Auteur Onderwerp: Voor het eerst belasting aangifte in Spanje, met WAO  (gelezen 2352 keer)

Offline KarinInSpanje

 • Standaard Lidmaatschap
 • Nieuw
 • **
 • Berichten: 11
 • Plaats: Madrid
Voor het eerst belasting aangifte in Spanje, met WAO
« Gepost op: 10 juni 2019, 12:17:18 pm »
Goedendag allemaal,
Ik ben nieuw op het forum, maar heb al zoveel moglijk gelezen. Hoewel ik al veel, over arbeidsongeschiktheid/incapacidad, belasting, enz. geleerd heb, ben ik nog onzeker over een paar dingen (komt grotendeels omdat oude links op de forum niet meer werken):

Ik heb een WAO uitkering van 80-100% (uitbetaald door het UWV), en weet niet hoe ik over 2018 voor het eerst mijn belastingaangifte moet invullen. Op mijn uitkering is over 2018 het volgende ingehouden: "vervangende verkgeversheffing ZVW", "Nominale bijdrage" en "Vervangende bijdrage Wtz". (Over 2018 is ook loonheffing ingehouden, maar ik weet dat ik dit - nadat ik kan bewijzen dat ik in Spanje aangifte heb gedaan - terug kan krijgen). Verder betaal ik bijdragen aan de vrijwillige AOW en ANW verzekeringen.
Heb ik het goed begrepen dat ik de vervangende verkgeversheffing ZVW, Nominale bijdrage en Vervangende bijdrage Wtz kan aftrekken? https://vbngb.eu/landeninformatie/spanje-portal/belastingen-in-spanje/verdragsbijdrage-is-aftrekbare-voor-de-spaanse-inkomstenbelasting/

Kunnen de vrijwillige bijdragen aan AOW en ANW (bij het SVB) ook ergens afgetrokken worden?

Verder moet ik aan het begin mijn "grado de incapacidad" ook aangeven. In Nederland is 80-100% arbeidsongeschikt het maximum...maar ik heb begrepen dat het concept "discapacidad" eerder met het kunnen meedoen in het dagelijks leven, in plaats van arbeid verrichten. En dat het AEAT moet beslissen in welke categorie ik hoor (of dat ik mij in Spanje moet laten keuren, als ik het daarmee oneens ben).
Ik weet niet hoe ik dit de eerste keer in mijn aangifte moet aanpakken: uitgaan van "incapacidad absoluta o gran invalidez", en dan wachten of/totdat ze om documentatie vragen, of 35-65% of 65-100% kiezen, en afwachten? Het lijkt me allemaal gokken, totdat de AEAT een belissing over mijn geval maakt.

Als het blijkt dat ik de verkeerde optie voor invalidez heb gekozen, kunnen ze me dan een boete geven, of moet ik alleen het verschil terugbetalen?

Alvast bedankt voor jullie hulp, en mijn excuses als er ergens op het forum antwoord op deze vragen gegeven is: ik heb echt geprobeerd de eerdere reacties door te spitten!

Offline Carlo

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 359
 • Plaats: Alhama de Granada
Re: Voor het eerst belasting aangifte in Spanje, met WAO
« Reactie #1 Gepost op: 10 juni 2019, 13:34:23 pm »
Ik weet dat er nederlanders zijn die bij hun spaanse aangifte een graad van discapacidad hebben opgegeven alleen op basis van het nederlands systeem.
Het ene jaar werd het geaccepteerd (of ze werden er niet uitgelicht) en het eropvolgende jaar werd het niet geaccepteerd, volgde er een naheffing en een boete van rond de 170 euros. Dit alles onder de benoeming "infraccion tributaria"

Offline U2brutus

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.074
 • Plaats: Sitges (BCN), ES
Re: Voor het eerst belasting aangifte in Spanje, met WAO
« Reactie #2 Gepost op: 10 juni 2019, 15:52:36 pm »
Allereerst welkom op SpanjeForum Karin!

Over 2018 is ook loonheffing ingehouden, maar ik weet dat ik dit - nadat ik kan bewijzen dat ik in Spanje aangifte heb gedaan - terug kan krijgen
Dit klopt.
Je moet daarvoor het formulier 'Inkomensverklaring 2018 voor buitenlandse belastingplichtigen' hier downloaden bij de belastingdienst:
www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/internationaal/aangifte_inkomstenbelasting/inkomensverklaring/vertalingen-inkomensverklaring-2018
Helaas willen ze bij veel belastingkantoren hier dit formulier niet ondertekenen, vóór je aangifte voor dat betreffende jaar hebt gedaan!

