SpanjeMarktplaats

Auteur Onderwerp: Is het de moeite nog waard?  (gelezen 13949 keer)

Offline Carlo

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 623
 • Plaats: Alhama de Granada
Re: Is het de moeite nog waard?
« Reactie #30 Gepost op: 07 augustus 2019, 23:29:15 pm »
Sorry, dubbel gepost
« Laatst bewerkt op: 07 augustus 2019, 23:34:39 pm door Carlo »

Offline Carlo

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 623
 • Plaats: Alhama de Granada
Re: Is het de moeite nog waard?
« Reactie #31 Gepost op: 07 augustus 2019, 23:32:47 pm »
Haha Roelant, met de terral nu zit ik.nu nog even van mijn havanna 7 años te genieten zoals t bijna hier hoort zoals je weet op zo een lekkere zwoele zomeravond, maar zal straks mijn verhaal uit de doeken doen

Offline Carlo

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 623
 • Plaats: Alhama de Granada
Re: Is het de moeite nog waard?
« Reactie #32 Gepost op: 08 augustus 2019, 03:52:26 am »
Is het nog de moeite waard ?

Geen idee ! Moet niet ieder dat voor zichzelf uitmaken ?

Toen...in ieder geval wel. Toen, toen malaga airport nog 5m2 was en "boven" je nog op een terras met houten balken je naam voor eeuwig kon ingraveren.
Tenminste dat was de gedachte ...toen.

Inmiddels is malaga airport, laten we zeggen 50 maal groter ? Weet ik het ?
Was vandaag bij mijn dochter in el peñon, zapata, barriada de alhaurin de la torre en iedere 2 minuten trekt daar een vliegtuig over...is het nog de moeite waard ?

Daar kwamen we aan, mijn 2 indische vrienden en ik. Samen naar Torremolinos. Carl Lewis had net de 100 meter gewonnen en het verspringen zat er aan te komen.
Sportfanaten als we waren, 38 graden, naast de ventilator zwetend de cassettebandjes aan het checken van de ouders van een van mijn vrienden die een flatje hadden gekocht vlak naast het centrum van Torremolinos.
Carl lewis springt naar goud op de muziek van Jim Reeves zoals het hoort in een indische omgeving in die tijd.
Vanaf het balkon op de 2e verdieping keken we uit op het huisje van Pepe "el malaguita", de eerste rozenverkoper van Torremolinos en daarom zeer bekend. Pia Beck is een van de velen die maar wat graag op de foto wilde in die tijd met Pepe.
Pepe had een mooie dochter die ik dus al snel geschoten had vanaf die 2e verdieping en daar Carl met speels gemak de gouden medailles aan elkaar knoopte, besloot ik toch maar eens wat meer aandacht te besteden aan de weddenschap die wij vrienden gesloten hadden en wel, wie zou het eerst een leuke spaanse schone aan de haak slaan ?

Ik dus..2 maanden geleden tijdens een korte vakantie naar Maastricht waar onze zoon nu alweer enkele jaren verblijft ben ik met mijn vriend naar zijn moeder gegaan in het verzorgingshuis in Geleen.
Vele jaren zijn voorbijgegaan, de lieve vrouw, chinese uit surabaja zit voor altijd in ons hart en we voelen dat dat voor haar ook zo is.
Het verzorgingshuis waar 22 "oudjes" verblijven, waar na 20.00 , 1 persoon op hun let, waar voor 20.00 enkele jonge vrijwilligers een blokkie om met ze doet....

Nederland, het rijke nederland, waar iedereen alles weet of tenminste heel veel beter weet...
Het is geen verwijt, echt niet. De gevolgen van de welvaartstaat...welvaart
Maar, ik kwam net uit andalucia aan, waar de schoonmoeder van mijn dochter op Agustin past, die dement is en daar meer als een dagtaak aan heeft.
Ani, de dochter van Agustin heeft nooit overwogen haar hypotheek op te hogen, wetende dat ze later geen baan kan nemen, want ze moet later op Papa passen.

Andalucia....

Is het nog de moeite waard ?

Kan je dat beantwoorden ?

