SpanjeMarktplaats

Auteur Onderwerp: Onze emigratie is een feit ....... 2 maanden update  (gelezen 4350 keer)

Offline Kaatjeka

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 643
 • Plaats: Gelderland
Re: Onze emigratie is een feit ....... 2 maanden update
« Reactie #15 Gepost op: 31 oktober 2017, 18:14:48 pm »
@U2brutus: En in die landen op plaats 5 t/m 56 is dat niet het geval?

Maar als je op de betreffende website het verhaaltje erboven leest, wordt er al meer duidelijk. Sowieso al dat ze zichzelf tegenspreken door te vertellen dat China naar de 4e plek is gestegen. Hoezo? Daar staat Nederland toch?
En ook lees je dat de stijgingen en dalingen komen door bepaalde meldingen of aandacht voor een bepaald onderwerp. Niet echt een heel zuivere meting dus, want van een heleboel landen in de lijst verbaast het me, gezien de cultuur, of problemen die een stukje belangrijker zijn, niet dat mensen geen meldingen gaan doen over hoe het met de dieren gaat.
Plus... het is een Nederlandse site over veganisme, die vast graag iedereen over wil halen veganist te worden, en daarom graag Nederland hoog in die lijst willen zien, want oh jee en och wat erg, laten we spontaan allemaal veganist worden.

Misschien een beetje cynisch, maar ik vind dat we erg op moeten passen om maar te denken dat alles dat op internet staat waar is. Natuurlijk weet iedereen eigenlijk wel dat dat niet zo is, maar er worden vaak erg makkelijk dingen aangenomen. De basis die aan dit lijstje ligt is nogal onduidelijk.
Verder valt er op de site waarvan gezegd wordt dat deze informatie vandaan komt niks hierover te vinden.

Sorry voor het kapen van je draadje Lucien! :)

Offline Cas

 • Sponsor
 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 590
 • Sail with the wind from today!
 • Plaats: Paterna
Re: Onze emigratie is een feit ....... 2 maanden update
« Reactie #16 Gepost op: 31 oktober 2017, 20:59:15 pm »
Sorry, maar ik heb toch een paar kanttekeningen in je overigens prima verslag.

Quote (selected)
na ruim 3 jaar Spaanse les snapte ik er werkelijk géén woord van
Had je dan wel Spaanse les?? Na 3 jaar moet je toch wel wat basis hebben

Quote (selected)
Onze twee kinderen tussen al die vreemde kinderen en ze verstaan er géén woord van
Waarom de kids niet wat Spaanse privé lesjes in Nederland gegeven, is echt een boost voor hun zelfvertrouwen. Wij hebben dat met onze dochter van (toen) 5 gedaan. Zoonlief lag nog in de luiers dus was geen optie :-)

Quote (selected)
dit gaat via de lokale politie, gestor mee (doe dit echt niet zelf!!!)

Precies de tegenover gestelde ervaring, Gestor zei, ga zelf en zorg dat je papier winkel in orde is, Kreeg een lijstje van hem en met een blonde dochter en baby hadden we binnen circa een uur onze groene NIE pasjes en dochterlief op iedere hand een stempel van de politie!

De dag daarvoor hadden wij ons aangemeld op het belastingkantoor en ingeschreven als autónomo, daarna door voor inschrijving Seguridad Sicial en daar werd ik even genept.
De luizige ambtenaar schreef mij in per de 25ste van de maand augustus, maakte alles klaar, vroeg op mn bankpas en ik moest 2 volle maanden betalen, dacht dus voor september en oktober maar die gluiperd liet mij voor die paar dagen augustus de volle maand betalen. Protesteren hielp niet, dus ik was behoorlijk pissend op die vent.

Met de verklaring dat ik autónomo was, hoefde ik geen inkomstenverklaring te overleggen.