Verder betaal ik bijdragen aan de vrijwillige AOW en ANW verzekeringen.
Helaas staat er niet bij hoe oud je bent, maar realiseer je dat de aanvullende AOW maar voor maximaal 10 jaar mogelijk is. Heb je dan nog niet de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt, dan ontstaat er toch een gat!

Overigens is die aanvullende AOW verzekering behoorlijk duur(17,9% van je inkomen). Voor dat geld kun je misschien beter aan pensioensparen in Spanje doen!?

Kunnen de vrijwillige bijdragen aan AOW en ANW (bij het SVB) ook ergens afgetrokken worden?
Ja, alle premies volksverzekeringen mag je hier van je inkomen aftrekken bij de aangifte.

Ik weet niet hoe ik dit de eerste keer in mijn aangifte moet aanpakken: uitgaan van "incapacidad absoluta o gran invalidez", en dan wachten of/totdat ze om documentatie vragen, of 35-65% of 65-100% kiezen, en afwachten?
Geen van beide, want deze aftrek is voor jou (nog)niet van toepassing!

Alleen als héél zeker denkt te weten dat je in 1 van de genoemde percentage-groepen terecht zal komen, dan kun je het wagen. Maar dan moet je wel heel spoedig een begin maken met de aanvraag hiervan. Want als je later (gedeeltelijk)invalide wordt verklaard, dan geldt dat met terugwerkend kracht vanaf de datum van aanvraag.

De aanvraag procedure is echter een lang traject. Er is geen eenduidige handelswijze, want in de ene regio wil men alle conclusies van Nederlandse artsen vertaald tot hun beschikking hebben, terwijl men in een andere regio deze informatie geen blik waardig keurt en alleen afgaat op wat Spaanse artsen tot nu toe over je weten en daar volgt dan meestal nog een soort keuring op, plus een gesprek met een sociaal-maatschappelijk werker. Deze hele procedure zul je hulp nodig hebben van iemand die het Spaans goed machtig is, om alles te kunnen begrijpen en misverstanden te voorkomen.

Als het blijkt dat ik de verkeerde optie voor invalidez heb gekozen, kunnen ze me dan een boete geven, of moet ik alleen het verschil terugbetalen?
Je zult dan zo goed als zeker een boete krijgen, tenzij men dit over het hoofd ziet!

Ik wens je heel veel sterkte en blijf vooral het forum raadplegen. Er is een hoop kennis aanwezig!
En domme vragen bestaan niet, een vraag niet stellen is vaak wel dom!

Offline KarinInSpanje

 • Standaard Lidmaatschap
 • Nieuw
 • **
 • Berichten: 11
 • Plaats: Madrid
Re: Voor het eerst belasting aangifte in Spanje, met WAO
« Reactie #3 Gepost op: 11 juni 2019, 10:00:25 am »
Hartelijk dank voor jullie snelle antwoorden Carlo en U2brutus!

@Carlo: het is goed om te weten ongeveer hoe hoog een eventuele boete zou zijn.

@U2brutus:
De belastingdienst had mij verteld dat ik ze de "Aaanvraag Vrijstelling van loonheffing" moet toesturen, met de bijbehorende "Verklaring belastingplicht woonland". Dat laatste formulier zou in Spanje, bij het AEAT ondertekend en bestempeld moeten worden, maar dat weigeren ze tot nu toe. Ik neem aan dat ze inderdaad het wel doen, nadat ik voor het eerst in Spanje aangifte heb gedaan.

