SpanjeForum

Fora => Emigratie => Topic gestart door: Adelaar op 05 september 2019, 21:26:01 pm

Titel: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: Adelaar op 05 september 2019, 21:26:01 pm
Hallo allemaal,

Wij zijn inmiddels tot de conclusie gekomen dat wij ons niet aan de kust willen vestigen aan de Costa Blanca. Wij vinden het te druk en te vol gebouwd, maar willen niet te veel inleveren in de winter qua temperatuur. 

We hebben nu wat plaatsen gezien waar leuke huizen staan, en de temperaturen gecontroleerd op internet, maar komen er toch nog niet goed uit.

Wie kan ons vanuit de praktijk wat meer vertellen over de temperaturen in de winter als je meer vanaf de kust gaat zitten!?

In de volgende plaatsen hebben we leuke huizen gezien, en hebben onze interesse:

Valencia - Pedralba - Lliria - Montroy

Alicante  - Benimarfull - Sax - Aspe


Alle info is welkom, bij voorbaat dank!
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: Even68 op 06 september 2019, 10:21:44 am
In de bergen is het vochtiger en kouder. In de winter kan dit erg koud zijn en heb je wel een goede kachel nodig. Ook moet je letten op de stand het huis als je bij een berg gaat zitten. Als de zon onder gaat zit je meteen in het donker en de kou. Je zit ook verder van winkels, restaurants etc.

Omgeving kan wel heel mooi zijn met natuurgebieden, meren, bossen.

Misschien kan je je aandacht eens richten te noorden van Valencia, de costa azahar, daar is het nog niet volgebouwd.
Wij zitten zelf in Burriana, tussen Valencia en Castellon. Dit is wel een echte spaanse regio. Dus enige kennis van Spaans is wel handig. Mijn schoonouders hebben een bungalow in Almanara Playa.
Wij zijn zelf helemaal enthousiast over deze regio, er is hier geen massa toerisme, en niet volgebouwd.

Voordelige huizen zijn nabij Sagunto te vinden bij Estivella.

Maar er zijn hier mensen die een huis op de campo hebben, dus ik ben benieuwd naar andere reacties.
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: Bob op 06 september 2019, 10:36:35 am
Ik kan niets zeggen over de genoemde gebieden. Maar ik woon op 700 meter hoogte bij Madrid en het heeft hier de naam erg koud te zijn in de winter maar ik vind het wel mee vallen. Ja er zijn koude dagen en we gebruiken de kachel dagelijks maar er zijn ook middagen in januari dat we buiten in de zon zitten.

Als je hoger gaat wonen hou dan wel rekening met de wind. Niet alleen vanwege de kou maar ook het constante geluid van de wind.
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: Menno V op 06 september 2019, 10:39:35 am
Aan de zee heeft voordelen, koeler in de zomer en warmer in de winter. Wij zitten wat zuidelijker, hier in Murcia wat ongeveer op zeeniveau zit, wordt het heet in de zomer, de zomermaanden gemiddeld 35 plus, terwijl het aan de kust meest blijft steken op max 31 graden. In de winter koelt het hier wel meer af, vooral in de vroege ochtend tot een graad of 6 tot 8. De temperatuur stijgt dan redelijk snel en doordat de zon bijna altijd schijnt voelt het al gauw aangenaam. Een trui is meestal voldoende in de winter.
De bergen is een ander verhaal, daar kan inderdaad het een stuk meer afkoelen.
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: Bob op 06 september 2019, 10:50:38 am
Maar de luchtvochtigheid maakt heel veel verschil. 30 graden aan de kust met hoge luchtvochtigheid kan warmer aanvoelen dan 38 graden in de droge lucht.
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: Jan Teepe op 06 september 2019, 11:49:53 am
Ik woon zelf in Alcossebre, de Costa Azahar dus. Ongeveer 400 meter van de zee en gedurende ± 9 maanden van het jaar is het hier heel rustig. 2 maanden gezellig druk en in de maand augustus zeer druk. Voor Torrenostra geldt, in iets mindere mate, hetzelfde als voor Alcossebre, maar zou je bijv. in Torreblanca gaan wonen, en dat is 5 km. vanaf de kust, dan gaat het (Spaans)toerisme merendeels langs je heen. En dan heb je nog steeds de klimaatvoordelen van de kust. Als ik 's ochtends de honden uit laat, dan zie ik vaak in de maanden januari en februari witten toppen aan de horizon. Ongeveer 40 a 50 km. vanaf de kust het binnenland in, scheelt het al snel qua temperatuur zo'n 10 graden met waar ik woon in de ochtend- en avonduren. En dat maakt de Spanje beleving toch heel anders.
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: rix legene granada op 06 september 2019, 12:36:35 pm
tja, boven wonen en niet willen inleveren op de temperatuur lijkt me moeilijk haalbaar. Bovenstaande commentaren maken dat al duidelijk maar wat is er mis met een goeie winter in Spanje? Hij duurt kort en is meestal goed te pruimen. Hier in Almería wordt het geen winter maar ik woon aan zee en dat wil je niet, begrijpelijkerwijs.