Paar dagen later, weer met het hele gezin naar het gemeentehuis voor de Empadronament verklaring doch dit wat problemen. We woonden toen op een schip en dat is geen huis met kadastrale gegevens.  Dochterlief op het bureau gezet en flink beteuterd gekeken. De ambtenaar zuchtte eens diep en rammelde onder toeziend oog van onze dochter de data in de computer en na 3 kwartier verlieten we fluitend het gemeentehuis!
(misschien gooi ik de volgorde wat door elkaar, heb door Mr Puigdemont momenteel vierkante ogen, maar dat doet verder niet aan de inhoud)

Quote (selected)
betekent dit dat ik komende week met alle autopapieren en 4 kentekenplaten naar Nederland moet vliegen om de auto's voor export aan te melden en zo het benodigde deel II te verkrijgen. Erg omslachtig en iets om rekening mee te houden!
Dit had je ook hier vandaan kunnen regelen, iets omslachtiger maar is mogelijk. De RWD en diverse sites hebben hier een stappenplan voor. Eind november ga ik (voor het eerst in 4 jaar) naar NL om een auto op te halen met NL kenteken. Staat voorlopig op naam van mn zoon ´die nog in NL woont en voeren hem begin volgend jaar hier in. Dus rijden even een paar maandjes met NL platen. Nogmaals doen dit invoeren vanuit Spanje, nogmaals wel omslachtiger maar komt ons beter uit.

Quote (selected)
Op emails wordt gemiddeld na 1 week pas gereageerd en terugbellen doen ze ook pas na 3 dagen. Ik wil hier absoluut niemand mee beledigen, maar het is echt gebaseerd op onze ervaring met 15 verschillende personen en instanties! Vandaag besproken dat dit zelfs voor ons een reden zou kunnen zijn/worden om terug te keren naar Nederland! Ik ben eigenlijk benieuwd of andere mensen dit ook als zodanig ervaren?

Tsja, dat is wel erg kort voor de kar na z´n korte tijd. Kwestie van anticiperen op de gewoonten van dit land. Overigens toch niks nieuws, in ieder boekje en website die leest over verhuizen naar een Zuid Europees land wordt deze "gewoonte" uitgebreid beschreven. Gooi je charmes en een enorme berg vriendelijkheid in de strijd en zie wat je met het grootste gemak voor elkaar kan krijgen.
Wat wij hier allemaal al voor elkaar gekregen hebben, en zeker in de haven waar we met ons schip liggen kent bijna geen grenzen.  Nu zal wel de mentaliteit in Catalonië iets anders zijn dan beneden, maar hier kunnen ze er ook een houtje van.
Wij Hollanders, en ik zeker ook staan al snel op onze strepen, werkt hier volledig averechts.
Maar om nu voor zoiets al te denken om weer te gaan verhuizen …….. ???

Dit is een heerlijk land met veel mogelijkheden, laat je niet zo snel uit het veld slaan. Zeker niet als je kids hier beginnen te aarden, hartstikke jammer.

Succes!!

Offline lucky

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 10.160
 • Good luck
 • Plaats: Alzira
Re: Onze emigratie is een feit ....... 2 maanden update
« Reactie #17 Gepost op: 31 oktober 2017, 22:03:53 pm »
10 oktober stond de afspraak voor het aanvragen van de residentie, dit gaat via de lokale politie, gestor mee
Klopt niet !
Gaat via de Policia NATIONAL
https://www.policia.es/documentacion/oficinas/com_valenciana.html

Offline nieuwenoord

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.721
 • Plaats: Macisvenda (Murcia)
Re: Onze emigratie is een feit ....... 2 maanden update
« Reactie #18 Gepost op: 31 oktober 2017, 22:26:24 pm »
Wij staan er juist versteld van hoe vlot dingen vaak gaan als je de juiste wegen weet te vinden en met de juiste personen in aanraking komt. En ja, 90 procent van de tijd heeft dat te maken met je eigen houding. Niet dwingen, maar vriendelijk vragen, netjes blijven, keurig bedanken voor de hulp die je krijgt en dan steeds weer heel tevreden en lichtelijk verbaasd constateren dat het allemaal echt niet zo moeilijk is in Spanje.

Afspraken maken is weleens lastiger, maar anderzijds: als je duidelijk maakt dat je het erg belangrijk vindt dat ze zich aan de tijd houden, begrijpen ze dat meestal ook wel.

En instanties? Vanmorgen stuurde ik via de site van Iberdrola een ´klacht´ (of eigenlijk een vraag) en binnen een half uur had ik een keurige uitleg binnen. Ik denk echt dat je nog een beetje moet ´omdenken´.

En leer Spaans, gewoon goed Spaans, want dat opent vele deuren.

Die honden, dat is een ander probleem, gelukkig hebben wij er zelf geen last van, maar dat is lang niet overal zo inderdaad.