Het ouwe ziekenfonds is ter sprake gekomen, de seguridad social, de uitbuiting van de jongeren in spanje die vertrekken...inderdaad ook de kinderen van de expats die nu zoals in ons geval wonen in de geboortestad van Papa, maar spaans in hart in nieren zijn en door medenederlanders toch als een soort 2e rangsburgers worden gezien, tenminste zo voelen velen dat.

Ik probeer nederland te verdedigen tegenover mijn zoon en hij ziet wel in dat er veel goed gaat in nederland maar het what the fuck blijft dagelijks over zijn lippen rollen uit pure verbazing over hoe vele zaken in nederland toe gaan.

De schone dochter van Pepe, kwam mee naar nederland in haar satijnen dress uit een stuk en liet haar vader achter, die nu zijn jongste dochter dagelijks opdroeg om de rozen te voorzien van een aluminium velletje en bijeengebonden met wat andere rozen in een ronde mand te deponeren waarna hij rond 21.00 met hoed, rode band op heuphoogte de mand meenam naar het louche centrum van Torremolinos om de boel te slijten, waarna hij om 10.00 smorgens zat te vechten met de lantaarnpaal recht tegenover zijn woning, zonder rozen en zonder...inderdaad.

Toch duurde het maar enkele maanden voordat mijn geliefde zei, nadat ze zich maar bleef verbazen over die grote voorramen zonder rejas en dat er na 20.00 niemand meer op straat te bekennen was in het zombie-dorp dat het tijd werd om weer richting Malaga te vertrekken.

Zo gezegd, zo gedaan. Ik was inmiddels het 12km rondje rennen om de kerk en de mergellandroute op de renfiets meer als beu en de volvo-fabriek kon me ook gestolen worden, dus de beslissing was snel gemaakt. Carl Lewis ging op pensioen.

Daar kwam ik aan in het Malaga waar een boormachine nog guarrito heette en ik al die taal feilloos tot mij nam. Een pakje ducados was iets van 25 pesetas en btw (iva) bestond nog niet eens.

Was het de moeite waard ? Hell yeah, en of het de moeite waard was.

Na enkele jaren van alles gedaan te hebben, schilderen voor de indische nederlanders in "el atabal", de indische wijk van Malaga, het bekende nederlandse verhuisbedrijf de haan, chapuzas her en der, noem het maar op, geweldige tijd en iedere dag werd afgesloten in de bar met wat cuba libres.
Waar ik maar niet aan kon wennen was het feit dat ze nooit hun vrouwen meenamen, die werden plichtsgetrouw alleen zondags "uitgelaten".

Na het plotseling overlijden van mijn moeder, zijn we enkele jaren in limburg gebleven en daar ik in spanje in korte tijd mijn verlegenheid begraven had kon ik mijn ontdekte kwaliteiten ontplooien en te gelde maken in nederland.
Ik legde mij (samen met mijn vrouw zoals we al ons hele leven onafscheidelijk zijn) toe op de handel, met als oogpunt, terug naar andalucia, maar alleen als we 3 woningen zouden bezitten, 1 om te wonen, 2 om te verhuren en met de opbrengst en wat werk moest het mogelijk zijn een goed leven op te bouwen met kinderen in spanje.
Dat handelen bleek mijn gift te zijn, ik kocht en verkocht dat het een lieve lust was, sportkleding kwam van bakel tot manchester en gouden ketiingen en horloges van antwerpen en zo snel als ik het kocht zo snel ging het via mijn wederverkopers naar de klanten van alle pluimage en alle nationaliteiten.
De 3 woningen waren binnen no-time een feit.
De economie in spanje zat ook niet stil en bedrijven als telefonica groeiden als kool en de mogelijkheden namen toe en dat werd ook onderkent door bekenden van mij, die mij vroegen of ik interesse had met hun in zee te gaan.
Ze wisten dat ik de taal sprak en in Torremolinos en omgeving zelfs de guarrito-generatie kon aanspreken.
Mijn vrouw en onze kinderen waren al een poosje eerder bij abuelo en abuela ondergebacht en dat leverde in die tijd zelfs dubbel kindergeld op, ik had wel geleerd hoe de schaapjes aan wal te krijgen zeg maar.

