SpanjeMarktplaats

Auteur Onderwerp: Meningsverschillen  (gelezen 15725 keer)

Offline rix legene granada

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.752
 • rix legêne almería
 • Plaats: almería
Re: Meningsverschillen
« Reactie #30 Gepost op: 26 augustus 2017, 11:43:10 am »
jawel, zeker....maar niettemin is het plaatsen ervan toch iets dat bewust of onbewust is gebeurd. Het maakt wel uit met welke intentie je zo'n stukje plaatst, natuurlijk. Je wilt er iets mee en dat is de reden waarom je het plaatst. Je kán (en mag) geen intelligentie van een volk, een ras of wat dan ook afmeten aan nobelprijzen of welke andere meetlat ook. Ik vind het akelig om te zeggen maar ik moet bij dit soort stukjes steeds denken aan de schedelmetingen in Duitsland in de jaren dertig om aan te tonen dat Joden niet intelligent konden zijn omdat hun schedel niet deugde. heel veel verschil met het stukkie zie ik niet.
Ik maak het los van jou, Lucky, ik weet dat het jouw mening niet is maar as je iets plaatst, moet je, denk ik, ook bewust zin van wat het losmaakt.
de vergelijking die ik maak gaat natuurlijk een stap verder maar ik denk dat de discussie erbij gebaat is om dit soort vergelijkingen achterwege te laten en ons te cocentreren op de inhoudelijke kant voor zover die een aantoonbare grond heeft.
de vooroorelen liggen steeds op de loer bij deze materie en dreigen soms de overhand te nemen. de enige remedie die daar tegenover staat is, denk ik, vooral de feiten (voor zover bekend) in acht te nemen, zoals het wetenschappelijk onderbouwd is. Daarop kun je conclusies baseren die heel wat zinvoller zin dan zo'n zotte vergelijking met nobelprijzen, een vergelijking die me werkelijk deed schrikken.

je hebt gelijk, Menno waar het het begrip 'ras' betreft maar 'racisme' is in bredere zin gaan gelden voor alle beoordeling van niet-Europese bevolkingsgroepen op grond van vooroordelen.

Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 9.870
 • Plaats: Vic,BCN.
Re: Meningsverschillen
« Reactie #31 Gepost op: 26 augustus 2017, 11:51:22 am »
Laten we even duidelijkheid scheppen:het gaat helemaal niet om racisme,want dat betekend rassenhaat.Het gaat over islamofobie,de angst voor de islam en dus haar aanhangers.Dat is bij mijn weten geen enkel ras.
Een hoogleraar(dus niet ik) heeft in het AD (de niet de televaag) zijn opinie artikel geplaatst.Samengevat zegt hij dat bijna 50% van de moslims superioriteits gevoelns heeft t.o.v anders denkenden,en bereid is geweld te gebruiken om hun religieuze wetten bóven andere legale en democratische wetten te laten prevaleren.
Dit is waarom ik zeg dat het in het westen verboden zou moeten worden.

Offline Janus

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 3.312
 • Plaats: Benissa
Re: Meningsverschillen
« Reactie #32 Gepost op: 26 augustus 2017, 12:03:50 pm »
Quote (selected)
Samengevat zegt hij dat bijna 50% van de moslims superioriteits gevoelns heeft t.o.v anders denkenden

Heeft hij ook onderzoek gedaan naar de superioriteits gevoelens van Ajax supporters, blanke amerikanen, noord Ieren?
Of Nederlanders t.o.v. oost Europeanen en om on topic te blijven t.o.v. Spanjaarden?
Protestanten t.o.v. niet gelovigen?

Met onderzoeken kun je alles bewijzen Roelant, ik had van jouw nu wel wat meer nuance verwacht.

Offline Juan el guapo

 • Sponsor
 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 5.301
Re: Meningsverschillen
« Reactie #33 Gepost op: 26 augustus 2017, 12:21:53 pm »
Roelof, als het geen rascisme is dan tenminste wel discriminatie naar mijn beleving. Ik vind het ook beangstigend wat er gebeurd, maar om nou alle mensen simpel op basis van hun geloof te weren, vindt ik nou ook weer niet zo´n goed plan. Ooit waren de moslims een stuk toleranter dan de kathholieken, helaas is ergens in de geschiedenis veranderd. Maar ik ben van mening dat de meeste moslims gewoon een rustig leven willen en geen problemen hebben met ander gelovigen. En handvol gekken verpest het voor de rest.

En ook mensen die niet integreren terugsturen is lastig, kun je ook wel veel Nederlanders, Engelsen etc. terugsturen uit Spanje, die passen zich hier ook niet aan.