Offline U2brutus

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 630
 • Plaats: Sitges (BCN), ES
Re: Onze emigratie is een feit ....... 2 maanden update
« Reactie #19 Gepost op: 01 november 2017, 10:00:07 am »
@U2brutus: En in die landen op plaats 5 t/m 56 is dat niet het geval?

Dat lijkt mij ook sterk, maar ik wilde juist aangeven dat we in Nederland ook niet te heilig moeten doen. Ik weet zeker dat huisdieren bij ons stukken beter af zijn als in de landen 5 t/m 56, maar dat neemt niet weg dat de megastallen weg moeten. Zeker als ze slecht beveiligd zijn tegen brand, terwijl de autoriteiten daarvan op de hoogte zijn. Afgelopen jaar zijn er door brand tienduizenden dieren in een vlammenzee omgekomen en ik denk maar liever niet aan het gekrijs van deze dieren tijdens hun laatste levensmoment. :'( :'( :'(

Offline U2brutus

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 630
 • Plaats: Sitges (BCN), ES
Re: Onze emigratie is een feit ....... 2 maanden update
« Reactie #20 Gepost op: 01 november 2017, 10:25:23 am »
Om weer terug te keren naar hetgeen waar deze draad over begon, moet ik zeggen dat ik het met Lucien eens ben wat betreft het opvolgen van E-mails of WhatsApp'jes. Daar zijn ze gewoon heel laks in en het lijkt wel of ze een hekel aan deze media hebben.

Ook heb ik gemerkt dat ze als de dood zijn om kosten te maken met WhatsApp en ik heb diverse zelfstandigen, die bij ons kwamen klussen, moeten uitleggen dat het niet zo handig is om WhatsApp alleen op Wifi toe te staan.

En hoewel het lastig is in het begin om in het Spaans per telefoon met deze mensen te communiceren, blijkt dat toch vaak het beste te werken. Verder vooral rustig blijven en soms nog eens geduldig uitleggen als er wat haast geboden is.

Veel sterkte, het went snel hoor. Echt!

Offline JF

 • Standaard Lidmaatschap
 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 118
Re: Onze emigratie is een feit ....... 2 maanden update
« Reactie #21 Gepost op: 08 november 2017, 17:04:54 pm »
Beste Julien,
Ik hoop dat het goed met jullie gaat in Spanje.
Je verhaal over de papieren rompslomp roept herinneringen op van de tijd van mijn eigen verhuis. Honderd papieren nog meer stempels enz. .Maar dat is vlug vergeten. Ik moet zeggen dat ik toen al vlug grote vrienden had die mij ongelooflijk goed ontvangen hebben. Al vlug leerde ik het gebruik van de"tacos", en leerde ik het leven kennen van binnenuit. Voortdurend vergelijken met Belgie of Nederland heeft geen zin, het is beter te aanvaarden dat je het hier moet maken, denk ik. Wat het fameuze "mañana" betreft, dat kan waar zijn maar daartegenover staat een enorme kapaciteit om te improviseren en meestal met"buen rollo".
Het wel noodzakelijk, zoals in gelijk ander land, zo vlug mogelijk te taal goed te beheersen.
Veel geluk, mucha suerte!

Offline lucky

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 10.160
 • Good luck
 • Plaats: Alzira
Re: Onze emigratie is een feit ....... 2 maanden update
« Reactie #22 Gepost op: 10 november 2017, 20:04:37 pm »
Op emails wordt gemiddeld na 1 week pas gereageerd en terugbellen doen ze ook pas na 3 dagen. Ik wil hier absoluut niemand mee beledigen, maar het is echt gebaseerd op onze ervaring met 15 verschillende personen en instanties!
Vandaag rond 16:00 uur een mailtje gestuurd naar een kachelproducent hier in de buurt , die ook reparaties doet , met de vraag dat , als ik het deurtje van mijn kachel binnen breng of ze er dan een nieuw glasraampje kunnen insteken .
Zoeven kreeg ik een mailtje binnen dat ik de deur morgenvoormiddag mocht brengen en dat ze me zouden bellen als het werk af was , tussen haakjes stond er ( het zal waarschijnlijk 3-4 dagen duren)
Dus....ons hoor je niet klagen over de service hier , na 13 jaar nog steeds dik tevreden ( met de nadruk op dik)  ;)

Offline Cas

 • Sponsor
 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 590
 • Sail with the wind from today!
 • Plaats: Paterna
Re: Onze emigratie is een feit ....... 2 maanden update
« Reactie #23 Gepost op: 11 november 2017, 00:25:54 am »
T´is ook een beetje "hoe benader je het"?

