SpanjeForum

Fora => Algemeen => Topic gestart door: doggy1 op 03 november 2015, 11:17:35 am

Titel: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: doggy1 op 03 november 2015, 11:17:35 am
Hallo,

Het is me duidelijk geworden dat een aantalndingen in Spanje heel anders verlopen dan in Nederland en nu zit ik met het volgende:
Wij hebben een vakantiewoning in Andalusie en verblijven daar een paar keer per jaar een aantal weken(totaal minder dan 6 maanden per jaar) en wij hebeen vorig jaar de betaling van de non-resident tax door eenn tussenpersoon in Spanje laten regelen a 150€. Deze kosten staan mi niet in verhouding tot het te betalen bedrag en daarom probeer ik er achter te komen hoe ik dit zelf kan regelen( liefts mbv automatische incasso).
Mijn vragen zijn nu:
1.is het zelf te regelen?
2.. zo ja, hoe
Hopelijk kan iemand mij hier duidelijkheid over verschaffen.
Alvast bedankt
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: fredj54 op 03 november 2015, 11:54:00 am
Goede vraag! Wij hebben een vakantiewoning in de buurt van Marbella en hebben de non-resident tax tot op heden ook door een tussenpersoon laten doen voor 150€ ex btw. Ik heb geen idee of dit bedrag redelijk cq gebruikelijk is (iemand die dat weet?) maar zou dit ook graag lager willen zien door het inderdaad bijv zelf te doen of iemand hier in de buurt vinden (suggesties zijn welkom) die het goedkoper doet.
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: Paul Zagers op 03 november 2015, 15:54:25 pm
Je kunt dit zelf doen; modelo 210 formulier


Elke jaar dient dit formulier ingevuld te worden, dit gaat niet automatisch.

Wat verdere info:

BELASTING VOOR NIET RESIDENTEN IN SPANJE
We krijgen de laatste tijd steeds meer cliënten over de vloer die te maken krijgen met een controle door de Spaanse fiscus. Immers, veel buitenlanders die in Spanje een woning bezitten, hebben het nagelaten een Spaanse aangifte voor dit onroerend goed in te dienen.

Om die reden herhalen we even wat deze belasting nu eigenlijk is, en hoe ze wordt berekend. De niet-residenten hebben tijd tot 31/12/2016 om aangifte te doen van het inkomstenjaar 2015.

Het gaat om een belasting die jaarlijks moet betaald worden door een buitenlandse eigenaar van een woning in Spanje. Deze valt onder de noemer “Impuesto de no residentes”.

Deze belasting wordt berekend rekening houdend met het reële inkomen verkregen uit de eigendom of een fictief inkomen.

Fictieve inkomstenbelasting wanneer het pand niet wordt verhuurd

Dit is een fictieve inkomstenbelasting die voortvloeit uit de loutere eigendom van de woning, zonder dat de woning huurinkomsten heeft.

De belasting wordt berekend op basis van een percentage op de belastbare waarde die op haar beurt gebaseerd wordt op de kadastrale waarde van de woning. Dit percentage is voor elke gemeente verschillend, zoals ook de kadastrale waarde voor elke gemeente en elke woning sterk uiteenloopt.


De belastbare basis komt overeen met 1,1% of 2% van de kadastrale waarde. Dit percentage hangt van welk jaar voor de laatste keer de kadastrale waarde werd herzien door de gemeente.

Het berekende bedrag wordt beschouwd als een fictief inkomen. Dit fictief inkomen geldt voor de periodes dat de woning daadwerkelijk leeg blijft en wordt belast aan een belastingtarief van 24,75%.

Inkomstenbelasting wanneer de woning daadwerkelijk wordt verhuurd

In deze gevallen worden de netto huurinkomsten belast aan 24,75%. Vroeger mochten niet residenten geen kosten aftrekken en werden ze belast op de bruto huurinkomsten. Spanje werd veroordeeld door het Europees Hof van Justitie en laat nu ook kostenaftrek toe. We hebben het hier dan over gemeenschapskosten, IBI, afvalbelasting, reparaties, etc.

Ook in dit geval wordt 24,75% betaald op de periodes dat de woning daadwerkelijk is verhuurd. In de periodes dat de woning niet is verhuurd, wordt de fictieve inkomstenbelasting toegepast.

Hoe wordt deze belasting aangegeven?

Sinds 2009 wordt de inkomstenbelasting voor niet residenten aangegeven via het belastingformulier model 210. (Voorheen was dit model 214).

Hoe vaak moet ik deze belasting betalen?

Deze aangiften moeten elk jaar worden ingediend, vanaf het moment dat je een eigen woning in Spanje bezit tot op de datum dat u de woning verkoopt.

Ik heb mijn woning gekocht midden 2015, wat doe ik?

In dit geval moet je een aangifte doen van het proportioneel gedeelte van 2015.

Ik ben eigenaar van het pand samen met mijn echtgenote, mijn kinderen en/of andere mensen, hoe moeten we deze belastingaangifte indienen?

De aangifte is individueel en afzonderlijk voor elke eigenaar afhankelijk van het percentage van eigendom in de woning. In geval van vruchtgebruik moeten enkel de vruchtgebruikers de aangifte indienen.

Hoe kan ik mijn belasting aangeven als ik niet in Spanje woon? Zal ik gecontacteerd worden door de belastingdienst?

Je zal niet gecontacteerd worden want deze belasting is een draagschuld en géén haalschuld. U moet dus zelf het initiatief nemen om deze belasting aan te geven.

Wat gebeurt er als ik de belasting niet aangeef?

De fiscus is één van de weinige administraties die in Spanje wél goed werkt. Jaren geleden werd de betaling van deze belasting nauwelijks gecontroleerd, maar hiervan is nu geen sprake meer. De fiscus heeft 4 jaar tijd om u een belastingaanslag te sturen met een toeslag van 20% met hierbovenop de wettelijke interesten. Het nalaten van betaling leidt tot gedwongen invorderingsprocedures die bovendien worden geannoteerd in het eigendomsregister en kunnen leiden tot een beslag en een gerechtelijke verkoop van uw woning.

Bron: http://www.sirejacob.com/nl/publicaties/78-belasting-voor-niet-residenten-in-spanje-sirejacob (http://www.sirejacob.com/nl/publicaties/78-belasting-voor-niet-residenten-in-spanje-sirejacob)[/font]
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: Hana Marina op 03 november 2015, 17:53:16 pm
Volgens mij je betald dit jaar voor het jaar 2014 !
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: elsje op 03 november 2015, 17:57:05 pm
Het invullen van formulier 210 is echt simpel (misschien even wennen de 1e keer). Je kunt het formulier (heb hierbij de engelse versie gedaan) vinden en invullen op de volgende site (klik de 3e alinea aan voor het formulier):

https://www.agenciatributaria.gob.es/AEAT.sede/en_gb/procedimientoini/GF00.shtml (https://www.agenciatributaria.gob.es/AEAT.sede/en_gb/procedimientoini/GF00.shtml)

Mocht je de Spaanse versie willen gebruiken dan kun je in de rechterboek hoek de taal wijzigen. Na invulling klik je onderaan het formulier op 'validate'(het formulier wordt dan eerst 'nagekeken' en evt. fouten/ontbrekende zaken worden dan aangegeven) en het formulier vervolgens uitprinten en het bij de bank gaan betalen.
Veel succes!
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: Hana Marina op 03 november 2015, 18:05:33 pm
http://tntplus.websitebuilderpro.com/modelo-210/4585097476
Hier in Nederlands is goed uitgelegd hoe invullen.
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: Albert_63 op 03 november 2015, 19:07:48 pm

http://tntplus.websitebuilderpro.com/modelo-210/4585097476 (http://tntplus.websitebuilderpro.com/modelo-210/4585097476)

't Is een goeie uitleg maar het stukje:
Vooraf moet je weten wel jaartal (año de revision cadastral) op het uittreksel staat. Alles wat vóór 2004 werd gereviseerd kan met 1,1% als 'tipo de gravamen', anders gebruik je 2%.
kan ik niet thuisbrengen.

Ik leef nog met de info:
La base imponible correspondiente a la renta imputada de bienes inmuebles urbanos situados en territorio español se determinará con arreglo a la normativa del IRPF. A estos efectos, se deberá computar como renta el 1,1 por 100 del valor catastral del inmueble (2 por 100 si el valor catastral no se hubiera revisado o modificado con efectos a partir del 1 de enero de 1994).

Bron: http://www.misfinanzasytudinero.com/modelo-210-aeat (http://www.misfinanzasytudinero.com/modelo-210-aeat)


Zou dit moment, 1/1/1994 of 1/1/2004, misschien plaatsgebonden zijn ?
Maar dan is het nog omgekeerd ook, de keuze 1,1 % of 2 %.
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: Dina2112 op 03 november 2015, 21:22:25 pm
Na het probleem van het zelf invullen van de aangifte, blijft nog een ander probleem : nl. hoe betalen?
Ik heb me laten wijsmaken dat je dit niet zomaar kunt via overschrijving. Je zou naar de bank (in Spanje) moeten gaan en het verschuldigde bedrag (met de aangifte in de hand) cash moeten betalen?
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: doggy1 op 03 november 2015, 21:51:50 pm
Heel erg bedankt voor de snelle en nuttige informatie.
Nog wel een vraag: wat wordt bedoeld met "ano de revision cadastral"?  Dit ivm het te gebruiken percentage.
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: jochem8 op 03 november 2015, 22:51:52 pm
Dat is een gereviseerde kadastrale anus (schrijf nou alsjeblieft gewoon año!).
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: Albert_63 op 04 november 2015, 07:49:46 am
Hallo Dina,

Met een Spaans Certificado FNMT  (https://www.sede.fnmt.gob.es/certificados (https://www.sede.fnmt.gob.es/certificados)),
te bekomen in Spanje
maar ook in persoon (fysiek aanwezig) en na afspraak in het Spaanse consulaat (te België),
kan U de modelo 210 online invullen en ook Uw Spaans rekeningnummer vermelden,
waarna U deze modelo 210 met Uw Certificado FNMT ook kan ondertekenen (Firmar).

Het geld gaat dan de laatste dag van het jaar van Uw (opgegeven) rekening.

Hallo Doggy,

(Verbeter mij wanneer dit niet correct is), mij is voor dit jaartal verwezen naar het jaartal achter "REV. L.A.U. :"
op het document "Impuesto Bienes Inmuebles Urbana" (IBI).

Groetjes,

    Albert
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: Dina2112 op 04 november 2015, 19:58:16 pm
Hallo Dina,

Met een Spaans Certificado FNMT  (https://www.sede.fnmt.gob.es/certificados (https://www.sede.fnmt.gob.es/certificados)),
te bekomen in Spanje
maar ook in persoon (fysiek aanwezig) en na afspraak in het Spaanse consulaat (te België),
kan U de modelo 210 online invullen en ook Uw Spaans rekeningnummer vermelden,
waarna U deze modelo 210 met Uw Certificado FNMT ook kan ondertekenen (Firmar).

