SpanjeMarktplaats

Auteur Onderwerp: Hacienda op z´n best  (gelezen 6246 keer)

Offline Jack

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 938
 • Plaats: Xabia / Javea
Re: Hacienda op z´n best
« Reactie #45 Gepost op: 18 mei 2019, 12:08:18 pm »
Teun, voor de aanvraag van de vrijstelling heb ik de laatste keer ook niet de ‘Verklaring belastingplicht woonland’ kunnen gebruiken omdat deze niet in het Spaans beschikbaar was.
Ik heb de verklaring van Fiscaal resident (Residencia Fiscal en Espana convenio) meegestuurd. Deze kun je zelf downloaden van de Hacienda site mits je al een keer aangifte hebt gedaan in Spanje en je toegang hebt tot de hacienda site (met een digitaal certificaat of cl@ve). Daarbij nog een kopie van de laatste belastingaangifte (modelo 100) in Spanje.
Dit was voldoende om de aanvraag voor de vrijstelling in behandeling te laten nemen. Duurt ca. 6 weken voordat je antwoord krijgt.
Ik vraag me af of het werkelijk zo is om een bewijs te krijgen van welk soort inkomen je hebt je dit moet doen via een aanvraag voor de vrijstelling. Het kan natuurlijk maar lijkt me toch vreemd.

Offline Teun van Rooyen

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 103
 • Plaats: Ribadesella, Asturias
Re: Hacienda op z´n best
« Reactie #46 Gepost op: 18 mei 2019, 15:38:37 pm »
Mijn gestor, die zich vorig jaar niet liet overtuigen door mijn opmerking dat mijn ABP-pensioen (publiekrechtelijk), is dit jaar overstag gegaan nadat ik hem de Spaanse tekst van het fiscaal verdrag had gegeven. Vervolgens beweerde hij bij hoog en laag dat een aangifte van mijn wereldinkomen niet nodig was, omdat ik slechts een (voor Spanje) niet-belastbaar bedrag geniet, dus is er geen sprake van een belastbaar wereldinkomen in Spanje.Ahum. Maar hopen dat dit goed komt.

Daarom wilde ik voor de zekerheid ook een verklaring van de NL belastingdienst. De tip van jou, Jack, zou ik moeten kunnen opvolgen aan gezien er vorig jaar dus wel aangifte gedaan is van het wereldinkomen (ik genoot toen voor een heel groot gedeelte nog een salaris, dat trouwens ook in NL belast was) en de aanslag uitkwam op 0,50 eurocent... Mijn gestor zou dus over toegang tot mijn digitale gegevens moeten beschikken.
En wat betreft die verklaring vanuit NL, tja, de belastingdienst beweerde stellig dat het moest via het aanvragen van een vrijstelling. Het komt mij ook als onzinnig voor, maar aan de andere kant zitten wij allen in een (relatief kleine) groep voor wie het niet loont een geautomatiseerd systeem te maken. Dus gaat alles handmatig en minder efficient.

Offline Jack

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 938
 • Plaats: Xabia / Javea
Re: Hacienda op z´n best
« Reactie #47 Gepost op: 18 mei 2019, 15:57:41 pm »
Teun, ga op zoek naar een andere gestor!

Offline U2brutus

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.074
 • Plaats: Sitges (BCN), ES
Re: Hacienda op z´n best
« Reactie #48 Gepost op: 25 mei 2019, 13:39:11 pm »
Voor hen die denken dat de gegevensuitwisseling tussen Hacienda en de Nederlandse fiscus een feit is, moet ik toch melden dat dit wel tegenvalt.


Dit ontving ik gisteren van onze accountant:
We hebben van de Spaanse belastingdienst twee verzoeken voor het belastingjaar 2014 ontvangen (zie in de bijlage).

Ze vragen jullie de Spaanse aangifte inkomstenbelasting 2014 in te dienen. Daar jullie in 2014 nog geen fiscaal resident waren in Spanje, kunnen we deze verzoeken als dusdanig beantwoorden. In dat geval hebben we een verklaring van fiscale residentie van het desbetreffende land nodig. In Nederland is dit een ‘woonplaatverklaring’ en dit document kan worden opgevraagd via woonplaatsverklaring@belastingdienst.nl. Daar de Nederlandse belastingdienst een aantal weken nodig heeft om aan het verzoek te voldoen, en de brieven van de Spaanse belastingdienst ten laatste op 7 juni 2019 een antwoord vereisen, dienen we ook een verzoek tot uitstel in te dienen.


