SpanjeMarktplaats

Auteur Onderwerp: Dubbele belasting betalen met terugwerkende kracht?  (gelezen 3807 keer)

Offline Schaakgraag1

 • Standaard Lidmaatschap
 • Nieuw
 • **
 • Berichten: 3
 • Plaats: Los Llanos de Aridane Spanje
Dubbele belasting betalen met terugwerkende kracht?
« Gepost op: 20 juli 2018, 22:01:11 pm »
Goedenavond,

 

Ik adviseer u een account aan te maken op het SpanjeForum www.spanjeforum.nl  en uw vraag daar te plaatsen. Daar zit veel kennis betreffende pensioen vraagstukken.

 

Mvg.

 

Desiree


logo-SpanjeForum400

Benahavís (Málaga) SPAIN


www.spanjeforum.nl

www.spainmarketplace.com

www.spanjemarktplaats.nl

 

 

 

-----Oorspronkelijk bericht-----
Van: Anonymous <gvromen1@gmail.com>
Verzonden: viernes, 20 de julio de 2018 21:09
Aan: admin@spanjeforum.nl
Onderwerp: Dubbele belasting

 

Naam: G.Vromen

------

 

Ik ben sinds jan. 2015 in Spanje en ben fiscaal resident. Ik ontvang een abp pensioen wat naar ik vandaag hoorde als privaatrechtelijk wordt aangemerkt. Al die tijd leefde ik in de vooronderstelling dat mijn pensioen publiekrechtelijk zou zijn wat in zou houden dat het in Nederland belast zou blijven. Daarom heb ik wel steeds mijn inkomsten uit Abp pensioen niet opgegeven omdat het in Nederland belast is geworden en dat ik daar daadwerkelijk ook belasting heb betaald. Nu blijkt dus met terugwerkende kracht :ten onrechte!! Inmiddels heb ik een vrijstelling loonbelasting ontvangen vanuit Nederland met terugwerkende kracht tot 1 jan 2018. Vanaf nu ga ik dus netjes belasting in Spanje betalen. Maar loop ik nu het risico dat de Spaanse belasting alsnog over de jaren 2015,16 en 17 de belasting gaat vorderen op mij?( terwijl ik dus in Nederland al betaald heb over deze jaren) Bestaat er in dat geval ook een mogelijkheid om de belasting die in Nederland betaald is, terug te krijgen? Immers in dat geval zou ik gedurende 3 jaar zowel in Nederland als ook in Spanje belasting moeten betalen en dat lijkt dus niet redelijk lijkt me.....Maar wat ik vind, telt niet, heeft iemand soortgelijke ervaringen en hoe is dat dan bij u afgelopen?? Welke adviezen kunt u nog geven?? Hartelijk dank, het voor ons om heel veel geld....

Offline Irene W

Re: Dubbele belasting betalen met terugwerkende kracht?
« Reactie #1 Gepost op: 20 juli 2018, 22:21:23 pm »Zo snel mogelijk belastingaangifte doen over de genoemde jaren in Spanje, je moet dan betalen natuurlijk, wat ook in termijnen kan. Zodra je aangifte hebt gedaan een verklaring laten tekenen in spanje dat je daar belastingpichtig bent in 2015, 2016 en 2017. Voor ieder jaar een formulier (tenminste dat wilden ze van mij)

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/internationaal/aangifte_inkomstenbelasting/inkomensverklaring/

En nu al belasting terugvragen bij belastingen Nederland, dit doe je door het invullen van een C-formulier. Heb je DigiD dan kan dat ook online.
Over het invullen zelf van de formulieren weet ik niet veel, hier in Spanje doet de acesora dat en in Nederland een kantoortje.
Het betalen in Spanje gaat heel snel, de terugbetaling uit Nederland gaat tergend langzaam! 

Succes
« Laatst bewerkt op: 20 juli 2018, 22:25:08 pm door Irene W »

Offline Menno V

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 693
 • Plaats: Murcia
Re: Dubbele belasting betalen met terugwerkende kracht?
« Reactie #2 Gepost op: 21 juli 2018, 09:53:52 am »
Ik vraag me af of je de loonbelasting over voorgaande jaren terugkrijgt. Ik zou eerst maar eens met de belastingdienst contact opnemen wat de te volgen weg is. Mbt Spanje zul je inderdaad de aangifte alsnog moeten doen.