Neem je "verlies" en laat je verrassen door een Spaanse winter in de bergen met zijn knisperende ochtenden en zijn glasheldere luchten. Je zult genieten. Statistieken over temperaturen zijn doorgaans waardeloos omdat ze een veel te globaal en dus onbetrouwbaar beeld geven.
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: nieuwenoord op 06 september 2019, 13:31:52 pm
Wij wonen ongeveer drie kwartier van Aspe, op ongeveer dezelfde hoogte, denk ik. Voorbij de Hondón Vallei, waar ook heel veel Nederlanders zijn neergestreken, nét in de regio Murcia. Wij doen onze boodschappen in Aspe en ik merk weinig verschil met waar wij zitten in de winter.

Wij vinden het in de winter inderdaad 2 á 3 graden kouder dan aan de kust (rond Alicante), maar de droge lucht maakt het wel erg aangenaam. En ja, als de zon ondergaat is het koud, je hebt gewoon je verwarming echt nodig. Maar op mooie winterdagen wordt het hier ook zomaar nog dik 20 graden, soms wel 25. Een terras op het zuiden, waar mogelijk uit de wind, maakt het erg prettig wonen. Ook wij hebben hier voor gekozen om niet in de drukte te wonen. En op een mooie winterdag zitten we ook zo weer aan de kust om een terrasje te nemen aan de boulevard, vaak in Santa Pola.
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: peterk23 op 06 september 2019, 18:39:52 pm
Wij zitten in La Romana op 500 meter hoogte. In de zomer niet te heet en in de winter kan het heel soms 's nachts een graad of 3 vriezen. Om 09:00 in de morgen zie je de temp meter oplopen en in de zon is het dan heerlijk  vertoeven.  Heerlijk op de Campo..lekker rustig en veel ruimte
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: nieuwenoord op 06 september 2019, 21:16:18 pm
O ja, nachtvorst is bij ons echt iets van ééns in de vijf jaar of zo. Een uurtje in de hele wereld :-)
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: lucky op 06 september 2019, 21:55:11 pm
Wij zitten 25 km van de kust op 160 meter hoogte op de campo, in 2005 hebben we eens een nacht met -1 aan de grond gehad ,
De gemiddelde temperatuur is +/- 15 gaden , maar zonder verwarming kunnen we niet .
Zoveel te langer we in Spanje wonen zoveel te dikker worden onze winterjassen . ;)


Onze huissitters ( in Alzira) zwemmen overdag nog .....wij hebben hier (nu in Caen Frankrijk onze warme jassen aan)
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: nieuwenoord op 07 september 2019, 15:51:43 pm
Ha, ik vergeet de belangrijkste gegevens. Wij zitten op 417 meter. Laagste dagtemperatuur is ongeveer 10 graden, maar dat is gelukkig niet zo vaak.

Nachttemperatuur dus bijna altijd boven 0, maar wel koud in de winter :-)
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: Marcella op 07 september 2019, 17:29:03 pm
Zo zie je maar weer hoe het kan verschillen , Hier in het dorp haden wij op een ochtend -8 niet lang maar toch. We zitten in een koude put in het dorp en het vriest hier dus wel eens. Terwijl we hemels breed 7 km van Niewenoord wonen....

En de huizen zijn hier niet geprepareerd  op koude...dat moet je echt zelf doen .Wij zijn iig heel blij met onze centrale verwarming in de Winter. 8 OOK AL ZIJN  HET MAAR 4 MAANDEN)
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: nieuwenoord op 09 september 2019, 08:12:05 am
Blijkbaar is het hier ook wel een keer -5 geweest, maar echt eenmalig. En inderdaad, ik zie weleens berichten van ijs op het drinkwater van paarden bij jullie in het dorp. Bij ons zit een Nederlander met een weerstation online en daar zie ik dan echt geen vorst.Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: rix legene granada op 09 september 2019, 11:25:48 am
uiteindelijk is er maar één plek in Europa waar het, sinds de metingen begonnen, nog nooit onder nul is geweest: Almería. :-) Bendito sea este clima!
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: peterk23 op 09 september 2019, 12:30:17 pm
Het grappige bij nachtvorst in Spanje is dat het de Spanjaarden altijd overvalt. Waterleiding bevroren.....hoe kan dat nou?...geen water....even kijken bij de buren of die water hebben (het zal wel aan het waterleidingbedrijf liggen ;D). Wij zijn de enige met isolatie om de buitenleiding heen
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: Carlo op 09 september 2019, 13:46:29 pm
"Het grappige bij nachtvorst in Spanje is dat het de Spanjaarden altijd overvalt. Waterleiding bevroren.....hoe kan dat nou?...geen water....even kijken bij de buren of die water hebben (het zal wel aan het waterleidingbedrijf liggen ;D). Wij zijn de enige met isolatie om de buitenleiding heen"