Na vijf jaar hier heb ik toch (bijna) alles voor elkaar gekregen. Zo af en toe een Cafe Solo of een Estrella voor de marineros, wat pastries voor de meisje bij de Capitania etc.
Zonder olie loopt geen enkele motor lekker, oftewel pas je aan en go with the flow.

Offline wulfklaue

 • Standaard Lidmaatschap
 • Nieuw
 • **
 • Berichten: 2
 • Plaats: Hamburg, Duitsland
Re: Onze emigratie is een feit ....... 2 maanden update
« Reactie #24 Gepost op: 11 november 2017, 10:29:10 am »
Om perfect eerlijk te zijn, is het in ieder land wel problemen met de papieren. We wonen nu al 7 jaar in Duitsland ( en kijken uit naar Spanje ). Die zelfde rompslomp met papieren hebben we hier ook gehad met te emigreren naar Duitsland.

En ondanks de Duitse reputatie, is het hier ook altijd vechten om zaken gedaan te krijgen. Problemen met de auto verzekering... Mail de deur uit. Response: Niets. Nogmaals mail, nogmaals. Tot je het beu bent en je belt ze op. Idem met de belastingdienst, gemeente ( hebben in 3 steden / bundeslanden gewoond en bij alle 3 hetzelfde grapje ).

Het maakt niet uit in welk land je leeft, administratie en overheid is vaak tegen de muren oplopen op gebied van communicatie. De enige manier dat je iets gedaan krijgt is a) in persoon b) via telefoon. Brieven of mails worden nogal vaak genegeerd en op de stapel gelegd. Wil je een respons per mail of brief? De enige en beste manier is jezelf is enorm kwaad maken en dan krijg je vaak wel response. En hetzelfde vaak met bedrijven. Als men je iets kan verkopen, ja, DAN zal je vaak een snelle respons krijgen.

Die zelfde fout gaan we nu niet hebben in Spanje want de de vrouw spreekt vlot Spaans. :)  Een Gestor is geen vervanging voor de taal te kennen en zo vlotter om te gaan met de papierberg ( er gaat te VEEL verloren met 3de partijen in de vertaling en "motivatie" ). Maakt niet uit welk land men naar emigreert, als men de taal niet 100% spreekt, dan is alles dubbel zo moeilijk. Ik spreek uit pijnlijke ervaring ... Zeker als het de eerste keer is dat je emigreert in een EU land.

Als men een makkelijk leven wilt, dan is je ganse leven in 1 huisje leven en nooit verhuizen de beste oplossing. Maar wil je wat meer in het leven, ... dan laat emigreren je zaken zien dat anders nooit zal meemaken ( veel goede zaken maar ook af en toe hel op aarde ;) ).

Wat ik wil zeggen is, laat de gedachten om terug te kregen naar Nederland effen varen. Eenmaal dat je voorbij deze hel periode bent, zakt alles naar een normaal leven ( met maar af en toe een probleem wegens de taal kennis, cultuur of administratie ).

Als je wilt spreken over cultuur schok, ik ben een Belg dat in Duitsland woont en getrouwd is met een Chinese. Trust me, ik weet waarover ik spreek over cultuur schok *haha*. Spanje schrikt me totaal niet af want heb de ervaring al en mentaal ben je dan beter voorbereid. :)

Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 8.933
 • Plaats: Vic,BCN.
Re: Onze emigratie is een feit ....... 2 maanden update
« Reactie #25 Gepost op: 11 november 2017, 11:25:36 am »
Helemaal met je eens,wolfklauw!
Net als om te ondernemen met succes(en zelfs dan is het nog niet gegarandeert) je dat in je bloed moet hebben zitten,is dat met emigreren ook het geval.Als je hetzelfde levenspatroon verwacht in je nieuwe land had je ook thuis kunnen blijven,wie alléén voor meer zon emigreerd gaat vroeg of laat meestal weer terug.
Zeker waar dat een gestor niet geschikt is om het taalprobleem te omzeilen;ik lees wel vaker rare dingen bv NIE aanvragen via een advokaat etc,kan aardig duur ziijn...Een gestor kan natuurlijk heel handig zijn,maar je moet goed weten voor wat soort zaken.
Verder is het natuurlijk het oude verhaal van je moet je aanpassen aan de spanjaarden,niet andersom!Dat is vechten tegen de bierkaai en als enige gevolg zal het je eigen ongelukkigheid hier hebben.
Ik woon inmiddels 25 jaar in Spanje;mocht ik ooit naar NL verhuizen dan zou dat méér als "teruggaan" gewoon wéér een emigratie zijn,ik ben daar al zolang weg dat je van o af moet gaan beginnen.