Even ter toelichting.
Huurcontract appartement stond op onze naam per 1-11-2014
15 December 2014 zijn wij uitgeschreven in Nederland
17 December 2014 kregen wij onze Padrón

In 2017 hebben Spanje en Nederland een convenant getekend dat zij inzage krijgen in elkaars gegevens indien hier om verzocht wordt.

En dan moet ik dus nu voor de 14 dagen die wij hier in 2014 gewoond hebben een futiliteit als een woonlandverklaring gaan regelen!? Wat een baarlijke nonsens is dat convenant dan?

Over dit soort dingen kan ik mij dus mateloos opwinden.
Ook in Nederland gebeurden dit soort dingen en bekroop mij vaak het gevoel dat een ieder die de zaken netjes volgens de regels doet, juist tegen dit soort praktijken aanloopt. Maar als je de kluit flink belazert kom je er heel vaak goed mee weg en wordt je geen strobreed in de weg gelegd, want dat kost moeite!?

Ook nu we in Spanje wonen weet ik van diverse types dat ze lak hebben aan alle regels en lekker doen wat voor hen het voordeligst is. En er zijn er bij die dit al moeiteloos 8 jaar volhouden, zonder dat Hacienda hen ook maar 1 keer aanspreekt.

Natuurlijk weet ik dat zij het risico lopen om tegen de lamp te lopen en kunnen wij gewoon elke nacht rustig gaan slapen(als de ergernis gezakt is tenminste)! Maar je zou bijna wel eens denken van 'zou ik ook niet eens .................' ):D ):D

Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 9.760
 • Plaats: Vic,BCN.
Re: Hacienda op z´n best
« Reactie #49 Gepost op: 25 mei 2019, 14:21:08 pm »
Als je 2 weken had gewacht met uitschrijving zou er waarschijnlijk niks aan de hand zijn geweest.
Nou denken ze NL misschien zoiets van:"Die brutus heeft de laatste 2 weken zeker de lotto gewonnen of een erfenis gehad of zoiets".Je had sinds de ingang van je spaanse huurkontrakt nét zogoed op vakantie kunne zijn in spanje.Tot 3 maanden niks aan de hand.Het feit dat je die laatste 2 weken niet aangeeft in NL,doet hun misschien iets vermoeden.Heb je over die 2 weken in 2014 in Spanje dan aangifte moeten doen hier?

Offline U2brutus

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.074
 • Plaats: Sitges (BCN), ES
Re: Hacienda op z´n best
« Reactie #50 Gepost op: 26 mei 2019, 12:46:31 pm »
Heb je over die 2 weken in 2014 in Spanje dan aangifte moeten doen hier?

Nee, dat hoefde volgens onze accountant toen niet. Maar achteraf komt Hacienda daar dus op terug.

Als je 2 weken had gewacht met uitschrijving zou er waarschijnlijk niks aan de hand zijn geweest.

Dat heb ik toen wel overwogen, maar durfde het uiteindelijk niet aan. Door het uitschrijven in Nederland op 15 December, zouden wij 1 week later onverzekerd raken, want de GBA geeft dit door aan ziektekosten verzekeraars. Vandaar dat ik zo snel mogelijk wilde inschrijven bij de Seguridad Social. En daar had ik eerst weer het Padrón voor nodig!

Nogmaals, ik wilde alles juist netjes en zuiver houden, maar betreur dit nu een beetje.

Het komt wel weer goed, maar het kost wel weer tijd, moeite en ergernis.
En die gegevensuitwisseling tussen beide landen wordt dus blijkbaar allen toegepast als het hen beter uitkomt. Burgers moeten weer gewoon met extra documenten komen om aan te tonen dat alles klopt.
Wat dat betreft moet ik Nederland wel eens schouderklopje geven. Ze hebben Spanje niet allen geholpen met het opzetten van het belastingsysteem, maar zijn tevens geslaagd het motto 'Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker' ook hier compleet ongeloofwaardig te maken!