Je zei: "De aanvraag procedure is echter een lang traject." Heb je het hier over de aanvraag procedure om oficieel in Spanje gekeurd te worden, of de beslissing van het AEAT over de graag van invaliditeit, wat alleen geldt voor belastingzaken?
Ik had het over dit laatste. In het Manual Práctico Renta 2018 staat op p.44-45 hierover
""En cuanto a las pensiones procedentes del extranjero percibidas por contribuyentes del IRPF
y que deban someterse a tributación en España gozarán de exención, siempre que se cumplan
los siguientes requisitos (23):
– Que el grado de incapacidad reconocido pueda equipararse en sus características a la incapacidad absoluta o gran invalidez.
– Que la entidad que satisface la prestación goce, según la normativa del país de procedencia
de la pensión, del carácter de sustitutoria de la Seguridad Social."
(23) Los documentos que la AEAT recaba de los perceptores que perciban pensiones por incapacidad de Estados extranjeros y aleguen la aplicación de la exención del artículo 7.f) de la ley del IRPF serán los que a continuación se indican:
- Resolución por la que se le reconoce la prestación o renta de que se trate,
- Informe médico oficial, descriptivo de las patologías, lesiones, secuelas y limitaciones funcionales tomadas
en consideración para la valoración de la incapacidad laboral, y
- Dictamen pericial oficial en el que se concrete y determine el alcance e impacto de las limitaciones funcionales sobre la capacidad laboral.
Dicha documentación deberá ir acompañada de su correspondiente traducción al castellano."
https://www.agenciatributaria.es/static_files/AEAT/DIT/Contenidos_Publicos/CAT/AYUWEB/Biblioteca_Virtual/Manuales_practicos/Renta/ManualRentaPatrimonio2018_V7_es_es.pdf

Ik nam aan dat ongeveer dezelfde documenten ook nodig zouden zijn als ze beslissen dat we in plaats van "incapacidad absoluta o gran invalidez" in een van de andere categorieën passen. Maar er staat nergens bij WANNEER ze dit soort informatie willen ontvangen. Ik kan het zeker niet allemaal vóór eind juni voor elkaar krijgen. Ik had van andere draden op dit forum begrepen dat veel mensen bijvoorbeeld kiezen voor incapacidad absoluta of 65-100% invaliditeit in hun opgave renta, en dat dan eventueel later door het AEAT werd verlaagd naar 33-65%. Maar raadt jij dus aan om helemaal niets te kiezen, en dan eventueel later - nadat ik het met het AEAT eens ben geworden - mijn aangifte aan te passen?

Wat betreft de AOW/ANW bijdragen valt de premie mee, omdat ik veel aftrekposten heb vanwege hoge ziektekosten etc. Ik woonde hiervoor in Oostenrijk, dus ik kan nog maar een paar jaar bijdragen, voordat ik de 10 jaar bereik. Ik ga dus door tot die 10 jaar max.

Ja, alle premies volksverzekeringen mag je hier van je inkomen aftrekken bij de aangifte.
Geen van beide, want deze aftrek is voor jou (nog)niet van toepassing!
Goed om te weten! Nu moet ik alleen nog uitzoeken in welke onderdelen van de aangifte alles afgetrokken hooort te worden!

In ieder geval heel erg bedankt voor jullie hulp. Ik ben weer wat wijzer geworden!

Offline U2brutus

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.074
 • Plaats: Sitges (BCN), ES
Re: Voor het eerst belasting aangifte in Spanje, met WAO
« Reactie #4 Gepost op: 12 juni 2019, 11:23:20 am »
@U2brutus:
De belastingdienst had mij verteld dat ik ze de "Aaanvraag Vrijstelling van loonheffing" moet toesturen, met de bijbehorende "Verklaring belastingplicht woonland". Dat laatste formulier zou in Spanje, bij het AEAT ondertekend en bestempeld moeten worden, maar dat weigeren ze tot nu toe. Ik neem aan dat ze inderdaad het wel doen, nadat ik voor het eerst in Spanje aangifte heb gedaan.
Klopt!
Mijn vrouw heeft nog heel 2015 Loonheffing moeten betalen voor 2015. Toen wij in juni 2015 onze eerste aangifte in Spanje klaar hadden, konden wij de "Verklaring belastingplicht woonland" laten ondertekenen door de Hacienda. Die hebben wij toen ingediend met de "Aaanvraag Vrijstelling van loonheffing" en in november ontvingen wij hier eindelijk de bevestiging van. Deze hebben wij naar het UWV verstuurd met het verzoek om te soppen met de Loonheffing per 01-01-2016. En bij de aangifte Inkomstenbelasting 2015 in 2016 werd toen de betaalde Loonheffing keurig terug betaald.
Je zei: "De aanvraag procedure is echter een lang traject." Heb je het hier over de aanvraag procedure om oficieel in Spanje gekeurd te worden, of de beslissing van het AEAT over de graag van invaliditeit, wat alleen geldt voor belastingzaken?
Wat ik bedoel is dat het na de aanvraag erg lang duurde voor er een eerste oproep kwam om met een beoordelingsarts te praten. Na een maand of 6 maar eens aan een Spaanse vriendin gevraagd om hen te bellen en daarna kregen we dus een eerste oproep. Deze arts keek amper naar de vertaalde conclusies van Nederlandse specialisten, maar wilde wel graag nog een uitgebreid rapport van de Neuroloog die inmiddels mijn vrouw in behandeling had genomen. Na een tweede gesprek met de beoordelingsarts, 3 weken later, volgde meteen een gesprek met een sociaal maatschappelijk werkster om te kunnen bepalen welke beperkingen mijn vrouw ondervond bij haar dagelijkse activiteiten.
De rapporten van de 2 beoordelaars ging naar een commissie die binnen 2 maanden uitspraak zou doen, hetgeen ook inderdaad zo lang duurde. Dus het hele traject kostte ons zo'n 9 maanden, maar de ingangsdatum bleef staan op de datum van de indiening van de aanvraag!

