SpanjeMarktplaats

Auteur Onderwerp: In Nederland belaste uitkeringen na invoering vlaktaks  (gelezen 780 keer)

Offline Reinier

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 221
 • Plaats: Vilajoyosa
In Nederland belaste uitkeringen na invoering vlaktaks
« Gepost op: 11 oktober 2017, 23:36:31 pm »
In het regeerakkoord is in de belastingplannen o.a. een vlaktaks opgenomen om het belastingstelsel te vereenvoudigen. De vier belastingschijven worden teruggebracht van 4 naar 2 schijven, waarbij de eerste schijf loopt tot ca. € 68.600 met een tarief van 36,93%. Fijn voor de mensen die in Nederland wonen, maar voor hen die in het buitenland wonen met een in Nederland belaste uitkering kon dat weleens heel vervelend uitpakken.
Zij zijn namelijk vrijgesteld van de premies Volksverzekeringen en betalen in Nederland alleen het belastingdeel. De premies Volksverzekeringen (27,65%) zijn nu opgenomen in het overall tarief (resp. 36,55% en 40,80%) van de eerste 2 belastingschijven (resp.  € 19.982 en € 33.791). In de 2 schijven betalen de "buitenlanders" nu dus 8,90% en 13,15% (gem. 10,64%).

In de plannen van het regeerakkoord ingaande 2019 worden deze schijven vervangen door 1 schijf die loopt tot € 68.600. De premies werden over maximaal € 33.791 (max. 2e schijf) berekend en zullen in 2019 wellicht over max. € 68.600 berekend worden tegen een lager percentage. Dit nieuwe percentage zal waarschijnlijk pas in het najaar 2018 bekend worden. Stel voor het gemak dat het tarief gehalveerd wordt van 27,65% naar 14%, dan gaat de "buitenlander" met een in Nederland belaste uitkering bij een overall-tarief van 36,93% ongeveer 22% belasting betalen. Een verdubbeling van de huidige belasting.

Of zie ik iets over het hoofd??

Offline Jack

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 889
 • Plaats: Xabia / Javea
Re: In Nederland belaste uitkeringen na invoering vlaktaks
« Reactie #1 Gepost op: 12 oktober 2017, 09:22:17 am »
Reinier,
In jouw voorbeeld zou dit een aanzienlijke vermindering aan "inkomsten" voor de premies voor volksverzekering betekenen aangezien het modaal inkomen ca. €37.000 is.
Hoe men dit gaat oplossen weet ik niet misschien dat de toekenning voor het gedeelte voor de premies voor volksverzekering onveranderd blijven.

Offline Reinier

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 221
 • Plaats: Vilajoyosa
Re: In Nederland belaste uitkeringen na invoering vlaktaks
« Reactie #2 Gepost op: 12 oktober 2017, 12:30:46 pm »
Jack,
Je hebt gelijk met betrekking tot het modale inkomen en in mijn voorbeeld zou het inderdaad minder desastreus uitpakken, maar wel leiden tot meer te betalen belasting. Echter er zijn op internet een aantal rapporten te lezen die ten grondslag liggen aan de invoering van de vlaktaks.
Hieruit blijkt dat de premies volksverzekeringen gefiscaliseerd gaan worden, net zoals als dat hier in Spanje gebeurd. Met andere woorden uit de totale belastingopbrengst worden de sociale voorziening betaald. Is er minder geld uit de pot nodig voor de sociale voorzieningen dan kan de belasting omlaag en omgekeerd. Het is dus niet bekend welk deel van de individuele belasting naar deze voorzieningen gaan.

In het regeerakkoord is alleen een uitzondering gemaakt voor de AOW-ontvangers, zij betalen immers geen
AOW-premie. Om te voorkomen dat zij fors meer gaan betalen zijn er voor hen drie schijven. In de eerste schijf zal dan het belastingtarief van 36,93% verlaagd worden met 17,9% (=huidige AOW-premie).

Mijn vorige stuk kan dus de prullenbak in, maar .... het effect voor ons "buitenlanders met een in Nederland belaste uitkering" zou weleens veel desastreuzer kunnen zijn.