Waar ze m.i. veel te soft mee omgaan zijn die fanatieke imams die de jongeren ophitsen, die moeten ze hard aanpakken en enkele reis midden oosten geven. Werkloze jongeren zijn gemakkelijk te beïnvloeden, bij de aanslag in BCN was ook een imam betrokken.
Ik ben ook voor een veel strengere aanpak van immigranten/asielzoekers, bij misdragingen gewoon het land uit, terug naar eigen land, je bijt tenslotte niet de hand die je voedt.Offline Menno V

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 756
 • Plaats: Murcia
Re: Meningsverschillen
« Reactie #34 Gepost op: 26 augustus 2017, 12:36:06 pm »
Ik moet altijd wel lachen om mensen die islam achterlijk vinden vanwege gebruik van hoofddoekjes. Moet ik toch altijd aan Brigitte Bardot denken die ook vaak met hoofddoek is gefilmd/gefotografeerd

Of houding tot homoseksualiteit. Tot jaren zestig verboden in Engeland. Allan Turing de code kraker uit de tweede wereld oorlog kon kiezen uit gevangenis stad of chemische castratie. Nee, dat is verlichten.

Hoofddoekjes moet iemand zelf weten, staat soms leuk, soms niet. Wel is er net als bij iedereen een groepsdruk, dus hoe vrij men altijd is. De ouders en omgeving bepalen ook mede.
En mbt tot vele andere standpunten zijn ze in mijn ogen niet echt liberaal, zwaar conservatief. Ja het was hier vroeger ook zo, , we hadden hier ook de brandstapel. Punt is dat er nu zo gedacht wordt in een toch hopelijk moderne samenleving waar die ideeen haaks op staan.
Referend aan Nederland, 1 miljoen moslims zijn toch een grotere groep dan de biblebelt op de Veluwe.

Offline Jan-Willem

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 111
 • Wie het weet mag het zeggen
 • Plaats: Andalucia
Re: Meningsverschillen
« Reactie #35 Gepost op: 26 augustus 2017, 12:37:23 pm »
Piet schreef hierboven al: religie en verdraagzaamheid gaat zelden samen. Ik geloof dat vanuit elke religie iedereen die daar niet "in zit" als ongelovige wordt bestempeld. Het probleem van "het ware geloof". En die Ene gemonopoliseerde God.

Wat dat betreft heeft Spanje wel een historische positie bij zich. Het al-Andalus van de 8e tot de 15e eeuw. En de - zeker in het huidige Andalusië - nooit verdwenen Moorse invloeden. In die historische positie ben ik geïnteresseerd geraakt sinds ik hier woon. Daarover bestaan overigens ook veel misverstanden. Een tijdje geleden was er een VN conferentie over dat "tolerante al-Andalus" om te bezien of we er in de huidige tijd iets van konden leren. Zo heel erg tolerant was het nou ook weer niet. Als je een ander geloof had (christen of joods) bleef je weliswaar leven, maar betaalde je wel net iets meer belasting! Een soort Hollandse optie ..

De bloei van die cultuur, en de invloed vanuit die Moorse cultuur op "het Westen" is behoorlijk bepalend geweest voor dat "Westen". Het Griekse denken is via de vertaalscholen in o.a. Toledo en Cordoba "naar boven" gekomen. In dat noorden ("het Westen") waren we in de tijd van de Moorse bloeiperiode zelf nog behoorlijk achter(lijk)! De donkere middeleeuwen.

Daarna zijn die culturen behoorlijk uit elkaar gelopen. In "het Westen" gingen we zgn. moderne wetenschap beoefenen (meten is weten). Met uiteindelijk al die Nobelprijzen. Als het niet evidence-based is telt het niet mee. Weg met de astrologie als wetenschap. Pardon? In het Midden Oosten en het Oosten gebeurde dat veel minder. Daar bleef men meer "bij zichzelf" en "bij elkaar". Sommigen noemen dat gebrek aan vooruitgang of conservatief. Is dat zo? Of is het in dat Westen nou juist mis gegaan met al die Verlichting? En met al die vooruitgang. Zeker is dat de islamitisch ingestelde wereld het toen "verloren heeft" van al dat wetenschappelijk geweld uit het Westen. Dat wetenschap en rationaliteit niet het hoogste zijn als het om (samen) leven en levenskunst gaan, dat lijkt Nobel niet gevat te hebben. Geef mij maar al-Andalus en de Sufi mystiek.