Het geld gaat dan de laatste dag van het jaar van Uw (opgegeven) rekening.


Alweer hartelijk dank voor deze zeer nuttige informatie ;)
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: doggy1 op 04 november 2015, 20:26:10 pm
http://tntplus.websitebuilderpro.com/modelo-210/4585097476
Hier in Nederlands is goed uitgelegd hoe invullen.


Prima uitleg in deze link, alleen heb ik geen bankafschrift waarin de "valor catastral" is vermeld, daar een tussenpersoon de eerste aangifte en betaling voor ons heeft gedaan.
Is er nog een andere manier om deze valor te achterhalen?

Sorry, al gevonden, het staat ook op de I.B.I. :-[
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: doggy1 op 04 november 2015, 22:57:52 pm
Het is gelukt :)
Even puzzelen, maar als je het een keer gedaan hebt dan stelt het niets voor.
Nog bedankt voor alle reakties.
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: fredj54 op 04 november 2015, 23:52:50 pm
Begrijp ik het goed dat het formulier online ingevuld en verstuurd kan worden en dat voor de betaling je niet meer naar een bank hoeft maar van je spaanse rekening kan worden afgeschreven?
Mijn huis is uit de jaren 80, betekent dit dat 1.1% dan van toepassing is?
Ik begrijp dat voor/na 2004 niet zo goed.
Van de IBI stuurt in mijn geval de gemeente Mijas (Costa dell Sol) geen gespecificeerde afschrift meer, hoe kom je dan aan de kadastrale waarde? Opvragen bij de gemeente of is dit inderdaad uit een bankafschrift te herleiden zoals uitgelegd in het nederlandse artikel?
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: Albert_63 op 05 november 2015, 09:04:27 am
Hallo Fred,

Quote (selected)
Begrijp ik het goed dat het formulier online ingevuld en verstuurd kan worden en dat voor de betaling je niet meer naar een bank hoeft maar van je spaanse rekening kan worden afgeschreven?

Inderdaad, mits U over een Spaans Certificado FNMT 
(https://www.sede.fnmt.gob.es/certificados (https://www.sede.fnmt.gob.es/certificados))
beschikt.
Zo'n Spaans Certificado FNMT is (maar) enkele jaren geldig, daarna is vernieuwen ervan nodig.
Eens mailen naar het Spaans consulaat in Nederland (?)

Quote (selected)
Mijn huis is uit de jaren 80, betekent dit dat 1.1% dan van toepassing is?
Ik begrijp dat voor/na 2004 niet zo goed.

Hier ben ik niet zeker van en het staat ook verschillend in de vele internet-info. Is het 1/1/2004 ? Is het 1/1/1994 ? Betaalt U 1,1% indien voor deze datum ? Of 2 % voor deze datum.

Ik had begrepen (maar ben daar dus ook niet 100 % zeker van) dat het voor bij "ons" (Vinaros) 1/1/1994 is en dat een K.I. bepaald voor die datum "oud" is en dus meer achter loopt op de realiteit waardoor er met 2 % dient gerekend te worden om de "ouderdom" van de K.I. te compenseren.
En voor een K.I. bepaald na 1/1/1994 wordt dan met 1,1 % gerekend.

Wie kan hier meer zekerheid over geven ?

Quote (selected)
Van de IBI stuurt in mijn geval de gemeente Mijas (Costa dell Sol) geen gespecificeerde afschrift meer, hoe kom je dan aan de kadastrale waarde? Opvragen bij de gemeente of is dit inderdaad uit een bankafschrift te herleiden zoals uitgelegd in het nederlandse artikel?

In de detail van het (webbanking) bankafschrift van de IBI-betaling wordt een code vermeld waarmee ik via internet (ovc.dipcas.es (http://ovc.dipcas.es)) meer gegevens bekom waaronder ook de kadastrale waarde en het jaartal van de K.I.-bepaling ("Consulte detalle en ovc.dipcas.es CSV: RXS.......N").

Alle opmerkingen, aanvullingen,... zijn zoals steeds zeer welkom.
Hoe correcter al deze info, hoe beter !

Groetjes,

  Albert
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: fredj54 op 05 november 2015, 17:46:45 pm
Hallo Albert,
Wat houdt dat precies in een "Spaanse Certificado FNMT?
Heeft iedere non-resident zoiets anders zou je nooit zelf de tax kunnen regelen.Mijn spaans is niet zo dat ik begrijp wat er in dat stuk (van de link) wordt beschreven.
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: Albert_63 op 06 november 2015, 12:29:55 pm
Hallo Fred,

Als non-resident kan U ook deze tax in Uw Spaanse bank gaan betalen.

Zo'n Spaans Certificado FNMT  (FNMT Digital Private Individual Certificate) dient U, indien U er één wenst, zelf aan te vragen (in Spanje of in een Spaans consulaat in Uw land)
en is een computerbestand (U als een e-mail-attachment toegezonden door FNMT) welke Uw digitale identificatie en Uw digitale handtekening "bevat".

Dit Spaans Certificado FNMT maakt U online identificeren (inloggen) en Uw digitale handtekening zetten bijv. na het online invullen van een modelo 210, mogelijk.
Zo'n Spaans Certificado FNMT is dan ook strikt persoonlijk.

Voor elke modelo 210 welke U zo invult én digitaal ondertekent volgt een geld-afhouding van de door U opgegeven Spaanse rekening.

De uitleg in het Engels:
https://www.sede.fnmt.gob.es/en/certificados/persona-fisica (https://www.sede.fnmt.gob.es/en/certificados/persona-fisica)

Groetjes,

  Albert
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: fredj54 op 09 november 2015, 10:18:38 am
Ik heb gisteren online bij mijn Spaanse bank rekening (Cajamar) naar een afschrift gezocht waarin de kadastrale waarde is terug te vinden, maar helaas. Weet iemand waar(onder) dit te vinden is?
Kun je met de ingevulde Modelo 210 ook naar je spaanse bank stappen om het verschuldigde non resident tax over te laten maken zodat een FNMT niet nodig is? Het ingevulde formulier kun je online naar Agencia Tributaria sturen zodat alles daarmee is afgehandeld?
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: Paul Zagers op 09 november 2015, 14:34:01 pm
Bij ons staat dit als volgt omschreven op het bankafschrift:

Suma Gestion Tributaria
Pago de impuestos

De kadastrale waarde staat op het afschrift omschreven als: VALC
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: connybalde op 09 november 2015, 14:49:47 pm
Bij ons wordt het bedrag (Suma) automatisch afgeschreven nadat we het 1 keer betaald hebben op het ayuntamiento van Orihuela Costa. Daar konden we aangeven dat we het voortaan automatisch wilden laten afschrijven.
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: Princelu op 09 november 2015, 15:48:49 pm
Nu wordt het mij allemaal een beetje onoverzichtelijk. Moet je het nu echt via die Mod. 210 doen of gaat het zonder ook rechtstreeks ? Bij mij is half september eveneens zoals bij Connybalde een bedrag automatisch afgeschreven van onze rekening.  Ik dacht dat SUMA de gemeentelijke belasting(taks) is en niet de Federale. Ben hier net bezig om via internet de FNMT's voor mezelf en echtgenote aan te vragen. Moet ik nu nog naar het Consulaat in Brussel of in Spanje om iets te regulariseren ? Ik vind het allemaal wel heel omslachtig. In Belgie krijg je je aangifte gewoon opgestuurd en kan je met het bijgesloten overschrijvingsformulier direkt betalen. Ik denk dat de Spaanse staat hier veel geld laat liggen, simpel omdat heel veel niet-residenten dit allemaal niet weten of ertegenop zien om dit omslachtig gedoe tot een goed einde te brengen.
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: fredj54 op 09 november 2015, 16:31:35 pm
@connybalde:
Het zou kunnen hoor, maar weet je zeker dat de non-resident  tax automatisch wordt afgeschreven? Niet in de war met de gemeentelijke IBI? Die wordt namelijk bij ons wel automatisch afgeschreven.
Is dat "ayuntamiento" een lokaal kantoor van Agencia Tributaria (deze naam staat op het Modelo 210).
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: Princelu op 09 november 2015, 18:47:48 pm
@fredj54 en connybalde : "ayuntamiento" is het gemeentehuis. Heeft volgens mij niks met Agencia Tributaria te maken. Net zoals je in Belgie op het gemeentehuis ook geen federale belasting kan betalen. Maar Spanje is natuurlijk België/Nederland niet.
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: doggy1 op 09 november 2015, 19:09:37 pm
Ik heb gisteren online bij mijn Spaanse bank rekening (Cajamar) naar een afschrift gezocht waarin de kadastrale waarde is terug te vinden, maar helaas. Weet iemand waar(onder) dit te vinden is?
Kun je met de ingevulde Modelo 210 ook naar je spaanse bank stappen om het verschuldigde non resident tax over te laten maken zodat een FNMT niet nodig is? Het ingevulde formulier kun je online naar Agencia Tributaria sturen zodat alles daarmee is afgehandeld?


Bij ons staat de kadastrale waarde op. de IBI.
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: doggy1 op 09 november 2015, 19:51:24 pm
Dat is een gereviseerde kadastrale anus (schrijf nou alsjeblieft gewoon año!).
Ik internet met een Android tablet(Nexus 10) en volgens mij kan die"n"  niet,  maar misschien dat het wel mogelijk is(geef de tip maar)
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: fredj54 op 09 november 2015, 20:12:14 pm

Bij ons staat de kadastrale waarde op. de IBI.

De gemeente Mijas waar wij ondervallen verstuurt helaas geen papieren specificatie van de IBI, is dat bij jou wel het geval?
Ik kan de gemeente wel even bellen of ze mij de kadastrale waarde van 2014 kunnen vertellen of mailen.
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: doggy1 op 09 november 2015, 21:30:35 pm
Wij hebben het IBI formulier met de gegevens gewoon bij de Ayuntamiento opgehaald.
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: George van de Rebelleclub op 09 november 2015, 21:59:33 pm
Quote (selected)
. Ik internet met een Android tablet(Nexus 10) en volgens mij kan die"n"  niet,  maar misschien dat het wel mogelijk is(geef de tip maar)
Leg je vinger wat langer op de gewone  "n" dan verschijnen vanzelf de verschillende mogelijkheden zoals de ñ. Dit werkt ook voor de umlauten op de klinkers, zoals de ä, ü, ë. Ook voor accent streepjes e.d. Probeer het maar eens  8)
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: doggy1 op 09 november 2015, 23:31:54 pm
ñññññññ

gelukt :D

bedankt
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: fredj54 op 11 november 2015, 12:29:26 pm
Wat mij nog niet helemaal duidelijk is, of voor de berekening van de non resident tax het aantal dagen dat je wel en niet in je huis/appartement verblijft een rol speelt. Indien dit wel een rol speelt, hoe moet je hier bij de berekening mee omgaan?
Kan iemand mij dat vertellen?
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: doggy1 op 11 november 2015, 16:54:00 pm
Volgens mij maakt dat niet uit.
 Belangrijkste vind ik dat je gemakkelijk het zelf kan regelen en je de vaak hoge kosten van een tussenpersoon kunt besparen.
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: sjakemans op 21 november 2015, 16:43:34 pm
Ik lees bij Loftsi dat het tarief in 2015 verlaagd word van 24,75% naar 20%  en 19% in 2016.