Een jaar of 5 hebben we een zeer succesvol bedrijf gerund met een 40 tal werknemers in Torremolinos, Andorra en Gibraltar.
Wederom, was het de moeite waard ?

Denk het wel, maar de twijfel blijft.
De handel, die ik in me zelf ontdekt had, was mijn lust en leven en ik had dat ingeruild voor een bedrijf dat zekere aanzien gaf, maar voor mij niks voorstelde, want het was gewoon makkelijk, geen uitdaging, wel spectaculair. Zal de details besparen.

Mooi huis, alles erop en eraan, internationale school (vond ik wel nodig en een vereiste) colegio la paz was gewoonweg ...niks, nada.
Ik moet bekennen, ik ben verspaanst, maar op de guarrito wijze, ik kan niet meer continu in nederland wonen en hoe het nu in spanje toegaat ...kan ik ook niet mee door een deur.

Pepe dame el guarrito..y un san miguel, un quinto!

Nu in el pueblo op 1000 meter hoogte, weg van dat zwembad huis kan ik de tomaten uit mijn raam zien hangen en ben ik thuis.
Maar ook al mijn jeugdvrienden zie ik weer en ben de gelukkigste man op deze aardkloot als we samen onze soulpartys doen met georgie mcrae erbij die inmiddels ook al lang ons dorp in limburg ontdekt heeft haha

Ja, het is de moeite waard, als je tevreden bent met weinig want al het vele brengt niet alle geluk en dat kan in nederland en in andalucia.

PS, Roelant heb er wat van proberen te maken, maar 36 jaar of zo in een paar regels blijft lastig, maar je mag altijd een whiskey of een havanna komen drinken zolang je beloofd dat we het niet over politiek gaan hebben hahaha
« Laatst bewerkt op: 08 augustus 2019, 04:24:20 am door Carlo »

Offline pietmeijers

Re: Is het de moeite nog waard?
« Reactie #33 Gepost op: 08 augustus 2019, 04:33:05 am »
Boeiend om te lezen!

Ik kan mij voorstellen dat je je thuis voelt waar je nu woont!

Rijk maakt niet gelukkig, maar gelukkig maakt rijk ......

Offline Bob

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.966
 • Plaats: Woon in Madrid, werk Engeland of elders in Europa
Re: Is het de moeite nog waard?
« Reactie #34 Gepost op: 08 augustus 2019, 10:43:12 am »
Prachtig Carlo!!

Offline SpanjeForum nl

 • Administrator
 • Forumlid
 • *****
 • Berichten: 1.037
 • Welkom - bienvenido
 • Plaats: Benahavís (Malaga)
Re: Is het de moeite nog waard?
« Reactie #35 Gepost op: 08 augustus 2019, 10:51:28 am »
Mooie verhalen allemaal om te lezen! Veel is herkenbaar wat wordt geschreven voor ons expats die al geruime tijd in Spanje wonen en hoe zij tegen Nederland en België aan zijn gaan kijken.
« Laatst bewerkt op: 08 augustus 2019, 10:53:46 am door SpanjeForum nl »

Offline George van de Rebelleclub

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.165
 • Plaats: Pineda de Mar
Re: Is het de moeite nog waard?
« Reactie #36 Gepost op: 08 augustus 2019, 11:37:12 am »
Ik ben eigenlijk nooit echt geëmigreerd. In 1989 ben ik voor het eerst naar Spanje gekomen om er eens een zomerseizoen te komen werken. Eigenlijk vreemd. Ik had niets met Spanje. Ik ging liever naar Italië, eigenlijk alleen omdat ik de taal mooier vond 😉 maar op een gegeven moment wist een vriend van mij hier een baantje te krijgen als reisleider en daardoor kwam ik vaker hier naartoe om hem te bezoeken. Tijdens die bezoeken kwam het wel eens voor dat hij mijn hulp inriep om hem te helpen met transfers o.i.d en eigenlijk beviel dat werk me wel.

