SpanjeForum

Fora => Emigratie => Topic gestart door: Mooz op 28 oktober 2019, 10:42:15 am

Titel: Honden en Spaans klimaat
Bericht door: Mooz op 28 oktober 2019, 10:42:15 am
Hallo,

Binnen enkele maanden verhuis ik naar Spanje om er een kleinschalig hondenvakantiepark te starten. Ik vertrek zelf met 5 grote honden (Berner Sennens en Leonbergers). Onroerend goed op een groot grondstuk (landhuis, cortijo) vind ik met hopen, maar ik blijk steeds terecht te komen in de regio's van Almeria, Valencia, Murcia. Daar is het volgens klimaatinfo.nl tijdens de zomermaanden gemiddeld rond de 30°C. Maar dat zijn statistieken en geen realistische temperaturen. Hoe zit het met temperaturen als je wat dieper het binnenland intrekt? (Tot op +/- 1 uur rijden van de kusten.) Zoveel te dieper naar het binnenland, zoveel te warmer? En wat met luchtvochtigheid? Daar vind je minder info over.
Ik las in andere topics dat honden zich meestal wel aanpassen en er worden voldoende schaduwrijke plaatsen buiten (en binnen) voorzien voor de honden, maar misschien zijn er hier mensen met soortgelijke honden?
Ik weet dat het noorden wat minder warm is (Galicië en omstreken), maar de vele regen houdt me daar wat van weg. (Heb dan een beetje het gevoel dat ik van België naar … België verhuis  :P)
Vorige zomer hadden we hier wel 3 x een (langere) hittegolf, en dat hebben de honden zeer goed doorstaan (wel 2x per dag naar het bos en zwemmen in de vijvers).
Iemand ervaring met honden en weer in andere regio's?
Titel: Re: Honden en Spaans klimaat
Bericht door: Pau op 28 oktober 2019, 11:52:09 am
Hoi Mooz,

Leuk idee! Die honden wennen inderdaad wel. Genoeg vers water, koelte (eventueel airco of ventilator) en niet midden op de dag met ze gaan lopen ivm verbranden van de pootjes. Beter ook niet teveel nat maken of laten zwemmen ivm verbranding.

Mijn advies is je meer te laten leiden door de regels ivm jouw plannen die van gemeente tot gemeente verschillen ipv het klimaat  voor de honden. Je kan niet zomaar ergens een vakantiecomplex openen en ook zeker niet zoveel honden houden. Ik geloof zelfs dat je max 4 dieren mag houden zonder vergunning. Vraag dat goed na. Succes!
Titel: Re: Honden en Spaans klimaat
Bericht door: Jan MB op 28 oktober 2019, 15:31:04 pm
De hoogteligging in het binnenland bepaalt mede het klimaat. Hier in Salamanca op 800 m hoogte wemelt het van de honden, of beter: hondjes, want doorgaans zijn ze niet groot. In de winter zijn veel van die beestjes aangekleed, want de baasjes en bazinnetjes hebben het koud en projecteren hun fysieke ongemak op hun huisdieren. Maar de hondenkleertjes kunnen weer uit in februari, vandaar de volgende zegswijze: En febrero, busca la sombra el perro y en marzo, el perro y el amo.
Titel: Re: Honden en Spaans klimaat
Bericht door: nieuwenoord op 28 oktober 2019, 16:22:48 pm
Wij wonen in het binnenland van Murcia en heel veel van onze buren hebben honden en vaak geen kleintjes ook. Hiernaast lopen een paar Duitse herders met een flinke vacht. Het zijn net mensen, midden op de dag houden ze zich gedeisd. Het is hier niet benauwd, omdat de luchtvochtigheid heel erg laag is over het algemeen. De temperaturen zijn in de zomer (op 417 meter hoogte) zelden onder de 32 graden, met af en toe uitlopers richting de 40.
Titel: Re: Honden en Spaans klimaat
Bericht door: lucky op 28 oktober 2019, 18:37:14 pm
Onze honden zijn net als mensen ...in de zomer liggen ze onder de airco en in de winter voor de kachel .
Binnen enkele maanden verhuis ik naar Spanje om er een kleinschalig hondenvakantiepark te starten.
Ik vraag mij af of je genoeg klandizie zal hebben in het binnenland ?
Begrijp ik het goed dat je dat dan op zelfstandige basis gaat doen ?
Bij meer dan 4 honden moet je een vergunning aanvragen ( let wel , elke deelstaat heeft andere wetten)
https://www.gva.es/es/inicio/procedimientos?id_proc=639 (https://www.gva.es/es/inicio/procedimientos?id_proc=639)


