SpanjeMarktplaats

Auteur Onderwerp: Dubbele belasting betalen met terugwerkende kracht?  (gelezen 3808 keer)

Offline U2brutus

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.074
 • Plaats: Sitges (BCN), ES
Re: Dubbele belasting betalen met terugwerkende kracht?
« Reactie #15 Gepost op: 01 november 2018, 10:35:33 am »
Het blijkt nogal
Ik werkte bij een oud-nutsbedrijf (Essent), met ook een pensioen-opbouw bij het ABP. Geen overheid dus. En heel veel onderwijs-instellingen zijn niet "publiekrechtelijk", en dus geen "overheid". Het is jammer dat dit verschil zo onbekend is bij velen.

Jan-Willem, deze materie is inderdaad onbekend bij velen. Maar ik wordt er nu ook mee geconfronteerd nu ik de pensioenrechten voor een vriend aan het uitzoeken ben en dan met name met het oog op waar de afdrachtplicht voor hem zal liggen.

Deze persoon heeft in de jaren '80 en '90 een aantal jaren bij de PTT gewerkt. De PTT is in 1989 geprivatiseerd en dus blijkt dit pensioen nu voor een deel publiekrechtelijk en voor een deel privaatrechtelijk te zijn (een zogenaamd hybride-pensioen). Je zou dus zeggen dat het eerste deel dan dus belastbaar blijft in Nederland en het tweede deel in Spanje. Echter de belastingdienst Heerlen denkt hier anders over, want zij beweren dat het gehele pensioen door hen belast mag worden.

Waarschijnlijk baseren zij zich op uitspraken hierover m.b.t. gepensioneerden in Duitsland, waar uiteindelijk is besloten om hybride-pensioenen volledig door Nederland te laten belasten. Daar hebben zij toen ook het belastingverdrag met Duitsland voor aangepast, met goedkeuring van beide landen. Maar ondanks alle onderhandelingen tussen Spanje en Nederland gedurende de afgelopen jaren, is het belastingverdrag tussen deze 2 landen niet gewijzigd en is er alleen maar een overeenstemming tot het uitwisselen van gegevens tot stand gekomen.

Dit gaat dus nog een pittige discussie met Heerlen worden. Aan de andere kant weet ik niet zeker of dit al die moeite wel waard is. Spanje heeft tenslotte over de laatste jaren hun Inkomstenbelasting aardig opgeschroefd, waardoor het verschil met Nederland steeds kleiner wordt. En wie in Nederland belasting moet afdragen voor een inkomen dat binnen de bovengrens van de tweede schijf blijft, betaalt daar maar een klein percentage. Tenslotte wordt het grootste deel van de eerste 2 schijven opgeslokt door de premies volksverzekeringen.

Al met al een behoorlijke uitdaging en dan zijn we nog niet eens toegekomen aan de lijfrente inkomsten. Maar ik weet in ieder geval wel dat de Nederlandse fiscus met het gedoe over publiek- of privaatrechtelijke pensioenen weer eens een gedrocht van jewelste heeft geschapen. Ongeveer net zoals de regelgeving omtrent Stamrecht BV's! ):D ):D

Offline U2brutus

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.074
 • Plaats: Sitges (BCN), ES
Re: Dubbele belasting betalen met terugwerkende kracht?
« Reactie #16 Gepost op: 02 november 2018, 11:19:31 am »
En dan is er nog een item dat veel mensen op het verkeerde been zet.

Het ambtenaren pensioenfonds ABP is in 1996 óók geprivatiseerd. Leken denken dan vaak dat hun pensioen privaatrechtelijk is, omdat zij dit ontvangen van een private onderneming. Pas als zij zich er beter in verdiepen ontdekken zij dat dit er niets mee te maken heeft. Maar verwarrend is het wel.

En als we nu zien wat er met ziekenhuizen in Nederland gebeurt die failliet blijken, dan zet ik hele grote vraagtekens bij al dat privatiseren!

Offline U2brutus

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.074
 • Plaats: Sitges (BCN), ES
Re: Dubbele belasting betalen met terugwerkende kracht?
« Reactie #17 Gepost op: 02 november 2018, 16:39:39 pm »
Ik ben na 3 jaar nog bezig met het M formulier 2015 nu met het conserverend inkomen.

