SpanjeMarktplaats

Auteur Onderwerp: Aanschaf defilibrator  (gelezen 2519 keer)

Offline Ruud van Wingerden

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 56
 • Plaats: Hoogland, Amersfoort
Aanschaf defilibrator
« Gepost op: 02 oktober 2017, 21:13:44 pm »
Op onze residencia krijgen we van een zoon van onze,helaas deze zomer overleden, president geld om een defilibrator aan te schaffen.
Een mooi gebaar waar we blij mee mogen zijn.
We hebben bij ons op school in Nederland zo'n apparaat hangen en dit wordt door een organisatie geleverd, onderhouden en begeleid.
De bediening is zodanig dat je audio-begeleiding krijgt als je het opstart.
Kan iemand me een advies geven over hoe ik dit hier in Spanje het beste kan aanpakken?

Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 10.166
 • Plaats: Vic,BCN.
Re: Aanschaf defilibrator
« Reactie #1 Gepost op: 02 oktober 2017, 22:32:25 pm »
Ik zou die vraag aan je huisarts voorleggen.

Offline JOEPEL

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 369
Re: Aanschaf defilibrator
« Reactie #2 Gepost op: 02 oktober 2017, 23:58:43 pm »
Ik heb in nederland helaas veel met een defribilator gewerkt. Het is niet zo dat als die ergens hangt je hem zo op iemand kan plakken en kan gebruiken. Je moet in nederland gecertificeerd zijn om deze te mogen gebruiken. In 9 van de 10 keer als je zo,n ding gebruikt zal er ook beademd moeten worden. Ik moest ieder jaar ook een herhalingscursus volgen om bevoegd te blijven.
Bij verkeerde diagnose op straat kan een defibrilator ook dodelijk zijn. Pas op ook met eventuele aansprakelijkheid.

Offline Paul Zagers

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 829
 • Paul Zagers
 • Plaats: Roosendaal (NL) Coveta Fuma (ES)
Re: Aanschaf defilibrator
« Reactie #3 Gepost op: 03 oktober 2017, 08:51:35 am »
Ben zelf ook AED gecertificeerd bediener, maar ik heb laatst op mijn herhalingscursus het volgende als praktijkvoorbeeld gehad;

Een persoon neemt contact op met 112, er is iemand neergevallen en waarschijnlijk reanimatie.
De centralist vraagt of er ook een AED is, deze is er, echter hebben ze er geen ervaring mee.
De centralist geeft aan; AED toch gebruiken, deze geeft namelijk instructies.
Na inzet AED, dwz na het toedienen van een schok is de persoon weer bijgekomen.

Volgens de instructeur, geeft de AED nooit een schok op een persoon met een hartslag, en kan je er wat dat betreft niet fout aan doen, alleen de plakkers zou men verkeerd kunnen plaatsen.

Immers, in 9 van de 10 gevallen zal de persoon zonder jou hulp (lees AED), het helemaal niet kunnen navertellen.

AANSPRAKELIJKHEID TEN AANZIEN VAN DE HULPVERLENING
Tijdens de lessen worden vaak vragen gesteld over de aansprakelijkheid van de hulpverlener. De kans dat een hulpverlener wettelijk aansprakelijk wordt gesteld voor zijn hulpverlening of sterker nog dat hij voor de strafrechter moet verschijnen is uiterst klein.
Voor de hulpverlener zijn echter twee rechtsgebieden van belang: het strafrecht en het civiele recht. Het strafrecht houdt zich bezig met overtredingen en misdrijven (de laatste zijn de ernstigste). Het civiele recht oordeelt over onder meer het feit of iemand een ander schade heeft berokkend en daarvoor (financieel) verantwoordelijk moet worden gesteld. Hiermee zou een hulpverlener wel geconfronteerd kunnen worden, hoewel de waarschijnlijkheid in de praktijk erg klein is.

Het strafrecht
Als de hulpverlener weloverwogen en deskundig handelt, hoeft hij niet bezorgd te zijn wanneer het hem overkomt. Er zijn echter enkele artikelen die wel van wezenlijk belang kunnen zijn voor de hulpverlener.

