisverzekering kunnen dekken die jaarlijks verlengd zou worden.
Zorg er in elk geval voor dat je de staatsverzekering krijgt, de vrijwillige a EUR 250 per maand. Ook belangrijk om bestaande ziektes te dekken want niemand anders doet dat hier muv van een paar piepkleine lokale mutuales maar die hebben zeer weinig deelnemende artsen en klinieken.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: roelant op 13 augustus 2017, 18:29:57 pm
Citaat:"..Je bent mooi de sigaar als je in Spanje op het platteland woont en dringend hulp nodig hebt."...
Ik ben van mening dat als je in Spanje woont,je resident bent.En dan zit je bij de seguridad social,of mis ik iets?
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: lucky op 13 augustus 2017, 19:14:44 pm
die opereren ook niet op 24 uur per dag, 7 dagen in de week basis. Je bent mooi de sigaar als je in Spanje op het platteland woont en dringend hulp nodig hebt.
Waar haal je die onzin !
Waar wonen jullie dan ?
Hier word 7/7 en  24/24 geopereerd ...en dit ziekenhuis is beslist geen unicum in Spanje
http://laribera.riberasalud.com/ (http://laribera.riberasalud.com/)
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: pietmeijers op 13 augustus 2017, 19:45:21 pm
Het grote nadeel bij alle particuliere verzekeraars in Spanje is dat ze erg slechte zorgverlenernetwerken hebben. Met uitzondering van wat grote partikuliere klinieken in grote steden, geven ze doorgaans geen dekking buiten kantoortijden, in weekends of op feestdagen. Dan zijn nl. de meeste kleine partikulieren klinieken en artsen gesloten en dat is het gros van hun product. De partikuliere verzekeraars bieden geen dekking bij gebruik van academische ziekenhuizen en andere staatsziekenhuizen en lokale staatsklinieken voor eerste hulp.
Zo moeten wij buiten kantoor tijden met enkel Sanitas-dekking 70 km reizen naar het priveziekenhuis als we dringende hulp nodig hebben. De eerste huilp van de lokale staatskliniek s jiet beschikbaar. En zelfs al was het dat, die opereren ook niet op 24 uur per dag, 7 dagen in de week basis. Je bent mooi de sigaar als je in Spanje op het platteland woont en dringend hulp nodig hebt. En als er over de grens veel dichterbij een kliniek is die wel urgente gevallen behandelt, dan heeft noch de staats- noch de particuliere verzekeraar in Spanje een contract daarmee om snellere hulp te kunnen krijgen. Ik zit nu te kijken of we dat gat met een speciale reisverzekering kunnen dekken die jaarlijks verlengd zou worden.
Zorg er in elk geval voor dat je de staatsverzekering krijgt, de vrijwillige a EUR 250 per maand. Ook belangrijk om bestaande ziektes te dekken want niemand anders doet dat hier muv van een paar piepkleine lokale mutuales maar die hebben zeer weinig deelnemende artsen en klinieken.

Knap om zoveel onzin bij elkaar te fietsen. Benieuwd waar U woont ....... en hoe U verzekerd bent.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: roelant op 13 augustus 2017, 20:48:49 pm
Ik zou een gestor nemen als tussenpersoon,dan wordt je serieuzer genomen indien je onverhoopt een medische urgentie hebt,net als bij Hacienda.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: pietmeijers op 13 augustus 2017, 20:53:48 pm
Bij medische urgentie cq spoed bij urgencias heb je echt geen gestor nodig. In principe gebruiken alle ziekenhuizen telematische vertaalservice, als dat absoluut noodzakelijk is, naar de mening van de arts.
Zowel publieke als particuliere.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: Irene W op 13 augustus 2017, 21:01:01 pm
@Paperdetective
Wij wonen op het platteland in Galicië.
Een paar jaar geleden met problemen naar urgencias in het kleine provinciale ziekenhuis gegaan. Men vermoedde een hartinfarct en ik ben met een speciale ambulance met een arts en verpleegster naar Santiago de Compostela gebracht, een rit van meer dan een uur, we kwamen daar om 23.30 aan en alles was in gereedheid gebracht om meteen in te grijpen. (Gelukkig was het geen infarct)

Dus het is niet waar wat je zegt, de grote ziekenhuizen zijn continu in bedrijf!. (Wij zijn bij seguridad social verzekerd)

De dekking met ambulances is op het platteland is niet slechter  dan in de grote stad. Wij hebben hier met 10 minuten een ambulance aan de voordeur staan (2x nodig gehad voor een gast) en 20 minuten later zijn ze in het hospitaal.

Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: roelant op 13 augustus 2017, 21:03:49 pm
Ik was weer een sarcastisch,uiteraard.Een citaat van paperdetective uit een andere draad:" Ook is het beter om een gestor tussen jou en de hacienda te hebben. Dan wordt je veel serieuzer genomen."..
Zegt genoeg,lijkt mij...


Het probleem is gewoon weer eens één die hier wil wonen met alle gemakken zónder resident te willen zijn.Uit andere posts deduceer ik dat paperdetective al bijna 3 jaar hier woont,zonder dus seguridad social te hebben.Je kunt écht niet pretenderen dat door een partikuliere verzekering te denken te kunnen vervangen...Betaal gewoon je belasting waar je het hoort te betalen en je hebt ál deze problemen niet.Waar dan ook in Spanje.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: pietmeijers op 13 augustus 2017, 21:06:33 pm
Het is spijtig dat dit soort onzinnige berichten als gevolg hebben dat mensen volstrekt verkeerd worden voorgelicht. het komt het forum bepaald niet ten goede, dunkt mij.