Op een gegeven moment had ik een baan in Nederland waar ik werkelijk dag en nacht aan het werk was. O.K. de verdiensten waren er ook naar maar iets van vrije tijd had ik niet meer. Die vriend in Spanje had mij wel eens gezegd dat als ik geïnteresseerd zou zijn in werk in Spanje dat hij wel wat voor mij zou kunnen regelen. Op een gegeven moment was ik mijn werk in Nederland echt zat en heb mijn vriend dus gevraagd wat de mogelijkheden waren. Hij zei me dat ik dan het beste in maart kon komen omdat dan de meeste bedrijven hun personeel voor het seizoen aan het zoeken waren.

Begonnen ben ik als reisleider bij een plaatselijke reisagent. Dit werk beviel mij wel en de verdiensten waren redelijk door de commissies die ik kreeg. In de winter ging ik weer naar Nederland en heb mij daar met baantjes via uitzendbureaus in leven gehouden.
Het jaar daarnaar werd ik gecontacteerd door die agent met het verzoek weer terug te komen aangezien hij me hard nodig had. Tijdens dat seizoen ging die reisagent helaas failliet maar ik kon gelukkig gelijk weer bij een andere aan de slag. Bij die agent heb ik tot 1997 elk seizoen gewerkt. Als het seizoen goed geweest was nam ik in de winter mijn rugzak, kocht een retourticket naar Bangkok en zwierf de hele winter door Z.O. Azië. Was het seizoen niet zo goed geweest dan ging ik naar Nederland en werkte daar via verschillende uitzendbureaus in veel verschillende baantjes.

Na in totaal 8 seizoenen reisleider geweest te zijn was ik het eigenlijk wel weer zat. Ook was ik inmiddels getrouwd. Dat heen-en-weer gereis en in de winter afhankelijk zijn van de verschillende logeeradressen was in mijn eentje wel te doen, maar met z’n tweeën was dat toch lastiger. Dus toen voor het eerst paro aangevraagd en gekregen. Dit was voor het eerst van m’n leven dat ik een werkeloosheidsuitkering had.

Lang heb ik van die uitkering niet kunnen genieten want in januari werd ik gebeld door mijn baas met de vraag of ik geïnteresseerd zou zijn in een baan op de reserveringsafdeling. Nou, dat was weer wat nieuws dus ik was zeker geïnteresseerd dus heb die baan aangenomen en 8 jaar daar gewerkt. Na die 8 jaar had ik daar eigenlijk ook wel weer mijn buik vol van en was dus weer naar wat anders aan het uitkijken. Bij weer een andere plaatselijke reisagent heb ik weer een baan gevonden als hoofd-reisleider en coördinator voor de bussen.
Daar werk ik nu alweer 13 jaar. Naar Spaanse begrippen heb ik hier een redelijk salaris. Wellicht zou ik in Nederland meer kunnen verdienen, maar de kosten zijn ook veel hoger. Als ik zie wat daar aan huur en gezondheidszorg betaald moet worden, dan vraag ik mij echt af hoe mensen daar kunnen leven.
Toen mijn vrouw in 2013 overleed heb ik even met het idee gespeeld on terug te gaan naar Nederland. Maar hier in Spanje heb ik in die periode zo veel hulp en ondersteuning gekregen van vrienden en collega’s dat ik toch besloot hier te blijven. Daarbij heb ik intussen een hele lieve vriendin gevonden, die geen woord Nederlands spreekt, dus dan is wonen daar geen optie meer.
In Nederland wisselde ik ongeveer elke 2 à 3 jaar van werkgever en ben talloze malen verhuisd. Hier ben ik eigenlijk maar 2 keer van werkgever gewisseld (waarvan 1 keer v.w. en faillissement) en in die 30 jaar 4 keer verhuisd. Dus ja, ik kan wel zeggen dat ik hier mijn draai heb gevonden.
Naar Nederland ga ik zo eens in de 3 à 3 jaar om familie en vrienden weer eens te zien. Dat vind ik dan wel weer leuk, maar ben toch ook weer blij als ik weer thuiskom.
« Laatst bewerkt op: 08 augustus 2019, 11:42:19 am door George van de Rebelleclub »

Offline rix legene granada

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.792
 • rix legêne almería
 • Plaats: almería
Re: Is het de moeite nog waard?
« Reactie #37 Gepost op: 08 augustus 2019, 13:47:25 pm »
Piet!! even uit de anonimiteit! Fijn!