Artikel 450 van het Wetboek van Strafrecht
Iemand die nalaat hulp te verlenen – zonder gevaar voor eigen leven – aan een ander die in acuut levensgevaar verkeert, begaat een overtreding. Als het slachtoffer overlijdt, kan de betrokken aanwezige voor de rechter worden gedaagd. Hulpverleners zullen niet snel met een dergelijke aansprakelijkheid te maken krijgen omdat zij juist een opleiding hebben gevolgd om hulp te kunnen verlenen. Voor degenen die niet over kennis en vaardigheden voor het verlenen van eerste hulp beschikken ligt dit anders. Vaak wordt gedacht dat van mensen zonder kennis van zaken geen actie behoeft te worden verwacht. In hetzelfde artikel wordt ook gesteld dat het nalaten te zorgen voor hulp eveneens strafbaar is. Van mensen zonder opleiding eerste hulp wordt verwacht dat zij in het onderhavige geval maatregelen nemen die ertoe leiden dat de hulpverlening op gang komt. Van een ondernemer kan in dit verband worden verwacht dat hij zorg draagt voor de aanwezigheid van adequate hulp voor het geval er onverhoopt een ongeluk mocht ontstaan.

Artikel 255 van het Wetboek van Strafrecht
Dit artikel zegt dat je een slachtoffer dat aan jouw zorg is toevertrouwd, niet alleen mag laten. Doe je dit wel, dan is er sprake van een misdrijf waarop maximaal twee jaar gevangenisstraf staat. Het even naar een telefoon lopen om te kunnen alarmeren wordt natuurlijk niet onder alleen laten verstaan. Dit is onderdeel van het hulpverleningsprotocol.

Artikel 300 van het Wetboek van Strafrecht
Strafrechtelijk kan iemand nog aansprakelijk worden gesteld wegens mishandeling. Hierbij moet opzet in het spel zijn en dat zal bij de hulpverlener zeker niet gebeuren.

Artikel 307 van het Wetboek van Strafrecht
Dit artikel handelt over dood door schuld. Het gaat hier dan om grove nalatigheid of onkunde. Indien de hulpverlener normaal goed toepast wat hij heeft geleerd tijdens de opleiding kan hij ook daarvoor niet worden aangeklaagd. Van nalatigheid zou ook sprake kunnen zijn als in een bedrijf op het moment van een ongeval adequate hulp ontbreekt.

Artikel 97 van de Wet BIG (Beroepsgroepen In de Gezondheidszorg)
Dit is een artikel over het verbod tot uitvoeren van voorbehouden handelingen door niet-bevoegden. De hulpverlener zal dus de grenzen van zijn kennis en vaardigheden in acht moeten nemen en niet buiten zijn boekje gaan.

Het civiele recht
Ook de burgerrechter zou – in zeer uitzonderlijke gevallen – een hulpverlener voor het hekje kunnen krijgen als er een civielrechtelijke eis tot schadevergoeding ingediend zou zijn. Dit komt overigens nauwelijks voor en niemand verwacht dat we in de toekomst Amerikaanse toestanden in Nederland zullen krijgen.

In dit geval zijn er drie trefwoorden die van belang zijn: overeenkomst, onrechtmatige daad en zaakwaarneming.

Overeenkomst
Van een overeenkomst is bij een hulpverlener die op straat een gewonde aantreft natuurlijk geen sprake. De hulpverlener komt bij een ongeval en helpt spontaan.

Onrechtmatige daad
Van onrechtmatige daad zou sprake kunnen zijn, als de hulpverlener ernstig nalatig is volgens de leerstof. Bovendien moet dat dan opzettelijk zijn gebeurd en moet er een verband zijn tussen de eerste hulp handelingen en de gevolgen voor het slachtoffer. Dat laatste is erg moeilijk bewijsbaar.

Zaakwaarneming
Tenslotte is er de zaakwaarneming, waarbij de belangenbehartiging van het slachtoffer het sleutelwoord is. Een goede hulpverlener die zijn grenzen kent en niet overschrijdt, die hulp verleent volgens de geldende leerstof, hoeft op dit punt nergens bang voor te zijn. Hij zal de belangen goed behartigen. De zaakwaarneming moet worden voortgezet voor zover dit verlangd kan worden. Deze kan worden gestopt als het niet meer nodig is, bijvoorbeeld als de ambulancedienst de zorg voor het slachtoffer heeft overgenomen. Bij een goede zaakwaarneming is het slachtoffer gehouden de schade te vergoeden die de hulpverlener oploopt, bijvoorbeeld door kapotte kleding of bloed op zijn of haar jas.