Alleen al de naam "paperdetective" geeft bij mij geen positieve indruk.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: lucky op 13 augustus 2017, 22:39:42 pm
Als detective dus TOTAAL WAARDELOOS !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: ES_001 op 13 augustus 2017, 22:40:43 pm
is ook alleen maar op papier  ;)
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: nieuwenoord op 14 augustus 2017, 09:13:24 am
Er is toch nog altijd een groep residenten die niet op basis van een uitkering uit Nederland of werk in Spanje in de Seguridad Social kunnen? De vrijwillige verzekering is niet in elke communidad mogelijk, dus zijn sommige mensen echt aangewezen op alleen een particuliere verzekering?
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: roelant op 14 augustus 2017, 09:54:14 am
Niet na 3 jaar,hoor!
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: nieuwenoord op 14 augustus 2017, 12:53:32 pm
Wel toch? Op welke basis kan je in de SS als je hier komt rentenieren?
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: roelant op 14 augustus 2017, 16:09:56 pm
Op deze basis.Je moet na de aanvraag minimaal 1 jaar hier wonen,met Padrón.Dus uitgeschreven uit Nederland.Er is dus 1 jar wat je moet overbruggen,met een partikuliere verzekering,of je legt het voor bij je nl-zorgverzekeraar.Wellicht is er zó een mouw aan te passen.
http://www.boe.es/boe/dias/2014/08/06/pdfs/BOE-A-2014-8499.pdf
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: nieuwenoord op 14 augustus 2017, 20:18:09 pm
Goh, dat heb ik echt helemaal gemist! Ik weet nog dat ik hier in het begin ook naar gevraagd heb op het forum, omdat ik op basis van de WAO van mijn man meeverzekerd ben en me zorgen maakte over hoe het zou gaan als hij weg mocht vallen en ik in Spanje wil blijven. Ik zie dat dit van 2013 is, wij zijn in 2011 resident geworden.

Bedankt Roelant, dit is hele waardevolle informatie!
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: roelant op 15 augustus 2017, 06:57:25 am
Dit is per 2014 ingegaan.Het is nu dus in heel Spanje mogelijk,alleen per Comunidad Autonoma zitten er verschillen in de voorwaarden.Die mogen nooit "strenger" zijn als hier omschreven,maar bv in Catalonië is de tijd dat je ingeschreven moet zijn met Padron 6 maanden ipv 1 jaar.
Maar het belangrijkste punt is,dat je alleen in aanmerking kunt komen voor deze vrijwillige vorm van verzekering,indien je op geen enkele andere manier in je thuisland voor verzekering in aanmerking zou kunnen komen.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: nieuwenoord op 15 augustus 2017, 15:09:40 pm
In Nederland kan dat toch ook niet als je uitgeschreven bent? Dan is Spanje je thuisland en zou je van deze regeling gebruik kunnen maken. Fijn.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: henkvug op 25 juni 2019, 16:42:32 pm
Wij , echtpaar, willen resident in Spanje gaan wonen. Als ik het een en ander goed begrepen heb, kan ik bij de Seguridad Social verzekerd worden.
Mijn vrouw heeft echter geen inkomen en heeft geen recht op uitkering.

Vraag:kan zij als gezinslid meeverzekerd worden met de Seguridad Social of moet voor haar een verzekering afgesloten worden?
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: Marcella op 26 juni 2019, 10:05:13 am
Als je aow krijgt uit Nederland ook al ben je uitgeschreven betaal je via Nederland je zxorgverzekering. Dus het hangt ervan af of je een uitkering uit Nederland krijgt.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: roelant op 26 juni 2019, 13:53:04 pm
@Henkvug,je echtgenote kan bij jou ingeschreven worden en is dan meeverzekerd op jouw naam.
Misschien kun je al een beetje spaans en zoniet dan kan je alvast hiermee oefenen,het is de pagina van de seguridad social waarin omschreven wordt wie en hoe er meeverzekerd kunnen worden met de hoofdverzekerde.
http://www.seg-social.es/wps/portal/wss/internet/FAQ/48581/49207
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: U2brutus op 28 juni 2019, 13:35:00 pm
Dus het hangt ervan af of je een uitkering uit Nederland krijgt.

Dit geldt alleen voor WAO/WIA en AOW!
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: Jack op 28 juni 2019, 15:15:28 pm
Voor het complete overzicht van uitkeringen die recht geven op zorgverzekeringen in het buitenland:
https://www.hetcak.nl/regelingen/buitenland/pensioenen-uitkeringen-formulier121/wanneer-wettelijk-pensioen-of-uitkering
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: roelant op 28 juni 2019, 15:42:36 pm
Maar hoe dan ook,indien je recht hebt op zorgverzekering via de Seg Soc dan heeft jouw echtgeno(o)t(e) dat ook,mits zij/hij géén enkel recht op iets heeft in het thuisland.
Titel: Re: Zorgverzekering Residenten
Bericht door: henkvug op 11 juli 2019, 19:05:51 pm
Hartelijke dank voor de gegeven informatie.

Gr.Henkvug