SpanjeMarktplaats

Auteur Onderwerp: Honden en Spaans klimaat  (gelezen 2901 keer)

Offline lucky

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 10.872
 • Good luck
 • Plaats: Alzira
Re: Honden en Spaans klimaat
« Reactie #30 Gepost op: 08 november 2019, 18:30:40 pm »
Haha , ja zo'n typisch Vlaams woord
Quote (selected)
Een broodje smos, soms smos of smoske genoemd, is de Vlaamse naam voor een broodje of een stuk stokbrood vaak belegd met kaas, ham, groenten en schijfjes ei.[1] De naam komt van het Vlaamse woord 'smossen' wat morsen betekent. Er wordt tussen het broodje zo veel beleg gestoken dat tijdens het eten vaak gemorst wordt. In sommige delen van het land wordt de term "smos", zonder het suffix -ke, vaker gebruikt. In Wallonië wordt de benaming "dagobert" gebruikt, en in Brussel "sandwich club".

Het broodje wordt eerst besmeerd met mayonaise en vervolgens belegd met groenten en schijfjes hardgekookt ei. Groenten die gebruikt worden zijn onder andere sla, tomaat en komkommer. Meestal wordt er verder kaas en/of ham of bijvoorbeeld krabsalade tussen gedaan. Ook zijn er varianten waarbij men frituurproducten zoals een frikandel of vleeskroket tussen het broodje legt. Waar een gewoon smoske enkele uren bewaard kan worden, moeten de laatsten warm worden gegeten.

In de provincie Antwerpen gebruiken ze het woord smos voor een broodje zonder kaas en ham met alleen groenten er op. In dat geval bestel je een smos en zeg je het beleg wat er op gaat erna (bijvoorbeeld een smos kaas of smos ham). Als je een smos bestelt in West-Vlaanderen of in Antwerpen kun je hierdoor verschillende broodjes ontvangen.

Het broodje heeft overeenkomsten met het Nederlandse broodje gezond.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Broodje_smos

Offline Carlo

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 618
 • Plaats: Alhama de Granada
Re: Honden en Spaans klimaat
« Reactie #31 Gepost op: 08 november 2019, 18:35:37 pm »
ok, dan smos ik er regelmatig op los  ;)

Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 10.163
 • Plaats: Vic,BCN.
Re: Honden en Spaans klimaat
« Reactie #32 Gepost op: 08 november 2019, 21:07:14 pm »
Ja,in de barretjes zijn het regelrechte kunstenaars wat betreft de diverse belegde broodjes.Het komt steeds meer in de mode,en de prijs van zo´n ontbijtje blijft inderdaad steeds verbazen.
Elke zaterdag hebben we volleybal,en als we dan "uit" spelen(ik heb het over mn dochter uiteraard;-)) moeten we soms al om 8 uur ´s ochtends ergens in een stad zijn die je niet kent.De spelers moeten namelijk een uur van te voren beginnen met de warming-up,de ouders kunnen in die tijd niet even naar huis dus de sport is dan een leuk barretje te zoeken(die open is op dat uur!) en dat lukt altijd.Je kunt dan allerlei warme belgde stokbroodjes bestellen,óf een halve als je geen erge honger hebt,altijd met heerlijke koffie of thee,en vaak is het nog géén 4 euries...Bovendien:door dit soort dingen integreer ik "bastante":in die volley club heb je zowél indepes (de meerderheid helaas) als constitucionalistas.Maar we nemen gezellig samen "el vermuth",zeg maar een soort borrel maar dan ´s ochtends en ondanks meningsverschillen gaat dat prima.Alleen in de diepte,"en el trasfondo", is uiteraard wél het meningsverschil merkbaar...

 

Zoek in een archief van 235.000 berichten. Om gebruik te kunnen maken van uitgebreid zoeken, dient u ingelogd te zijn. Een account aanmaken kan hier.

Online status

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Advertentie SpanjeMarktplaats.nl

* Poll

Topic bestaat niet.

Kies een kleurForumstandaard

Permanent