Dat komt omdat "de spanjaarden" oliedom zijn, ik heb het al vaak mogen meemaken dat ze samen de slimme buitenlanders aan het uitlachen waren vanwege de rare eigenschappen die wij met zijn allen nou eenmaal bezitten !  :(
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: rix legene granada op 11 september 2019, 19:30:36 pm
en nou regent het ouwe wijven….
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: nieuwenoord op 11 september 2019, 20:45:40 pm
Hier nog niet Rix, maar mán, er schijnt wat aan te komen hoor. We gaan het maar rustig uitzitten.
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: Bob op 11 september 2019, 21:40:32 pm
Hebben jullie Javea niet op het nieuws gezien?
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: Jack op 12 september 2019, 05:03:57 am
Nee, nog niets bijzonders hier.
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: Bob op 12 september 2019, 08:07:15 am
Veel schade aan het strand Arenal.
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: Menno V op 12 september 2019, 09:41:33 am
De kindertjes zijn vrij van school vandaag en morgen, wegens code rood. Nou snap ik de waterproblemen in berggebied, maar hier in Murcia stad? Ik heb het la eerder meegemaakt, ja het staat op bepaalde plekken blank, maar om nou scholen te sluiten. En de aankondiging een dag vooraf zelf, terwijl normaal dingen pas gebeuren op het moment of na het moment.  ;)
Hoe dan ook een buitje of wat afgelopen nacht, de straten zijn half nat, wat plassen, een normale ochtend in Nederland.
Ik moet zo weg, moet de paraplu zoeken want die is al zo lang niet gebruikt.
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: Bob op 12 september 2019, 09:54:41 am
De kindertjes zijn vrij van school vandaag en morgen, wegens code rood. Nou snap ik de waterproblemen in berggebied, maar hier in Murcia stad? Ik heb het la eerder meegemaakt, ja het staat op bepaalde plekken blank, maar om nou scholen te sluiten. En de aankondiging een dag vooraf zelf, terwijl normaal dingen pas gebeuren op het moment of na het moment.  ;)
Hoe dan ook een buitje of wat afgelopen nacht, de straten zijn half nat, wat plassen, een normale ochtend in Nederland.
Ik moet zo weg, moet de paraplu zoeken want die is al zo lang niet gebruikt.

Ze hebben het over 200 liter per m2 per uur! Ik denk dat het heel verstandig is om scholen te sluiten. Je weet niet waar alle leerlingen vandaan moeten komen maar veiligheid gaat voor. Wellicht valt het allemaal mee en was het voor niets maar ze hebben in ieder geval het zekere voor het onzekere genomen.
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: Texas op 12 september 2019, 10:38:24 am
Ze hebben het over 200 liter per m2 per uur! Ik denk dat het heel verstandig is om scholen te sluiten. Je weet niet waar alle leerlingen vandaan moeten komen maar veiligheid gaat voor. Wellicht valt het allemaal mee en was het voor niets maar ze hebben in ieder geval het zekere voor het onzekere genomen.

Sommige plekken nu al meer, zie https://www.facebook.com/meteorihuela/
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: Janus op 12 september 2019, 14:32:23 pm
Veel schade aan het strand Arenal.
Schade valt wel mee hoor ik juist van iemand die er woont, ze hebben gisteren nog snel een dam gemaakt om schade te beperken.
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: Carlo op 12 september 2019, 14:37:13 pm
Zie net beelden op tv, het ziet er heftig uit daar. Hopelijk blijven de forumleden verschoont van leed
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: George van de Rebelleclub op 12 september 2019, 15:02:49 pm

Hopelijk blijven de forumleden verschoont van leed
En de rest dan? :-[  Mar die gewoon wegspoelen??  :o
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: nieuwenoord op 12 september 2019, 16:35:21 pm
Menno V, je reactie verbaast me enorm. Het ergste moet nog komen en er zijn nu al doden gevallen. Mensen met een helikopter van een dak gehaald. In Oriheula stroomt het water in het ziekenhuis via de toiletten en wasbakken binnen. De snelweg is afgesloten bij Santomera.

En jij vindt dat het wel mee valt??
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: Carlo op 12 september 2019, 18:02:54 pm
En de rest dan? :-[  Mar die gewoon wegspoelen??  :o

Ik denk dat al die mensen het mij vergeven George (van een lid van de rebellenclub kan ik het hebben) aangezien ze hier niet lezen of schrijven, de leden daarintegen zijn hier dagelijks aanwezig.