Wij verloren op 15 jaar tijd al 3 honden ( een mechelse scheper ,een mastifs en een franse bulldog)aan de ziekte leishmaniose
https://nl.wikipedia.org/wiki/Leishmaniasis (https://nl.wikipedia.org/wiki/Leishmaniasis)


Titel: Re: Honden en Spaans klimaat
Bericht door: roelant op 28 oktober 2019, 21:00:10 pm
Mooz,heb je al een ondernemingsplan opgesteld?Want ik begrijp dat je nog géén plek hebt,maar in feite alleen  een idee wat je wilt gaan doen.Je hebt het over een hondenvakantiepark,ik weet niet precies wat ik me daarbij moet voorstellen.Maar logika zegt me dat je een plek wilt schapen waar mensen hun huisdier met een prettig gevoel kunnen stallen wanneer zij zélf op vakantie gaan,zoiets.
In dat geval raad ik je aan je niet alléén op honden te richten,maar ook op katten,konijnen,schildpadden,echtgenotes en wat voor huisdier dan óók.Want er is wel markt voor,maar stel er belt een klant:"kunt U 10 dagen voor mijn hamster zorgen?"..Dan moet je geén nee hoeven verkopen.Natuurlijk doe je dat.
Zelfs zou ik denken aan service aan huis voor wie een aquarium heeft en dat soort dingen.
Dus met andere woorden:trek een goed plan!
Titel: Re: Honden en Spaans klimaat
Bericht door: George van de Rebelleclub op 29 oktober 2019, 09:29:34 am

In dat geval raad ik je aan je niet alléén op honden te richten,maar ook op katten,konijnen,schildpadden,echtgenotes en wat voor huisdier dan óók.
Maar goed dat Alma geen Nederlands kan lezen. Anders zou ze waarschijnlijk je hoofd er af trekken  ;D ;D
Titel: Re: Honden en Spaans klimaat
Bericht door: Even68 op 29 oktober 2019, 10:00:01 am
Ik denk dat je dit allemaal zelf moet ervaren, want de een vindt het vochtig, warm etc en de ander weer niet.

Aan de kust is het vochtiger, maar in het binnenland in de bergen bijvoorbeeld is het in de winter weer vochtig en koud.

In de zomer is het in Andalucie heel heet maar wel droog.
Aan de oostkust is het in de zomer best klam, maar rond de 30 graden en zachte winters.
Galicie is prachtig maar kan je vergelijken met een nederlands klimaat.

Honden passen zich wel snel aan en houden zich met warmte wel rustig, als je ze maar niet teveel in de zon zet. Genoeg water, airco, schaduw etc.