Een en ander staat vermeld bij publicaties.
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: fredj54 op 27 november 2015, 21:48:04 pm
Ik heb de engelse versie van het formulier online ingevuld, is gevalideerd en door mij als pdf opgeslagen en afgedrukt. Ik wil hiermee naar mijn spaanse bank gaan voor de betaling. Wat ik mij alleen nog afvraag is of de bank deze afdruk behoudt of dat er een stempel o.i.d opkomt en mijn afdruk weer meekrijg.
Kan iemand mij uitleggen hoe deze laatste stap bij de bank verloopt?
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: elsje op 28 november 2015, 02:17:09 am
Als je al niet een kopie hebt (zit er bij mij al bij als ik de gevalideerde versie uitprint) maak je een kopie. Een exemplaar stuurt de bank naar de belastingdienst en het andere exemplaar krijg je, gestempeld door de bank, mee voor je eigen file.
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: fredj54 op 28 november 2015, 10:56:07 am
@Elsje, bedankt voor je duidelijke uitleg!
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: DataDijk op 30 november 2015, 15:57:50 pm
Prima werkinstructie....dank..!.. :))

Nou wil ik eigenlijk het voorgaande jaar (2013) ook betalen (ja ik weet het..... :-[ )
Weet iemand of dit op dezelfde manier gedaan kan worden..?

Natte groeten vanuit Gelderland..
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: doggy1 op 30 november 2015, 17:00:21 pm
Ik heb de engelse versie van het formulier online ingevuld, is gevalideerd en door mij als pdf opgeslagen en afgedrukt. Ik wil hiermee naar mijn spaanse bank gaan voor de betaling. Wat ik mij alleen nog afvraag is of de bank deze afdruk behoudt of dat er een stempel o.i.d opkomt en mijn afdruk weer meekrijg.
Kan iemand mij uitleggen hoe deze laatste stap bij de bank verloopt?


Je kunt het toch ook gewoon via internetbanken overmaken. Hoef je de deur niet uit en kan ook van je Nederlandse betaalrekening.
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: DataDijk op 02 december 2015, 16:27:00 pm
..Nou wil ik eigenlijk het voorgaande jaar (2013) ook betalen (ja ik weet het..... :-[ )
Weet iemand of dit op dezelfde manier gedaan kan worden..?

Niemand...?... :'(
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: pietmeijers op 02 december 2015, 16:31:14 pm
Ja, dat kan natuurlijk.
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: sanrob op 03 december 2015, 12:14:07 pm
Ons huis is gekocht met een hypotheek op beide namen. Heb ik het goed begrepen dat je nu nog maar 1 "modelo 210" hoeft in te vullen.
En maakt dat nog uit op wiens naam?

SANDRA
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: fredj54 op 03 december 2015, 17:08:20 pm

Ons huis is gekocht met een hypotheek op beide namen. Heb ik het goed begrepen dat je nu nog maar 1 "modelo 210" hoeft in te vullen.
En maakt dat nog uit op wiens naam?

SANDRA
Als het huis op twee namen staat dan moeten er naar mijn weten twee formulieren op ieders naam te worden ingevuld. Ieder betaald de helft van het totale verschuldigde non resident tax.
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: sanrob op 03 december 2015, 18:28:32 pm
Dat las ik hier ook. Maar zag wat anders staan op de link die op pagina 1 van dit draadje naar de nederlandse uitleg va  modelo 210 dat dat niet nodig is.....???
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: Albert_63 op 03 december 2015, 18:59:57 pm
Hallo Doggy,

Quote (selected)
Je kunt het toch ook gewoon via internetbanken overmaken. Hoef je de deur niet uit en kan ook van je Nederlandse betaalrekening.

Ik ken op vandaag enkel het betalen van de Non Residant Tax
in een Spaans bankkantoor
en
betaling door het invullen van ons Spaans rekeningnummer in de modelo 210.

Hoe gaat dat betalen van de Non Residant Tax via internetbanken in zijn werk ?
Welk rekeningnummer begunstigde en welke naam begunstigde en welke vermelding dient men hiertoe op de overschrijving in te vullen ?

Hallo SanRob,

Quote (selected)
Dat las ik hier ook. Maar zag wat anders staan op de link die op pagina 1 van dit draadje naar de nederlandse uitleg va  modelo 210 dat dat niet nodig is.....

In de uitleg van sirejacob lees ik:

Ik ben eigenaar van het pand samen met mijn echtgenote, mijn kinderen en/of andere mensen, hoe moeten we deze belastingaangifte indienen?

De aangifte is individueel en afzonderlijk voor elke eigenaar afhankelijk van het percentage van eigendom in de woning. In geval van vruchtgebruik moeten enkel de vruchtgebruikers de aangifte indienen.

Is er ook een uitleg waar het anders staat
of begrijp ik deze uitleg verkeerd wanneer ik hieruit besluit dat voor één huis 50 % echtgenoot eigenaar en 50 % echtgenote eigenares
een modelo 210 voor de echtgenoot
en een modelo 210 voor de echtgenote
(elk voor de helft van de totale Non Residant Tax) dienen te worden ingevuld ?

Thnx en groetjes,

  Albert
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: DataDijk op 04 december 2015, 23:16:22 pm
Zo heb ik het eerder deze week gedaan..2x ingevuld zoals het voorbeeld laat zien...en mijn contactpersoon op de bank heeft de betaling geregeld...(van mijn Spaanse rekening... ::) )

Zeker als je het zelf kan doen maakt het ook niets uit...
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: Dina2112 op 05 december 2015, 11:16:23 am
Wij hebben ons appartement gekocht in mei 2015.
Is het correct dat wij onze eerste non-resident tax moeten aangeven voor december 2016?

In België zullen we ons appartement echter al moeten aangeven in juni 2016.
Is het dan niet beter dat we onze non-resident tax in Spanje aangeven VOOR we onze aangifte in België moeten indienen?
Kwestie van die dubbele belasting te vermijden?
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: Albert_63 op 05 december 2015, 13:16:42 pm
Hallo Dina,

Quote (selected)
Wij hebben ons appartement gekocht in mei 2015. Is het correct dat wij onze eerste non-resident tax moeten aangeven voor december 2016?

Naar mijn beste weten inderdaad, maar enkel voor de periode welke U eigenaar was (dus van die dag in mei 2015 tot einde 2015).

Wij dienen onze Modelo 210's (elk 50 % eigenaar) in voor onze aangifte in België omdat wij onze Spaanse woning verhuren en hiertoe in onze aangifte in België

Vak III. - INKOMSTEN VAN ONROERENDE GOEDEREN.

B. BUITENLANDSE INKOMSTEN.

2. Onroerende goederen gelegen in een land waarmee België een
overeenkomst ter voorkoming van dubbele belasting heeft gesloten.

a) Niet voor uw beroep gebruikte gebouwen,
materieel en outillering: Brutohuur/waarde

invullen.

Om deze Brutohuur/waarde te kunnen berekenen gebruiken we (o.a.) de reeds in de Modelo 210's berekende resultaten, welke aftrekbaar zijn.

Ook de betaalde IBI is aftrekbaar.

Andere aftrekbare kosten werden ons door de Belgische belastingdienst niet meegedeeld (maar kunnen er misschien wel nog zijn, wie weet...).

Basura werd specifiek vermeld als niet aftrekbaar.

Alle Spaanse documenten en ook onze berekening van de (in België aangegeven) Brutohuur/waarde voegen wij toe aan onze aangifte in België.

U kan steeds navraag doen bij de Belgische belastingdienst of en zo ja hoe U Uw "Spaanse woning" dient aan te geven in België.

Toevoegingen, opmerkingen,.... zijn zoals steeds bij deze materie van harte welkom.

Met vriendelijke groeten,

      Albert
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: Dina2112 op 05 december 2015, 16:11:44 pm
Bedankt Albert! Je bent een kenner zo te zien ;)

In welke maand dienen jullie dan het Model 210 in?
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: Albert_63 op 05 december 2015, 17:39:20 pm
Hallo Dina,

We wachten steeds op de Spaanse copies van de 24,75 % taks-aangiftes bij de Spaanse fiscus (ingediend door de boekhouder van het verhuurkantoor i.o.v. het verhuurkantoor),
24,75 % taks reeds afgehouden door het verhuurkantoor (waar wij aan verhuren) op ons verhuurbedrag (dat wij van het verhuurkantoor ontvangen voor hun seizoenhuur).

Deze Spaanse copies van de 24,75 % taks-aangiftes voegen wij toe aan onze Belgische belastingaangifte om aan te tonen dat wij deze 24,75 % taks (onrechtstreeks) betaald hebben aan Spanje waardoor wij deze van ons verhuurbedrag kunnen aftrekken.

In 2015 hebben wij hierdoor onze Modelo 210's via internet in Spanje ingediend in juni.

Via het Belgische Tax-on-web hebben we toch tijd tot 15 juli om de Belgische belastingaangifte in te dienen.

Als alles goed gaat worden onze "Spaanse Modelo 210-taksen" automatisch één van de laatste dagen van dit jaar van onze Spaanse bankrekening afgehouden.

Zoals ik reeds vermeld heb doen wij dit alles zo vanuit info die wij in Spanje en van de Belgische belastingdienst bekomen hebben. Of dit alles 100 % correct is..., dat gaan we voor Spanje mogelijk pas binnen een paar jaar merken.

Vandaar ook dat steeds toevoegingen, opmerkingen,.... van harte welkom zijn.

Groetjes,

  Albert
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: Dina2112 op 05 december 2015, 17:59:56 pm
Er komt toch heel wat bij kijken he...
We hebben wel een gestor in Spanje om onze aangifte te doen. Alvast het eerste jaar omdat alles nog zo nieuw is.