Offline Jan Teepe

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 180
 • Plaats: Torreblanca Castellon
Re: Dubbele belasting betalen met terugwerkende kracht?
« Reactie #3 Gepost op: 21 juli 2018, 11:08:56 am »
Heeft u echt een vrijstelling voor uw ABP pensioen gekregen? Volgens EU wetgeving worden overheidspensioenen (dus o.a. ABP) belast in het land van uitkering. In dit geval dus Nederland. In het eerste jaar dat ik aangifte deed in Spanje, heb ik de ABP uitkering opgegeven. De in NL betaalde belasting werd niet in mindering gebracht op het totaal te betalen bedrag en dat vond ik bijzonder onrechtvaardig. Dus daarna niet meer opgegeven in Spanje. Ik voelde mij daar nou ook weer niet helemaal goed bij, en dit jaar heb ik overleg gehad met mijn Gestor m.b.t. dit probleem. Ze heeft het uitgezocht en je kunt het ABP pensioen opgeven in Spanje, zonder dat dit belast wordt. Daar is schijnbaar een speciaal vakje voor in het elektronische systeem. Dus dan zit het wel in de totaaltelling, maar wordt niet belast. En dan zit er ook nog een voordeel aan vast. Tenminste als de ABP pensioenuitkering niet al te groot is. In NL heeft men het afgelopen jaar, alweer, een nieuw belastingsysteem ingevoerd en de belastingvrije voet, heet nu geloof ik anders, wordt volledig in mindering gebracht op dat ABP pensioen. In Spanje heb je de belastingvrije voet al gebruikt voor de AOW, dus komt de ABP uitkering er boven op. Dus 2 maal gebruik zgn. belastingvrije voet, i.p.v. 1 maal.

Offline Irene W

Re: Dubbele belasting betalen met terugwerkende kracht?
« Reactie #4 Gepost op: 21 juli 2018, 12:52:55 pm »
Menno V,

Ik heb het zelf aan de hand op dit moment.
Er zijn twee soorten ABP pensioenen, afhankelijk van waar je werkte en je functie. Privaatrecht en publiekrecht; privaatrecht wordt belast in woonland en publiekrecht in Nederland. In Nederland kun je tot 5 jaar teruggaan om je belasting terug te vragen.


Offline M@rtIn

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 770
 • Plaats: Barcelona
Re: Dubbele belasting betalen met terugwerkende kracht?
« Reactie #5 Gepost op: 22 juli 2018, 09:37:41 am »
In plaats van een belastingvrije voet heb je nu al jaren de zgn. heffingskortingen.

Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 9.563
 • Plaats: Vic,BCN.
Re: Dubbele belasting betalen met terugwerkende kracht?
« Reactie #6 Gepost op: 22 juli 2018, 10:03:31 am »
Jan Teepe,het is niet om vervelend te doen,maar jouw verhaal is uiterst verwarrend en bovendien,ik denk hierbij aan jou,zou het misschien beter zijn om eens bij een andere gestor een 2nd opinion te gaan vragen.
Eerst de essentie van het verhaal,daarna trek je zélf maar conclusies:
Er bestaan 2 mogelijkheden van belasting over pensioenen,nm dat deze in het land van uitkering belast wordt óf in het land waar je belastingplichtig bent qua inkomstenbelasting.
Als dat eerste het geval is,wordt het belastingverdrag(in dit geval tussen NL en Spanje)toegepast zodat je géén dubbele belasting betaald.Oftewel:reeds betaalde belasting in NL wordt in je spaanse belasting aangifte meegenomen,zodat je NIETS dubbel betaald.Het wordt dus wel degelijk belast,maar het resultaat zal zijn dat je niet hoeft te betalen omdat je dat al in NL gedaan hebt.
En de jaren dat je je pensioen niet hebt opgegeven....brrrr,pas op daarmee,want zoals ik al zeg:hoogstwaarschijnlijk hoef je daar niets over te betalen in Spanje,maar je moet het wél deklareren.Als je dat alsnog achteraf doet,is er niets aan de hand;als Hacienda bij je aan de deur komt om ernaar te vragen,kan het zijn dat je wél een boete krijgt wegens verkeerde aangifte,dus zoek dat even goed uit.
Jij zegt nm het eerste jaat wél aangifte gedaan te hebben,daarna een paar jaar niet,en nu weer wél....Dat roept om problemen.
« Laatst bewerkt op: 22 juli 2018, 10:08:46 am door roelant »