Maar denk je dat je de vergunningen wel rond zult krijgen en kan je Spanje al een beetje?
Titel: Re: Honden en Spaans klimaat
Bericht door: roelant op 29 oktober 2019, 10:27:17 am
Maar als je een dierenhotel opzet,krijg je tóch de meeste klanten uit de buurt zélf,neem ik aan.Dus die beesten zijn sowieso al aan het klimaat gewend.
Ik heb een paar keer gebruik gemaakt van ,e,en hier in Vic;héél profesioneel opgezet,grote (gemetselde ,géén gaas oid) hokken,daarvóór een stuk overdekt patio en aansluitend een open stukje tuin,dit voor elke individuele hond.Er is een heel systeem van afgesloten paden zodat agressieve dieren apart gehouden kunnen worden.
En er is een dierenarts aan verbonden,die er met 5 minuten is.
En wat vrijwilligers die lopen schoon te maken,voeren,water en om ze een paar keer per dag uit te laten.
Het kost hier 10€/dag.
Titel: Re: Honden en Spaans klimaat
Bericht door: lucky op 29 oktober 2019, 12:46:55 pm
Gelukkig zijn we allemaal anders ingesteld ....wij verreizen regelmatig en speciaal voor onze honden zoeken we dan dierenvriendelijke huissitters ,
Ik heb altijd het gevoel dat als ik mijn honden weg breng dat ze niet beseffen dat het maar voor een poos is , een maand op een andere plaats is volgens mij toch lang voor een hond , ons Luna is al 12 jaar en was nog nooit op verplaatsing om te gaan slapen .
Misschien ben ik wat overbezorgd , kan best .....maar ik denk oost west , thuis best .....zelfs voor een hond   ;)
Titel: Re: Honden en Spaans klimaat
Bericht door: roelant op 29 oktober 2019, 13:22:01 pm
Wij hebben eerst een weekend geprobeerd,en dat ging gewoon goed.Hij speelde zelfs met andere honden daar,dus dat zat goed.
Momenteel zitten wij in een huurhuis,dan kun je niet altijd zomaar anderen daarin zetten.
Ik denk dat er best markt is voor die dierenhotels,alleen die ik gezien heb zijn géén kleine investering😩.
Titel: Re: Honden en Spaans klimaat
Bericht door: lucky op 29 oktober 2019, 14:14:59 pm
Ja , om over vergunningen nog niet te praten
Titel: Re: Honden en Spaans klimaat
Bericht door: Mooz op 04 november 2019, 06:54:36 am
Ik ben nu bezig met de aankoop van een grond: 4 hectaren prachtige natuur, op 'n half uurtje rijden van de kust. Daarop mag ik mijn eigen woning bouwen, en worden er ook nog eens een 6-tal (mobiele) chalets geplaatst die verhuurd zullen worden aan mensen die hun hond(en) meenemen op vakantie.
Ik kan zelf nooit op vakantie gaan met de honden, want niemand ziet graag 5 grote loebassen komen en daar is meestal ook geen plaats voor. Dat vind ik wel jammer. Daar wil ik dus iets aan doen: op vakantie gaan met je hond(en) in een omgeving waar je hond kan rondlopen zoals thuis. Elke chalet krijgt zijn eigen wijde omheining, er wordt een zwemvijver voorzien voor de honden, een speelterrein … 
Het wordt geen hondenhotel waar mensen hun hond kunnen stallen om zelf op vakantie te gaan, het wordt een mini vakantiepark waar mensen met honden welkom zijn, zeker ook grote honden. Persoonlijk vind ik dat een hond een hond moet kunnen blijven, ook als hij mee op vakantie gaat: geen hok of binnen opsluiten als de baasjes bvb. een museumtrip willen doen, maar wel loslopen, rondwandelen, onder een boom gaan liggen, zwemmen in de vijver … Ik wil graag dat mijn honden even hard kunnen genieten van een vakantie als ik, en dat wil ik aan andere mensen aanbieden.

Dat ik een vergunning moet aanvragen omdat ik met 5 honden vertrek, daar had ik nog niet aan gedacht. Dus Lucky, bedankt voor de tip! Maar dat is hier in België ook: vanaf 5 honden heb je een meldingsplicht, vanaf 7 honden moet je hier een vergunning aanvragen.
Bij alle vergunningen die ik moet aanvragen, komt er dus nog eentje bij  :)