Desondanks mijn excuses tegenover de rest van de wereld voor mijn lompheid.
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: nieuwenoord op 13 september 2019, 09:08:52 am
het is bizar, als je alle beelden ziet van gisteren en vanmorgen. Hier onweert het nu weer en het spoelt. Er lijkt geen einde aan te komen.
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: nieuwenoord op 13 september 2019, 09:09:40 am
Maar even on topic: de grootste problemen vormen zich absoluut aan de kust, niet in het binnenland. Wij hebben veel regen, maar het stroomt zo van de berg af.
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: Menno V op 13 september 2019, 09:18:10 am
Menno V, je reactie verbaast me enorm. Het ergste moet nog komen en er zijn nu al doden gevallen. Mensen met een helikopter van een dak gehaald. In Oriheula stroomt het water in het ziekenhuis via de toiletten en wasbakken binnen. De snelweg is afgesloten bij Santomera.

En jij vindt dat het wel mee valt??

Het was een reactie met een knipoog. Ik heb eerder meegemaakt dat de school gesloten was voor, wel wateroverlast. En gisteren viel het wel mee hier. Ja, de snelweg was tijdelijk gesperd door water, enkel bij Santomera, verder de bekende dingen als een ondergelopen ondergrondse parking van een Carrefour hier, de waterstromen door oude ramblas die nu bebouwd zijn. Je ziet het elke jaar weer, de containers die wegspoelen, ik snap eigenlijk niet dat die niet vooraf weggehaald worden, maar goed. De meeste mensen werkten gisteren hoor.
Die facebookvid van Bob is een oude rambla die nog steeds gebruikt wordt voor afwatering, die hoort er zo uit te zien als het hard regent.
Er is is in Molina de Segura 200 ml gevallen, de rest zat op 100. Veel dat wel.
Gelukkig is de storm hier uitgebleven, en zijn er geen grote rivieren die hele gebieden onder water zetten, dus volgens mij valt het allemaal wel mee. Het heeft wel gespoeld afgelopen uren, dus ik ben benieuwd of ik eruit kan.
Hier in de stad is wat wateroverlast, gelukkig geen ramp. Volgens mij zijn het de gebieden die aflopen, bergachtig zijn die problemen hebben. Mijn kindertjes zijn in ieder geval blij, die konden weer eens in de plassen springen. 
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: nieuwenoord op 13 september 2019, 09:35:38 am
Hier in de bergen in het binnenland van Murcia enorm veel water, maar alles kan weglopen. Maar ik weet niet of je televisie kijkt? Hele dorpen zijn ondergelopen, ziekenhuizen dicht doordat de benedenverdieping blank staat, honderden mensen geëvacueerd ...

De hulpdiensten hebben hun handen vol en er is gisteren continue gewaarschuwd niet de auto te pakken om het hen niet nog lastiger te maken. Ik snap dus heel goed dat scholen dicht gaan.

Wij hebben gisteren 113 mm gehad, vandaag al 66, maar zolang het water weg kan is er niks aan de hand. Maar ook hier zijn wegen afgesloten doordat er stenen op liggen of muren zijn omgevallen.
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: Carlo op 13 september 2019, 14:16:16 pm
Zie telkens meer catastrofe op de nieuwsbeelden. Neem aan dat veel forumleden wellicht andere dingen aan hun hoofd hebben dan hun ervaringen hier te delen of misschien geen internetverbinding hebben want dat er veel leden in de getroffen gebieden wonen is me duidelijk
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: Bob op 13 september 2019, 15:43:18 pm
Ik heb vanacht in Gandia overnacht en het was tegen mijn verwachting in heel rustig. Nu ben ik in Denia en hier is het bewolkt maar verder niets. Wij zijn hier om familie te bezoeken en ik stond gisteren op het punt deze trip uit te stellen na het zien van het nieuws. We gaan geen ellende opzoeken natuurlijk. Uiteindelijk leek het toch dat we het meeste zouden missen aangezien het naar Almería trok.
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: Texas op 13 september 2019, 17:24:44 pm
Ik heb vanacht in Gandia overnacht en het was tegen mijn verwachting in heel rustig. Nu ben ik in Denia en hier is het bewolkt maar verder niets.
Zit net naar radarbeelden te kijken maar Gandia en Denia is rood aan het worden
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: roelant op 13 september 2019, 18:03:08 pm
Ja,er wordt gewaarschuwd dat het tot zuid-catalonië zal oprukken,dus noordelijker nog als de Ebro-delta.
Hier in Vic géén gevaar,de zondvloed is eergister gevallen.Mijn straat is al sinds februarie opgebroken,nu is het deel waar ik woon tijdelijk geasfalteerd maar de laatste laaf asfalt ontbreekt nog.Daardoor zijn de afwateringsputjes nu nog hoger dan het wegdek:het was dus nét zo´n soort gezicht als wat je op het nieuws ziet in Orihuela etc,één enorme keihard stromende rivier,omdat het water helemaal niet weg kon...
Er is gelukkig verder niks gebeurd,en het was nog een mooi gezicht óók!
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: nieuwenoord op 13 september 2019, 18:15:15 pm
Wij zitten hoog en droog, we hebben sinds gisteren en vandaag ongeveer 200 mm regen gehad, maar het stroomt hier met een flinke gang de berg af.