En ja - al dat geweld vanuit een (vermeend) geloof.. De Kruisvaarders moesten al zo nodig naar dat beloofde land (ze legden even aan in Zuid Spanje om hier ook nog wat rond te meppen  richting "ongelovigen"). En toen die Reyes Catolicos ... Een Pauselijke onderscheiding. Met die reconquista en de inquisitie. Lekker tolerant stel/geloof. Wat gebeurde er toen met de moren en de joden in het veroverde/heroverde al-Andalus? Hoe kwam Spinoza in Nederland terecht? Slag om de Alpujarras - bekend?

Afijn - het is een beetje een historische en filosofische bijdrage geworden. Ter bezinning, hoop ik. En een beetje op de achtergrond van alle hypes en actualiteiten. En dat alles terwijl elk geloof geweldloosheid en liefde predikt. En die Ene God toch overal Dezelfde lijkt. Voor zover we het bij Eén houden, want dat hoeft natuurlijk helemaal niet.

Offline MalagaHenk

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 513
Re: Meningsverschillen
« Reactie #36 Gepost op: 26 augustus 2017, 13:09:57 pm »
Hoe ik het bedoelde maakt eigenlijk niet uit !

Het maakt alles uit. Om een dusdanig artikel te plaatsen gaat ook gepaard met een responsabiliteit, zelf zou ik het niet geplaatst hebben. Het artikel gaat niet gepaard met enige objectiviteit.

[ beledigende tekst verwijderd]
« Laatst bewerkt op: 26 augustus 2017, 15:03:39 pm door SpanjeForum nl »

Offline Wilfried

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 257
 • Plaats: Hechtel/Tordera
Re: Meningsverschillen
« Reactie #37 Gepost op: 26 augustus 2017, 14:08:51 pm »
Voel ik in het laatste bericht enig superioriteitsgevoel-met-een-belerend-vingertje? We gaan het netjes houden, toch, anders is deze draad seffens ook weer weg.

ik heb grote moeite om extremisten met een geloof in 1 zin te noemen. extremisten zijn extremisten. punt.

Mee eens maar die extremisten waarvan sprake gebruiken misbruiken wel een religie om hun gewelddaden goed te praten en ik vind de reactie van de  - naar verluidt - 1,2 miljard medeaanhangers van die religie nogal flauw, ondermaats en teleurstellend tot zelfs enigszins goedkeurend.

Quote (selected)
christelijke/westerse/blanke extremisten hebben ook aardig huisgehouden door de eeuwen heen

So what? Wat extremisten in de jaren stillekens deden vergoelijkt toch niet wat andere extremisten nu doen?

Maar ik ben van mening dat de meeste moslims gewoon een rustig leven willen en geen problemen hebben met ander gelovigen. En handvol gekken verpest het voor de rest.

Dat ze dat dan ook eens tonen, ik zie enkel maar een handvol moslims die laten zien dat ze zulk een vorm van extremisme verwerpelijk vinden.
Ik vraag mij ook af wat mensen van vreemde origine en met een andere religie ertoe beweegt om zich in een samenleving te gaan vestigen die ze zelf verwerpelijk vinden.

Groeten, Wilfried.

Offline lucky

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 10.706
 • Good luck
 • Plaats: Alzira
Re: Meningsverschillen
« Reactie #38 Gepost op: 26 augustus 2017, 15:19:00 pm »
Wel Henk dan zullen nu de smiley- toetsen stuk zijn ...ik weet zeker dat er een lachebekje achter dat bericht van die blindheid stond !!

En nu dacht ik echt dat we hier onze menig mochten neerpennen ,
mijn mening is namelijk dat Netanyahu gelijk heeft .
Quote (selected)
Als de Arabieren vandaag de wapens neerleggen, is er geen geweld meer.
Als de Joden vandaag de wapens neerleggen, is er geen Israel meer.
Benjamin Netanyahu

Ik zal nu in den hoek gaan staan en nooit meer een ontvangen mail hier plaatsen
(hier staat nu geen smiley) 


Offline pietmeijers

Re: Meningsverschillen
« Reactie #39 Gepost op: 26 augustus 2017, 15:45:32 pm »
Quote (selected)
Als de Arabieren vandaag de wapens neerleggen, is er geen geweld meer.
Als de Joden vandaag de wapens neerleggen, is er geen Israel meer.
Benjamin Netanyahu


Als eerder opgemerkt, kan ik mij hier al jaren in vinden.