En wat klimaat betreft: voor zover ik alles correct heb uitgezocht, is het ofwel soortgelijk weer (Galicië) of warm. Er is niet echt iets tussenin. Maar het terrein dat ik vond, staat vol bomen, heeft grote plekken gras … en weinig 'warm' zand. Verder is het zorgen voor veel verkoelende plekken en overal airco in de huisjes.
Titel: Re: Honden en Spaans klimaat
Bericht door: lucky op 04 november 2019, 08:30:10 am
4 hectaren prachtige natuur, op 'n half uurtje rijden van de kust. Daarop mag ik mijn eigen woning bouwen, en worden er ook nog eens een 6-tal (mobiele) chalets geplaatst die verhuurd zullen worden aan mensen die hun hond(en) meenemen op vakantie.
Heeft de makelaar gezegd dat je mag bouwen in natuur gebied of heeft je advocaat  reeds uitgezocht dat er zich een stuk "urbano" (bouwgrond) op je domein bevind ?
Wees voorzichtig met de aankoop en geloof niet alles wat de makelaar je verteld er zijn vele Engelsen die hun mooie woning met de grond hebben zien gelijk maken vooral in de buurt van de Ebro monding

PS . ik ben geen zeiker , ik wil je alleen maar waarschuwen  ;)
We zagen er hier al vele happy komen .....en berooid gaan maar als het lukt wat je wil bereiken dan maak je een stukje paradijs in Spanje


Hier nog wat zeer interessant leesvoer
https://www.viw-costablanca.com/informatie-diputacion/het-beginnen-van-een-zaak/ (https://www.viw-costablanca.com/informatie-diputacion/het-beginnen-van-een-zaak/)


https://www.viw-costablanca.com/informatie-diputacion/wonen-in-spanje/ (https://www.viw-costablanca.com/informatie-diputacion/wonen-in-spanje/)


https://www.viw-costablanca.com/informatie-diputacion/woning/ (https://www.viw-costablanca.com/informatie-diputacion/woning/)


https://www.viw-costablanca.com/informatie-diputacion/belastingen/ (https://www.viw-costablanca.com/informatie-diputacion/belastingen/)

Titel: Re: Honden en Spaans klimaat
Bericht door: Mooz op 04 november 2019, 09:03:00 am
Ik vond een makelaarskantoor met advocaat, architect … die mij zeer betrouwbaar lijken. Zij zelf, en hun website, geven zeer veel informatie, er staat een leuke blog op de site, en vooral veel testimonials! De reviews zijn zeer goed. Op de grond die zij aanbieden (en die ik wil kopen) mag een woning van 300m2 gebouwd worden. Voor het plaatsen van de chalets heb ik geen vergunning nodig, wel een verhuurvergunning.

Ik had al vele contacten met andere makelaars, maar als je dan wat doorvraagt, stoppen de antwoorden. Tot nu toe zijn de contacten met dit kantoor zeer goed en zij zijn volledig op de hoogte van mijn plan. Ik kan ook steeds alles, voor ik teken, nog eens laten nakijken door een in-spanje-gespecialiseerd advocatenkantoor hier in Antwerpen. (weet niet of ik hier namen mag noemen?)

En, liever 100 waarschuwingen te veel dan eentje te weinig!!
Titel: Re: Honden en Spaans klimaat
Bericht door: pietmeijers op 04 november 2019, 09:26:59 am
Ik heb maar één advies:
Ga bij de gemeente langs (ALLEEN OF MET EIGEN ADVOCAAT) en vraag of je er een woning mag bouwen, of je er een vakantiepark van mag maken (ook al zijn de chalets mobiel) en hoeveel honden er maximaal mogen verblijven.


Als je daar een klip en klaar positief antwoord op hebt gekregen, stel dan een ONAFHANKELIJK advocaat aan om ALLES maar dan ook alles te controleren.


Als je de adviezen die hier gegeven worden minder belangrijk vindt dan de mooie site van je makelaar, zijn architect en advocaat, meldt je dan eerst aan voor IK VERTREK, je zult gemakkelijk een serie uitzendingen kunnen gaan vullen.