Al dat water gaat wel richting die lager gelegen gebieden, op een 10 km bij ons vandaan, Abanilla, de gemeente waar wij bijhoren was het vandaag ook dramatisch. Om maar niet te spreken over de beelden in de hele regio op zeeniveau. De stad Murcia heeft het ook flink te verduren. Het is hartverscheurend om te zien hou veel oudjes met vrachtwagens weg gereden worden om in veiligheid te worden gebracht.
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: Dees op 13 september 2019, 18:30:23 pm
Lucky, Rix como estas? Jullie zitten helemaal in de gevarenzone en we horen jullie niet? Hopen en duimen alles goed met jullie en met alle anderen!
Onze auto hebben we vanmiddag vol met modderwater uit de garage kunnen halen. Komt goed, lastig maar niet zo erg als..........
Sterkte allemaal die in de rotzooi zitten!
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: roelant op 13 september 2019, 20:38:39 pm
En Jos van A,die woont in Orihuela war blijkbaar de hel is losgebarsten...Is alles goed,Jos?
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: Irene W op 13 september 2019, 20:47:01 pm
Een video die laat zien hoe snel water een allesvernietigende rivier wordt.
Heel eng vind ik dit.

https://www.lavozdegalicia.es/video/espana/2019/09/13/vecino-graba-pequeno-riachuelo-convierte-impresionante-riada/0031_2019096086029583001.htm
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: nieuwenoord op 13 september 2019, 21:43:47 pm
Jos woont in Orihuela Costa, wat ongeveer drie kwartier van Orihuela zelf ligt. Ik denk dat het daar een stuk beter was, al heeft de hele kustlijn wel problemen gehad. Orihuela ligt een stuk in het binnenland.
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: roelant op 13 september 2019, 22:01:14 pm
Oké,goed om te weten.
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: nieuwenoord op 13 september 2019, 22:09:02 pm
Ik lees net dat Orihuela Costa ook echt wel zijn problemen heeft gehad, maar de stad Orihuela heeft echt het meeste regenwater gehad van het hele gebied.

Uitgebreid artikel voor wie het interessant vindt:

https://alicanteplaza.es/la-gota-fria-sigue-y-mantiene-en-vilo-a-la-vega-baja-ante-el-desborde-del-rio-segura
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: Dees op 13 september 2019, 22:33:47 pm
Tja, ik woon dus ook in Orihuela Costa en het is hier raak!  Gelukkig alleen onze auto een modderbak. Maar verder veel wateroverlast, kapotte wegen overstromingen etc. etc. Vandaag onze eigen schades bezien en behandeld. Morgen verder kijken wat we kunnen doen. Gelukkig helpen de mensen elkaar zoveel als mogelijk. Wij hadden mazzel en hopelijk anderen en jullie allemaal ook!
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: Menno V op 14 september 2019, 09:29:18 am
Het heeft hier in de stad inderdaad gespoeld en met name de vorige nacht en gisteren. Afgezien van geblokte straten zit de schade volgens mij met name in de lagere buurtschappen in het oosten van de stad. En nu treed de rivier, normaal een riviertje de Segura buiten haar oevers ten noorden van de stad, in Cieza, Blanca en Archena.

Volgens mij moet men hier wat meer bos aanplanten en waterbeheer gaan doen, want ondanks dat deze gota fria extreem was, is het toch een steeds terugkomend probleem. In de regio Murcia is de hoeveelheid landbouwgrond verdubbeld in de laatste 20 jaar. Als je rondrijdt zie je van die stenige akkertjes met wat fruitbomen tussen de bossen in de natuurgebieden. Zelfs daar schraapt men wat weg.

Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: Spike op 14 september 2019, 09:34:43 am
Wij wonen ook in Orihuela Costa , gelukkig wat hoger gelegen in Los Altos , verschrikkelijk weer geweest maar geen schade .
Juist water in de garage .
Ik wens het beste voor de mensen die getroffen zijn .
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: Jos van A op 14 september 2019, 10:43:10 am
En Jos van A,die woont in Orihuela war blijkbaar de hel is losgebarsten...Is alles goed,Jos?
Hier alles OK roelant. Wij zijn in Los Dolses (Orihuela Costa) en zitten op 50m boven zeeniveau. De enige schade die wij hebben, is aan de pompinstallatie van het gemeenschappelijk zwembad. Daarbij hoort een ondergronds waterreservoir van 50m³ met een overloop naar het riool. Blijkbaar is er druk op de riolering gekomen waardoor er rioolwater naar dit reservoir is gelopen, wat dan weer overgelopen is naar de pompkamer. 3 pompen staan nu onder water. Maar dat is niks vergeleken met de mensen waarvan hun hele huis is ondergelopen, of met de dodelijke slachtoffers en gewonden.
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: Bob op 14 september 2019, 11:02:42 am
Het heeft hier in de stad inderdaad gespoeld en met name de vorige nacht en gisteren. Afgezien van geblokte straten zit de schade volgens mij met name in de lagere buurtschappen in het oosten van de stad. En nu treed de rivier, normaal een riviertje de Segura buiten haar oevers ten noorden van de stad, in Cieza, Blanca en Archena.

Volgens mij moet men hier wat meer bos aanplanten en waterbeheer gaan doen, want ondanks dat deze gota fria extreem was, is het toch een steeds terugkomend probleem. In de regio Murcia is de hoeveelheid landbouwgrond verdubbeld in de laatste 20 jaar. Als je rondrijdt zie je van die stenige akkertjes met wat fruitbomen tussen de bossen in de natuurgebieden. Zelfs daar schraapt men wat weg.Dus toch maar goed dat de school dicht was, of niet?
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: Menno V op 14 september 2019, 12:52:41 pm
Haha, tenzij het dak lekte had de school gewoon open kunnen zijn. Veel zaken waren ook open in Murcia, de problemen zitten voornamelijk bij de afwatergebieden aan zee en bij de rivier in het noorden van de regio. In de stad staat de kermis blank, arme sukkels, een slecht jaar. Die staat op een braakliggend land bij de rivier.
Ik schreef dat omdat het me opvalt dat als hier drie druppels regen vallen mensen niet opkomen dagen, zoals bijvoorbeeld de dansschool van mijn dochtertje. Een buitje en er is niemand. Of als het iets kouder wordt men direct met winterjassen loopt ook al is het nog bijna 20 graden. De beleving van regen en kou is hier anders.
Blijft dat het nu een gigantische zooi is met overstromingen, deels ook volgens mij door slecht beheer. Net als elke zomer er weer een watertekort ontstaat in deze regio. 
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: nieuwenoord op 14 september 2019, 12:57:21 pm
Jij blijft wel met heel Nederlandse ogen kijken hoor ...

Op plaatsen is 400 mm regen gevallen. Dat is de helft van de normale hoeveelheid regen die er gemiddeld per jaar in Nederland op veel plaatsen valt. Daar is niks tegen bestand.

Natuurlijk is de beleving van regen en kou anders dan in Nederland. Net zoals in Nederland bij een dag heftige sneeuw alles plat ligt, hebben ze in Noorwegen en Canada ook minder last van.
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: roelant op 14 september 2019, 21:29:52 pm
In Nederland rijden de treinen niet meer als er blaadjes van de bomen vallen...
Er is in Spanje inderdaad veel gebouwd in droge rivierbeddingen,maar daarom wordt er ook flink gejaagd op illegale woningen,dat wordt gewoon vaak tegengewerkt door de eigenaars,wat ook wel te begrijpen is:je wilt je huis niet verliezen.
Zo´n school als die in Murcia is verplicht om te sluiten,dit ivm dat zowel leerlingen als leerkrachten vanuit de gehele omgeving kunnen komen en je ze niet mag verplichten risico´s te lopen.Als zeker is dat de plek waar de school staat wél veilig is,wordt er géén les gegeven maar is ie meestal wél open,als een soort dagverblijf zodat werkende ouders tóch hun schema kunnen blijven volgen.
De helft van Nederland ligt óók onder de zeespiegel,als daar ooit iets fout zou gaan heb je de poppen aan het dansen,lijkt mij.
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: nieuwenoord op 14 september 2019, 22:14:45 pm
En zo is het, Roelant.
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: lucky op 15 september 2019, 22:17:42 pm
Lucky, Rix como estas? Jullie zitten helemaal in de gevarenzone en we horen jullie niet? Hopen en duimen alles goed met jullie en met alle anderen!
Zijn net vanmorgen in A`dam aangemeerd en hebben het net vernomen ,
volgens onze huissitters is het mee gevallen bij ons ( of ze zeggen het  om ons niet ongerust te maken) ze hebben wel al in voorzorg het halve zwembad leeg laten lopen .
Wij trekken vanaf overmorgen nog een weekje door Duitsland en dan pas weer richting huis
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: Dees op 15 september 2019, 23:06:14 pm
Gelukkig en goede reis verder!
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: lucky op 16 september 2019, 10:03:35 am
Dank je ,aan jullie sterkte bij het poetsen
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: Marcella op 20 september 2019, 17:39:07 pm
Wat denken jullie? krijgen we in de toekomst vaker van deze ¨uitzonderlijke ¨regens...Door de klimaatsverandering????