Bedankt in elk geval voor de info. Op basis hiervan zou ik het misschien toch wel durven om volgend jaar de aangifte zelf in te dienen ;)
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: Albert_63 op 06 december 2015, 17:08:45 pm
Hallo Dina,

Ik ben best benieuwd of Uw gestor eenzelfde berekening van de Non Resident Tax zal maken.

Groetjes,

   Albert

Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: Dina2112 op 06 december 2015, 17:35:42 pm
Wel, ik ben ook benieuwd.
Ik ben vooral benieuwd of ik van het ingevulde modelo 210 een kopietje ga ontvangen. Met eventueel zelfs wat uitleg bij.
Want ik heb zo de indruk dat onze gestor vooral schrik heeft om teveel informatie te delen... Het zou immers zo eens ne keer kunnen gebeuren dat we hem niet meer nodig hebben, begrijp je? ;)

Maar ik hou je zeker op de hoogte!!Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: sanrob op 13 december 2015, 14:02:09 pm
OP pagina 1 staat een link naar het Model 210 op Argencia tributaria. Hier staat dat je nu op 1 formulier kan betalen en niet meer per eigenaar......?

En ik snap nogsteeds niet wanneer ik nu 1.1 % of 2 % moet betalen?
Heeft iemand een duidelijke uitleg voor mij?

Gr Sandra

Moet zeggen dat het een heel gedoe is, ppff, wil ik hem voor de 2e keer invullen voor laatste kwartaal 2013, blijft ie maar zeggen dat het niet goed ingevuld is en kan niet vinden wat ik fout doe.
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: sjakemans op 13 december 2015, 14:35:35 pm
Ik denk dat het mis gaat  doordat je een kwartaal selecteert? Daar ging het bij mij ook fout Ik heb nu gewoon per jaar gekozen. En het bedrag  naar rato aangepast aan de periode. in mijn geval juni tot en met december.
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: doggy1 op 16 december 2015, 16:50:25 pm
Wel, ik ben ook benieuwd.
Ik ben vooral benieuwd of ik van het ingevulde modelo 210 een kopietje ga ontvangen. Met eventueel zelfs wat uitleg bij.
Want ik heb zo de indruk dat onze gestor vooral schrik heeft om teveel informatie te delen... Het zou immers zo eens ne keer kunnen gebeuren dat we hem niet meer nodig hebben, begrijp je? ;)

Maar ik hou je zeker op de hoogte!!

Logisch, want het is niet zo moeilijk en hun tarieven zijn tav het te betalen bedrag zo hoog, dat het loont om het zelf te doen.
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: Albert_63 op 31 december 2015, 11:10:42 am
En de modelo 210 Non Residant Tax is vandaag keurig van onze rekening afgehaald.

Groetjes,

  Albert
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: Dina2112 op 29 februari 2016, 19:37:57 pm
Ik ga proberen een lang verhaal kort te houden.

Onze gestor boezemt mij geen vertrouwen in. Hij praat nogal veel, zonder concreet te zijn, en ik haat dat. Hij is meer verkoper dan fiscalist vind ik. Maar da's persoonlijk.
Nu blijkt dat hij ons niet correct/volledig ingelicht heeft over de wijze waarop je als niet-resident een belastingaangifte moet indienen.

Ik heb dus nog maar eens een andere gestor geraadpleegd die mij hierover zeer duidelijke en concrete informatie gaf (zelfs met een duidelijk tabelletje bij hoe je je netto-huurinkomsten kan berekenen).
Haar prijzen voor het indienen van zo'n aangiftes vallen ook goed mee.
Echter... nu beweert zij dat je als niet-resident, die verhuurt, effectief driemaandelijks een aangifte moet indienen, maar ... per huurder!! Niet per eigenaar, maar wel per huurder!

Nu volg ik helemaal niet meer. Ik word er echt gek van. Ik heb er geen probleem mee om een licentie aan te vragen, om belastingen te betalen, maar ik zou nu toch echt wel graag eens correct geïnformeerd worden. Blijkbaar doet in Spanje iedereen zo maar een beetje wat hem uitkomt en hoe hij/zij denkt dat het moet.

Pffff...

Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: Albert_63 op 02 maart 2016, 22:25:21 pm
Hallo Dina,

Tot mijn spijt heb ik geen antwoord op Uw vraag.
Wij verhuurden altijd via een verhuurkantoor en die hielden de afhouding voor de Spaanse belasting reeds af van hun betaling aan ons.

Hun boekhouder gaf het eerstvolgende jaar deze afhouding dan aan met een modelo 180.

Ik vraag mij wel steeds meer af hoeveel Spaanse ambtenaren voorzien zijn om al die Spaanse belastingaangiftes te controleren..
In België wordt quasi elke belasting vooraf door software berekend en daarna met software "vergeleken" met de binnenkomende aangiftes.
Opnieuw software haalt er de risicogevallen uit + spotchecks en daarna kijken de ambtenaren die dan na.

Maar wordt er in Spanje iets van te verwachten belastingaangiftes softwarematig berekend ?

Quote (selected)
Blijkbaar doet in Spanje iedereen zo maar een beetje wat hem uitkomt en hoe hij/zij denkt dat het moet.

Dat denk ik ook te merken.

Zo ook de opsplitsing voor het modelo 210 percentage voor 2015, is een modelo 210 (met maar één "Type of tax rate, IRNR Law (%)", vak 21) op twee verschillende tax rates in één jaar voorzien ?

Of zullen er per eigenaar twee modelo's 210 nodig zijn om een correcte aangifte modelo 210 "inkomsten" 2015 te doen ?

Groetjes,

   Albert

Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: Dina2112 op 02 maart 2016, 22:53:46 pm
Ik geraak er ook niet meer wijs uit Albert, en ik vrees dat die gestors het ook allemaal niet weten.

Ik denk dat de Spaanse staat al blij is als er überhaupt iemand belastingen betaald =D

Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: Lodewijk op 26 april 2016, 16:44:31 pm
Quote (selected)
Zo ook de opsplitsing voor het modelo 210 percentage voor 2015, is een modelo 210 (met maar één "Type of tax rate, IRNR Law (%)", vak 21) op twee verschillende tax rates in één jaar voorzien ?

Of zullen er per eigenaar twee modelo's 210 nodig zijn om een correcte aangifte modelo 210 "inkomsten" 2015 te doen ?

Groetjes,

   Albert

Is er iemand onder jullie die hier al een oplossing voor heeft?
Tot 11-07-2015 is het 20% en vanaf 21-07-2015 is het 19.50% (zou het toch moeten zijn)

Of moet hier inderdaad 2 x aangifte voor gebeuren?

En bijkomend vraagje als dat mag.

Mag een ondergrondse staanplaats en binnen hetzelfde gebouw samen worden gevoegd op een aangifte?
Dus de Valor cadastral van de woning en de staanplaats samen geteld?
Of moet hiervoor toch een aparte aangifte?

Had wel al ergens iets over gelezen maar kan het niet terugvinden.
Mvg.
Lodewijk


Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: johnny op 27 april 2016, 19:17:14 pm
Toch is Spanje nu fel op het innen van belastingen , de Eu dwingt ze er toe en beslaglegging is ook niet zo aangenaam . Bij vervreemding van de woning ga je jezelf ook weer tegenkomen ..
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: Lodewijk op 28 april 2016, 16:00:47 pm
Naar aanleiding van mijn posting (nr.59 van 26/04) heb ik nog iets gevonden.
Ik moet wel alles via vertaling doen om er iets van te verstaan maar bij deze de link;
http://www.gabinetegestor.es/tema/irnr/

Wanneer ik dat eerste stuk lees is dat dan de oplossing voor het invullen van dat vak 21?
Dus 2 aangiftes.

Of ben ik helemaal verkeerd?

Lodewijk
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: Dina2112 op 21 mei 2016, 11:52:59 am
Hallo Dina,

Ik ben best benieuwd of Uw gestor eenzelfde berekening van de Non Resident Tax zal maken.

Groetjes,

   AlbertZoals beloofd Albert, hier een update.
Ik heb zopas het model 210, ingevuld door onze gestor, ontvangen. We hebben in 2015 niet verhuurd, dus was het niet zo moeilijk.
Als ik jouw berekeningswijze bekijk en ik reken op diezelfde basis onze belastingen uit, dan kom ik inderdaad (op een paar eurocenten na) op hetzelfde bedrag uit als onze gestor. Wat betekent dat je dus goed zit :)

Intussen was ik ook eens aan het kijken om dit alles aan te geven bij de Belgische belastingdiensten.
Ik weet dat we enerzijds onze Spaanse bankrekening moeten aangeven (+ aanmelden bij het CAP!! : dat moet ik nog doen)
En dat je je onroerend goed moet aangeven.

Wat dit laatste betreft heb ik toch wel wat vragen.
Dit vind ik terug :

3.1. Welk bedrag moet ik aangeven? 
Als het goed verhuurd wordt: u moet de bruto huur aangeven, verminderd met de buitenlandse belasting op deze inkomsten, betaald in 2015.
Onder bruto huur verstaat men de huur en de huurvoordelen (taksen, grote reparaties, verzekeringspremies enz. betaald door de huurder en niet door de verhuurder) van het jaar 2015.
 Als het goed niet verhuurd wordt: u moet de brutohuurwaarde aangeven, verminderd met de buitenlandse belasting op deze inkomsten, betaald in 2015. 
De brutohuurwaarde van een onroerend goed komt overeen met de jaarlijkse gemiddelde bruto huur die u had kunnen ontvangen tijdens het jaar, ingeval van verhuring van het goed (volgens de gebruiken van het land waarin het goed zich bevindt). 
 Als het goed verhuurd werd tijdens een deel van het jaar: u moet het totaal aangeven van de bruto huur en de brutohuurwaarde pro rata de verhuur- en de niet-verhuurperiodes, verminderd met de buitenlandse belasting op deze inkomsten, betaald in 2015.


Is het bedrag dat je in BE moet aangeven, hetzelfde bedrag als het bedrag waarop in Spanje de belasting berekend werd?  Ik moet dus niet meer het bedrag van die bruto huurwaarde gaan berekenen? Want die is in Spanje al berekend? Klopt mijn zienswijze?
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: Albert_63 op 21 mei 2016, 12:51:19 pm
Hallo Dina,

Bedankt voor het vergelijken.

Volgens de uitleg welke ik van de Belgische belastingdienst ontvangen heb, is het voor de aangifte in België nodig om eerst (indien niet verhuurd geweest en bij een vol jaar eigenaar(s)) het van toepassing zijnde percentage (voor het betreffende jaar) te nemen van de valor catastral van het betreffende jaar (bijvoorbeeld 2 % van de valor catastral van 2015, zie IBI-aanrekening). Dit maakt bedrag A.