Menno, bij mij een soortgelijk iets.
Aanslag 2015 ingediend per 16-8-2016 en tot vandaag geen bericht.
Aanslag 2016 ingediend per 7-11-2017 en tot vandaag geen bericht.
Aanslag 2017 ingediend per 13-8-2018 en begin October 2018 een Voorlopige Aanslag en 1 week later de voorlopige teruggaaf ontvangen!? ??? ??? ??

Dus maar eens bellen.
En inderdaad, ik krijg te horen "dat klopt meneer en aangezien we wettelijk verplicht zijn om binnen 3 jaar na het einde van het betreffende belastingjaar te reageren, ontvangt u de aanslag 2015 dus binnenkort!"
Op mijn vraag of dit dan meteen een definitieve aanslag zal zijn kreeg ik te horen dat de twee aanslagen waarschijnlijk "kort" na elkaar zullen komen.

Ik wacht maar weer af.
Ben eigenlijk wel benieuwd wat er gebeurt als ze niet op tijd zijn.
Geven ze zichzelf dan een boete? ):D ):D

Offline catalan

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.695
 • Plaats: Hoeilaart (België)
Re: Dubbele belasting betalen met terugwerkende kracht?
« Reactie #18 Gepost op: 02 november 2018, 17:36:14 pm »
Hoe het er in Nederland aan toegaat, is mij niet bekend.  Voor de Belgen onder jullie : de fiscus heeft tijd tot 30 juni volgend op het aanslagjaar en dus uiterlijk 1 jaar na de uiterlijke aangiftetermijn.  Zo moet de aanslag van aanslagjaar 2017 (= inkomsten 2016) uiterlijk op 30 juni 2018 plaatsvinden.  Indien dat niet gebeurt, kan de belastingplichtige de terugvordering eisen van alle betaalde voorheffingen en inhoudingen op zijn loon want is hij niet belastingplichtig voor dat inkomstenjaar.  Zelf heb ik, met toch ruim 30 jaar ervaring in de inkomstenfiskaliteit nooit geweten dat dit is gebeurd.  Wel smoesjes als "U zult uw aanslag niet ontvangen hebben alhoewel tijdig verstuurd en wij bezorgen u een kopie" of, erger, een met de hand geschreven aanslag ( dit zegt al voldoende) die hoogstwaarschijnlijk met een aantal dagen geantidateerd werd en pas na de vervaldatum de belastingplichtige bereikte......

Offline U2brutus

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.074
 • Plaats: Sitges (BCN), ES
Re: Dubbele belasting betalen met terugwerkende kracht?
« Reactie #19 Gepost op: 03 november 2018, 11:36:49 am »
Wel smoesjes als "U zult uw aanslag niet ontvangen hebben alhoewel tijdig verstuurd en wij bezorgen u een kopie" of, erger, een met de hand geschreven aanslag ( dit zegt al voldoende) die hoogstwaarschijnlijk met een aantal dagen geantidateerd werd en pas na de vervaldatum de belastingplichtige bereikte......

Tja, dat is dan dus gewoon oplichting. En als burger zul je hier waarschijnlijk weinig tegen kunnen uitrichten. Al met al verdient het allemaal geen schoonheidsprijs.

Overigens zit de Nederlandse fiscus al jaren in zwaar weer. Eerst werden via de overheid steeds zwaarder belast toen de toeslagendeken steeds meer lapjes er bij kreeg en bleek dat de verantwoordelijke ministeries niet wisten hoe hier mee om te gaan.

Dus alles werd naar het bordje van de belastingdienst geschoven. Toen die aangaven dat ze hier dan wel extra personeel voor nodig hadden werden zij afgescheept. Bovendien waarschuwde de dienst toen al dat er op deze wijze amper controle mogelijk bleek op al die toeslagen, waardoor het misbruik, dat de laatste jaren steeds vaker onthult wordt, levendig kon tieren.

En vervolgens begon de gunstige opstapregeling waar uiteindelijk 5500 medewerkers gebruik van maakten. Bleken het echter niet degenen te zijn waar men op hoopte (ouderen in de buurt van hun pensioen) maar vooral goed opgeleide en zeer ervaren medewerkers.

Nu is de chaos compleet en durft er ook helemaal niemand meer te beginnen aan de o zo noodzakelijke hervorming van deze dienst die al meer dan 20 jaar op zich laat wachten.

