SpanjeMarktplaats

Auteur Onderwerp: Is het de moeite nog waard?  (gelezen 13998 keer)

Offline Eindhovenaar

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 337
 • Plaats: Eindhoven
Is het de moeite nog waard?
« Gepost op: 05 augustus 2019, 13:15:15 pm »
Van de week mijn 11 jarige terugkeer uit Spanje gevierd. Nederland bevalt me goed, alles goed geregeld.
 
Ik zat me af te vragen of Spanje nog echt de moeite is om naar toe te verhuizen, voor het weer hoeft het ook niet meer en waarom dan nog ergens in de campo gaan zitten en een half uur rijden voor je boodschappen?

Terug gaan is mij enorm meegevallen, alleen even overal weer inschrijven en klaar. In Nederland zat werk en alle zekerheden, waarom naar Spanje? Ja een B&B beginnen, veel hebben die droom maar voor 90% is het een nachtmerrie. Werken in de horeca dan, veel uren maken en weinig verdienen en in de winter geen werk.

Nee Nederland is zo gek nog niet!

Maar waarom zijn jullie naar Spanje vertrokken en gaat het goed?  Financieel en ben je niet eenzaam zoals ik er vele heb gezien. Wat missen jullie uit Nederland?

Offline Pau

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 381
 • Plaats: Nigüelas Granada
Re: Is het de moeite nog waard?
« Reactie #1 Gepost op: 05 augustus 2019, 13:58:12 pm »
Wij gaan pas eind augustus definitief emigreren naar Spanje, maar zijn nu al zeer positief verrast over hoe makkelijk de meeste dingen hier gaan. NL, en dan vooral het ondernemerschap, is helemaal kapot geprotocolleerd en dat waren wij zat. We moeten natuurlijk nog maar zien hoe het er hier echt allemaal aan toe gaat, maar we ervaren nu al meer vrijheid. Daar komt ook meer eigen verantwoordelijkheid bij kijken met minder zekerheden, maar dat hoort erbij.

Het klimaat in NL vind ik overigens niet te vergelijken met het Spaanse en was voor ons ook een factor om de stap te zetten.Offline Mariquita

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 614
 • Plaats: Alicante
Re: Is het de moeite nog waard?
« Reactie #2 Gepost op: 05 augustus 2019, 14:07:03 pm »
Mijn partner en ik hebben allebei voordelen van het klimaat hier (minder last van gewrichten, hooikoorts verdwenen als sneeuw voor de zon). Verder hebben wij beide een beroep dat je overal op de wereld zou kunnen uitoefenen. Een half uur rijden voor je boodschappen: dat is lang niet overal zo. Wij wonen in een klein stadje waar toch alles is.

Wat ik uit NL mis? Misschien het gemak om je eens écht goed te kunnen verwoorden als je boos bent op een instantie. :-) Nee, ik mis misschien wel dingen, maar daarvoor heb ik hier dan weer andere dingen in de plaats.

Offline lucky

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 10.904
 • Good luck
 • Plaats: Alzira
Re: Is het de moeite nog waard?
« Reactie #3 Gepost op: 05 augustus 2019, 16:47:10 pm »
waarom dan nog ergens in de campo gaan zitten en een half uur rijden voor je boodschappen?
Waarom ?
Vooral de rust , heb vele jaren met allerlei klanten gewerkt 7/7 .....opeens was ik het beu , was de stress beu , het laat gaan slapen (sluiten frituur en opruimen) en het vroeg opstaan ( openen bakkerij) soms maar  3 uur nachtrust .
Hier kan je in je blote kont gaan zwemmen geen mens die het ziet , zelf luide muziek spelen ( af en toe) niemand die je stoort , je hoort de vogels fluiten , kikkers kwaken , zicht over 8 dorpjes , zwaluwen die in het zwembad komen drinken , het ganse jaar een groene omgeving door de sinaasappelbomen ,
voor ons is dit  het paradijs ....zelfs na 14 jaar 

We zitten wel in de campo en toch maar 3 km van het winkelcentrum en het hospitaal , 4 km van het dorp , 25 km van de zee en de toeristen en we hebben geen kronkel wegeltjes om ergens te geraken . We kenden de buurt sinds 1994 en waren er al jaren verliefd op .
Achter ons bevind zich op 3 km het natuurpark La Murta .Met oude ruines en waterbronnen , de GR route loopt door het park .Het is er zeer mooi .