En dat is dus best lastig, want dan weet je dus bij je aangifte echt nog niet op hoeveel procent invaliditeit je uit zult komen. Een kleine indicatie kan ik je echter wel geven, want bij ons in Sitges kennen wij nog 2 Nederlanders die tegelijk met ons in de procedure zaten. Zowel zij als mijn vrouw waren in Nederland 80-100% afgekeurd. In Spanje kwamen zij alle drie uit op een % tussen de 35 en 65%. Je kunt dan nog extra belastingaftrek krijgen als je daarnaast beperkt blijkt te zijn in je mogelijkheden om jezelf persoonlijk te verzorgen(wassen, eten, bed in of uit, etc.). Maar geen van drie kreeg deze toewijzing.
We weten inmiddels, via onze Spaanse kennissen, dat je voor een % van 65% of hoger ook wel heel veel moet mankeren en dan vooral problemen hebt om zelfstandig te kunnen leven. En over 100% invaliditeit hoef ik dan helemaal niets uit te leggen.
Degenen die gedeeltelijk invalide (35-65%) worden verklaard mogen een extra aftrek op hun bruto inkomen toepassen van 3.000,-

Je toevoeging "de beslissing van het AEAT over de graag van invaliditeit, wat alleen geldt voor belastingzaken?" begrijp ik niet helemaal, want bij de toekenning van gedeeltelijke invaliditeit kunnen nog wat andere "voordelen" zitten. Bezit je een auto, dan kun je vrijstelling van wegenbelasting krijgen. Ook krijg je een pas van de Sociale Dienst voor korting op Openbaar vervoer en kun je eventueel huishoudelijke hulp krijgen. Dus de beslissing gaat niet alleen over belastingzaken!
- Informe médico oficial, descriptivo de las patologías, lesiones, secuelas y limitaciones funcionales tomadas
en consideración para la valoración de la incapacidad laboral, y
- Dictamen pericial oficial en el que se concrete y determine el alcance e impacto de las limitaciones funcionales sobre la capacidad laboral.
Dicha documentación deberá ir acompañada de su correspondiente traducción al castellano."
Dit is dus wat ik bedoelde met de informatie die men dus officieel wel van je verlangd, maar er in sommige gevallen niets mee doet. Misschien dat dit meer gebruikt wordt als je nog geen specialisten hebt bezocht in Spanje. Maar als je dat al wel gedaan hebt, dan weegt hun oordeel meestal het zwaarst.
Bij twijfel wordt je dan ook eerst nog naar een keuringsarts gestuurd, die je dan fysiek zal onderzoeken. Zelf hebben wij daar geen ervaring mee gehad.
Ik nam aan dat ongeveer dezelfde documenten ook nodig zouden zijn als ze beslissen dat we in plaats van "incapacidad absoluta o gran invalidez" in een van de andere categorieën passen. Maar er staat nergens bij WANNEER ze dit soort informatie willen ontvangen. Ik kan het zeker niet allemaal vóór eind juni voor elkaar krijgen.
Zoals vermeldt kan het na de aanvraag best wel eens een paar maanden duren voor je de eerste oproep krijgt, dus dien je aanvraag z.s.m. in! Komt je oproep voor je alles binnen hebt, dan kun je dit bij het eerste gesprek aangeven. Je krijgt sowieso nog een tweede gesprek en tegen die tijd moet je wel alle gevraagde informatie kunnen overleggen. Maar de datum van aanvraag is cruciaal en bij de toewijzing is deze dus geldig met terugwerkende kracht tot die datum!
Ik had van andere draden op dit forum begrepen dat veel mensen bijvoorbeeld kiezen voor incapacidad absoluta of 65-100% invaliditeit in hun opgave renta, en dat dan eventueel later door het AEAT werd verlaagd naar 33-65%. Maar raadt jij dus aan om helemaal niets te kiezen, en dan eventueel later - nadat ik het met het AEAT eens ben geworden - mijn aangifte aan te passen?
Ik raad je af om voor 65-100% te kiezen, vanwege de geringe kans dat je zo'n hoog % toegewezen krijgt, tenzij je zelf denkt dat je wel heel erg fysiek beperkt ben en vaak hulp nodig hebt bij de dagelijkse activiteiten.
Veel Nederlanders die voor 80-100% in de WAO/WIA zaten blijken uiteindelijk een invaliditeit van 35-65% toegewezen te krijgen. Ik zou daarom voor deze categorie kiezen!