Van bedrag A mag U de Spaanse belasting aftrekken namelijk "impuestos sobre bienes inmuebles" (IBI) (vergelijkbaar met onze onroerende voorheffing) en "impuesto sobre el patrimonio y sobre la renta de no residentes" (de eigenlijke inkomstenbelasting in Spanje) (Modelo 210). Eventuele huisvuilbelasting "basura" is niet aftrekbaar.

Of en hoe een eventuele lening aangegaan voor de aankoop van de Spaanse woning kan in rekening gebracht worden, heb ik geen idee van.

In uw aangifte in de personenbelasting geeft U bijgevolg brutobedragen aan (bedrag A min de aftrek van de buitenlandse belasting) en hierop zal in uw belastingberekening (= de Belgische belastingdienst) een forfaitaire kost worden toegepast (ongeacht uw werkelijke kosten) van 40%.

Voor aangifte 2016 - inkomsten 2015 zijn dit de vakjes 1130 en 2130 (het bedrag A min de aftrek van de buitenlandse belasting volgens het percentage eigenaar van de Spaanse woning "verdeeld").

Persoonlijk voeg ik de berekening + de IBI-aanrekening(en) + de Modelo('s) 210-aangifte(s) + de eerste bladzijde van onze copia simple van Spaanse woning (percentage verdeling onder de eigenaars) toe als bijgevoegde documenten.

Los hiervan, i.v.m. een eventuele woonbonus, zijn er de vakjes "enige woning ?" 3375 en 4375.

U zal ook dienen te vermelden dat U een buitenlandse rekening heeft. Eventuele intresten komen dan terecht in het vak "Inkomsten van kapitalen en roerende goederen."

Dit alles naar mijn beste weten, dus mogelijk niet volledig correct.

Bij vragen stel ik voor dat U contact opneemt met de Belgische belastingdienst.

Alle opmerkingen,... zijn zoals steeds welkom.

Groetjes,

  Albert
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: Dina2112 op 21 mei 2016, 13:34:13 pm
Nee, wacht, ik ben helemaal niet meer mee :(

Ik heb een document waarop de kadastrale gegevens staan van 2015. Ik vind daar wel verschillende bedragen op :

valor cat./base imponible (is het hoogste bedrag)
valor suelo (op dit bedrag had ik daarnet de berekening van mijn gestor nagerekend wat ongeveer klopte)
valor const (dat is het laagste bedrag van allemaal)
base liquidable

ano ultima revision : 2010

verder staat daar nog op :
coef.prop : 0,6400
sup.const : 98
sup.suelo : 15603
tipo impositivo : 0,4900%


Als ik het goed begrijp moet je de cadastrale waarde (dus base imponible?) x 1.1% (of is het in mijn geval geen 2%?) x 24,75%?
Maar op het model 210 van mijn gestor staat een percentage van 24% en geen 24,75%!

Op mijn model 210 staat alleen de "renta immobilaria imputada" vermeld, het percentage (24%) en het uiteindelijk te betalen bedrag.Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: Dina2112 op 21 mei 2016, 13:39:08 pm
Edit : over 2015 moeten wij maar ongeveer een half jaar belasting betalen, aangezien we pas eind mei 2015 eigenaar werden!

Hoe bereken je dan de belasting over een half jaar?
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: Albert_63 op 21 mei 2016, 14:22:25 pm
Hallo Dina,

Op onze IBI vind ik:

Valor Cat.Const.: D
Valor Cat. Suelo: E
Valor Catastral: D + E
Base Liquidable: D + E

Ik zou verwacht hebben dat Uw gestor een berekening zou gemaakt hebben in de zin van:

1,1 % (of 2 %) (zie url onderaan) van de Valor Catastral (D + E) /365 x het aantal dagen dat U in 2015 eigenaar was = het bedrag A uit mijn uitleg hierboven.

24 % (of 24,75 %) (of nog andere percentages, zie url onderaan) van dit bedrag A = het door U als enige eigenaar uiteindelijk te betalen bedrag "modelo 210".

Kan dit kloppen ?

Iemand met een betere kennis Spaans kan de percentages,... voor 2015 mogelijk uit de inhoud van de url onderaan halen. Ook de Engelse versie ervan vind ik niet 100 % duidelijk.

---------------

Voor de Belgische belastingaangifte begint U ook vanaf de "1,1 % (of 2 %) van de Valor Catastral (D + E) / 365 x het aantal dagen dat U in 2015 eigenaar was" = bedrag A.

(De IBI zal U voor 2015 normaal niet in vermindering van bedrag A kunnen brengen omdat U, als pas eind mei 2015 eigenaar, de IBI in 2015 normaal niet zal betaald hebben).

Groetjes,

  Albert


http://www.agenciatributaria.es/AEAT.internet/Inicio/La_Agencia_Tributaria/Campanas/No_residentes/Impuesto_sobre_la_Renta_de_No_Residentes/Cuestiones_destacadas/Tributacion_de_los_inmuebles_urbanos_propiedad_de_no_residentes_personas_fisicas.shtml (http://www.agenciatributaria.es/AEAT.internet/Inicio/La_Agencia_Tributaria/Campanas/No_residentes/Impuesto_sobre_la_Renta_de_No_Residentes/Cuestiones_destacadas/Tributacion_de_los_inmuebles_urbanos_propiedad_de_no_residentes_personas_fisicas.shtml)
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: Dina2112 op 21 mei 2016, 14:51:33 pm
Nee Albert, onze gestor heeft zich beperkt tot ons het ingevulde modelo 210 door te sturen met daarop het te betalen bedrag.
Hij is nogal karig met uitleg. Waarschijnlijk uit schrik dat we het de volgende keer zelf zullen doen ;)

Maar ik denk wel dat ik kan vragen dat hij mij uitlegt hoe hij dit bedrag berekend heeft. Ik heb toch het recht om dat te weten, niet?

Ik heb hem dus een mailtje gestuurd met mijn berekeningswijze en hem gezegd dat ik op een totaal ander bedrag uitkom en hem gevraagd mij zijn berekeningswijze over te maken. Ik ben benieuwd ;)

Ik hou je op de hoogte!

Wij hebben wel degelijk de IBI over 2015 betaald. Voor een heel jaar. Ik heb daarvan niks gezegd omdat de vorige eigenaars ook de gemeenschappelijke lasten van het gebouw voor een heel jaar hadden betaald.
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: Albert_63 op 21 mei 2016, 15:18:07 pm
Hallo Dina,

Op de ingevulde modelo 210 (één eigenaar = één modelo 210) zal normaal onder rubriek 210 I [4] het bedrag vermeld staan dat berekend is volgens "1,1 % (of 2 %) van de Valor Catastral (D + E) /365 x het aantal dagen dat U in 2015 eigenaar was".

Ik ben benieuwd naar het (eventuele) antwoord van de gestor.

Groetjes,

  Albert
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: Dina2112 op 21 mei 2016, 15:21:32 pm
Ja, daar staat inderdaad een bedrag. Alleen... ik weet niet hoe hij op dit bedrag gekomen is.
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: marcel2be op 26 oktober 2016, 17:27:01 pm
Nu wilde ik graag weten wat ; wanneer en hoe ik de aangifte doe indien ik zelf de verhuring regel .Ik bedoel de aangifte in spanje op modelo 210
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: marcel2be op 26 oktober 2016, 20:37:06 pm
Klopt dit ?

Dit geldt overigens niet voor incidentele verhuur aan familieleden of (zeer goede) vrienden, omdat deze verhuur niet het oogmerk heeft financieel rendement op de woning te behalen.

http://www.erfrecht-spanje.nl/moet-ik-in-spanje-belasting-betalen-als-ik-mijn-woning-verhuur/

Inkomstenbelasting bij verhuur

Wie in Spanje een woning bezit en deze tijdelijk verhuurt, is over de jaarlijkse huuropbrengst Inkomstenbelasting verschuldigd (zie de nieuwe tarieven IB vanaf 2016 elders op onze website). Dit geldt overigens niet voor incidentele verhuur aan familieleden of (zeer goede) vrienden, omdat deze verhuur niet het oogmerk heeft financieel rendement op de woning te behalen. Daarnaast is men voor de maanden dat de woning niet wordt verhuurd inkomstenbelasting verschuldigd over het huurwaardeforfait van de woning. Dit huurwaardeforfait is vastgesteld op 2% (in sommige gevallen 1,1%) van de kadastrale waarde van de woning.
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: Dina2112 op 26 oktober 2016, 22:05:31 pm
Nu wilde ik graag weten wat ; wanneer en hoe ik de aangifte doe indien ik zelf de verhuring regel .Ik bedoel de aangifte in spanje op modelo 210

Als je verhuurt, moet je elk kwartaal waarin verhuurd is geweest, een modelo 210 indienen. Dus 4x/jaar. Daarnaast moet je ook nog je jaarlijkse aangifte doen voor alle dagen welke niet verhuurd waren.
Dus : stel dat je elk kwartaal wel huurders hebt gehad, dan moet je jaarlijks 5 aangiften doen. 10 indien je gehuwd bent en je partner ook eigenaar is van de woning.
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: marcel2be op 27 oktober 2016, 18:31:22 pm
Doe je die kwartaal aangifte van bv de huur die je ontvangt in  2016 ook in 2016 of 2017 ?
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: Dina2112 op 27 oktober 2016, 18:40:17 pm
Voor de verhuurde dagen bv. in januari, februari en maart 2016, moet je aangifte doen voor 20 april 2016.
Voor de verhuurde dagen in april, mei en juni, moet je aangifte doen voor 20 juli enz...

De jaarlijkse aangifte voor de niet verhuurde dagen in 2016 doe ik (of laat ik doen) VOORDAT ik mijn belastingaangifte in België moet indienen zodat ik die mee in rekening kan nemen.
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: marcel2be op 28 oktober 2016, 13:45:33 pm
Is er een nieuwe wet die zegt dat men verplicht is een gestor te nemen  in Spanje ?
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: pietmeijers op 28 oktober 2016, 13:58:57 pm
Is er een nieuwe wet die zegt dat men verplicht is een gestor te nemen  in Spanje ?
Waar haal je dat vandaan??
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: marcel2be op 28 oktober 2016, 14:06:05 pm
Heb getelefoneerd met de eigenaar van deze site in Nederland
http://www.erfrecht-spanje.nl/moet-ik-in-spanje-belasting-betalen-als-ik-mijn-woning-verhuur/

Hij beweerde dat het moest , maar is zelf een gestor voor Spanje maar woont in Nederland .Ik denk dat het niet waar is heb al 18 jaar mijn aangifte zelf gedaan zonder dat ik verhuurde.Ik heb vanaf dit jaar 2 verhuringen gedaan , daarom mijn zoektocht naar een juiste aangifte in Spanje voor dit jaar .