Offline Jan Teepe

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 180
 • Plaats: Torreblanca Castellon
Re: Dubbele belasting betalen met terugwerkende kracht?
« Reactie #7 Gepost op: 22 juli 2018, 11:17:53 am »
Roelant ik reageerde omdat ik het vreemd vond, dat iemand vrijstelling van belastingheffing op een ABP pensioen heeft gekregen. Ik zeg vreemd en durf eigenlijk niet onmogelijk te zeggen. De EU regel is, dat over overheidspensioenen belasting geheven wordt in het land van herkomst. ABP is een overheidspensioen. En er is al veel over geschreven of je een ABP pensioen wel of niet moet opgeven bij de belastingopgave in Spanje. En wellicht is het zo, dat ik meer naar de niet op gevers geluisterd heb, dan naar de wel op gevers en mij daar uiteindelijk niet goed over gevoeld heb. Mijn gestor heeft het ABP pensioen nu wel opgegeven, zonder dat er over dit bedrag belasting geheven wordt. Hoe ze dat gedaan heeft??? Dit leek mij zinvolle informatie voor andere NL'ers  die ook een ABP pensioen uitkering ontvangen in Spanje. En als jij precies weet hoe het werkt met dat wel opgeven en er geen belasting over betalen, dan hou ik mij aanbevolen. Ik wil graag het naadje van de kous weten. 

Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 9.563
 • Plaats: Vic,BCN.
Re: Dubbele belasting betalen met terugwerkende kracht?
« Reactie #8 Gepost op: 22 juli 2018, 13:50:50 pm »
Niet álle ABP-pensioenen zijn hetzelfde belastbaar,dat kun je hier lezen.
In het land waar je fiscaal resident bent,geef je ten eerste ál je bruto-inkomsten op(het zgn wereldinkomen);op hetzelfde aangifte formulier staan hokje waar je invult wát en hóeveel je al afgedragen hebt in het land van herkomst van de verschillende inkomsten.
Aangezien Hacienda precies weet met welke landen ze overéénkomsten oftewel verdragen hebben,wordt dan automatisch berekend hoeveel je nog eventueel moet bijbetalen,of zelfs terugkrijgen.
Je kunt het vrij eenvoudig zélf doen,alleen helpt het enorm als het je één of twee keer is vóórgedaan.
Sowieso,nu de termijn voor opgave van de normale inkomstenbelasting afgelopen is,is het misschien een leuk idee om middels de pagina van Hacienda,AEAT,zélf je aangifte over vorig jaar proberen te doen.Daar is een mogelijkheid voor om dat ahw op kladpapier te doen,dus zonder dat het opgestuurd wordt of zo.Daan kun je vanzelf zien hoe zo´n gestor het doet,en als de uitkomst hetzelfde is bespaar je volgend jaar wat geld.
Ik moet er wél even bij zeggen dat ikzelf het leuk vind om dit soort dingen te doen;als dat bij iemand níet het geval is zou ik er maar niet aan beginnen.

Offline Schaakgraag1

 • Standaard Lidmaatschap
 • Nieuw
 • **
 • Berichten: 3
 • Plaats: Los Llanos de Aridane Spanje
Re: Dubbele belasting betalen met terugwerkende kracht?
« Reactie #9 Gepost op: 23 juli 2018, 00:01:26 am »
Beste Jan,
Ik reageer nog even op je bericht:
Het maakt voor een ABP pensioen weldegelijk uit of het privaat of als publiekrechtelijk wordt aangemerkt. Mijn pensioen is nu als privaatrechtelijk beoordeeld. Dat betekent dat ik nu in Spanje moet betalen. Van het ABP krijg ik binnenkort de teveel betaalde loonheffing terug vanaf 1 januari 2018.
De voorgaande jaren moet ik zelf achterheen. Morgen ga ik de belastingdienst hierover bellen welke stappen genomen moeten worden.
Een publiekrechtelijke beoordeling  van het ABP pensioen wordt echter in Nederland belast.
Ik was in de vooronderstelling dat mijn pensioen publiekrechtelijk zou zijn omdat ik op een ROC heb gewerkt als docent. Een ROC wordt op de lijst van de Rijksoverheid aangemerkt als publiekrechtelijk, vandaar mijn conclusie. Echter het bleek afgelopen week dat een medewerker van de afdeling loonbelasting mij vertelde dat er nog andere criteria zijn, bv in dienst van een stichting of vereniging is privaatrechtelijk. Ook schijnt het uit te maken of je een eenzijdige of 2 zijdige benoeming hebt gehad.Dit zijn de woorden van de belastingdienst. En ja...., voor de burger kan de belastingdienst het niet makkelijker maken.....