Niet-reanimatieverklaring
Veel mensen dicussiëren over het omgaan met een niet-reanimatieverklaring. Voor hulpverleners kan dit onderwerp tot onzekerheid leiden. Mr. Schipper en Prof. Van Wijmen gaven op de vele vragen hun antwoorden die onderstaand zijn uitgewerkt:
1.   Altijd reanimeren; wanneer je een slachtoffer eerste hulp onthoudt, kun je zelf strafbaar zijn.
2.   Er is geen tijd om te zoeken of iemand een niet-reanimatieverklaring in zijn zak heeft, dus moet  je helpen, daar ben je                      hulpverlener voor. Er is één rechtsgeldige verklaring voor niet-reanimeren. Dit is een speciaal kaartje dat duidelijk en direct                zichtbaar wordt gedragen waarop een foto en een handtekening van de betrokkene zijn afgedrukt. Het is echter nog de vraag of          de verklaring op dit kaartje kan worden opgevolgd zonder juridische gevolgen (red.).
3.   Zelfs als een familielid zegt dat er zo’n verklaring is, kun je daar niet op afgaan.
4.   Je moet de familie en omstanders duidelijk maken dat elke sconde telt en dat er dus geen tijd is om te zoeken.
5.   De gefundeerde beslissing om de behandeling al of niet te staken kan pas in het ziekenhuis worden genomen.
6.   Indien nabestaanden de hulpverlener toch aansprakelijk stellen, zal de rechter oordelen of er goed gehandeld is. Hij kijkt naar            de afwegingen, de intentie en verantwoordelijkheden van de hulpverlener en dan is het uiterst onwaarschijnlijk dat er een                  veroordeling of aansprakelijkstelling volgt.
7.   Wat zou er gebeuren als een slachtoffer, dat wèl gereanimeerd wil worden, zou overlijden omdat er te lang naar een mogelijke            verklaring is gezocht?
        (Bron: http://bhvopmaat.com/aansprakelijkheid/)

Offline olieman

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.202
Re: Aanschaf defilibrator
« Reactie #4 Gepost op: 03 oktober 2017, 09:59:37 am »
@:pzagers: bedankt voor deze nuttige en geruststellende reactie.

Slechts door kordaat optreden, ook al verloopt het niet geheel vlekkeloos en volgens het boekje, het is beter dan niets doen uit angst dat je fouten maakt.

Het is inmiddels jaren geleden, op een zondagochtend tijdens een wandeling met mijn vrouw passeerde ons een auto, die 25 meter verderop bij een kruispunt geramd werd door een andere auto.
De eerste auto belandde vervolgens in een meters diepe sloot, ik weet nog steeds niet waarom, maar ik vloog als een bezetene naar die auto in de sloot,  samen met nog iemand anders zijn wij erin geslaagd om een portier te openen en kregen wij de bestuurder op het droge. na een kort verblijf in het ziekenhuis is het goed afgelopen met de bestuurder.

Later heb ik mij wel eens afgevraagd waarom ik als een bezetene achter die auto aansprong, ik heb er geen verklaring voor, als kind en tot jaren later was ik zelfs bang in donker, een echte schijtlijster.

Offline Kaatjeka

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 698
 • Plaats: Gelderland / Costa Blanca
Re: Aanschaf defilibrator
« Reactie #5 Gepost op: 03 oktober 2017, 13:24:29 pm »
Dat is je reflex geweest Olieman. En een hele goede. Sommige mensen verstijven, anderen komen in actie, soms lijkt het zonder na te denken. Maar dat deed je onbewust heus wel.

Bedankt voor deze info pzagers, het is een discussie die ik vaker hoor, en waarvan ik ook altijd dacht: een AED vertelt je wat je doen moet, de kans dat je het fout doet is nihil, plus, als je niks doet ben je in mijn ogen sowieso niet goed bezig. Een goede gedachte blijkbaar. :-)

Offline JOEPEL

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 369
Re: Aanschaf defilibrator
« Reactie #6 Gepost op: 03 oktober 2017, 13:28:12 pm »
Pzagers je verhaal klopt helemaal met het gaat er met name om dat je niet bevoegd ben om zo,n apparaat te gebruiken.