En de (betalende)burger wacht en wacht en wacht ..................

Offline Altea53

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 146
 • Plaats: Altea
Re: Dubbele belasting betalen met terugwerkende kracht?
« Reactie #20 Gepost op: 04 november 2018, 11:37:06 am »
Ik heb ook zo’n rijtje met aanslagen uitstaan, u2brutus. Mijn geld over 2017 had ik zo terug. Reden is dat ik digitaal voor 1 mei aangifte heb gedaan. Dan moeten ze voor 1 juli bericht geven. Daarna gaat de boeterente lopen en dat vinden ze niet leuk. En dan hebben ze ineens wel haast. Ik kreeg zowaar nog 2 maanden boeterente extra terugbetaald. Met een tarief van 4% niet vervelend.
Het M-formulier is echter een papieren aangifte en hier gelden andere regels . Inderdaad max 3 jaar wachten tot na afloop van het betreffende fiscale jaar. Vreselijk balen.

Offline nieuwenoord

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.854
 • Plaats: Macisvenda (Murcia)
Re: Dubbele belasting betalen met terugwerkende kracht?
« Reactie #21 Gepost op: 04 november 2018, 16:59:30 pm »
Ah, papier of digitaal is het verschil? Wij waren al verbaasd dat we over een aangifte die twee weken geleden gedaan is, nu al een definitieve aanslag kregen én het geld binnen een week op de rekening kunnen verwachten.

Offline U2brutus

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.074
 • Plaats: Sitges (BCN), ES
Re: Dubbele belasting betalen met terugwerkende kracht?
« Reactie #22 Gepost op: 05 november 2018, 11:13:27 am »
Ah, papier of digitaal is het verschil?

Niet echt. Alleen het M-formulier voor 2014 heb ik op papier moeten doen en dat is uiteindelijk vorig jaar afgehandeld, na een ongelofelijk soort handjeklap van de belastingdienst. Zowel zij als ik hadden een fout gemaakt en toen kwam het er op neer om de hele riedel over te doen of een soort tussenoplossing te accepteren. Aangezien deze voor mij niet erg ongunstig was, ben ik uiteindelijk maar met hun voorstel akkoord gegaan.

Echter voor 2015, 2016 en 2017 heb ik wel on-line aangifte gedaan, maar wel steeds met aanvraag uitstel, omdat ik nooit het bewijs van Buitenlands Belastingplichtige bijtijds terug ontvang van de Hacienda in Barcelona.

Indien dat niet gebeurt, kan de belastingplichtige de terugvordering eisen van alle betaalde voorheffingen en inhoudingen op zijn loon want is hij niet belastingplichtig voor dat inkomstenjaar. 

Ik heb geen idee wat er in Nederland in zo'n geval gebeurt, maar dat zou ik wel een hele mooie oplossing vinden. We gaan het denk ik wel meemaken, want ik verwacht eerlijk gezegd niet dat ze nu nog voor het einde van dit jaar mijn definitieve aanslag 2015 zullen klaar hebben!

Offline U2brutus

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.074
 • Plaats: Sitges (BCN), ES
Re: Dubbele belasting betalen met terugwerkende kracht?
« Reactie #23 Gepost op: 05 november 2018, 12:32:46 pm »
Voor de zekerheid toch ook nog maar eens de website van de NL Belastingdienst bezocht.
En daar staat nu ineens het volgende:
Let op!

Bent u een kwalificerend buitenlands belastingplichtige? Dan lukt het ons niet om u voor 1 juli 2018 bericht te sturen. Wij moeten uw inkomensverklaring nog verwerken. U ontvangt ook geen voorlopige aanslag.


Bovendien blijkt nu door het uitstel dat ik had aangevraagd om aangifte te doen, hun uiterste datum voor de aanslag óók verschoven is en wel naar 30 Juni 2019 voor mijn aangifte van 2015!

Het is maar goed dat de inflatie zo laag is. ):D ):D

 

Zoeken in het archief van 175.000 postings! Om te kunnen zoeken, dient u ingelogd te zijn.

Online status

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Advertentie SpanjeMarktplaats.nl

* Poll

Topic bestaat niet.

Kies een kleurForumstandaard

Permanent