Offline Carlo

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 359
 • Plaats: Alhama de Granada
Re: Voor het eerst belasting aangifte in Spanje, met WAO
« Reactie #5 Gepost op: 12 juni 2019, 15:24:50 pm »
U2brutus, hebben jullie dit proces doorlopen op eigen kracht of met hulp van een raadsman ?

Offline U2brutus

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.074
 • Plaats: Sitges (BCN), ES
Re: Voor het eerst belasting aangifte in Spanje, met WAO
« Reactie #6 Gepost op: 12 juni 2019, 17:22:42 pm »
Carlo, wij hebben de procedure zonder raadsman doorlopen, maar wel met de hulp van een Spaanse vriendin. Aangezien wij in Catalunya wonen waren we al bang dat we mensen zouden ontmoeten die ons alleen in het Catalaans te woord zouden willen staan. En de beoordelingsarts bleek zo'n type te zijn en dan hebben wij hulp nodig om misverstanden (ern ergernis) te voorkomen.

Offline Carlo

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 359
 • Plaats: Alhama de Granada
Re: Voor het eerst belasting aangifte in Spanje, met WAO
« Reactie #7 Gepost op: 12 juni 2019, 17:42:56 pm »
Ik vraag het omdat de meeste spanjaarden het met behulp van een raadsman doen, deze raad dan meestal aan om specialistische gegevens te verkrijgen bij specialisten buiten het systeem om van de seguridad social en de raadsman weet dan meestal ook wel bij welke specialist je het beste terecht kunt.

Het riekt naar een gestoofde pot en ik kan ook alleen maar observeren dat ik redelijk wat spanjaarden ken die dus wel de hoogste graag krijgen toegewezen bij bemoeienis van een raadsman, ook als je het niet zou verwachten dat ze die hoogste graad zouden krijgen.

Ik heb de indruk dat een raadsman veel voor een aanvrager kan betekenen


Offline lucky

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 10.688
 • Good luck
 • Plaats: Alzira
Re: Voor het eerst belasting aangifte in Spanje, met WAO
« Reactie #8 Gepost op: 12 juni 2019, 18:00:33 pm »
ik kan ook alleen maar observeren dat ik redelijk wat spanjaarden ken die dus wel de hoogste graag krijgen toegewezen bij bemoeienis van een raadsman, ook als je het niet zou verwachten dat ze die hoogste graad zouden krijgen.
Dat bleek ook zo bij Els te zijn , wij hadden geen raadsman (bedoel je dan een advocaat?) wel hele grote hulp van de sociale dienst van het center de salut ,
er werden zelfs ONVERTAALDE documenten aangenomen vanuit Belgie ,
Onze huisarts was ook een grote steun in de hele affaire .
Misschien was het bij Els anders omdat ze reeds van haar geboorte meerdere behinderingen had .

Offline Carlo

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 359
 • Plaats: Alhama de Granada
Re: Voor het eerst belasting aangifte in Spanje, met WAO
« Reactie #9 Gepost op: 12 juni 2019, 18:12:41 pm »
Ja Lucky, ik bedoel met raadsman een advocaat

Offline U2brutus

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.074
 • Plaats: Sitges (BCN), ES
Re: Voor het eerst belasting aangifte in Spanje, met WAO
« Reactie #10 Gepost op: 14 juni 2019, 12:00:33 pm »
Het riekt naar een gestoofde pot en ik kan ook alleen maar observeren dat ik redelijk wat spanjaarden ken die dus wel de hoogste graag krijgen toegewezen bij bemoeienis van een raadsman, ook als je het niet zou verwachten dat ze die hoogste graad zouden krijgen.
Wij hebben daar geen ervaringen mee, maar het zou wel bijzonder naar zijn als dit gebeurt.