Schitterend geschreven, Carlo, een litterator van formaat. Overigens benieuwd, hoe je een havana drinkt. Doe maar eens voor!
« Laatst bewerkt op: 08 augustus 2019, 13:57:45 pm door rix legene granada »

Offline pietmeijers

Re: Is het de moeite nog waard?
« Reactie #38 Gepost op: 08 augustus 2019, 14:07:28 pm »
Piet!! even uit de anonimiteit! Fijn!

Zat ergens in Spanje te waken bij een ernstig zieke die vanochtend vroeg gerepatrieerd is. Spanjeforum houdt ook mij dan wakker !

Was erg onder de indruk van de post van Carlo.

Overigens is dit een superieure draad. Van groot nut voor velen.


Offline SpanjeForum nl

 • Administrator
 • Forumlid
 • *****
 • Berichten: 1.037
 • Welkom - bienvenido
 • Plaats: Benahavís (Malaga)
Re: Is het de moeite nog waard?
« Reactie #39 Gepost op: 08 augustus 2019, 16:55:27 pm »
Een stukje historie dan.   
     
 
Op mijn 17e jaar reed ik voor het eerst mee in de zomer naar Llorett de Mar. Achterin in een Peugeot 204 met een Philips transistor radio met cassette en muziek van de Rolling Stones, Exile in Mainstreet die ik achter elkaar draaide. Muziek die mijn hele leven is bijgebleven, ook omdat dit album in Zuid Frankrijk was opgenomen, tijdens de belasting vlucht van deze legendarische rock groep. In zuid Frankrijk met de ramen open en bij Perpignan de grens over. Het was in de tijd dat de Spaanse grens nog werd bewaakt door de Guardia Civil met karabijnen in de armen, aanslag. Het was een en al avontuur. Ik ging werken bij discotheek Moby Dick in Llorett als glazen ophaler en flyers uitdelen. Veel uren, weinig verdienen maar wel een mooie tijd beleeft. Die zomer zijn wij er ong. 7 weken gebleven. Terug in Amsterdam kon ik weer makkelijk aan het werk. De jaren erna tot ong. mijn 24ste zou ik nog vaker in Spanje komen, Llorett, Benidorm en Fuengirola. Daarna een hele lange tijd Spanje niet bezocht. De jaren erna vaak naar Oostenrijk, Italy, Frankrijk enz.  Op mijn 28ste kwam ik te werken bij de Wagons Lits internationaal op de Auto slaap treinen, de Bar en restauratie divisie. In de tijd dat Pim Fortuin op de 1ste klas slaapwagons als steward werkte. Ik heb met Pim div. malen op Italy gereden.   Ik bezocht vele jaren zo mooie en toeristische plekken kris kras door Europa. München, Oostenrijk, Denemarken, Italië, Milan, Rimini, Rome, San Remo,  Biarritz, Cannes en Portbou Noord Spanje  een klein pittoresk plaatsje met Zuid Franse invloeden. Daar werd de trein verwisseld  voor de bredere rails van het Spaanse spoorwegen net.
 