Offline lucky

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 10.160
 • Good luck
 • Plaats: Alzira
Re: Onze emigratie is een feit ....... 2 maanden update
« Reactie #26 Gepost op: 11 november 2017, 12:57:04 pm »
Ik woon inmiddels 25 jaar in Spanje;mocht ik ooit naar NL verhuizen dan zou dat méér als "teruggaan" gewoon wéér een emigratie zijn,ik ben daar al zolang weg dat je van o af moet gaan beginnen.
Roelant , je hoeft geen 25 jaar weg te zijn , ik was vele jaren geleden meer dan 10 jaar weg uit B. na mijn terugkeer kon ik het er niet meer gewoon worden ....was alles zo verandert ? of lag het aan mij ?
Toch bleef ik er nog 20 jaar wonen zodat de kinderen hun school konden afmaken ( school ,dat was ook een van de redenen waarom we toen terug gingen),
dik tegen mijn zin en toen kwam eindelijk de verlossing , de emigratie naar Spanje .


Offline SpanjeForum nl

 • Administrator
 • Forumlid
 • *****
 • Berichten: 855
 • Welkom - bienvenido
 • Plaats: Benahavís (Malaga)
Re: Onze emigratie is een feit ....... 2 maanden update
« Reactie #27 Gepost op: 11 november 2017, 14:37:02 pm »
Op 17 jarige leeftijd begon ik in kleding zaak in het centrum van Amsterdam. Ik wilde voor de zomer toen al met vrienden naar Spanje vertrekken, kreeg daar geen toestemming voor. Dus nam ik ontslag en als ik na 3 maanden weer terug kwam van Llorett de Mar, werd ik opnieuw aangenomen. Ik overzomerde door glazen op te halen en te flyeren bij de Moby Dick. Verdiende geen hout daar, maar we hadden ook weinig nodig. Het avontuur, de beleving en de opgedane ervaring was niet in geld uit te drukken.  Dat heb ik een paar jaar weten te herhalen.

Op 28 jarige 3 jaar bij de Wagon Lits International gewerkt op de bar restauratie wagons. Ierder keer als de conducteur op zijn fluit blies (veelal vanuit Den Bosch of Leidschedam) en de lange trein (Bergland expres of Autoslaaptrein) naar het buitenland vertrok beleefde ik iedere keer als een mooi moment. Veel uithoeken van Europa bezocht. Het was een combinatie van korte vakanties en hard werken.

In 1991 naar Spanje geemigreerd nadat op vroege leeftijd  mijn muziek productie bedrijf succesvol uit de markt werd gekocht. Daarvoor 2 jaar in München (Nandlstadt) gewoond. Vroeger lokte mij het buitenland al. Een mooie uitspraak van Keith Richards is die hij tijdens optredens overal herhaald.
It´s good to be here, it´s good to be anywhere  ;) .

Ik heb het altijd bij Europa gehouden. In 2004 even terug kort geweest in Nederland om de website SpanjeMarktplaats te laten ontwikkelen, het koste mij toen al veel moeite daar in NL na 13 jaar opnieuw te wennen.  In 2006 weer terug naar Spanje gegaan met vrouw en dochter.

Nu na 26 jaar in Spanje te wonen ervaar ik de levenstandaard hier in het zuiden van Europa als hoog. Nu prachtig weer hier, 20º graden en veel zon en savonds koelt het weer heerlijk af. De winters zijn heerlijk, alhoewel ik wel af en toe de witte winters mis. Gelukkig bestaan er vliegtuigen die ons vanuit Malaga in een paar uur naar wittere oorden brengen, veelal Oostenrijk :D . Ook een paar keer met de auto gedaan en met 2, 3 stops/overnachtingen is dat goed te doen.

