SpanjeMarktplaats

Auteur Onderwerp: Is het de moeite nog waard?  (gelezen 9885 keer)

Offline Menno V

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 756
 • Plaats: Murcia
Re: Is het de moeite nog waard?
« Reactie #135 Gepost op: 17 september 2019, 09:50:32 am »
Ik lees niet dat je kinderen hebt, dus als je wilt gaan moet je het nu doen. Dan heb je enige tijd, gesteld dat je kinderen wilt, om samen er tegen aan te gaan, zonder de verantwoordelijkheid en kosten van kinderen. Wij hebben twee jonge kinderen, afgezien van de kosten wordt het later een keuze maken. Ligt hun toekomst in Spanje of Nederland. Ergens denk ik voor hun in Nederland, omdat het een rijker land is en je er eenvoudigweg veel meer kunt verdienen. Die mogelijkheid wil ik ze ergens niet ontnemen. Het is tenslotte hun toekomst. 
Wij wonen nu 4,5 jaar hier en een aantal dingen zie ik nu anders. Het klimaat is prettig, maar eigenlijk vind ik de winter te koud, ja veel beter in vergelijking met Nederland, maar toch 4 maanden niet echt warm. Het eerste jaar vond ik het klimaat geweldig, nu wat minder. Ook is het eerste jaar toch wat vakantieachtig, omdat alles nieuw is, en wij veel trips maakten in de weekends. Daarna wordt het gewoon en beginnen de negatieve dingen van Spanje op te vallen.

Ik denk dat het moment nu niet slecht is, omdat de economie in Spanje en Nederland vrij goed is. Dat schept kansen.

Iets anders, ik kreeg weer een hypotheek aanbod van BBVA, nou gezien mijn inkomsten, denk ik niet dat ik dat ooit in Nederland zou krijgen. Het bedrag was zo hoog dat er na hyptotheeklasten en aflossing er nog maar 1200 over was om van te leven. Voor een familie van 4. Ze proberen een max hyptoheek te slijten lijkt het wel, veel te hoog. Ik krijg de indruk dat de Spaanse banken weer geld aan het strooien zijn.

Offline Pau

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 315
 • Plaats: Nigüelas Granada
Re: Is het de moeite nog waard?
« Reactie #136 Gepost op: 17 september 2019, 10:06:27 am »
Ja ik kan hier ook 2x zoveel leven als in NL mogelijk was. Dat lijkt leuk, maar is het natuurlijk helemaal niet.

NL heeft zeker andere kansen dan Spanje te bieden heeft. Als je de mogelijkheid hebt om je kinderen de ervaring mee te geven in verschillende landen en culturen te wonen zou ik dat zeker doen.

Wij zijn ons er goed van bewust dat we in Spanje veel langer financieel voor de kids zullen moeten zorgen dan in NL en dat ze hier veel harder zullen moeten werken om ergens te komen, maar de ervaring die zij nu zullen hebben maakt het voor hen en voor ons zeker waard.

Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 9.877
 • Plaats: Vic,BCN.
Re: Is het de moeite nog waard?
« Reactie #137 Gepost op: 17 september 2019, 12:55:30 pm »
Er is niks mis mee om te dromen,je moet dat ook zeker proberen waar te maken.Verwacht echter niet dat je veel méér aanmoedigingen van de forumleden zal krijgen,behalve dan dat zinnetje van "probeer het maar".
Dat is omdat de forummers die in Spanje wonen óf gewoond hebben gewoon weten waar ze het over hebben,en je eerlijke adviezen willen geven.
Die passen niet altijd in droomplannen maar kunnen je wél aansturen om het goed te gaan doen.
Probeer ipv iets voor jezelf te beginnen in Spanje,dat in NL te doen.Als dat in NL moeilijk blijkt,wat denk je dan hoe het in een vreemd land zou gaan?
Aan de andere kant:mocht het lukken in NL,dan heb je alvast iets wat je misschien mee kan nemen en de activiteit vanuit Spanje door blijven voeren.Ik denk aan internet:verkoop,vertaalservice...

Offline Carlo

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 436
 • Plaats: Alhama de Granada
Re: Is het de moeite nog waard?
« Reactie #138 Gepost op: 17 september 2019, 14:16:55 pm »
"Ik denk aan internet:verkoop,vertaalservice..."