       
Spanje lag nog niet in mijn toekomst visie. In 1991 werd mijn bedrijf in Nederland, een muziek productie studio overgenomen door een uitgever in het Gooi. Ik maakt een goede deal en had de tijd aan mijzelf en was financieel onafhankelijk .  Ik had export kanalen opgezet naar Duitsland en Malaga. In Duitsland heb ik v.a. 1991  2 en half jaar gewoond. In het Beiers dorpje Nandlstadt 40 km ten noorden van München en later even in München zelf. Ik zag mij daar wel wonen, prachtige natuur, de Alpen dichtbij, mooie meren zoals Starnberger see  maar over het algemeen stugge mensen in Beieren. Tussendoor nog een zomer in Noord zweden, Harnösand vertoefd wat mij ook erg aansprak. Hoe gaat het dan, overal kennissen en een goede vriend van mij, een project ontwikkelaar in Malaga nodigde mij uit om naar Málaga te komen. Ik deed dat. Hij zou mij wel inwerken in de onroerend goed sector, wat er noot van gekomen is. Wij betrokken onze eerste nieuw bouw appartement in een van de mooie buitenwijken van Málaga, Cerrado de Calderón. Dat was in de jaren ´90. In de begin jaren vloog ik nog veel op en neer naar Nederland, Duitsland. Het beviel mij direct in Malaga, alhoewel ik niet de Spaanse taal sprak en ik dat als een grote handicap ervaarde. Ik genoot te veel om mij direct op te laten sluiten op een van de Spaanse taal instituten, Málaga Instituto die bij ons om de hoek lag in dezelfde urbanisatie. Daar kwam ik wel maar dat was meer voor de Zweedse leerlingen van het andere geslacht. Een school met  bar, restaurant, zwembad en appartmenten erbij. In 1994 leerde ik mijn Oekraïense vrouw in Málaga kennen, zij sprak geen Nederlands en ik geen Russisch. Zij was net 3 dagen gearriveerd in Malaga.  Het was liefde op het eerste gezicht. Ik schreef avonds op wat ik de volgende dag wilde zeggen en vertaalde dat naar het Spaans. Zij sprak al wat Spaans. Ik gebruikte een woordenboek en een Franklin vertaal computer Spaans - Engels – Spaans. Een handig apparaatje waar ik veel profijt van heb gehad in het machtig worden van de Spaanse uitdrukkingen. Het vertaald in 12 vormen van grammatica. Ik concentreerde mij op 4 daarvan.   
       

Iedere dag pakte ik een thema en leerde dat uit mijn hoofd. Het voordeel was dat ik de taal dagelijks direct in de praktijk kon brengen. Binnen een mum, een paar maanden sprak ik basis Spaans.   Dat ik in Malaga woonde verveelde ik mij ook vaak en vloog ik naar München waar ik toen een maand ben gebleven. Ik maakte kennis daar met een lokale Audi dealer in Kufstein. Met hem zette ik een export op van Duitse auto´s naar Spanje. Ik was zo bezig, onderweg, verdiende geld en leerde mensen kennen. Na 5 jaar in Malaga te hebben gewoond, hebben wij 6 maanden in Rincon de la Victoria gewoond , 5 km ten oosten van Malaga. Een gat van niks. Niks te beleven behalve op die ene maandagochtend dat na een harde knal, de ramen er uit vlogen van de woning. De ETA had een bommetje geplaats in een container op de hoek van de straat waar wij woonden. Van Rincon zijn we toen naar Fuengirola verhuisd, waar wij de meeste tijd hebben gewoond. In 1999 werd onze dochter geboren, in Hospitaal Costa del Sol. Ik kwam voor het eerst in een Spaans ziekenhuis en stond ik versteld van de kwaliteit en de verzorging in de 3 dagen dat mijn vrouw daar lag. Het leek wel een hotel. In 2004 even kort terug geweest naar Nederland om SpanjeMarktplaats vandaar te ontwikkelen.


Dat ik terug kwam in Nederland koste het beste veel tijd om te wennen aan het systeem, ik was een generatie kloof verder. Onze dochter toen bijna 5 jaar werd voor school opgeroepen en heeft zo Nederlands geleerd en heeft dat altijd bijgehouden.  Ook mijn vrouw spreekt een aardig woordje Nederlands. In 2006 weer terug naar Spanje. In 2009 nam ik het SpanjeForum over en het leven zou nooit meer hetzelfde worden  ;D ;D ;D .  Piet Meijers was een van de aller eerste zakelijk adverteerders op SpanjeMarktplaats. Piet had al meer ervaring met Spanje gerelateerde websites en services en heeft ons, mij vaak kunnen helpen en in die zin veel betekend voor het SpanjeForum . De eerste jaren was het bepaald geen makkie om het forum fatsoenlijk op de rails te krijgen. Er gebeurde altijd wel wat, vaak ook als we op vakantie waren. 3 jaar geleden zijn wij verhuisd naar een mooi stukje groen aan de Costa del Sol, San Pedro - Benahavis. 
       
De balans. Ik haat de zomers, de warmte en drukte. Beste vreemd voor iemand die voor Spanje kiest, woont.  Vaak vluchten wij de zomer maanden als het even kan naar het noorden van Europa. Anderzijds, de zomer duurt hier 3 maanden, alle maanden er om heen is het goed vertoeven in Spanje. Vooral de flexibiliteit en vriendelijkheid in de dagelijkse communicatie met de Spanjaarden hier maken het leven aangenaam. Veel kan hier nog ervaar ik tot vandaag de dag. 
       