Bij mij is het een bewuste keuze die ik vroeg heb gemaakt om niet mij hele leven in Nederland te blijven hangen. Ik ben er trots op dat ik een Nederlander ben, ik ben niet trots meer op het Nederland van nu.  Belangrijk is bij iedere vorm van emigreren zo snel mogelijk de lokale taal meester maken, zeker als je door wil met werken, geld verdienen. Het maakt je onafhankelijk en je beleving in het dagelijkse leven is in brede zin, vele malen beter als zonder de taal ergens niet machtig te zijn. Ronald
 
« Laatst bewerkt op: 14 november 2017, 19:27:18 pm door SpanjeForum nl »

Offline SpanjeForum nl

 • Administrator
 • Forumlid
 • *****
 • Berichten: 855
 • Welkom - bienvenido
 • Plaats: Benahavís (Malaga)
Re: Onze emigratie is een feit ....... 2 maanden update
« Reactie #28 Gepost op: 14 november 2017, 19:55:13 pm »
@Lucien schrijft omtrent zijn emmigratie ervaring.

Wat ons echter erg tegenvalt zijn de Spanjaarden zelf, er zit echt géén pit in de gemiddelde spanjaard, afspraken worden niet nagekomen, spreek je om 10 uur af dan komen ze zonder bericht 's middags om half 4! Op emails wordt gemiddeld na 1 week pas gereageerd en terugbellen doen ze ook pas na 3 dagen. Ik wil hier absoluut niemand mee beledigen, maar het is echt gebaseerd op onze ervaring met 15 verschillende personen en instanties! Vandaag besproken dat dit zelfs voor ons een reden zou kunnen zijn/worden om terug te keren naar Nederland! Ik ben eigenlijk benieuwd of andere mensen dit ook als zodanig ervaren?

Apart om dit te constateren, Lucien zelf reageert op e-mails na meer als een week ...  ;) Over zaken afwikkelen is maar hoe je daar zelf mee omgaat. Spanjaarden zijn bereidwillige mensen, open en flexibel doorgaans. Sommige zaken kunnen hier a la minute worden geregeld, inschrijvingen en zo. Het is maar hoe je zelf opsteld. Een beetje doordrammen en je kunt hier best veel voor elkaar krijgen. 

Als je op Nederlands blijft denken van hoe het daar werkt en allemaal beter is :( wordt het een moeilijk verhaal hier. Intrigeren gaat ook niet vanzelf, dat kost wel wat jaartjes en vooral doorzetten, de Spaanse taal eigen maken etc.. Eennmaal geïntrigeerd, dan krijg je er zoveel voor terug in het mooie Spanje. Zo wie zo een mooi klimaat en veel ruimte.

Offline Cas

 • Sponsor
 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 590
 • Sail with the wind from today!
 • Plaats: Paterna
Re: Onze emigratie is een feit ....... 2 maanden update
« Reactie #29 Gepost op: 14 november 2017, 20:30:58 pm »
Ben eerst naar Isle of Man verhuist (kwam fiscaal wat handiger uit  ;D ), toen door naar Londen, en toen na een paar jaar voor 5 jaar in de Dorgogne gewoond, vervolgens naar Nederland om een bootje te verbouwen en in 2012 naar Spanje verhuisd. Maar ik heb dit eerlijkheidshalve nooit als "emigreren" ervaren, gewoon verhuizen binnen Europa.

Als we naar Bali waren gegaan, wat even het plan, ja dat was voor mij emigreren geweest. OK naar 020 gaan is voor een 010-er ook emigreren, maar dat was echer compleet uitgesloten.

Mijn moeder zei altijd, "`s Lands wijs is ´s Lands eer" en daarbij een beetje Hollandse slimheid, ach daar redden we het toch overal mee?

Een van m´n gasten zei eens, "Jullie Nederlanders kunnen van Joden kopen, en dat aan Schotten verkopen en vervolgens kunnen jullie ook nog winst maken!"


Kortom mijn inziens niet teveel meuten, en er gewoon voor gaan!

 


Zoeken in het archief van 175.000 postings! Om te kunnen zoeken, dient u ingelogd te zijn.

Online status

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Advertentie SpanjeMarktplaats.nl

* Poll

Topic bestaat niet.

Kies een kleurForumstandaard

Permanent