Ik vrees van wel!
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: Bob op 20 september 2019, 17:42:07 pm
Wat denken jullie? krijgen we in de toekomst vaker van deze ¨uitzonderlijke ¨regens...Door de klimaatsverandering????

Ik vrees van wel!

Ik betwijfel het. Wat me wel opvalt is dat de winters al jaren erg zacht zijn. Maar dit soort extreem weer is van alle tijden.
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: Janus op 20 september 2019, 17:46:37 pm
Was het wel zo extreem?
Volgens mij vallen die hoeveelheden elk jaar wel in de regio maar deze keer op een plek die er niet (meer) op voorzien is.
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: roelant op 20 september 2019, 18:34:10 pm
Er wordt door AEMET,de tweelingbroer/zus van ons KNMI,gesproken over de ernstigste gota fria ooit,sinds ze bijgehouden worden wat ruim een eeuw is.Dus dat het erg heftig was wil ik best geloven.
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: nicolette op 20 september 2019, 18:43:13 pm
@bob in het algemeen in Europa: extreem weer is idd van alle tijden maar het wordt extremer en komt vaker voor. Bijv de maeslandkering un Zeeland gaat nu een keer per tien jaar dicht door extreem weer. In 2050 gaat dit richting 10 keer per jaar. De faalkans is 1 op 100. Dat gaat heel erg worden als hij 10 x per jaar dicht moet.
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: rix legene granada op 21 september 2019, 11:59:04 am
de maaslandkering is toch bij Vlaardingen?
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: Janus op 21 september 2019, 12:35:26 pm
De Maeslantkering ligt bij hoek van holland in de Nieuwe waterweg
http://www.deltawerken.com/Maeslantkering-bezoekerscentrum/260.html
Zuidholland dus.
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: rix legene granada op 21 september 2019, 13:14:55 pm
dat bedoel ik.
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: nicolette op 21 september 2019, 13:36:55 pm
Foutje, ligt idd niet in Zeeland maar daar ging het dus eigenlijk niet om. Het gaat om de impact die het heeft als er vaker extremer weer komt
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: Marcella op 21 september 2019, 19:11:40 pm
Nou bijna 500 liter in korte tijd zou ik toch wel extreem willen noemen. Ze gaven niet zomaar code rood!!!
En de opwarming van de middellandse zee stopt ook niet volgend jaar.
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: Janus op 21 september 2019, 19:13:42 pm
500L is heel veel, maar dat valt elk jaar wel ergens in de regio, dat bedoel ik alleen.
Waarom nu dan met zoveel gevolgen?
Is dat een officieel cijfer trouwens die 500L?
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: Anda-Luz.Spain op 21 september 2019, 21:09:01 pm
Mijn ervaring is dat het aan de kust zomers vele malen warmer is door de hoge luchtvochtigheid (dus gevoelsmatig).
Droge warmte, vind je landinwaarts en is beter uit te houden. In de winter vind ik het aan de kust weer aangenamer.  Als ik van Granada naar bv. Almuñecar rijd dan kan dit zo een graadje of 6 à 7 schelen.