Ik weet wel dat 1 van de Nederlanders die wij kennen en die ook 35-65% invalide werd verklaard, daar geen genoegen mee nam. Hij is de uitspraak gaan aanvechten met een raadsman. Deze zaak sleept al meer dan 2 jaar. Ik zal eens informeren hoe dit afgelopen is.

Overigens denken velen dat als je meer dan 65% invalide wordt verklaard, er vrijstelling van inkomstenbelasting volgt. Dit is echter niet waar, maar de vrijstelling is wel weer een stuk hoger. Om 65% of meer invalide verklaard te worden zul je wel dagelijks hulp voor de persoonlijke verzorging nodig hebben. Althans, dat is wat de beoordelingsarts ons toen vertelde en ik kan mij daar iets bij voorstellen.

Offline KarinInSpanje

 • Standaard Lidmaatschap
 • Nieuw
 • **
 • Berichten: 11
 • Plaats: Madrid
Re: Voor het eerst belasting aangifte in Spanje, met WAO
« Reactie #11 Gepost op: 14 juni 2019, 20:36:17 pm »
Héééél erg bedankt voor jullie getailleerde reacties! Ik ben er een hoop wijzer door geworden. Als ik besluit me hier te laten keuren, zal ik denk ik - zoals veel spanjaarden blijkbaar doen - waarschijnlijk een advocaat mee nemen.

U2brutus schreef: "Je toevoeging "de beslissing van het AEAT over de graaD van invaliditeit, wat alleen geldt voor belastingzaken" begrijp ik niet helemaal, want bij de toekenning van gedeeltelijke invaliditeit kunnen nog wat andere "voordelen" zitten. Bezit je een auto, dan kun je vrijstelling van wegenbelasting krijgen. Ook krijg je een pas van de Sociale Dienst voor korting op Openbaar vervoer en kun je eventueel huishoudelijke hulp krijgen. Dus de beslissing gaat niet alleen over belastingzaken!"
Ik bedoelde dat het blijkbaar ook mogelijk is om zonder keuring aangifte te doen, en dan besluit het AEAT zelf welke graad ze je toekennen...(aan de hand van de documenten die zij eisen) dan inderdaad alleen voor belastingzaken. Dat heeft dus minder voordelen, maar brengt ook minder stress (en minder lang wachten). Als je het dan niet met hun beslissing eens bent, kun je je alsnog laten keuren. Ik vind het altijd afschuwelijk om gekeurd te worden: vooral omdat het zo confronterend is zo op mijn eigen beperkingen te focussen. Ik denk dat dat voor gezonde mensen moeilijk is in te denken...maar de enige manier dat ik relatief gelukkig het leven door kom, is door meestal op het positieve - al is het maar zo klein - te focussen. Als ik juist op alles wat ik niet kan moet letten, is dat erg moeilijk. Dus - als het maar even anders kan - wil ik liever die extra stress vermijden.

Ik weet niet of één van jullie op deze specifieke vraag nog antword heeft:
Weten jullie of wat in het hokje "Vervangende werkgeversheffing ZVW" van een jaaropgave van een WAO uitkering ook in Spanje afgetrokken mag worden, als onderdeel van de zogenoemde “verdragsbijdrage” die maandelijks bij de verdragsgrechtigden wordt ingehouden? Is dit dus onderdeel van de "Nominale Zorgpremie en bijdrage WLZ (voorheen AWBZ)"? Die mogen blijkbaar afgetrokken worden...
Weet je of die voor je vrouw ook meegeteld is, U2brutus?

Nogmaals erg bedankt voor jullie advies!
Ik ben trouwens benieuwd hoe de rechtszaak van je vriend afgelopen is, U2brutus...Wij hebben voor hele andere reden een rechtszaak lopen in Spanje (verborgen gebreken bij het kopen van ons huis), en het is een hele tragedie geworden :-( Zou ik nooit iemand anders aanbevelen. Hoewel we volkomen gelijk hadden, bleek het in de praktijk moeilijk te winnen, en lijkt het erop dat we er veel armer door worden.