Als digital nomad heb je meer kans in Bali dan in spanje, het leven is er doodgewoon goedkoper.
Eigenlijk is de reactie van patrick het reageren niet waard.

De meesten die hier al lang wonen weten dat maar 1 op de 25 of zo slagen of "het volhouden" om hier een leven op te bouwen als ze geen maandelijkse inkomsten uit pensioen, wao of iets dergelijks uit een noordelijk land ontvangen.
Soms, heel soms lezen we een ervaring van iemand die is terug gegaan en waar het aan ontbrak of waar het fout ging.
Velen hier kunnen wel zeggen waarom, want ze hebben het vaak van dichtbij gezien.

Echtscheidingen vanwege de stress, het niet kunnen weerstaan van de costa-geneugten, het niet kunnen vinden van een baan, hen niet aanleren van de taal met alle gevolgen vandien, het niet slagen van een business (hier zijn legio redenen voor vanwaar de meest voorkomende het niet goed bestuderen van de haalbaarheid), kan zo nog wel even doorgaan.

1 op de 25 is mijn ervaring, ben benieuwd naar de ervaring van de andere forumleden.

Voor de volledigheid moet ik erbij vermelden dat ik het dan niet alleen heb over personen of koppels met beperkte mogelijkheden die komen met een kleine spaarpot van zeg 20.000 euros of zo, ook vermogende mensen heb ik met de bosjes berooid zien teruggaan, en echt niet 4 of 5, echt in dezelfde percentages.

« Laatst bewerkt op: 17 september 2019, 14:24:12 pm door Carlo »

Offline Texas

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.007
 • Plaats: Hondon de Los Frailes
Re: Is het de moeite nog waard?
« Reactie #139 Gepost op: 17 september 2019, 14:24:35 pm »
1 op de 25is mijn ervaring, ben benieuwd naar de ervaring van de andere forumleden.

1 op 25 zou best kunnen, velen verdwijnen opeens, Facebook accounts worden afgesloten of net gedaan of er een andere reden was om terug te keren naar thuisland. Diegene die het volhouden zonder uitkering zitten al langer in Spanje of hebben reserves, echte successen zie je weinig. Nu is er ook een golf van B&B's die worden gesloten in onze regio, nieuwe licentie aanvragen duren 2 jaar als je mazzel hebt blijkbaar en ander werk zie ik niet snel, geen vast werk in ieder geval.

Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 9.877
 • Plaats: Vic,BCN.
Re: Is het de moeite nog waard?
« Reactie #140 Gepost op: 17 september 2019, 15:22:25 pm »
Bali?Zou kunnen,maar de meesten met emigratieplannen vinden een voordeel van Spanje dat het tóch lekker dichtbij is,in geval je eens op familiebezoek oid moet.
Maar wat ikzelf eerder als Spanje zou onderzoeken,zijn andere europese landen zoals Bulgarije.Daar is het leven spotgoedkoop,lekker weer,prachtig landschap,lekker eten...
Een B&B in Spanje is zóó uitgekauwd en wordt steeds duurder om te beginnen,zoals Texas al zegt met de vergunningen en zo,waardoor je duurdere prijzen moet doorberekenen en zo gaat het concept van B&B eigenlijk steeds meer verloren,het was in eerste instantie als goedkoop (maar goed) onderdak bedoelt,maar als ik de prijzen tegenwoordig zo bekijk moeten ze tegen 5 sterren hotels opconcurreren,wat je makkelijk verliest uiteraard.
Kortom:je horizon verbreden/verleggen want Spanje is voor nieuwkomers niet zo makkelijk meer als in "mijn" tijd;toen was het ook niet écht makkelijk,er was zelfs crisis in mijn geval zo rond 1991/92,maar er was nog wel werk te vinden,én ik was nog ongebonden,zonder kinderen en zo,dats scheelt ook erg.