Sinds een paar dagen verblijft hier een Argentijns koppel uit Cordoba ongeveer het midden van Argentinie ,
Zodra ze hier arriveerden waren ze verbaast over de omgeving en het uitzicht en vooral de rust , de stilte zonder geluid van buren en verkeer , ze hadden eerst een paar dagen in Barcelona verbleven en vonden dat een mooi drukke stad maar veel te rumoerig .

Wij missen soms  onze kinderen en kleinkinderen , dan gaan we een paar uurtjes op skype (haha) verder niks uit Belgie .
Hier voelen we niet die jaloezie onder de mensen , in Antwerpen was het meer zo van ...wie boven mij , altijd groter en beter dan de buren .
Hier groeten mensen elkaar nog op straat zelfs vreemden , de mensen in het stadje zijn hier ook veel vriendelijker en vooral behulpzaamer dan in Belgie .

Wij reizen veel en als we dan na een verlof terug komen beseffen we telkens hoe   goed het hier toch is om te wonen  !!
Eenzaam ? wij hebben toch elkaar en een paar leuke hobby's , wat wil een mens meer ?


Moet wel melden dat wij hier nooit werkten en sinds een paar jaar op pensioen zijn
« Laatst bewerkt op: 05 augustus 2019, 16:49:43 pm door lucky »

Offline nieuwenoord

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.968
 • Plaats: Macisvenda (Murcia)
Re: Is het de moeite nog waard?
« Reactie #4 Gepost op: 05 augustus 2019, 17:54:02 pm »
Ha, ik heb hier vorig jaar gewonnen met mijn Ode aan Macisvenda. Dat beschrijft denk ik wel waarom ik hier nog zo graag woon. De rust, de ruimte, het klimaat, de mensen en de taal (dat laatste kan zowel positief als negatief zijn trouwens, zoals Mariquita hier al aangaf).

Ja, ik vind het hier heerlijk als het gaat om ons fijne huis, de ruimte om ons heen, de bergen, het uitzicht en vooral ons eigen plekje. Dichtbij het dorp, waar we de geluiden van horen, de kinderen op straat horen spelen, de mensen die langskomen om hondjes uit te laten en te wandelen. Maar net niet ín het dorp, officieel campo en toch zo dichtbij. En ja, in het dorp kan je boodschappen doen, maar toch gaan wij graag dat half uur of net wat meer rijden om een fatsoenlijke Mercadona of Aldi te vinden. Die kar vol is toch net wat makkelijker als elke dag een beetje uit dorpswinkeltje. En zoals vandaag: boodschappen gedaan, snel naar huis, de boel in de vriezer gekiept waar nodig en uitgepakt en terug naar twee dorpjes verderop, om even lekker te gaan eten. Daarna siësta ... mmmm. Heerlijk!

We hebben vandaag wel de discussie gehad of we het sociaal altijd leuk vinden hier. Wij zijn geen feestgangers, hoeven niet elke week naar een band waar de hele Hollandse en/of Engelse gemeenschap bij elkaar komt. Eigenlijk doen we dat nooit meer, in het begin nog weleens, maar het is gewoon niet ons ding. En dan val je al snel buiten de kring die van alles met elkaar doet. Maar juist dat kleine dorpje, het goed spreken van de taal, geeft ons het voordeel wél contacten met de Spaanse inwoners te onderhouden en daar genieten we van.

Maar ... ik heb wel geregeld behoefte aan Nederland en sinds vijf jaar (we wonen 9 jaar in Spanje) hebben we een appartement in Nederland, door erfenis en besloten aan te houden. We gaan dus nu 3 keer per jaar naar Nederland, variërend van ongeveer 5 weken tot 2 maanden en daar haal ik mijn hartje op. Contacten met onze kinderen, kleinkinderen, familie, buren, vrienden. Ons sociale netwerk daar is best nog groot en heel gezellig . Ik kan daar enorm van genieten. Maar  ik ben ook altijd weer heel blij als we weer in de auto stappen richting Spanje. Albert knapt vaak zienderogen op door het betere weer, ik ben de drukte rondom het huis dan weer beu (ja, we wonen centraal in het dorp daar, alle voorzieningen, winkels bij de hand, ideaal voor de oude dag) en verlang naar mijn huis en tuin in Spanje. Het grote voordeel van het onderhouden van die contacten in Nederland, is dat er ook geregeld vrienden een aantal dagen naar ons in Spanje komen: We vinden het heerlijk om hen onze omgeving te laten zien en die dagen zijn vaak erg gezellig en waardevol. En zoals het hoort: visite en vis blijven 3 dagen fris (nou vooruit, 5 of 6, max.).