Offline U2brutus

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.074
 • Plaats: Sitges (BCN), ES
Re: Voor het eerst belasting aangifte in Spanje, met WAO
« Reactie #12 Gepost op: 16 juni 2019, 09:53:13 am »
Ik bedoelde dat het blijkbaar ook mogelijk is om zonder keuring aangifte te doen, en dan besluit het AEAT zelf welke graad ze je toekennen...(aan de hand van de documenten die zij eisen) dan inderdaad alleen voor belastingzaken.
Dit is nieuw voor mij en eerlijk gezegd had ik hier nog nooit van gehoord!
Mijn vrouw moest voor erkenning van de mate van invaliditeit naar de IMSERSO (onderdeel van de Seguridad Social). Het verwondert mij echt dat men blijkbaar bij de Agencia Tributaria zelf beoordelingen doet om de mate van invaliditeit te bepalen.

Ik vind het altijd afschuwelijk om gekeurd te worden: vooral omdat het zo confronterend is zo op mijn eigen beperkingen te focussen.
Mijn vrouw ervaart dit ook zo, maar gelukkig viel het wel mee. Zij had inmiddels in Spanje ook al een aardig dossier opgebouwd en dat bleek zowat allesbepalend. Foto's, scans etc. die we ook op DVD hadden, inclusief de software om deze te kunnen bekijken, werden amper bekeken.
De 2 gesprekken met de beoordelingsarts en het gesprek met de maatschappelijk-sociaal werkster waren echter behoorlijk relaxed en er werd veel respect voor haar aandoeningen getoond, hetgeen bij het UWV telkens ver te zoeken was. Maar dat zal wel onze eigen schuld zijn geweest, omdat we (met succes) diverse beoordelingen hebben aangevochten. Dat vonden ze blijkbaar niet fijn.

Weten jullie of wat in het hokje "Vervangende werkgeversheffing ZVW" van een jaaropgave van een WAO uitkering ook in Spanje afgetrokken mag worden, als onderdeel van de zogenoemde “verdragsbijdrage” die maandelijks bij de verdragsgrechtigden wordt ingehouden?
Ja, dit mag ook afgetrokken worden samen met de 'Nominale bijdrage'!

Hoewel we volkomen gelijk hadden, bleek het in de praktijk moeilijk te winnen, en lijkt het erop dat we er veel armer door worden.
Ik hoop voor jullie dat het niet zo slecht uitpakt als je denkt.

Offline KarinInSpanje

 • Standaard Lidmaatschap
 • Nieuw
 • **
 • Berichten: 11
 • Plaats: Madrid
Re: Voor het eerst belasting aangifte in Spanje, met WAO
« Reactie #13 Gepost op: 16 juni 2019, 10:08:46 am »
Heel erg bedankt voor je reactie U2brutus!! Ik geloof dat ik er nu helemaal uit ben...Ik wacht mijn brief van het UWV af, en dan neem ik contact met het AEAT op. Ik ben benieuwd of zij zoals ik gelezen heb inderdaad (voor belastingszaken) zelf de hoogte van aftrek mogen bepalen, zonder keuring door IMSERSO.
Ik zal hier weer schrijven, als ik het hoor, zodat anderen het ook te weten kunnen komen!

Ik hoop voor jullie dat het niet zo slecht uitpakt als je denkt.
Ik hoop het ook!! We zijn in hoger beroep gegaan, dus nu is het maar afwachten. Als we 100.000 euro hadden rondliggen zou ik me er niet zo druk over maken, maar nu levert de onzekerheid wel heel wat stress op!

Nogmaals ERG bedankt voor je hulp  :)


Offline U2brutus

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.074
 • Plaats: Sitges (BCN), ES
Re: Voor het eerst belasting aangifte in Spanje, met WAO
« Reactie #14 Gepost op: 16 juni 2019, 10:53:26 am »
Graag gedaan Karin, daar is het Forum tenslotte ook voor bedoeld! ;D

 

Zoek in een archief van 235.000 berichten. Om gebruik te kunnen maken van uitgebreid zoeken, dient u ingelogd te zijn. Een account aanmaken kan hier.

Advertentie SpanjeMarktplaats.nl

* Poll

Topic bestaat niet.

Kies een kleurForumstandaard

Permanent