Offline Bob

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.810
 • Plaats: Woon in Madrid, werk Engeland of elders in Europa
Re: Is het de moeite nog waard?
« Reactie #141 Gepost op: 17 september 2019, 17:41:56 pm »
 De succesvolle B&B/ casa rural die ik ken zijn echt uniek en hebben iets unieks wat anderen niet hebben. Ik was enige tijd geleden voor ons jubileum op een lokatie met een fantastisch uitzicht. Werkelijk spectaculair. En verder was alles tot in de details perfect. Ze hebben nu een wachtlijst en zitten altijd vol. Ze zijn ook niet goedkoop. Maar ze hebben veel moeten investeren en de eerste 10 jaar heel hard gewerkt. 

Offline George van de Rebelleclub

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.136
 • Plaats: Pineda de Mar
Re: Is het de moeite nog waard?
« Reactie #142 Gepost op: 17 september 2019, 17:56:11 pm »
Om een kijk te geven op de salarissen hier, ik heb een kantoorbaan, naar Spaanse maatstaven goed betaald, maar naar Nederlandse maatstaven net boven het minimum loon. Het is dat mijn vrouw ook werkt, anders zouden we altijd een stuk maand over houden aan het eind van mijn salaris.

Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 9.877
 • Plaats: Vic,BCN.
Re: Is het de moeite nog waard?
« Reactie #143 Gepost op: 17 september 2019, 19:31:11 pm »
Toen ik begon te werken in '91,in de loods van een bandenimporteur,waarik bestellingen klaar moest maken en bovendien officieel "vrachtwagenchauffeur" was,dat wilde zeggen dat als er soms grotere bestellingen waren,ik die uit mocht rijden met een bestelwagen waar nét een groot rijbewijs voor nodig was,vanwege het gewicht.Geen slaapcabine of niks,en ik ging vanuit Madrid naar Andalucië,Galicië,Andorra en nog veel meer uithoeken.Ik vond het prachtig,ik zag veel van Spanje en dat in de tijd dat er nog elke 2 kilometer zo´n fantastisch wegrestaurant langskwam waar je de lekkerste tapas at en uit een grote collectie cassetebandjes kon kiezen van oa El Fary,Camela of "versies" van bv de Beatles en zo...
Maar to the point:mijn salaris was 90.000pesetas,wat dus nu 540€ zou zijn....Daar kon je verdomme van rondkomen!!!
Ik zat eerst in een "piso compartido",een flat waar je een kamer huurt maar ik had een soort appartementje van 2 kamers en een primitief keukentje en 50 meter van de Puerta del Sol vandaan voor 20.000 pesetas,dus ga maar ná dat er nog genoeg overbleef om van te leven..Iets later betrok ik een nieuwe flat,ik was de allereerste bewoner zo nieuw was ie.Die was duurder,ik dacht 50.000pesetas maar véél dichterbij mn werk,dus dat spaarde ik weer uit aan transport.En nog steeds bijna de helft "vrij" voor je dagelijkse dingen...Ik hoopte natuurlijk ofel op loonsverhoging ofwel (en dat gebeurde dus ook) dat ik iets beter betaalds zou vinden.Dat laatste gebeurde vrij rapido,en wel bij DE Haan verhuizingen.Later gingen ze failliet maar dat kwam doordat Carlo er ook werkte,-)
Alle gekheid op en stokje:die tijden zijn verleden tijd en komen niet meer terug,de economie is dusdanig veranderd met de Euro en het opengaan van de grenzen binnen Europa,althans de Schengen landen,dat al die atraktieve dingen die Spanje 30 jaar geleden écht onderscheidde van de rest van Europa nu gewoonweg niet meer bestaan...Behalve het weer dan,maar zoals we deze week gezien hebben met de gota fria is dat ook aan het veranderen...

Offline Carlo

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 436
 • Plaats: Alhama de Granada
Re: Is het de moeite nog waard?
« Reactie #144 Gepost op: 17 september 2019, 19:51:03 pm »
Leuk verhaal Roelant.
90.000 pesteas in die tijd was een verdomd goed loon. Tenminste in Malaga kon je daar in die tijd alleen maar van dromen.
Bij De Haan, waren de lonen niet slecht, maar dat was waarschijnlijk omdat (wat later bleek) ze er een sigaretten smokkel op na hielden.

Ik mis het spanje van toen enorm...

Offline gallito

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.139
 • Plaats: Midden Nederland
Re: Is het de moeite nog waard?
« Reactie #145 Gepost op: 17 september 2019, 20:02:13 pm »
Mooi verslag Roelant; geeft een kijkje naar een bepaalde Spanje periode.