Offline Paul Zagers

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 829
 • Paul Zagers
 • Plaats: Roosendaal (NL) Coveta Fuma (ES)
Re: Aanschaf defilibrator
« Reactie #7 Gepost op: 03 oktober 2017, 13:59:39 pm »
Joepel bevoegd of niet, je probeert iemand zijn leven te redden, is dan het feit dat iemand bevoegd is of niet nog belangrijk ?  :-\

Mocht ik ooit hulp nodig hebben, dan hoop ik in ieder geval niet dat de person(en) die mij proberen te redden niet denken;
ohhh ik ben niet bevoegd, wij doen niets.......  ;)
« Laatst bewerkt op: 03 oktober 2017, 14:07:12 pm door pzagers »

Offline olieman

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.202
Re: Aanschaf defilibrator
« Reactie #8 Gepost op: 03 oktober 2017, 20:00:50 pm »
@Joepel: Laten wij het op bekwaam houden...

Verschillen tussen bevoegd en bekwaam
Als je bevoegd bent ben je nog niet bekwaam
Bevoegd zijn voor een handeling is helder en concreet. Je hebt aantoonbaar de juiste papieren
Bekwaam zijn is minder concreet. Je moet voor jezelf bepalen of je de handeling wel of niet kan uitvoeren. Ook kan een zelfstandig bevoegde bepalen of jij bekwaam bent om de handeling uit te voeren.

bron: kwam dit ooit ergens tegen.
« Laatst bewerkt op: 03 oktober 2017, 20:28:42 pm door olieman »

Offline JOEPEL

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 369
Re: Aanschaf defilibrator
« Reactie #9 Gepost op: 03 oktober 2017, 21:50:02 pm »
Dank je olieman. Precies de juiste woordkeuze. Het gaat erom dat er veel meer komt kijken dan alleen 2 stickers plakken en een knop in drukken. Er moet een juiste diagnose bepaald worden en er zal gereanimeerd en beademd moeten worden.

Offline olieman

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.202
Re: Aanschaf defilibrator
« Reactie #10 Gepost op: 04 oktober 2017, 14:19:32 pm »
Hieronder wat de Nederlandse hartstichting te melden heeft over het gebruiken van een defilibrator.

https://www.hartstichting.nl/doe-mee/aed

Offline Ruud van Wingerden

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 56
 • Plaats: Hoogland, Amersfoort
Re: Aanschaf defilibrator
« Reactie #11 Gepost op: 09 oktober 2017, 15:50:33 pm »
Ik had aan de Hartstichting in Nederland ook gevraagd om hulp en ik kreeg nu een uitgebreid antwoord terug. Dit heb ik hieronder toegevoegd zodat de vraag samen met de gegeven antwoorden van andere forumlezers ( veel dank hiervoor!) een compleet item is als iemand anders hier vragen over heeft.
De link die in onderstaand verhaal van de Hartstichting staat, is ook een mooie ingang voor Spanje.