Volgens mij zag hij er enig voordeel in .
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: pietmeijers op 28 oktober 2016, 14:12:34 pm
Voor zover mij bekend is er geen enkele verplichting een gestor in te schakelen.
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: Dina2112 op 29 oktober 2016, 13:25:56 pm
Volgens mij ook niet. Mocht ik het zelf kunnen, dan deed ik het ook. Ik weet hoe ik de belastingen moet berekenen e.d., het enige wat ik niet weet is hoe ik ze moet indienen en betalen.
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: roelant op 29 oktober 2016, 15:54:40 pm
Dina2112,als je moet betalen,kan dat bij praktisch alle spaanse bankkantoren,contant.
Zij zorgen dan dat de papieren bij Hacienda terecht komen;jij krijgt een door hun gestempelt copie mee zodat je klaar bent.
In geval van teruggave van belasting,wat bij IRPF zou kunnen,kan het ook via de bank.Maar dan moet je daar wél een rekening hebben,anders kan het niet.
Wil je vanuit B/NL betalen,omdat je niet op de juiste data in Spanje bent,dan kan iemand anders het voor je doen mits je een authorisatie tekenten kopie van je ID toevoegt.Dit kan dus en gestor zijn,maar het mag ook de buurvrouw zijn.
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: marcel2be op 29 oktober 2016, 17:39:09 pm
De aangifte moet je doen via modelo 210 , te verkrijgen via de website van Agentia Tributaria.De betaling gebeurd via de bank , die  een kopie van de aangifte doorstuurt naar de betreffende diensten .
Voor de verhuring heb ik begrepen dat het op de zelfde wijze gaat , alleen ben ik niet ieder kwartaal in Spanje om de betaling te doen , maar hiervoor is een oplossing via de website van Agentia Tributaria.
Je moet wel over een elektronische handtekening beschikken , op het einde van het jaar word dit bedrag automatisch afgehouden van uw rekening.
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: roelant op 29 oktober 2016, 18:39:26 pm
Marcel,heb jij al eens betaald met je elektronische handtekening vanuit België?
Sommige handelingen met zo´n handtekening schijnen slechts vanuit Spanje gedaan te kunnen worden,vandaar mijn vraag.
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: catalan op 29 oktober 2016, 20:59:04 pm
Met een electronische handtekening vanuit een belgische bank heb ik reeds probleemloos bedragen gestort in Spanje, Frankrijk,Engeland.....  Zelfs vanmiddag nog.
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: marcel2be op 29 oktober 2016, 21:27:36 pm
Roelant , ik moet mijn elektronisch handtekening nog gaan ophalen  Je kan het allemaal lezen onder deze post op deze site
Re: Modelo 210 belastingaangifte aanslagjaar 2014 - inkomsten 2013

De Tax zou via domiciliëring gebeuren.

Betalingen via pc-banking met mijn Spaanse bank is geen probleem ; ook vanuit België.
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: catalan op 29 oktober 2016, 21:33:38 pm
Een electronische handtekening ophalen ...??  Dat gebeurt toch via het "kastje" bij jouw pc-banking ?
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: marcel2be op 30 oktober 2016, 09:07:48 am
Dit handtekening heb je nodig als je je aangifte doet via de website van Agencia Tributaria.
Heeft niets met pc-banking te maken.
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: fredj54 op 30 oktober 2016, 10:05:06 am
@marcel2be: het zou voor de forumleden handig zijn om meer uitleg te geven hoe dat werkt met een electronische/digitale handtekening. Hoe krijg je die en wanneer wordt deze tijdens het modelo 210 proces gebruikt.
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: pietmeijers op 30 oktober 2016, 10:15:59 am
De informatie over een electronische handtekening (eigenlijk je electronisch paspoort/certificaat) vind je hier :

http://www.agenciatributaria.es/AEAT.internet/en_gb/Ayuda/obtener_certificado_electronico.shtml
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: marcel2be op 30 oktober 2016, 16:00:34 pm
@fredj54 Hier kan je handtekening aanvragen
FNMT Class 2CA:

https://www.sede.fnmt.gob.es/en/certificados/persona-fisica

Met dit handtekening kan je je dossier online raadplegen en nog meer .
Ik heb het aangemaakt maar moet wanneer ik in Spanje ben me nog persoonlijk aanmelden om het te bevestigen . 
Het zou enkele jaren geldig zijn .
Volg de 3 stappen op de site hierboven , het is vrij simpel .
Om de aangifte te doen , dat moet ik nog uitvissen wanneer alles in orde is .
De voorbije jaren heb ik dit handmatig gedaan , uitleg vind je op het net
deze post is vrij duidelijk
http://tntplus.websitebuilderpro.com/modelo-210/4585097476
veel succes
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: roelant op 30 oktober 2016, 20:45:56 pm
Sinds april dit jaar is er een nieuwe manier,die behoorlijk eenvoudiger is om mee te werken,en aan te vragen.
HET heet clave permanente.Indien je die hebt,kun je zowel álle handelingen bij Hacienda als bij Seguridad Social vanaf je laptop óf (spaanse)mobiel uitvoeren.
Het systeem van Marcel2be blijft bestaan;"clave.permanente" vervangt een ander electronisch identificatieproces,bekend als "usuario y contraseño".
http://clave.gob.es/clave_Home/Clave-Permanente/Procedimientos.html
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: fredj54 op 18 november 2016, 13:17:24 pm
Ons huis in Spanje staat op twee namen, moet het 210 formulier nog per eigenaar (met ieder de helft van het verschuldigde bedrag) ingevuld te worden voor 2015? Zo nee, op wiens naam kan het dan?
Kadastrale waarde opgevraagd bij de gemeente en deze is hetzelfde als in 2014, dat scheelt weer wat rekenwerk  :)
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: Dina2112 op 18 november 2016, 19:08:43 pm
Bij mijn weten moet iedere eigenaar een aangifte indienen. Dus als de woning op jullie beider naam staan, moeten jullie allebei een aangifte indienen, elk voor de helft.
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: Dina2112 op 18 november 2016, 19:09:57 pm
Nog een aanvulling : ik vernam dat de belastingdiensten vanaf 2017 de belastingen via domiciliëring zullen (kunnen) innen rechtstreeks van je bankrekening. Nog zo gemakkelijk!
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: fredj54 op 03 december 2016, 13:51:09 pm
Ik lees op verschillende websites tegenstrijdige teksten over welk percentage ik van de kadastrale waarde moet nemen voor de berekening in modelo 210. Dit kan 1,1% of 2% zijn, afhankelijk wanneer de kadastrale waarde is vastgesteld.
Op mijn IBIU formulier van 2015 staat "Año de Revisión Catastral : 2004",
welk percentage is dan van toepassing?
Het jaar 2004 geeft voor mij aanleiding hoe te interpreteren welk percentage het moet zijn.
Is er iemand op het forum die hierover een onderbouwde uitspraak kan doen? Ik kom er even niet uit.
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: roelant op 03 december 2016, 16:31:58 pm
Als je catastrale waarde ná 1 januarie 2004 is aangepast,is het 1,1%.
Indien dit niet gebeurd is op, of vóór die datum,dan is het 2%.
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: fredj54 op 03 december 2016, 16:48:14 pm
* de quote weggehaald, het origineel is intussen aangepast, irene***

Betekend "Año de Revisión Catastral : 2004", dat de waarde ergens in 2004 voor het laatst is bepaald en dat het dan 1,1% is?
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: roelant op 03 december 2016, 17:15:13 pm
Sorry Fredj54,ik had het ongelukkig neergezet,:ná moet voor zijn.Ik heb het inmiddels gewijzigd,misschien kun jij het citaat weghalen om verwarring te voorkomen?
Het is in jouw geval dus zó,dat blijkens het afschrift van 2004 jullie catastrale waarde inderdaad is aangepast(aan de marktwaarde),waardoor je dus 1,1% moet gebruiken voor de berekening.
Hieronder heb ik de instrukties gecopieerd zoals die op het 210 formulier staan:El apartado 210 I se utilizará exclusivamente para declarar las rentas imputadas de inmuebles urbanos destinados por personas físicas al uso propio. Base Imponible [4]: se consignará la cantidad resultante de aplicar el porcentaje que corresponda, de entre los citados más adelante, al valor catastral del inmueble. Porcentaje aplicable: - Inmuebles cuyo valor catastral haya sido revisado o modifi cado con efectos desde el 1 de enero de 1994 ......................... 1,1% - Restantes inmuebles ... 2%
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: fredj54 op 05 december 2016, 22:16:57 pm
Het is in jouw geval dus zó,dat blijkens het afschrift van 2004 jullie catastrale waarde inderdaad is aangepast(aan de marktwaarde),waardoor je dus 1,1% moet gebruiken voor de berekening.

Roelant, op de IBIU afschriften zijn van 2012, 2013, 2014, 2015 (heb de woniing sinds eind 2012) en daarin staat aangegeven "Año de Revisión Catastral : 2004",

In de door jou toegevoegde spaanse tekst begrijp ik dat er iets staat vanaf 1 Jan 1994 ...... is 1,1%.
Snap even niet hoe dat zich verhoudt tot 2004.

Maar goed, je bent stellig in je bewering dat ik 1,1% kan gebruiken.
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: roelant op 06 december 2016, 12:07:43 pm
BELANGRIJK:Het bovenstaande door mij vertelde omtrend formulier 210 is niet onjuist,maar helaas wél verouderd.Nu blijkt het ineens zó te zijn dat er een wetswijziging is geweest in 2015.Daarin wordt als norm gesteld dat indien de catastrale waarde lánger als 10 jaar geleden is bijgesteld,je 2% moet betalen.
Als het wél binnen die 10 is bijgesteld,is het 1,1%.
Sorry als dit verwarring heeft geschept;mea culpa,ik was van dat laatste niet op de hoogte.
@Fredj54,ik vrees dus dat volgens dit principe jij 2% moet betalen vanaf kalenderjaar 2015.
Er staan inderdaad veel tegenstrijdige en verwarrende dingen op internet te lezen;ik zet hierbij de link naar de oficiele pagina van Hacienda,daar staat het vrij duidelijk in.

http://www.agenciatributaria.es/AEAT.internet/Inicio/La_Agencia_Tributaria/Campanas/_Campanas_/Fiscalidad_de_no_residentes/_Impuesto_sobre_la_Renta_de_no_residentes_/Sin_establecimiento_permanente/_INFORMACION/Informacion_General/Cuestiones_sobre_bienes_inmuebles/Tributacion_de_los_inmuebles_urbanos_propiedad_de_no_residentes_personas_fisicas.shtml
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: roelant op 06 december 2016, 12:23:26 pm
@Fredj54:In jouw geval is de katastrale waarde dus herzien in 2004.Toen jij de woning kocht in 2012,en opéénvolgende jaren heb je als het goed is 1,1% gebruikt.Omdat de nieuwe wet van 2015 is,werd vóór die tijd als norm genomen dat indien de katastrale waarde in 1994 of daarna was bijgesteld,het 1,1% is.
Indien het vóór 1994 voor het laatst was gebeurd,dan 2%.
Maar nu is dus het systeem veranderd door het intreden van die wet van 2015 die zegt dat het maximaal 10 jaar geleden bijgesteld moet zijn om 1,1% te betalen,anders is het 2%...jouw geval dus.
Ik hoop het hiermee enigszins verduidelijkt te hebben.
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: fredj54 op 06 december 2016, 15:08:07 pm
Roelant, bedankt dat je er nog even verder ingedoken bent.
Ik vreesde al dat het 2% zal zijn. Voorgaande jaren inderdaad 1,1% gebruikt.