Het bovenstaande is niet negatief bedoeld, maar ik heb de indruk dat er een roze bril is.


Wij kennen Spanje zo langzamerhand welen ook de manieren om potentiële emigranten een roze bril aan te meten.


Kortom het forum wil je ellende besparen en je een weg wijzen om dat te bereiken.


Veel succes !
Titel: Re: Honden en Spaans klimaat
Bericht door: lucky op 04 november 2019, 09:30:01 am
Je mag er misschien bouwen maar krijg je dan ook water en stroom aansluiting ?
Want zonder stroom werkt een airco niet zo goed  ;)
Titel: Re: Honden en Spaans klimaat
Bericht door: Mooz op 04 november 2019, 10:11:58 am
Elektriciteit kan aangesloten worden op het net, maar bedoeling is toch om zonnepanelen (met batterij) te plaatsen. Water is via putboring, en dat vind ik ook goed. Een beetje mijn steentje bijdragen aan het milieu! Ik wil ook zoveel mogelijk natuur op het terrein behouden met zo weinig mogelijk impact.
Grond is trouwens gelegen in Rossell, half uurtje rijden van Vinaros.
Titel: Re: Honden en Spaans klimaat
Bericht door: Mooz op 04 november 2019, 10:14:06 am
Maar als de honden vrolijk kwispelen met hun dikke staart, is het fris genoeg hoor!  :)
Titel: Re: Honden en Spaans klimaat
Bericht door: lucky op 04 november 2019, 10:25:13 am
Water is via putboring, en dat vind ik ook goed.
Heb je die put al ?
Wij lieten er zelf een boren ....is niet goedkoop hoor
https://www.spanjeforum.nl/algemeen/eigen-water-put-vraag-(meter)/45/ (https://www.spanjeforum.nl/algemeen/eigen-water-put-vraag-(meter)/45/)
vanaf pagina 4
Titel: Re: Honden en Spaans klimaat
Bericht door: Mooz op 04 november 2019, 14:39:25 pm
Dat zijn inderdaad zeer mooie prijzen! Helemaal niet vergelijkbaar met hier. En blijkbaar ook wat dieper! Mijn put hier zit op 7 a 8 meter, ginder is dat x 10!! Maar anderzijds is het wel een eenmalige kost, en heb je nadien water a volonte (of niet?), en geen driemaandelijkse dure rekeningen meer. In ieder geval, weer even mijn businessplan aanpassen.
Titel: Re: Honden en Spaans klimaat
Bericht door: Mooz op 04 november 2019, 14:41:00 pm
Goede adressen of doorverwijzingen mogen altijd, Lucky!!
Zoals jouw vorige links, zeer interessant!! Waarvoor dank 😁!
Titel: Re: Honden en Spaans klimaat
Bericht door: lucky op 04 november 2019, 14:46:10 pm
Goede adressen of doorverwijzingen mogen altijd, Lucky!!
Doorverwijzingen naar .......?
Titel: Re: Honden en Spaans klimaat
Bericht door: Mooz op 04 november 2019, 15:51:55 pm
Euh ... bvb. bedrijven die putboringen doen? Het is toch altijd leuker om doorverwezen te worden door tevreden mensen, of juist niet, wanneer ervaringen misschien niet zo goed waren? Dat helpt natuurlijk ook.
Titel: Re: Honden en Spaans klimaat
Bericht door: lucky op 04 november 2019, 16:05:00 pm
Het adres stond in het draadje hoor
Patricio Sáez Cervera
TECSE Ingeniería del Terreno S.L.L.
* Manuel Broseta Pont, 68 - 46460 SILLA. VALENCIA
Tel. +34 961 84 33 56
* Calle Mayor 9, 44367 Bronchales (Teruel)
Heb helaas geen ervaring met andere boor-firma's
De firma die de pomp en buizen plaatste was deze ....iets te ver weg voor jou denk ik
http://www.electroxuquer.com/
Titel: Re: Honden en Spaans klimaat
Bericht door: Mooz op 08 november 2019, 08:58:20 am
Lucky, bedankt voor de gegevens!
Ik vroeg verder ook even na over het binnenkomen van Spanje met 5 honden, jij schreef dat hier een vergunning voor nodig is?
Wat ik tot nu toe hoorde (van Spanjaarden) is dat je een vergunning moet hebben als je Spanje wil binnenkomen met een hond die op de lijst van gevaarlijke honden staat.
Voor zover zij wisten, is er geen vergunning nodig voor het aantal honden, wel dus voor bepaalde rassen. Mijn honden — Berner Sennen, Leonberger, Australische Kelpie — komen niet voor op die lijst, en dus zou het voor ons geen probleem zijn om zo naar Spanje te vertrekken.
Kan het zijn dat jij dat bedoelde?
Titel: Re: Honden en Spaans klimaat
Bericht door: lucky op 08 november 2019, 13:02:42 pm
Neen dat bedoelde ik niet , dit wel
Quote (selected)
Meerdere honden (of katten)
In het geval dat je vier of meer honden hebt dan MOET je een “núcleo zoológico” vergunning aanvragen. Dat is eigenlijk een vergunning die gegeven wordt aan dierentuinen en safariparken maar dan in kleinere vorm. Dit houdt echter wel in dat je aan diverse eisen en verplichtingen moet voldoen, iets wat ook regelmatig gecontroleerd zal worden. Overigens geldt dit ook als je bijvoorbeeld twee honden en twee katten hebt of meer, dan moet je ook de bijzondere vergunning aanvragen. Dit gebeurt echter niet erg veel in de praktijk en er zijn meer dan genoeg mensen die 4 of meer huisdieren hebben en geen vergunning hebben. Deze personen kunnen op de bon geslingerd worden en kunnen hun huisdieren kwijtraken.
https://www.spanjevandaag.com/17/12/2017/wat-zijn-de-verplichtingen-bij-het-hebben-van-een-hond-in-spanje/ (https://www.spanjevandaag.com/17/12/2017/wat-zijn-de-verplichtingen-bij-het-hebben-van-een-hond-in-spanje/)