Alleen die huizen !!!...IJs en ijskoud, zoek een goed geïsoleerd huis of isoleer zelf goed.
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: Menno V op 22 september 2019, 09:38:31 am
Haha zoek een geisoleerd huis. Wij wonen in een 10 jaar oude flat in een nieuwe wijk, een 'betere wijk'. Nou we hebben dubbele ramen, geen idee watvoor, maar minder dik dan die ik in Nederland had. Alles tocht en kiert, en ik heb het gevoel dat er weinig geisoleerd is. Aan de overkant is een nieuw gebouw en ik heb ook daar niet veel isolatie zien gebeuren.
In de zomer blaast de warme lucht zo naar binnen en 's winters omgekeerd.  Dus eigenlijk moet je die shutters altijd dicht hebben, waar ik geen zin in heb als ik thuis ben.
Ik snap het niet want electriciteit is niet zo goedkoop. Waarom wordt er niet beter geisoleerd. Zal wel met de bouwmaffia te maken hebben, alles zo goedkoop mogelijk. Vandaar ook de te kleine slaapkamers, net een meter te krap. En wanneer gaat de Spanjaard nou eens bedden gebruiken van 160cm ipv 135 cm.  ::)
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: George van de Rebelleclub op 22 september 2019, 10:05:25 am
En wanneer gaat de Spanjaard nou eens bedden gebruiken van 160cm ipv 135 cm.
Ik denk dat 160 cm iets echt Hollands is, Ik heb er in ieder geval nooit van gehoord.150 cm is hier een heel gangbare maat.
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: nieuwenoord op 22 september 2019, 10:47:29 am
Ben het eens me te slechte isolatie, maar wij hebben wel hele grote slaapkamers van 16m2, drie stuks. En bedden van 1.80 m koop je bij een Nederlandse of Engelse beddenzaak, alweer een probleem opgelost. In hotels boek ik altijd een kamer met twee aparte bedden, die staan meestal toch tegen elkaar aan.
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: nicolette op 22 september 2019, 11:16:03 am
@janus jouw vraag waarom nu met zoveel gevolgen. In 2007 was het bij ons ook heel erg. Echt enorme schade. Kwam mede doordat de droge rivierbeddingen niet goed werden schoongehouden. Erg groeide erg veel bambú en dat werd meegesleurd en zorgde voor veel schade onderweg. De jaren erna werd het wel weer schoongehouden. Geen idee of ze dat nu ook nog doen preventief. En of dit iets te maken had met de grote schade in de veja baja
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: Bob op 22 september 2019, 12:47:08 pm
De klimaat veranderingen hou je niet tegen. Als het door de mensen komt gaat het gewoon door. Niemand wil zijn manier van leven opgeven, bossen worden nog steeds in brand gestoken, als ivm uitstoot de max snelheid in de stad verlaagd wordt naar 70km/uur houd niemand zich daaraan en de politie controleert niet en de Chinezen gaan door met hun zware industrie. Ik heb niet de indruk dat men zich er echt druk om maakt. Er werd nog nooit zo veel en ver gereisd als nu, men rijdt grote auto’s en gebruikt vollop airco. En het blijkt vooral dat klimaat alarmisten zoals prins Harry en een aantal acteurs zelf heel vervuilend leven.

Als het niet door de mensen komt is er al helemaal niets aan te doen.

We zullen ons dus moeten aanpassen en beschermen.

Overigens levert het smeltende ijs een schat aan archeologische vondsten op en de ontbossing van de amazone levert ontdekkingen op die de geschiedenis veranderen.

Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: Even68 op 22 september 2019, 18:10:51 pm
Haha zoek een geisoleerd huis. Wij wonen in een 10 jaar oude flat in een nieuwe wijk, een 'betere wijk'. Nou we hebben dubbele ramen, geen idee watvoor, maar minder dik dan die ik in Nederland had. Alles tocht en kiert, en ik heb het gevoel dat er weinig geisoleerd is. Aan de overkant is een nieuw gebouw en ik heb ook daar niet veel isolatie zien gebeuren.
In de zomer blaast de warme lucht zo naar binnen en 's winters omgekeerd.  Dus eigenlijk moet je die shutters altijd dicht hebben, waar ik geen zin in heb als ik thuis ben.
Ik snap het niet want electriciteit is niet zo goedkoop. Waarom wordt er niet beter geisoleerd. Zal wel met de bouwmaffia te maken hebben, alles zo goedkoop mogelijk. Vandaar ook de te kleine slaapkamers, net een meter te krap. En wanneer gaat de Spanjaard nou eens bedden gebruiken van 160cm ipv 135 cm.  ::)

Ik denk dat je dan zelf aan de slag moet en zelf isolatie aanbrengen.
Een bed van 180 is wel te vinden, dan neem je 2 aparte bedden, alleen een lattenbodem met pootjes.

In spanje hebben ze eenmaal andere bouw eisen dan in Nederland. Alles is anders moet je maar denken.
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: Marcella op 22 september 2019, 18:38:27 pm
De spanjaarden liggen blijkbaar graag kortjes bij dichtjes haha. Maar in elke meubelwinkel kun je bedden bestellen in welke maat dan ook hoor
Titel: Re: Klimaat binnenland in de praktijk
Bericht door: Menno V op 23 september 2019, 09:54:46 am
Om zelf te gaan isoleren is geen optie in een huurhuis. Ja ik kan bedden gaan bestellen, maar deze woning kwam gemeubileerd. En een groter bed, tsja dan wordt het wel krap. Het viel me gewoon op, ook in heel veel hotels staan nog steeds smalle bedjes. Dus de slaapkamers kunnen ook wat kleiner uitgevoerd worden.
Maar je hebt gelijk, Spanjaarden liggen, staan graag bij elkaar, op de parkeerplaats, op het strand, overal eigenlijkl. Dus in het bed zal het ook wel zo zijn.  :D