Offline nicolette

 • Sponsor
 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.749
Re: Meningsverschillen
« Reactie #40 Gepost op: 26 augustus 2017, 16:35:42 pm »
Quote (selected)
Als de Arabieren vandaag de wapens neerleggen, is er geen geweld meer.
Als de Joden vandaag de wapens neerleggen, is er geen Israel meer.
Benjamin Netanyahu

Ik neem aan dat hij het alleen over Israël heeft.

Offline pietmeijers

Re: Meningsverschillen
« Reactie #41 Gepost op: 26 augustus 2017, 16:40:00 pm »
Het is een algemene uitspraak die eenieder met joodse wortels zal onderschrijven. En ook velen met niet joodse wortels, gelukkig.

Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 9.870
 • Plaats: Vic,BCN.
Re: Meningsverschillen
« Reactie #42 Gepost op: 26 augustus 2017, 17:14:53 pm »
En je hoeft zéker geen aanhanger te zijn van Netanyahu,om te begrijpen dat deze uitspraak een waarheid als een huis is!
Ik ben het overigens grotendeels eens met het artikel van Lucky en zie er niets racistisch in.
De essentie ervan is dat we de oorsprong van het hedendaagse terreurgeweld niet in middeleeuwen of verder nog terug in de tijd moeten zoeken,maar veel korterbij.
Even ter verduidelijking:ik heb het hier niet over vluchtelingen,laten we niet 2 onderwerpen door elkaar halen.Elf van die 12 terroristen zijn in Spanje geboren maar hebben dubbele nationaliteit.Van de marokkaanse wet mag je een andere nationaliteit hebben,maar de eigen verlies je nooit.
Verder is er vanaf het eind van WW2 een grote migratie beweging geweest,denk in Nederland aan de gastarbeiders.Veel spanjaarden en italianen waren het,maar ook turken en in mindere mate marokkanen,wat uiteraard islamieten waren.Wat ik in NL zie,noem ik geen integratie.Als ik bij de AH bij de kassa sta en ik zie alleen maar hoofddoekjes,dan komt dat doordat wij hún levenswijze tolereren,we passen onszelf aan.Uitzonderingen bevestigen de regel,kijk naar de burgemeester van een paar grote steden.Maar what about de hangjeugd?
In Spanje is de islamistische integratie,althans van noord-afrikanen,praktisch nul te noemen.
Sub-saharianen echter,veelal óók moslims,zijn weliswaar erg op zichzelf maar vallen verder niemand lastig,praktisch allen werken ook,iets wat niet alle marrokanen hoog in hun vaandel hebben.


PD:gisteravond een man doodgeschoten door de politie die met een mes dreigde en alla akbar schreeuwde,in Brussel.Het blijft maar doorgaan,maar de koran is o zo mooi...
PD2:..:At the same time in London"...nog een incident.Dit keer géén doden dankzij kordaat politie optreden.
« Laatst bewerkt op: 26 augustus 2017, 17:35:36 pm door roelant »

Offline Jan-Willem

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 111
 • Wie het weet mag het zeggen
 • Plaats: Andalucia
Re: Meningsverschillen
« Reactie #43 Gepost op: 26 augustus 2017, 19:53:42 pm »
Quote (selected)
De essentie ervan is dat we de oorsprong van het hedendaagse terreurgeweld niet in middeleeuwen of verder nog terug in de tijd moeten zoeken, maar veel korterbij.

Dat denk ik dus niet. De geschiedenis biedt voor (bijna) alles een verklaring. Zeker in de verhouding tussen de drie zgn. monotheïstische of Ibramistische religies. Geloven dus in Eén God (Christendom, Jodendom en Islam).

Zonder verleden geen heden, en zonder heden geen toekomst.

De rest zijn kortzinnigheden en vooroordelen. Laten we er van wegblijven.

Offline lucky

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 10.706
 • Good luck
 • Plaats: Alzira
Re: Meningsverschillen
« Reactie #44 Gepost op: 26 augustus 2017, 20:01:21 pm »
Diegenen die geloven dat de islam "liefde" en "vrede" is zou toch de koran eens moeten lezen .Vooral de verzen uit soera2

[tekst weggehaald]. Link naar het artikel voor diegene die het willen lezen.

http://westerse-beschaving.org/veel-dwang-in-soera-2/

« Laatst bewerkt op: 26 augustus 2017, 21:44:43 pm door SpanjeForum nl »

 

Zoek in een archief van 235.000 berichten. Om gebruik te kunnen maken van uitgebreid zoeken, dient u ingelogd te zijn. Een account aanmaken kan hier.

Online status

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Advertentie SpanjeMarktplaats.nl

* Poll

Topic bestaat niet.

Kies een kleurForumstandaard

Permanent