https://www.gva.es/es/inicio/procedimientos?id_proc=639 (https://www.gva.es/es/inicio/procedimientos?id_proc=639)
Quote (selected)
- Residencias, escuelas de adiestramiento y demás instalaciones para el mantenimiento temporal de animales de compañía.
Een honden hotel valt volgens mij onder " demás instalaciones para el mantenimiento temporal de animales de compañía." =  andere voorzieningen voor tijdelijk onderhoud van huisdieren.
Excuseer mij als ik me vergis  :-\

Titel: Re: Honden en Spaans klimaat
Bericht door: Legendario op 08 november 2019, 16:39:13 pm
Let op, dit wordt geregeld per Comunidad Autónoma. Het verschilt dus per plek.

En nog iets om rekening mee te houden: het geldt in de meeste Comunidades niet eens alleen voor honden, maar ook voor andere huisdieren als vogels etc. is een maximum.
Titel: Re: Honden en Spaans klimaat
Bericht door: lucky op 08 november 2019, 17:58:48 pm
Ja ,de tijd dat je naar Spanje kwam (20-25 jaar geleden)en gewoon deed waar je goesting in had , legaal of niet die tijd is voorbij . ;)
Er zijn hier al (bijna) evenveel regels waar je je moet aan houden dan in je thuisland (afhankelijk wat je wil doen)
en toch .....ik zou nooit weer terug in B. willen gaan wonen .
Al was het maar voor de medische zorg ,
goedkoop inkopen doen in Spanje ,(kreeg vandaag weeral 400gr gambas gratis in de carrefour , wel met een bonnetje en je moest voor 50 euro aankopen)
het uitzicht vanop ons terras ,
de vriendelijke mensen om ons heen ,
het weer,
de goedkope auto taks en verzekering ,
de goedkope grondbelasting ,
de lekkere tappas ...zo kan ik nog wel even verder gaan