Offline Schaakgraag1

 • Standaard Lidmaatschap
 • Nieuw
 • **
 • Berichten: 3
 • Plaats: Los Llanos de Aridane Spanje
Re: Dubbele belasting betalen met terugwerkende kracht?
« Reactie #10 Gepost op: 06 augustus 2018, 18:31:08 pm »
Inmiddels met belastingdienst Nederland contact gehad en op hen verzoek een bezwaarschrift gestuurd .Antwoord duurt 6 weken, terugbetaling nogeens 5 weken. Dit is minder omslachtig dan 3x opnieuw aangifte te moeten doen dus ik was heel blij dat mij deze mogelijkheid geboden werd. Mijn gestor maakt nu via een complementario 3 nieuwe aangiftes over 2015,16 en 17.
Daarmee hopen we dat alles weer op zijn pootjes terecht gaat komen . De tijd zal het leren....
Bedankt allen voor de reacties op mijn probleem, dat heeft me wel verder geholpen

Offline U2brutus

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.074
 • Plaats: Sitges (BCN), ES
Re: Dubbele belasting betalen met terugwerkende kracht?
« Reactie #11 Gepost op: 07 augustus 2018, 11:38:42 am »
Inmiddels met belastingdienst Nederland contact gehad en op hen verzoek een bezwaarschrift gestuurd .Antwoord duurt 6 weken, terugbetaling nogeens 5 weken.

Dat zou echt verbazingwekkend zijn, omdat ze tegenwoordig voor een aangifte via het C-formulier (buitenlands belastingplichtige) 3 JAAR de tijd mogen nemen!

Offline Jan-Willem

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 106
 • Wie het weet mag het zeggen
 • Plaats: Andalucia
Re: Dubbele belasting betalen met terugwerkende kracht?
« Reactie #12 Gepost op: 07 augustus 2018, 19:45:06 pm »
Kijk ook eens op de site van de VBNGB (www.vbngb.eu). Voor gepensioneerden in het buitenland. Daar zit eigenlijk alle kennis en expertise. Als je lid bent, kun je er terecht met vragen. Die Euro 50 is gauw terugverdiend!

Een ABP-pensioen is domweg geen "overheidspensioen", in de zin van publiekrechtelijk in de zin van de belastingverdragen. Daar gaat het dus mis. Ik werkte bij een oud-nutsbedrijf (Essent), met ook een pensioen-opbouw bij het ABP. Geen overheid dus. En heel veel onderwijs-instellingen zijn niet "publiekrechtelijk", en dus geen "overheid". Het is jammer dat dit verschil zo onbekend is bij velen.

Het is verder ook wel een beetje dom om (bij een emigratie / wonen buiten Nederland) niet meteen een opgave publiekrechtelijk/privaatrechtelijk te vragen. Vroeger aan het ABP zelf, nu bij de NL Belastingdienst buitenland. Zeker als je pas in 2015 geëmigreerd bent. Niet goed voorbereid, zou ik zeggen. Met alle begrip en respect, hoor. Het gebeurt meer mensen ...

Offline Irene W

Re: Dubbele belasting betalen met terugwerkende kracht?
« Reactie #13 Gepost op: 07 augustus 2018, 21:45:24 pm »
@Jan-Willem,
De NL Belastingdienst werkt niet zo snel. Bij mij heft het jaren geduurd en pas na een officiële klacht kwam ik eindelijk te weten dat het privaatrecht was. Dus het is niet altijd zo makkelijk.

Offline Menno V

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 693
 • Plaats: Murcia
Re: Dubbele belasting betalen met terugwerkende kracht?
« Reactie #14 Gepost op: 08 augustus 2018, 10:11:34 am »
Ik ben na 3 jaar nog bezig met het M formulier 2015 nu met het conserverend inkomen. Bij mij ontbreekt een lijfrentepolis en...... :( al paar keer verzoek ingestuurd naar mijn NL bank voor een overzicht, maar nada. Als het goed is zal het wel geschat worden door de fiscus, dus we wachten af.

 

Zoeken in het archief van 175.000 postings! Om te kunnen zoeken, dient u ingelogd te zijn.

Online status

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Advertentie SpanjeMarktplaats.nl

* Poll

Topic bestaat niet.

Kies een kleurForumstandaard

Permanent