Nederland is nog steeds in gesprek met Spanje om het belastingverdrag aan te passen, zodat Nederland de heffingsbevoegdheid krijgt over alle uit Nederland ontvangen inkomsten (mogelijk AOW uitgezonderd). Of  er veel animo zal zijn om de nadelige effecten van de fiscalisering van de premies volksverzekeringen te compenseren betwijfel ik. Uitgangspunt is dat Nederland het belastingstelsel wil vereenvoudigen en dat de "buitenlanders" in Nederland belasting betalen. 

Offline Teun van Rooyen

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 93
 • Plaats: Ribadesella, Asturias
Re: In Nederland belaste uitkeringen na invoering vlaktaks
« Reactie #3 Gepost op: 12 oktober 2017, 13:55:17 pm »
Reinier,

Bij zo'n 'fiscalisering' van volksverzekeringspremies zou de merkwaardige situatie ontstaan dat de 'buitenlanders' hun rechten op volksverzekeringen hebben opgegeven, maar er wel aan meebetalen. Dat zou een totale omkering zijn van de gang van zaken tot nu toe in Nederland: het profijtbeginsel overboord zetten. Verder lijkt mij dat het zgn. 'tripartite overleg' tussen overheid, vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers dan ook nergens meer over zou gaan. Alle druk komt dan bij de overheid te liggen en de politieke keuze worden er alleen maar spijkerharder van.

Voor 'buitenlanders' die de inkomstenbelasting over hun (pré-)pensioenuitkering wel in Nederland afdragen, zoals alle ABP-uitkeringsgerechtigden, zou de fiscalisering inderdaad een financiele ramp zijn. Hoeveel zullen er dan verarmd vanuit vele landen weer terugkeren naar Nederland? 200.000? Dat is behoorlijk wat ontevreden stemvee erbij..

Offline Teun van Rooyen

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 93
 • Plaats: Ribadesella, Asturias
Re: In Nederland belaste uitkeringen na invoering vlaktaks
« Reactie #4 Gepost op: 12 oktober 2017, 16:47:36 pm »
Het 'tripartite overleg' heeft natuurlijk niets met de volksverzekeringen te maken, foutje. De AOW-uitkering zal er echter niet stabieler op worden, als die geheel uit de belastingopbrengsten betaald moet worden.

Offline U2brutus

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 564
 • Plaats: Sitges (BCN), ES
Re: In Nederland belaste uitkeringen na invoering vlaktaks
« Reactie #5 Gepost op: 13 oktober 2017, 17:33:50 pm »
De premies werden over maximaal € 33.791 (max. 2e schijf) berekend en zullen in 2019 wellicht over max. € 68.600 berekend worden tegen een lager percentage.

Pfoei Reinier, je laat vele van ons even heftig schrikken.

Ik hoop dat het zo'n vaart niet zal lopen. Gaan ze inderdaad de premie verlagen en dan geheel uitspreiden over de 1ste schijf, dan ontstaat er volgens mij een behoorlijk gat. De meeste inkomens vallen binnen de huidige eerste 2 schijven. Als deze mensen een stuk minder gaan betalen, dan moet dat opgebracht worden door degenen die daarboven zitten. Dat zou dan betekenen dat deze netto veel meer gaan bijdragen aan de volksverzekeringen, terwijl de eerste groep er voordeel bij heeft. Een extreem soort nivellering, die volgens mij voor geen VVD'er acceptabel zal zijn.

Helaas weet je het tegenwoordig met geen enkel kabinet zeker meer, dus ik begin maar vast te duimen dat het voor de meesten van ons hier geen verregaande consequenties gaat hebben. Ik zie ook niet in waarom ik zou moeten bijdragen aan volksverzekeringen waar ik geen gebruik van kan maken.
« Laatst bewerkt op: 13 oktober 2017, 17:37:08 pm door U2brutus »

 


Zoeken in het archief van 175.000 postings! Om te kunnen zoeken, dient u ingelogd te zijn.

Online status

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Advertentie SpanjeMarktplaats.nl

* Poll

Topic bestaat niet.

Kies een kleurForumstandaard

Permanent