Als 2e keus vind ik Zuid Duitsland en Oostenrijk aantrekkelijk, de combinatie van de bergen en meren geven een ander soort rust als hier aan de Costa. Spanje is een mooi land om in te wonen, maar niet het makkelijkste land om in te ondernemen. Veel mensen die willen werken zijn niet consequent door ze te snel afgeleid worden door al het moois wat Spanje heeft te bieden. Of blijven te veel in het Nederlands hangen.  Het uitgaansleven aan de Costa´s, Sociale party’s waar veel mooie praatjes de ronde gaan etc. werkt niet altijd in het voordeel mee.  Kansen voor opgroeiende kinderen zijn nihil als wij dat afzetten tegen Noord Europa. Uitbuiting hier van de werkende jeugd is niet vreemd hier.   90% van de mensen die iets voor hun zelf beginnen hier in het zuiden in Spanje, redden het niet of houden maar net hun hoofd boven water. Wij hebben er meer zien gaan als komen. Ook mensen getrouwd met Spaanse waarvan je het niet verwacht en het uiteindelijk niet redden. Ideaal bestaat niet, uitzonderingen wel. Ronald.

 
« Laatst bewerkt op: 08 augustus 2019, 22:59:28 pm door SpanjeForum nl »

Offline nieuwenoord

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.967
 • Plaats: Macisvenda (Murcia)
Re: Is het de moeite nog waard?
« Reactie #40 Gepost op: 08 augustus 2019, 16:59:43 pm »
Prachtige verhalen! Ik proef bij velen toch die verbondenheid met Nederland, maar altijd weer dat verlangen naar Spanje. Ik prijs me gelukkig dat voorlopig gewoon allebei te kunnen hebben. Viva España!

Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 10.172
 • Plaats: Vic,BCN.
Re: Is het de moeite nog waard?
« Reactie #41 Gepost op: 08 augustus 2019, 17:09:56 pm »
@Rix,een Havana 7 is rum....

Offline Carlo

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 623
 • Plaats: Alhama de Granada
Re: Is het de moeite nog waard?
« Reactie #42 Gepost op: 08 augustus 2019, 22:36:15 pm »
Leuk je reactie te lezen Piet, en inderdaad voelen wij ons heel prettig in de Zafarraya streek. Het bevreemd ongeveer iedereen die ik in nederland en spanje ken maar dat bevestigd voor ons alleen maar het feit dat wij inderdaad "anders" denkend zijn op vele vlakken.

De spanningen lopen hier trouwens de laatste dagen erg op vanwege het door mij al eeder aangegeven hoge aantal loonwerknemers.
Zo rustig als het de laatste jaren was, hoe ongelooflijk veel incidenten er zijn geweest de laatste 10 dagen.
De guardia civil doet zijn rondjes nadat zij hun aanwezigheid bijna hebben verdrievoudigd.
De kranten schrijven er al flink over en morgen zou canalsur verslag komen doen.

Zo eenvoudig kunnen zaken uit de hand lopen....
Een plisje, een hapje, een drankje buiten op straat met de buren doet wonderen om een discussie op gang te brengen waarin ik probeer aan te geven dat we niet mogen vervallen in het "over een kam scheren"
Waar hebben we dit eerder gehoord ?

Kleinschalig Zafarraya is niet anders als andere plekken op deze aardkloot.
Hopelijk loopt het niet uit de hand.

Havana 7 años is inderdaad rum en al jaren een van mijn favoriete drankjes.

Ook wij hebben in mijn eerste periode in spanje een aanslag van de ETA van dichtbij meegemaakt.
Mijn vrouw en ik poetsten toen iedere dag 3 scholen en eentje, een heel kleintje lag in de wijk el calvario van Torremolinos precies naast het cuartel van de guardia civil en juist dat was het doelwit.