Als ik het zo hoor en lees: de ideale mix en dan kom ik bij je laatste vraag, Eindhovenaar. Ja, je moet dat allemaal maar kunnen doen. Financieel. Albert is volledig afgekeurd en niet voor niks, dat is ook de reden dat we hier naar toe zijn gegaan en de periodes in Nederland tonen weer aan hoe slecht het vaak met hem gaat bij slecht weer. En ook hier is het doseren met energie en maar zien hoe de dagen lopen. Het geeft ons wel een stabiel inkomen en de verkoop van ons vroegere bedrijf zorgt voor de leuke extraatjes. Ik denk dat het heel anders is als je hier gewoon elke dag moet werken en niet de vrijheid hebt om te komen en gaan wanneer je wilt.

En of we nu hier zitten of daar, ik kan me enorm vermaken met handwerken (laag pitje nu) en vooral schilderen. En dat kan overal.

Offline Menno V

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 781
 • Plaats: Murcia
Re: Is het de moeite nog waard?
« Reactie #5 Gepost op: 06 augustus 2019, 09:46:55 am »
We zijn door familieomstandigheden 6 weken in Nederland geweest. Het was er net zo heet als Spanje  ]:( . Wat me opviel, Nederland is effcienter, voelt en ziet er meer af uit. Het land lijkt moderner dan Spanje. De dorpjes in Nederland zijn veel beter kwalitatief gebouwd. Het is meer aangeharkt en daardoor ook wat saaier misschien. De wegen zijn stukken beter, dat merkte ik na de rammelrit over de A 34 Valencia - Teruel -Zaragoza, ook rondom Jaca zijn vele wegen slecht te noemen. Nou weet ik wel, je betaalt er ook bijna geen belasting ervoor, binnenkort zijn zelfs de tolwegen gratis. Benieuwd uit welke pot dat moet komen.

De gezondheidszorg staat toch op een hoger plan in Nederland, heb ik mogen ervaren met mijn vader. Fysiotherapeuten, logopedisten, specialisten, van vaat-, geriatrisch-,  neurospecialitsten en  internisten, alles was in no time geregeld. Ook de faciliteiten zijn veel moderner.  Nogmaals het kost hier minder.

Spanje is een mooi land, zo leeg als je erdoor heen rijdt, een prettig klimaat hier in Murcia (behalve nu dan), en mooie steden en dorpen. Lekker eten, overwegend een toegankelijke bevolking. Maar of onze toekomst hier ligt met 2 kleine kinderen? Ze kunnen hier blijven tm de lagere school, maar ik voorzie een toekomst in Nederland, puur omdat de kwaliteit van de scholen wat ik zo hoor er beter is. En natuurlijk de kansen op werk voor hun is veel beter dan hier in Spanje.

Offline Bob

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.972
 • Plaats: Woon in Madrid, werk Engeland of elders in Europa
Re: Is het de moeite nog waard?
« Reactie #6 Gepost op: 06 augustus 2019, 11:22:20 am »
Ik denk er heel veel aan of ik moet blijven waar ik ben. Er zijn voor en nadelen maar ik kom steeds tot de conclusie dat, mits je inkomen hebt, Spanje (eigenlijk Madrid) het meest ideale woonland is met een gezin. Het is gewoon nergens beter.

Ik denk voornamelijk tussen Frankrijk, Nederland en Portugal. Nederland is niet verkeerd, maar het is heel duur en je betaald heel veel belasting. Als ik ga rekenen denk ik dat er nog nauwelijks geld overblijft voor een vakantie.
Daarnaast is het erg vol en overal druk en er is niet heel veel te doen in je vrije tijd.

Een vriend nam zijn Spaanse vrouw mee naar Nederland en dat was geen succes wang ondanks dat ze goed Nederlands sprak raakte ze in een isolement. Familie komt nooit langs, buren zijn afstandelijk etc.

Daarnaast speelt het probleem met de frictie met de islamitische gemeenschap.

Ook of de scholen zo goed zijn heb ik mijn twijfels. Werkgelegenheid is natuurlijk wel beter.


