SpanjeMarktplaats

Auteur Onderwerp: emigreren naar spanje en reeds pensioen gerechtigde  (gelezen 1171 keer)

Offline events

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 33
 • Plaats: tarragona
emigreren naar spanje en reeds pensioen gerechtigde
« Gepost op: 03 januari 2018, 23:21:32 pm »
Hallo allemaal,
Ik had een vraagje voor mijn ouders die met ons mee emigreren naar Spanje.
Ze zijn pensioengerechtigd al jaren .Wat is het voordeligste voor hun.
Ze worden resident in Spanje in de maand maart. Mijn ouders hebben hun appartement verkocht tegen dan en hebben een ander appartement gekocht in Spanje.
Hun domiciliering wordt stopgezet in Belgie.
vraag 1
---------
Belgisch pensioen laten uitbetalen via Belgie op een Belgisch rekeningnummer  wat nu ook zo gebeurd...belastingbrief invullen via Belgie?
OF
Belgisch pensioen laten uitbetalen via Belgie op een Belgisch rekeningnummer wat nu ook gebeurd.......belastingbrief invullen via Spanje
OF
Belgisch pensioen laten uitbetalen via Belgie maar op een Spaans rekeningnummer en belastingbrief invullen via Belgie OF Spanje
Welk is de beste optie met de beste  voordelen?
Ik lees dingen over niet inwoner belastingsaangifte -inkomensgarantie en solidariteitsbijdrage.
...
vraag2
-------
Wat als men zich laat uitschrijven via de computer in het Belgisch bevolkingsregister daar we anders problemen zouden  gekregen hebben  met onze autoverzekeringen. .Indien we ons zouden uitgeschreven hebben voor onze  verhuis naar Spanje waren we niet meer verzekerd zowel voor de auto's als voor de ziekteverzekering. Tot op heden na een viertal dagen nog geen bevesteging gekregen van uitschrijving. Zodat we ons ook nog niet  hebben kunnen inschrijven in de nieuwe woonplaats en onze ziekteverzekering nog niet hebben kunnen stopzetten wegens ontbreken van de nodige documenten .We hebben ondertussen wel al een priveverzekering afgesloten. Ondertussen al een gestor onder handen genomen want dit bezorgt ons misschien wel wat meer centjes maar die geraken toch veel sneller binnen via een omweggetje.

vraag3
--------
Zoon is 17 jaar en wordt nu ook resident in Spanje. Wij zouden geen recht meer hebben op kindergeld omwille van de sociale zekerheid die weggevallen is ,behalve als wij ambtenaren ,militairen...zouden geweest zijn. Ik dacht dat elk kind ongeacht waar hij verbleef recht heeft op kindergeld tot hij 18 jaar was en als hij zou voortstuderen  hiervoor een aanvraag bij het kinderbijslagfonds moest doen .


mvg Anja

Offline lucky

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 10.160
 • Good luck
 • Plaats: Alzira
Re: emigreren naar spanje en reeds pensioen gerechtigde
« Reactie #1 Gepost op: 04 januari 2018, 08:54:51 am »
Tot op heden na een viertal dagen nog geen bevesteging gekregen van uitschrijving. Zodat we ons ook nog niet  hebben kunnen inschrijven in de nieuwe woonplaats
Je kan jezelf gerust al in de gemeente in Spanje inschrijven

Belastingsaangifte is enkel voor staatsambtenaren/militairen dat ze belastingplichtig zijn in B. als je resident bent in Spanje geef je hier je wereldinkomen aan
Je kan je pensioen direct op een Spaanserekening laten storten , je hoeft enkel elk jaar een bewijs van leven op te sturen naar B.

Zodra je resident bent door inschrijving bij de politia national kan je met je formulieren S-1 of S-2 van de belgische ziekenkas je gaan melden bij het ISSN
Dat is het kantoor van de seg.soc. , daarna je aanmelden bij het center de salut in jou buurt en dan kunnen je ouders genieten van een "gratis" doktersbehandeling , voor gepensioneerden zijn sommige medicijnen ook gratis

Een hele interessante site voor jullie is deze :
https://www.viw-costablanca.com/


Laat ook een dossier per persoon opmaken op het Belgisch Consulaat/Ambasade in Spanje .
Voor vragen over het kindergeld kan je best contact opnemen met de kindergeldkas zelf .
Quote (selected)


Kindergeld


Krijg ik nog kindergeld wanneer ik naar het buitenland verhuis?Je recht op kindergeld is in principe verbonden aan het betalen van sociale bijdragen. Zolang er iemand met een bepaalde band van verwantschap met het kind (meestal vader, moeder, stiefvader of -moeder, grootouders of ooms/tantes in het gezin van de kinderen, broers of zussen) onderworpen blijft aan de Belgische sociale zekerheid kan er recht blijven bestaan op Belgische kinderbijslag.
Zodra er geen onderworpenheid meer is aan de Belgische sociale zekerheid zal er ook geen recht meer bestaan op Belgische kinderbijslag (met uitzonderingen van bijvoorbeeld wezen).
Het kind zelf moet normaal ook in België verblijven (we bedoelen daar mee "feitelijk verblijven", gedomicilieerd zijn is niet voldoende), maar ook op dit territorialiteitsbeginsel zijn heel wat uitzonderingen.
We overlopen enkele specifieke situaties, bij twijfel raden wij je aan contact op te nemen met een kinderbijslagfonds of ons jouw specifieke situatie voor te leggen.

Succes !
« Laatst bewerkt op: 04 januari 2018, 09:09:24 am door lucky »

Offline events

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 33
 • Plaats: tarragona
Re: emigreren naar spanje en reeds pensioen gerechtigde
« Reactie #2 Gepost op: 04 januari 2018, 10:40:04 am »
Dank u wel voor het spoedig antwoord .

Offline catalan

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.620
 • Plaats: Hoeilaart (België)
Re: emigreren naar spanje en reeds pensioen gerechtigde
« Reactie #3 Gepost op: 04 januari 2018, 12:08:51 pm »

Offline Jan-Willem

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 101
 • Wie het weet mag het zeggen
 • Plaats: Andalucia
Re: emigreren naar spanje en reeds pensioen gerechtigde
« Reactie #4 Gepost op: 07 januari 2018, 19:43:57 pm »
Waar en voor welk inkomen je belastingplichtig bent bepaal je natuurlijk niet zelf. Dat ligt allemaal vast in de belastingverdragen van je pensioenland met je woonland.
Voor gepensioneerden is de website van de VBNGB best interessant. www ervoor en .eu erachter, Met ook landeninformatie voor Belgie. Is wel eigenlijk voor Nederlands gepensioneerden. Maar er staat ook meer algemene informatie op.

 


Zoeken in het archief van 175.000 postings! Om te kunnen zoeken, dient u ingelogd te zijn.

Online status

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Advertentie SpanjeMarktplaats.nl

* Poll

Topic bestaat niet.

Kies een kleurForumstandaard

Permanent