Ook ik onderschrijf dat veel landgenoten de geneugten van de costa del sol niet het hoofd konden bieden en daardoor er onder door gingen en berooid of nog erger het land weer moesten verlaten.
Goede partners of business modellen vinden vond ik uitermate lastig, waarbij ik dan wel moet vertellen dat ik de lat erg hoog leg.
Zelf heb ik me nooit meer zakelijk ingelaten op enigzins noembaar niveau in spanje wat denk ik het lastige hiermee direct aangeeft, want tot op de dag van vandaag krijg ik nog verzoeken en aanbiedingen.
Ben het dus helemaal eens met Ronald wat dit betreft.
« Laatst bewerkt op: 08 augustus 2019, 22:38:19 pm door Carlo »

Offline SpanjeForum nl

 • Administrator
 • Forumlid
 • *****
 • Berichten: 1.037
 • Welkom - bienvenido
 • Plaats: Benahavís (Malaga)
Re: Is het de moeite nog waard?
« Reactie #43 Gepost op: 08 augustus 2019, 23:42:09 pm »
Iets rechtzetten, ik schreef dat ik mijn Oekraïnse vrouw in 2004 in Malaga leerde kennen. Dat moet zijn 1994! ik heb het ook in het artikel zelf aangepast. Dit jaar 25 jaar zijn wij samen in een progresieve samenleving (aan de Costa´s gebeurt altijd van alles)  met veel kapers op de kust. Zowel in prive als zakelijk heb ik ervaren. Ik bedoel als je hier nestelt, in 28 jaar 5 keer verhuist van het oosten van Malaga naar het westen San Pedro/benahavis, maak je veel mee. Meer als mensen die 30 jaar in dezelfde huis, beestje, boompje buurt blijven wonen in Nederland. Die vrienden heb ik ook. Niks verkeerd mee, maar ik zou niet met ze willen ruilen. Zij begrijpen ons niet en wij de zittende, thuis blijvers niet.

Het is hier aan de Costa del Sol een levende 7 x 24 x 365 gemeenschap met drukke zomer maanden. Stabiliteit in een relatie is de basis om doelstellingen te kunnen volbrengen, ook al is het is geen garantie tot succes. Ik ben een boek aan het schrijven en zit over de 50.000 woorden. Mijn streven is naar 80.000 woorden te gaan. Stil zitten is niet mijn ding. Verveling, golfen en na afloop wijnen, wijnen, wijnen ... liggen constant op de loer. Ik drink zelf graag een Ribiera de Duero of Rioja Crianza, maar altijd bij gelegenheid en nooit meer dan 2 copas. Het leven op de campo ken ik niet en zal ongetwijfeld anders zijn. Ik vindt het wel gauw droog hier in het achterland en dat is niet iets waar ik voor zou kiezen. Alhoewel ik heb mooi finca´s gezien, maar wat een onderhoud zit daar aan. Sommige expats kiezen daar bewust voor en kan daar niks op op aan te merken zijn. Ieder zo zijn eigen invulling aan het emigratie verhaal.  Veel respect voor al die mensen die de emigtratie stap ooit hebben durven te maken of gaan maken   :D Ook al loopt het spaak, de ervaring die het oplevert is iemand niet meer af te nemen. Het is altijd ergens goed voor, ook voor de terugkeerders.

Offline Spike

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 421
 • Plaats: Orihuela Costa
Re: Is het de moeite nog waard?
« Reactie #44 Gepost op: 09 augustus 2019, 12:58:18 pm »
Aangenaam deze boeiende verhalen te lezen  :)  .
Wij zijn hier komen wonen als ik op pensioen was . Hier kun je met een Belgisch pensioen heerlijk leven , in België kun je er met moeite met overleven .
Mijn gezondheid is er ook op vooruit gegaan , in België volop pijnstillers slikken door de rugpijn , hier bijna niks meer .
Ik begrijp dat het voor buitenlandse gepensioneerden hier goed leven is maar als ik hier de lonen hoor dat de Spanjaarden verdienen is het voor hun toch niet zo rooskleurig .

 

Zoek in een archief van 235.000 berichten. Om gebruik te kunnen maken van uitgebreid zoeken, dient u ingelogd te zijn. Een account aanmaken kan hier.

Online status

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Advertentie SpanjeMarktplaats.nl

* Poll

Topic bestaat niet.

Kies een kleurForumstandaard

Permanent