Geven ze ook aan dat 1 eigenaar het 210 formulier kan invullen (ipv 1 formulier per eigenaar)? Zoiets ben ik op een site tegengekomen.
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: roelant op 06 december 2016, 17:07:31 pm
Ja dat staat er ook in die link,bij punt 2.:"Wanneer een echtpaar samen een huis bezit,zijn zij beiden belastingplichtig en moeten dat ieder afzonderlijk op een apart formulier doen".

Nou ,ik hoop niet dat er weer nét een andere wet in werking is getreden en dat ik dit straks wéér moet terugroepen ;-)....Nee,wees gerust:dit is nog steeds zo.
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: Irene W op 06 december 2016, 18:19:34 pm
Volgend jaar kunnen veel huizen kadastraal meer waard worden (of minder), als de waarde de laaste 5 jaar niet herzien is dan wordt er een percentage bij opgeteld of afgetrokken:

http://www.lavozdegalicia.es/noticia/economia/2016/12/06/reforma-fiscal-montoro-incluye-catastrazo-65-concellos-gallegos/0003_201612G6P27991.htm

Boe:
http://www.boe.es/buscar/doc.php?id=BOE-A-2016-11475

De tekst over de kadastrale waarde is de laatste alinea in II:
****   Este real decreto-ley también incluye la aprobación de los coeficientes de actualización de los valores catastrales para 2017, en cumplimiento de lo previsto en el artículo 32.2 de la Ley del Catastro Inmobiliario, que prevé su actualización mediante la Ley de Presupuestos Generales del Estado para cada año. Como consecuencia del retraso en la formación de un nuevo gobierno, resulta imposible tramitar el proyecto de Ley de Presupuestos para 2017 antes de final de año. Dado que la medida tiene una repercusión inmediata en el Impuesto sobre Bienes Inmuebles y que dicho Impuesto se devenga el 1 de enero de cada año natural, resulta obligada la utilización del mecanismo del real decreto-ley para que entre en vigor antes de dicha fecha. La medida resulta necesaria dado que contribuye a reforzar la financiación municipal, la consolidación fiscal y la estabilidad presupuestaria de las entidades locales, y a tal efecto ha sido solicitada por 2.452 municipios que cumplen los requisitos de aplicación de la Ley, que no podrían aprobar a tiempo nuevas ordenanzas fiscales para adaptar los tipos de gravamen en el IBI, por lo que no verían cumplidas las previsiones presupuestarias que hubieran realizado contando con dicha actualización.***


Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: fredj54 op 07 december 2016, 11:21:17 am
De non-resident tax is een "breng" belasting ipv een "haal" belasting zoals in NL.
Wat ik mij dan afvraag, controleren ze de ingediende 210 formulieren en wordt je dan benaderd als er iets niet klopt?
Ik meen in dit draadje gelezen te hebben dat iemand een aantal jaren geen 210 formulier heeft ingediend, er is dus kennelijk totaal geen controle door Agencia Tributaria (je brengt niks?).
Op welk moment kom je dan in het vizier van Agencia Tributaria?
Controleren ze dan achteraf of je jaarlijkse non-resident tax klopt en krijg je alsnog een naheffing plus de nodige boete ofzo?
Komt mij allemaal een beetje vaag over.
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: roelant op 07 december 2016, 17:55:29 pm
Dat het je vaag overkomt,zal zijn omdat je hier (nog) niet woont...Wat ook te lezen is hier,is dat Hacienda één van de weinige publieke instellingen is die zéér goed werken...
Juist door wat jijzelf al aangeeft,nm dat het een brengschuld is,zal je als je 1 jaar niet op tijd betaald waarschijnlijk niet direkt iets horen.Misschien na 2 of zelfs 3 jaar óók niet.
Maar Hacienda heeft 4 jaar de tijd om te reklameren,ik garandeer je dat dit zal gebeuren.Ik woon hier al 25 jaar;-).
De sanctie is als volgt:alles wat je verzuimt hebt te betalen x 2,+ 20% verhoging + rente over de jaren dat je niet betaald hebt.
In een post in dit draadje vraagt Albert63 zich af of er al software bestaat of zo in Spanje,omdat er in België wél een computer schijnt te staan die je aangifte zélf invult en nadien controleerd..Ik heb toen niet gereageerd,maar inderdaad,dat systeem is al heel wat jaren bekend en werkzaam in Spanje.
Alleen logischerwijze uiteraard NIET als het dit soort (brengschuld) opgaves betreft,dat moet je helaas zelf doen.Daar zit ook wel logica achter dacht ik zo.
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: fredj54 op 28 augustus 2017, 15:02:22 pm
Weet iemand of er wijzigingen t.a.v de non-resident tax zijn doorgevoerd die voor het jaar 2016 van belang zijn of is wat voor 2015 gold ook van toepassing voor 2016?
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: Jos van A. op 29 augustus 2017, 06:43:39 am
In een post in dit draadje vraagt Albert63 zich af of er al software bestaat of zo in Spanje,omdat er in België wél een computer schijnt te staan die je aangifte zélf invult en nadien controleerd..Ik heb toen niet gereageerd,maar inderdaad,dat systeem is al heel wat jaren bekend en werkzaam in Spanje.
Alleen logischerwijze uiteraard NIET als het dit soort (brengschuld) opgaves betreft,dat moet je helaas zelf doen.Daar zit ook wel logica achter dacht ik zo.
In België krijg je een belastingsaangifte (via Tax-on-Web) die vooraf is ingevuld met al je inkomsten (lonen, verlofgeld, pensioenen, werklozensteun, ziektegeld, rentes, enz).
Enkel als er aftrekposten zijn (hypotheken, levensverzekering-premies, facturen voor isolatie, enz) moet je die zelf invullen.  Daarop wordt automatisch gecorrigeerd. Zo werd mijn isolatiepremie automatisch geweigerd omdat mijn pensioen te hoog is.
Kadastraal inkomen van je woning in België moet niet meer op je belastingsformulier ingevuld worden. Daar krijg je automatisch een apart aanslagbiljet voor van de Vlaamse Overheid.
Het enige dat ik moest (of kon) aanpassen of verbeteren, was het kadastraal inkomen van buitenlands onroerend goed. Daar had men 25000€ voor opgegeven. Ik heb er een nulletje van gewist, en dat werd aanvaard.
Brengschuld-opgaves hebben Belgen niet. De belastingsdienst weet beter dan jezelf
wat je inkomsten zijn.
In België worden slechts 10% der belastingsaangiftes van loontrekkenden (en gepensioneerden) manueel gecontroleerd. Méér is ook niet nodig, want alle (witte) inkomsten zijn toch al vooraf ingevuld door de belastingsdienst.
Dat lijkt me toch ook een logisch systeem.

Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: doggy1 op 31 december 2017, 12:16:48 pm
Weet iemand of er wijzigingen t.a.v de non-resident tax zijn doorgevoerd die voor het jaar 2016 van belang zijn of is wat voor 2015 gold ook van toepassing voor 2016?
Weet iemand of er wijzigingen t.a.v de non-resident tax zijn doorgevoerd die voor het jaar 2016 van belang zijn of is wat voor 2015 gold ook van toepassing voor 2016?
Weet iemand of er wijzigingen t.a.v de non-resident tax zijn doorgevoerd die voor het jaar 2016 van belang zijn of is wat voor 2015 gold ook van toepassing voor 2016?


Nuttige info kun je hier vinden. Zelf heb ik online NRT aangifte gedaan en daarna meteen het bedrag over gemaakt.http://tntplus.websitebuilderpro.com/modelo-210/4585097476
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: roelant op 31 januari 2018, 09:46:05 am
Voor diegenen die het interesseerd:Er zijn sinds het begin van deze draad dusdanige veranderingen doorgevoerd omtrend aangifte /betaling van Modelo 210 waardoor je beter actuele informatie kunt zoeken.
Aangezien deze belasting pas eind van het jaar betaald hoeft te worden,zal ik vóór die tijd een nieuwe draad starten waarop aktuele info staat.
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: JF op 31 januari 2018, 10:52:05 am
Dag,
Ik heb heel de draad niet gelezen maar ik ga ondanks toch reageren op de aanvangelijke vraag.
Ik raad ten zeerste aan om profesioneel te werk te gaan en een gestor fiscal, advocaat te contacteren. Een onnozel foutje kan heel duur komen te staan.Hacienda is sinds de jacht van Rajoy op het (legale)geld van residenten en niet-residenten onverbiddelijk. In sommige gevallen zelfs in strijd met de Europese wetgeving (bvb. modelo 720) maar dat kan hem niet schelen. Voorzichtigheid is de moeder van de porseleinkast, La prudencia es la madre de la ciencia. 
Groeten
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: roelant op 31 januari 2018, 11:21:40 am
Dat ben ik met je eens,maar deze draad is vooral bedoeld voor diegenen die het wél zelf willen doen en naar informatie opzoek zijn.Dus niet om mensen er toe over te halen;ik kan me goed voorstellen dat als je hier een 2de huis hebt maar hier niet woont dat je dan niet voldoende op hoogte bent van de gang van zaken hier,alleen de taal al is vaak een drempel,dat is heel normaal.
Ik moet wel even erbij zeggen dat het Modelo 720(verklaring van bezit in het buitenland)waar jij het over hebt alléén voor spanjaarden en Residenten is.
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: JF op 31 januari 2018, 11:42:56 am
OK Roelant je volg je, maar wat ik wilde zeggen is dat juist omdat wij geen experten zijn en soms te taal niet beheersen, de kans groot is om foutjes te maken. Bijgevolg denk ik dat het beter is het over te laten aan een profesioneel. Je kan het inderdaad zelf regelen, maar ik raad het niet aan.
 Wat het formuleer 720 betreft, dit heeft natuurlijk niets met non- residenten te maken, ik haalde dit enkel aan om de handelswijze van Hacienda te ilustreren, die niet om mee te lachen is.
Groeten
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: roelant op 31 januari 2018, 15:15:34 pm
Ja,dat Modelo 720 is serieuze business als je ermee te maken hebt...
Maar wat betreft de Non Resident Tax is het vrij eenvoudig en zéker als je je 2de huis niet verhuurd.De hoogte  van het te betalen bedrag hangt uiteraard van een paar dingen af,maar een "normaal" huis zal zo tussen de 150-250€ betalen.Daardoor is het niet zo interessant voor een gestor of een advokaat,die laatste rekent zéker minimaal 150€.
Vandaar dus de doe-het -zelvers;-)
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: JF op 31 januari 2018, 15:38:34 pm
Roelant, ik geloof je, dan is er inderdaad geen probleem.
Groeten
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: Jos van A. op 31 januari 2018, 22:54:14 pm