 www.fundaciondelcorazon.com

Geachte heer Van Wingerden,
In uw e-mail van 4 oktober vraagt u of de Hartstichting een zusterorganisatie heeft in Spanje, omdat u voor uw residentie een AED wilt aanschaffen.
Voor een soortgelijke organisatie in Spanje kunt u kijken op de website  www.fundaciondelcorazon.com .
U wilt een AED kopen. Voordat u overgaat tot de aanschaf van een AED is het zinvol een plan te maken. De aanschaf van de AED staat namelijk niet op zichzelf, maar is onderdeel van een omgeving waarin adequaat gereageerd kan worden op een hartstilstand. Zo'n omgeving noemen we een '6-Minutenzone'.
De inzet van een AED is een belangrijk onderdeel van de hulpverlening bij een hartstilstand. Minstens even belangrijk is het echter dat er mensen in de buurt zijn die hulp kunnen verlenen. Zij moeten de hartstilstand herkennen, 112 bellen en direct beginnen met reanimeren. Zodra de AED ter plaatse is moeten zij snel de AED kunnen bedienen, zodat binnen 6 minuten de eerste schok wordt toegediend. Wij hebben geen informatie hoe de hulpverlening in Spanje georganiseerd is. Het is inderdaad verstandig om hierover informatie in te winnen in Spanje.
Aanschaf van een AED
In Nederland zijn meerdere merken en typen AED's te koop.  AED's die in Europa verkocht worden moeten een CE-markering hebben. Dat betekent dat ze, bij gebruik volgens de voorschriften, veilig zijn voor de bediener en voor het slachtoffer.
De prijs van een AED ligt tussen de € 800 en € 2.200 incl. BTW, afhankelijk van het type apparaat en de deal die met de leverancier kan worden gesloten. Bij afname van meerdere apparaten zijn kortingen onderhandelbaar. Bij het maken van prijsafspraken is het belangrijk ook te denken aan kosten voor het plaatsen en het onderhoud van de AED. De Hartstichting raadt aan offerte aan te vragen bij minimaal 3 leveranciers.
Om haar onafhankelijkheid te behouden spreekt de Hartstichting geen voorkeur uit voor een bepaald merk.
Een aantal punten waarop de verschillende merken en typen AED's van elkaar verschillen:
•   gebruiksgemak
•   bediening van de shock-knop (semi- of volautomatisch)
•   meertaligheid
•   met of zonder feedback (terugkoppeling over diepte en ritme van de borstcompressies)
•   met of zonder metronoom en gesproken reanimatie instructies
•   therapiebereik (variabele bifasische schokenergie, die rekening houdt met de persoonlijke drempelwaarde wordt aangeraden)
•   asystolie detectiedrempel (µV = microvolt) - een AED moet minimale signalen in het hart correct kunnen meten en interpreteren om te bepalen of een schok zinvol is; het advies is een asystolie detectiedrempel van maximaal 100 microvolt
•   met of zonder beeldscherm (van belang in rumoerige werkruimte of inzet door doven of slechthorenden)
•   gewicht en afmetingen
•   soort batterij
•   type elektroden
•   stof- en waterdichtheid (IP waarde) - het eerste cijfer betreft de bescherming tegen stof en het tweede cijfer de bescherming tegen water (bij gebruik van de AED bij regen of bij water, bijvoorbeeld op een voetbalveld, moet de waarde minstens IPX4 zijn)
•   volledigheid zelftest
•   aanschafprijs en onderhoudskosten - de kosten en de inhoud van het onderhoud en de garantie wisselen sterk per merk en fabrikant
AED's met gesproken instructies in een andere taal
De meeste AED's in Nederland zijn ingesteld in de Nederlandse taal. Soms kunt u bij de aankoop kiezen voor Nederlands of een andere taal, meestal Engels, Frans, Duits of Spaans. Bij deze AED's is schaft u slechts één taal aan. Soms kunnen er optionele spraakpakketten aangeschaft worden voor andere talen.
Er bestaan ook AED's die een taalwisselfunctie hebben. Zij worden bijvoorbeeld standaard geleverd met teksten in het Nederlands, Engels en Frans. Andere combinaties zijn ook mogelijk. Met een druk op de knop kan gewisseld worden van taal. Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u navraag doen bij AED-leveranciers.
Heeft u nog vragen? Neemt u dan contact op met de Infolijn Hart en Vaten. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 13.00 uur. Het telefoonnummer is 0900 3000 300.


Offline jochem8

Re: Aanschaf defilibrator
« Reactie #12 Gepost op: 09 oktober 2017, 19:02:28 pm »
Bedankt voor de terugkoppeling!

Offline Jennna

 • Standaard Lidmaatschap
 • Nieuw
 • **
 • Berichten: 3
 • Espagna
 • Plaats: Arnhem
Re: Aanschaf defilibrator
« Reactie #13 Gepost op: 17 oktober 2017, 23:06:05 pm »
Zijn er in de grote Spaanse steden veel publieke defibrilators, zoals bijvoorbeeld in Nederlandse stations en op belangrijke locaties defibrilators op te halen zijn? Het is mij in Spanje dusver niet opgevallen. Ik heb een naaste met hartproblemetiek (speelt recentelijk weer meer op). Heb om exact deze reden een EHBO-cursus gedaan, maar je hebt natuurlijk zelf veelal geen defibrilator bij

Offline Paul Zagers

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 829
 • Paul Zagers
 • Plaats: Roosendaal (NL) Coveta Fuma (ES)
Re: Aanschaf defilibrator
« Reactie #14 Gepost op: 18 oktober 2017, 08:59:09 am »
Op de luchthaven bijvoorbeeld op Alicante hangen er veel AED's en heb op meer openbare plaatsen al bordjes zien hangen.

 

Zoek in een archief van 235.000 berichten. Om gebruik te kunnen maken van uitgebreid zoeken, dient u ingelogd te zijn. Een account aanmaken kan hier.

Online status

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Advertentie SpanjeMarktplaats.nl

* Poll

Topic bestaat niet.

Kies een kleurForumstandaard

Permanent