Maar ook in Spanje zou ik niet in bv Barcelona, Valencia of alicante of de Balearen gaan wonen met kinderen.

« Laatst bewerkt op: 06 augustus 2019, 11:25:23 am door Bob »

Offline Texas

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.061
 • Plaats: Hondon de Los Frailes
Re: Is het de moeite nog waard?
« Reactie #7 Gepost op: 06 augustus 2019, 11:23:43 am »
Ik zat me af te vragen of Spanje nog echt de moeite is om naar toe te verhuizen, voor het weer hoeft het ook niet meer en waarom dan nog ergens in de campo gaan zitten en een half uur rijden voor je boodschappen?

Nou, even een paar dagen zon in NL en weer is net zo mooi als Spanje, spreek je over een paar maanden ;-)  maar appels en peren vergelijken, hoop mis in Spanje maar meer in NL, ben er niet voor niets weg gegaan.

Offline Jan-Willem

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 116
 • Wie het weet mag het zeggen
 • Plaats: Andalucia
Re: Is het de moeite nog waard?
« Reactie #8 Gepost op: 06 augustus 2019, 21:25:49 pm »
Het is maar wat je zoekt en wat je belangrijk vindt. Nederland is prachtig mooi aangeharkt. Waar is de vrije natuur gebleven? In Nederland gaat af en toe zo'n ziekenhuis failliet, en krijgt een plaats af en toe geen huisarts die zich er wil vestigen. In Spanje ..?? Artsen gewoon in loondienst - huisartsen (en onderwijzers) gewoon op een plek neerzetten. Het gaat om de bewoners, niet om de beroepen.

De ruimte en de variatie in het land, in Spanje, vind je in NL niet (meer). Spanjaarden hoeven niet zo nodig naar het buitenland op vakantie, want ze hebben alles in eigen land. Nederlanders trekken massaal de grens over ... waarom?

Doe mij hier in de bergen van de Sierra Nevada een glas wijn en een tapa .... Euro 2,40. Doe mij een glas wijn op een terras in NL .... zeg het maar. Downtown Rotterdam of Groningen Euro 6 zonder tapa .... of meer .... En de prijzen in de NL horeca ... en van NL klussers .... Geef mij Spanje dan maar.

De sociale cohesie - je hebt hier geen verzekeringen (nodig), want je hebt familie. Die mentaliteit (NL jaren 50? Kent u Swiebertje nog? - moet je nu die mantelzorgers horen klagen). Bij de fiëstas hier staat bromsnor als lead singer op het podium. 1000 mensen - geen enkele misdraging - niemand dronken - gewoon alles "in het nette". Ga eens naar Rotterdam, Groningen of de Achterhoek. Vraag het eens aan NL hulpverleners. Waar ik woon in Zuid Spanje .... ondenkbaar. Mensen hebben veel minder maar zijn veel tevredener (met hun levenslot - Nederlanders hebben dat verleerd: "ik heb toch recht op ....").

De kwaliteit van de gezondheidszorg en van het onderwijs lijken me moot questions. Te complex om simpel te beantwoorden. In NL ook 1000 overbodige doden in ziekenhuizen door gebrek aan "overdrachtsprotocollen". Want ja - als het niet geregeld is .... Artsen zijn hier verplicht een deel van hun tijd in staatsziekenhuizen te werken - het andere deel zijn ze "vrij". Kom daar in NL maar om - waar vond je ook al weer al die miljonairs? Juist ja - bij medisch specialisten en bij advocaten: zorg en recht - daar moet in NL lekker aan verdiend worden.

Spanje is een prachtig land, voor wie genoeg heeft van de NL "waarden", van individualisme, van hebben hebben, van meer meer meer. Nederland is een mooi aangeharkt land, waar alles geregeld is. Als dat is hoe je wilt leven. Ik niet.

Ik mis niet eens de HEMA. Al vind ik Marcel Boekhoorn's panda-story geweldig.

Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 10.177
 • Plaats: Vic,BCN.
Re: Is het de moeite nog waard?
« Reactie #9 Gepost op: 06 augustus 2019, 22:32:36 pm »
Jan-Willem,je verhaal klopt niet helemaal en dan op het punt van de doktoren,waarvan jij zegt dat die verplicht zouden zijn een deel van hun tijd in staatsziekenhuizen te werken.Hier haal je een paar dingen door elkaar ,namelijk:in Spanje studeer je medicijnen,net als in elk ander land.Echter bestaat de optie in dienst te komen van de Seguridad Social als arts of verpleegkundige.Hiervoor is het nodig één van de zwaarste testen binnen de EU te volbrengen,de MIR.Haal je dat ,dan heb je een bevoorrechte positie omdat je dan als ambtenaar voor de rest van je leven een goed salaris hebt van de Seguridad Social en je bent vrij om daarnaast je eigen privé-kliniek te beginnen of iets anders...inderdaad die gasten verdienen veel geld maar het kost ook veel moeite om daar te komen.De meesten komen nm niet verder als het afronden van hun medicijnen studie en gaan gewoon in loondienst ergens,of beginnen hun eigen kliniek maar dan dus zonder die steun in de rug van een vast ambtenaarsalaris...
Verder hangt het erg af van wáá´r in Spanje je zit,want er is een enorm gelazer met leerkrachten,die óók ambtenaar kunnen zijn óf interim....daar is enorm veel trubbels mee.
De Hema zit ook al op veel plekken in Spanje inmiddels...

Offline Carlo

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 631
 • Plaats: Alhama de Granada
Re: Is het de moeite nog waard?
« Reactie #10 Gepost op: 06 augustus 2019, 22:33:18 pm »
Ik weet het niet maar een gokje, "Monachil " ?

Offline Menno V

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 781
 • Plaats: Murcia
Re: Is het de moeite nog waard?
« Reactie #11 Gepost op: 07 augustus 2019, 09:38:54 am »
Als je hier met een pensioen zit is Spanje goed toeven. Ja ik vind het ook een mooi land, maar mij lijkt dat Jan Willem het wel erg rooskleurig voorstelt. Als je hier moet werken is het niet zo zonnig meer. Zag gisteren dat de helft van de arbeidscontracten flexibel zijn over de laatste 10 jaar. En dan heb ik het nog niet over de hoogte van het salaris.
Mijn huisbaas betaalde een Oekrainse klusser 10 euro voor 20 minuten werk. De beste man moet daarvoor komen, en ook hij moet leven. Lekker goedkoop ja, maar het is toch wel een beetje uitbuiting. Bouwt hij voor die 10 euro pensioen op? Een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Ik denk het niet.
Ja de drankjes op de terrassen zijn goedkoop, dat vind ik ook fijn. Maar ik vraag me af wat de ober verdient, en wordt die wit betaald? Hoeveel betaald de bareigenaar eigelijk aan belastingen.

Als je ziek wordt heb je in Spanje een groot probleem. Je familie MOET voor je zorgen als je langdurig ziek bent? Wat ben ik blij dat we dat niet in Nederland hebben. Mijn vader ligt in een verpleegtehuis. Mijn moeder kan hem helemaal niet verzorgen. Ik woon ver. Dus ik vraag me af hoe goed dat in Spanje geregeld is. Mijn arts werkt van 9 tot 3 uur 's middags op het SS. Hij doet geen huisbezoeken. De beste man werkt 30 uur per week. Volgens mij is de gezondheidszorg in Spanje ook niet houdbaar gezien de tekorten.

En graaiers. De grootste graaiers wonen in Spanje. Het land waar het grootste verschil bestaat tussen arm en rijk in West0 Europa. De hoogste CEO salarissen van Europa vind je in Spanje. Ook nu nog, ook bij de banken. 

Ik zie Spanje als een leuk land als je een gegarandeert goed inkomen hebt, anders wordt het toch wat minder zonnig.

Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 10.177
 • Plaats: Vic,BCN.
Re: Is het de moeite nog waard?
« Reactie #12 Gepost op: 07 augustus 2019, 10:35:08 am »
Spanje is een groot land en heel divers,met enorme verschillen tussen noord zuid,oost of west,en alles wat daar tussenin ligt.Niet alleen qua klimaat maar óók levensstandaard en kwaliteit.
Ik ben veels te lang weg uit NL om te kunnen vergelijken;als ik daar een paar dagen verblijf is dat iets anders als er weer te wonen,daar krijg je op die manier denk ik niet een goede indruk van.

Offline Fred.v.s.