Maar wat betreft de Non Resident Tax is het vrij eenvoudig en zéker als je je 2de huis niet verhuurd.De hoogte  van het te betalen bedrag hangt uiteraard van een paar dingen af,maar een "normaal" huis zal zo tussen de 150-250€ betalen.Daardoor is het niet zo interessant voor een gestor of een advokaat,die laatste rekent zéker minimaal 150€.
Als niet-resident ben je verplicht om een fiscaal vertegenwoordiger te hebben (gestor of advocaat). Ik heb een gestor die ik jaarlijks 160€ moet betalen. In die 160€ zit ook het invullen en doorsturen van mijn Modelo 210 inbegrepen.
Dat men enkel voor het invullen van de 210 in Catalonië al 150€ aanrekent, zal wel te maken hebben met de rijkdom van de Catalanen. Hier aan de Costa Blanca Zuid wonen enkel mensen met een bescheiden inkomen. ;) 
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: roelant op 31 januari 2018, 23:07:41 pm
Citaat van Jos van A.:"Als niet-resident ben je verplicht om een fiscaal vertegenwoordiger te hebben (gestor of advocaat)."
Waar haal je die onzin vandaan?
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: nieuwenoord op 01 februari 2018, 09:31:48 am
Waar haal je die onzin vandaan?

Van die gestor waarschijnlijk, klantenbinding  8)

Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: Jos van A. op 01 februari 2018, 13:52:37 pm
Citaat van Jos van A.:"Als niet-resident ben je verplicht om een fiscaal vertegenwoordiger te hebben (gestor of advocaat)."
Waar haal je die onzin vandaan?
Volgens jou kraamt onderstaande firma dus onzin uit.

https://www.arcos-lamersasociados.com/nl/198/designation-of-a-spanish-fiscal-representative/
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: fredj54 op 01 februari 2018, 14:00:49 pm
Als je zelf nog nooit een 210 hebt ingevuld dan weet je ook niet dat het formulier keuze vakken heeft om aan te geven of je zelf het formulier invult of een daartoe gemachtigde partij (gestor/advocaat).
Handelt een gemachtigde partij je 210 af, dan dient deze dit
aan te geven en zijn volledige gegevens in te vullen.

Hoezo mag je het zelf niet doen?
Ook mijn advocaat weet dat ik het zelf invul en heeft nooit aangegeven dat dit niet mag.
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: roelant op 01 februari 2018, 14:30:39 pm
Er bestaat geen enkele verplichting om een fiscaal vertegenwoordiger te hebben,en al helemaal niet dat dat een advokaat of gestor zou moeten zijn.In het keuzevak waar Fredje het over heeft,moet je zelfs aangeven
 of het een persoon of een profesioneel is die jou vertegenwoordigt.
Het is gewoon bangmakerij om hun diensten te verkopen.
Als jij vind dat je goed geholpen wordt door hun,dan is daar verder niets mis mee.
Maar verplicht is er niks.
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: Princelu op 02 februari 2018, 18:40:41 pm
@ Jos van A.

Volgens jou kraamt onderstaande firma dus onzin uit.

Jawel, deze firma is gevestigd in Marbella zie ik onderaan. Vermits hier veel welgestelden zich bevinden proberen ze er een graantje van mee te pikken waarschijnlijk. ;D  Ik vul mijn Modelo210 nu al 5jaar zelf in en nog niemand die mijn geld heeft geweigerd als ik betaal...  C:-)
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: elsje op 02 februari 2018, 20:04:59 pm
Ik vul al 17 jaar mijn belastingformulier voor non-resident zelf in en dien het ook zelf in. Dat is tot nu toe altijd geaccepteerd. Is er enige bewijsvoering van arcos-lamersacosiodos dat de wet voorschrijft een fiscaal vertegenwoordiger te hebben? Ik zie dat niet in de link (die overigen van 2012 is). Lijkt mij dat hun verhaal in de link meer iets over henzelf zegt.
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: saintnick op 08 juni 2018, 20:54:30 pm
Volgens jou kraamt onderstaande firma dus onzin uit.
Yep. Je wordt bij de neus genomen.
Ik heb het wetsartikel op https://boe.es/buscar/act.php?id=BOE-A-2003-23186 even doorgenomen en er staat werkelijk nergens dat het verplicht is.
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: eubox op 12 juli 2018, 10:31:10 am
Als gepensioneerd jurist Spaans Nederlands kan ik u mededelen dat u geen verplichting hebt tot het gebruikmaken van een gestor tot het invullen en indienen van van Model 210. Zelf heb ik nog niet een goed exemplaar gevonden waar ik de gegevens kan invullen voor mijn clubleden die daarom vragen. Kan iemand mij helpen aan een neutraal invulbaar 210 model?
Gaarne.
Nico van Boxtel
Tarragona
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: roelant op 12 juli 2018, 13:59:31 pm
Beste Nico,welkom hier.Ik pluk het van de website van Hacienda af,AEAT.
Je kunt dit alleen telematisch invullen:dus uitprinten en dan handmatig invullen gaat niet.
Wat soms problemmen geeft is Google Chrome of Firefox,dat is een kwestie van uitproberen.
https://www2.agenciatributaria.gob.es/wlpl/OV17-M210/index.zul
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: eubox op 21 juli 2018, 15:06:32 pm
Beste Roeland, dank voor jouw reactie die praktisch is. Inmiddels heb ik uitgezocht hoe het digitaal werkt bij Hacienda Tributaria. Zal wat screenshots meesturen opdat dit ook anderen kan helpen om zelf model 210 in te vullen wanneer men een woning in eigendom in Spanje heeft maar geen ingezetene van Spanje is. Vóór 31 december van ieder jaar moet men het model 210 ingevuld en betaald hebben over het kalenderjaar daarvoor i.c. 2017 moet vóór 31 december 2018 betaald zijn. Vele jaren is het bedrag hetzelfde maar via de Spaanse of andere media moet men in de gaten houden of het jaarlijkse be rekening spreken have is gewijzigd of hetzelfde is gebleven. Een aangifte kan men opslaan op de Hacienda site in txt formaat en het jaar daarop weer op de pc terughalen dat scheelt veel invulwerk,  behalve dan het jaar dat het de aangifte betreft.
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: SierraNevada op 09 oktober 2018, 21:29:52 pm
Ik heb een probleempje. Ik krijg steeds de melding:

Pagina 01: Error en Liquidacion. Tipo de gravamen Ley IRNR (%) [21]-. Tipo de gravamen erroneo

Lijkt erop dat ik iets fout doe met mijn base imponible of het percentage.

Heeft iemand hier een idee? Alvast bedankt
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: roelant op 09 oktober 2018, 22:04:31 pm
"Tipo de gravamen" slaat op de 21%,het percentage dus.Ik zal er morgen(avond )op terugkomen om te kijken hoeveel het wél moet zijn.
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: lucky op 09 oktober 2018, 22:21:35 pm
https://translate.google.es/translate?hl=nl&sl=es&u=https://www.agenciatributaria.es/AEAT.internet/Inicio/Ayuda/Manuales__Folletos_y_Videos/Manuales_practicos/_Ayuda_Folleto_Actividades_economicas/4__Impuesto_sobre_Sociedades/4_3_Tipo_de_gravamen_y_cuota_integra/4_3_Tipo_de_gravamen_y_cuota_integra.html&prev=search
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: roelant op 10 oktober 2018, 11:49:43 am
@SierraNevada:verhuur je jouw huis,bv een paar maanden per jaar?
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: SierraNevada op 10 oktober 2018, 13:00:08 pm
Dank jullie wel voor de hulp. Na een nachtje slapen nog eens geprobeerd. Blijkt dat ik ergens een vinkje heb aangezet (bij liquidacion had ik 19% aangevinkt en dat was blijkbaar niet juist). Net alles gedrukt en betaald bij de Bank. Ik kreeg nog wel de vraag of 2017 juist was. Het computersysteem kwam met een melding. Ik hoop wel dat ze in Spanje het betalen wat makkelijker gaan maken. Gemeentebelasting wordt wel automatisch geïncasseerd waarom kan dit niet wat eenvoudiger.   

@Ik verhuur mijn woning niet. Het gaat uitsluitend om de non resident tax.
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: roelant op 10 oktober 2018, 16:00:40 pm
Ook als je verhuurt,als niet Resident zijnde,betaal je over de verhuurinkomsten non-resident belasting.Alleen is het dan een ander tarief,vandaar mijn vraag.
De vraag over 2017 is als veiligheid ingebouwd,omdat veel mensen met terugwerkende kracht over voorgaande jaren betalen,omdat ze hier niet vanaf wisten.
Het is correct zo:op 31 december 2018 loopt de termijn af om over belastingjaar 2017 aangifte te doen.
Doordat je met ditzelfde formulier diverse belastingen kunt betalen,staan er verschillende percentages op.
Inderdaad:jij had per abuis "19%" aangegevinkt,en het formulier wijst je erop dat dit fout is.
Je kunt deze belasting óók domiciliëren hoor,dan wordt het automatisch afgeschreven,als ze maar ál je gegevens hebben.
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: DataDijk op 10 oktober 2018, 19:18:32 pm
En anders is deze site ook nog steeds een prima hulpmiddel: http://tntplus.websitebuilderpro.com/modelo-210/4585097476 (http://tntplus.websitebuilderpro.com/modelo-210/4585097476)
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: SierraNevada op 14 oktober 2018, 14:59:34 pm
Dag Roelant,

Hoor graag van je hoe ik dit kan domicilieren. Ik ben graag ontzorgd. Elk jaar dat invullen van een formulier. Bij de gemeentebelasting gaat dat prima.
Titel: Re: Non Residant Tax zelf regelen mogelijk?
Bericht door: roelant op 14 oktober 2018, 17:24:16 pm
Met domiciliëren bedoelde ik via de bank betalen,niet dat je automatisch elk jaar betaald.Dat kan niet inderdaad,want je moet voor elk betreffend jaar de aangifte doen met een nieuw formulier.