Bv. gisteren liet ik bloed trekken en moest dus nuchter zijn , na het bezoek aan het CS gingen we elks een koffie drinken , ik nam daarbij een half stokbrood "smoske kip" en mijn man een koffiekoek ....prijs 4,80 euro alles tesamen .
Laatst (september) betaalde ik in Frankrijk voor enkel een kleiner smoske 6,50 euro .
I love Spain ! ^-^ :-*Titel: Re: Honden en Spaans klimaat
Bericht door: Carlo op 08 november 2019, 18:12:29 pm
Wat is smoske ?
Titel: Re: Honden en Spaans klimaat
Bericht door: lucky op 08 november 2019, 18:30:40 pm
Haha , ja zo'n typisch Vlaams woord
Quote (selected)
Een broodje smos, soms smos of smoske genoemd, is de Vlaamse naam voor een broodje of een stuk stokbrood vaak belegd met kaas, ham, groenten en schijfjes ei.[1] De naam komt van het Vlaamse woord 'smossen' wat morsen betekent. Er wordt tussen het broodje zo veel beleg gestoken dat tijdens het eten vaak gemorst wordt. In sommige delen van het land wordt de term "smos", zonder het suffix -ke, vaker gebruikt. In Wallonië wordt de benaming "dagobert" gebruikt, en in Brussel "sandwich club".

Het broodje wordt eerst besmeerd met mayonaise en vervolgens belegd met groenten en schijfjes hardgekookt ei. Groenten die gebruikt worden zijn onder andere sla, tomaat en komkommer. Meestal wordt er verder kaas en/of ham of bijvoorbeeld krabsalade tussen gedaan. Ook zijn er varianten waarbij men frituurproducten zoals een frikandel of vleeskroket tussen het broodje legt. Waar een gewoon smoske enkele uren bewaard kan worden, moeten de laatsten warm worden gegeten.

In de provincie Antwerpen gebruiken ze het woord smos voor een broodje zonder kaas en ham met alleen groenten er op. In dat geval bestel je een smos en zeg je het beleg wat er op gaat erna (bijvoorbeeld een smos kaas of smos ham). Als je een smos bestelt in West-Vlaanderen of in Antwerpen kun je hierdoor verschillende broodjes ontvangen.

Het broodje heeft overeenkomsten met het Nederlandse broodje gezond.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Broodje_smos
Titel: Re: Honden en Spaans klimaat
Bericht door: Carlo op 08 november 2019, 18:35:37 pm
ok, dan smos ik er regelmatig op los  ;)
Titel: Re: Honden en Spaans klimaat
Bericht door: roelant op 08 november 2019, 21:07:14 pm
Ja,in de barretjes zijn het regelrechte kunstenaars wat betreft de diverse belegde broodjes.Het komt steeds meer in de mode,en de prijs van zo´n ontbijtje blijft inderdaad steeds verbazen.
Elke zaterdag hebben we volleybal,en als we dan "uit" spelen(ik heb het over mn dochter uiteraard;-)) moeten we soms al om 8 uur ´s ochtends ergens in een stad zijn die je niet kent.De spelers moeten namelijk een uur van te voren beginnen met de warming-up,de ouders kunnen in die tijd niet even naar huis dus de sport is dan een leuk barretje te zoeken(die open is op dat uur!) en dat lukt altijd.Je kunt dan allerlei warme belgde stokbroodjes bestellen,óf een halve als je geen erge honger hebt,altijd met heerlijke koffie of thee,en vaak is het nog géén 4 euries...Bovendien:door dit soort dingen integreer ik "bastante":in die volley club heb je zowél indepes (de meerderheid helaas) als constitucionalistas.Maar we nemen gezellig samen "el vermuth",zeg maar een soort borrel maar dan ´s ochtends en ondanks meningsverschillen gaat dat prima.Alleen in de diepte,"en el trasfondo", is uiteraard wél het meningsverschil merkbaar...