 • Geregistreerd lid
 • Forumlid
 • *
 • Berichten: 83
 • Plaats: Estepona
Re: Is het de moeite nog waard?
« Reactie #13 Gepost op: 07 augustus 2019, 11:09:18 am »
In de aantal jaren dat wij hier komen geeft mij niet voldoende vertrouwen om ons werk, zekerheid in Nederland op te zeggen. Spanje is een mooi land, maar dat geld ook voor andere landen buiten Nederland. Het klimaat is waarom wij voor Zuid Spanje kiezen en als je zoals ons hier af en toe komt, vindt ik alles best goed geregeld. Goede infrastructuur etc. Economisch geeft Spanje mij weinig vertrouwen, uitzonderingen daar gelaten. Van een mooi klimaat alleen kun je niet leven.

Offline Bob

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.972
 • Plaats: Woon in Madrid, werk Engeland of elders in Europa
Re: Is het de moeite nog waard?
« Reactie #14 Gepost op: 07 augustus 2019, 11:33:31 am »
Als je hier met een pensioen zit is Spanje goed toeven. Ja ik vind het ook een mooi land, maar mij lijkt dat Jan Willem het wel erg rooskleurig voorstelt. Als je hier moet werken is het niet zo zonnig meer. Zag gisteren dat de helft van de arbeidscontracten flexibel zijn over de laatste 10 jaar. En dan heb ik het nog niet over de hoogte van het salaris.
Mijn huisbaas betaalde een Oekrainse klusser 10 euro voor 20 minuten werk. De beste man moet daarvoor komen, en ook hij moet leven. Lekker goedkoop ja, maar het is toch wel een beetje uitbuiting. Bouwt hij voor die 10 euro pensioen op? Een arbeidsongeschiktheidsverzekering? Ik denk het niet.
Ja de drankjes op de terrassen zijn goedkoop, dat vind ik ook fijn. Maar ik vraag me af wat de ober verdient, en wordt die wit betaald? Hoeveel betaald de bareigenaar eigelijk aan belastingen.

Als je ziek wordt heb je in Spanje een groot probleem. Je familie MOET voor je zorgen als je langdurig ziek bent? Wat ben ik blij dat we dat niet in Nederland hebben. Mijn vader ligt in een verpleegtehuis. Mijn moeder kan hem helemaal niet verzorgen. Ik woon ver. Dus ik vraag me af hoe goed dat in Spanje geregeld is. Mijn arts werkt van 9 tot 3 uur 's middags op het SS. Hij doet geen huisbezoeken. De beste man werkt 30 uur per week. Volgens mij is de gezondheidszorg in Spanje ook niet houdbaar gezien de tekorten.

En graaiers. De grootste graaiers wonen in Spanje. Het land waar het grootste verschil bestaat tussen arm en rijk in West0 Europa. De hoogste CEO salarissen van Europa vind je in Spanje. Ook nu nog, ook bij de banken. 

Ik zie Spanje als een leuk land als je een gegarandeert goed inkomen hebt, anders wordt het toch wat minder zonnig.

Ik overweeg dus ook wel eens om in Nederland te gaan wonen. (Ik heb alleen maar in Nederland als kind en in mijn studie tijd gewoond en een jaartje gewerkt)
Maar ik stuit dus op de bezwaren die ik eerder noemde.

Toen ik dit voorjaar in Nederland was realiseerde ik me hoe duur het is. Gisteren nog hebben we weer even huizen gezocht op fundament.nl en het is onbeschoft duur. Ik vraag me echt af hoe mensen met een modaal of lager inkomen in Nederland leven.

Daarnaast is het, afhankelijk waar je gaat wonen, sociaal een schok. Even bij de buren een wijntje drinken, kinderen ziek en meteen familie voor de deur om op ze te passen, tien barretjes binnen loop afstand... het is er meestal niet meer bij.

En na een paar dagen vakantie zitten we daar altijd met de vraag waar nu weer naar toe? Als we de speeltuin gezien hebben en de Efteling en de dierentuin gehad hebben. Waar je je in Spanje nooit verveelt is Nederland geen land voor vertier maar een werk en tv kijk land.

Het perfecte land bestaat niet, het is overal wat. Maar ik zie ergens waar het gras groener is dan in Spanje. (Figuurlijk dan!)

 

Zoek in een archief van 235.000 berichten. Om gebruik te kunnen maken van uitgebreid zoeken, dient u ingelogd te zijn. Een account aanmaken kan hier.

Online status

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Advertentie SpanjeMarktplaats.nl

* Poll

Topic bestaat niet.

Kies een kleurForumstandaard

Permanent