@patrick2wd
Je zult je ongetwijfeld aangevallen voelen na het neerschrijven van je plannen, maar neem het als goed bedoelde adviezen ter bescherming voor teleurstellingen. Zie het als een lering om teleurstelling te voorkomen.
Het vakantiegevoel van wonen in Spanje is alleen onbekommerd genieten voor mensen met pensioen of een uitkering.

Bedenk ook dat als je naar Spanje emigreert je spaarpotje voor een Nederlands AOW opbouw stopt, tenzij je dit voortzet met een pittige vrijwillige eigen bijdrage. Voor elk jaar buiten Nederland zul je 5% gekort worden. De AOW in Spanje is zeker geen vetpot en gerelateerd aan je aantal gewerkte jaren. Neem dit ook mee in je overwegingen.

Ook in Spanje is de pensioenleeftijd opgetrokken en zul je na je 65e nog even moeten doormodderen met een kleine toelage.

Een B&B is daarom ook niet zo'n origineel idee, ook al ben je werkwillig en heel enthousiast; er zijn er inderdaad al teveel van. Een Spaans hostal of zelf een budgethotel is vele €uros goedkoper.

Zie dus alle reacties op jouw bijdrage niet als een aanval van oa. zuurpruimen, maar lees tussen jouw emoties door even de goedbedoelde adviezen van mensen die het leven in Spanje goed kennen na jarenlange ervaring en kennis.


Blijf welkom voor meer informatie.

   

« Laatst bewerkt op: 17 september 2019, 21:34:26 pm door gallito »

Offline Carlo

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 436
 • Plaats: Alhama de Granada
Re: Is het de moeite nog waard?
« Reactie #146 Gepost op: 17 september 2019, 20:14:36 pm »
https://www.upwork.com/o/jobs/browse/?sort=recency

Zelf denk ik dat "jobs" via bovenstaande link en de vele anderen op dit gebied die er bestaan misschien wel de beste mogelijkheden bied.
Het is zeker ook geen vetpot, maar met een goede internetlijn is er voor aventuriers tenminste een basisloontje te verdienen waarop verder geborduurd kan worden.

Offline Marcella

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.291
Re: Is het de moeite nog waard?
« Reactie #147 Gepost op: 17 september 2019, 20:21:41 pm »
De meeste Band B,s die ze hier in de buurt hebben gesloten hadden helemaal geen vergunning. Dan moet je niet verwachten dat dat lang goed gaat. Uiteindelijk moet je in nederland ook aan je verplichtingen voldoen.

Dus als je serieus wilt werken doe het dan oficieel en dan kun je ook rustig via internet klanten zoeken. Ik heb geen idee of het moeilijk is,ik denk wel dat je iets speciaals moet aanbieden om je te onderscheiden van de rest.

Als het¨ makkelijk is doet iederen het¨ zei mijn vader altijd
« Laatst bewerkt op: 17 september 2019, 20:25:47 pm door Marcella »

Offline Menno V

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 756
 • Plaats: Murcia
Re: Is het de moeite nog waard?
« Reactie #148 Gepost op: 18 september 2019, 10:40:08 am »
De korting op je AOW is 2% per jaar, geen 5%. Wel is het zo dat je bijdrage tegenwoordig veel hoger is dan vroeger als je je vrijwillig bijverzekerd. Dat vrijwillig bijverzekeren duurt max 10 jaar. Als je zelf besluit je pensioen AOW op te bouwen mag je zeker rekenen op 600 pm extra sparen wil je je AOW een beetje afdekken.

Offline gallito

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.139
 • Plaats: Midden Nederland
Re: Is het de moeite nog waard?
« Reactie #149 Gepost op: 18 september 2019, 12:28:24 pm »
Sorry, vergissing van mij. Slordig.

 

Zoek in een archief van 235.000 berichten. Om gebruik te kunnen maken van uitgebreid zoeken, dient u ingelogd te zijn. Een account aanmaken kan hier.

Online status

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Advertentie SpanjeMarktplaats.nl

* Poll

Topic bestaat niet.

Kies een kleurForumstandaard

Permanent