Offline Menno V

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 744
 • Plaats: Murcia
Re: Hacienda op z´n best
« Reactie #51 Gepost op: 27 mei 2019, 09:31:03 am »
Volgens mij heeft de gemiddelde belastinginspecteur helemaal geen inzage in buitenlandse gegevens. Ik kon langskomen omdat de Spaanse gegevens niet klopten met de te betalen loonbelasting. Daarnaast merkte ik dat hij geen overzicht had van gegevens uit Nederland. Wellicht dat die opgevraagd kunnnen worden, maar ik geloof echt niet dat ze die overzichten even kunnen lezen.

Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 9.760
 • Plaats: Vic,BCN.
Re: Hacienda op z´n best
« Reactie #52 Gepost op: 27 mei 2019, 10:50:13 am »
Mij is gebleken dat bepaalde gegevens wél uitgewisseld worden:
-Inschrijving Gemeente
-gegevens uit eigendomsregisters
-bepaalde bankgegevens

Voor wat betreft Hacienda heeft het er ook mee te maken of je al langer meedraait of nieuw bent.
Óók speelt bv mee dat als je bv vanaf 1 januarie je inmigratie/belastingjaar begint,Hacienda dat eerder voor lief zal nemen als dat je dat verderop in het jaar doet.In dat laatste geval zullen ze info willen over de voorgaande periode,en ófwel ze vragen die info aan jou ófwel ze vragen het op war ze denken dat ze het zouden kunnen krijgen.
Het zit nog erg in de beginfase,maar ik zou er niet op rekenen dat Hacienda géén toegang zou hebben tot je buitenlandse gegevens,ik denk dat het gewoon nog niet volledig geautomatiseerd/operatief is maar dat komt beetje bij beetje natuurlijk wél.
Er is ook nog iets anders wat hier speelt:als Hacienda jou om gegevens vraagt uit het buitenland bijvoorbeeld,is dat een kans die ze je geven om zélf met die dingen op de proppen te komen.Mocht je dat niet doen en zei gaan zélf op onderzoek uit en ze vinden wat,dan ben je nog niet klaar...
Dat is zélfs zo met nationale gegevens.
De aangifte van mijn vrouw is in behandeling,maar apart gelegd want:de gegevens die zei opgeeft komen niet overéén met de borrador die Hacienda heeft gemaakt.Wat is het geval?
Mijn vrouw heeft vorig jaar 3 verschillende inkomstenbronnen gehad:
-College van advokaten
-haar eigen fakturatie als autonoma
-2 maanden loondienst.
Nou wil het geval dat in de borrador van Hacienda alléén maar de gegevens van het college van advakaten staan;de andere 2 dingen zijn nog helemaal niet verwerkt...Terwijl die 2 maanden loondienst nota bene haar werkgever het ministerie van Justitie was,kan je nagaan hoe goed er data uitgewisseld worden zelfs tussen spaanse instellingen...
« Laatst bewerkt op: 27 mei 2019, 10:58:34 am door roelant »

Offline U2brutus

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.074
 • Plaats: Sitges (BCN), ES
Re: Hacienda op z´n best
« Reactie #53 Gepost op: 27 mei 2019, 13:02:57 pm »
Volgens mij heeft de gemiddelde belastinginspecteur helemaal geen inzage in buitenlandse gegevens.

Menno, ik weet ook niet of de gemiddelde ambtenaar hier zomaar over kan beschikken.
Maar er vindt wel degelijk een automatische uitwisseling plaats, zoals je kunt lezen in Hoofdstuk 3 van het bijgevoegde Memorandum.

Offline theonederlof

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 50
 • Plaats: Montroig Del Camp
Re: Hacienda op z´n best
« Reactie #54 Gepost op: 27 mei 2019, 13:12:50 pm »
 Neem maar aan van mij dat de Spaanse belasting alle gegevens kunnen bemachtigen. Van het jaar 2012 hebben ze alle info over mijn inkomen ( dus alle jaarinkomsten ) gespecificeerd naar mij toe gezonden met het verhaal dat ik het een en ander zoals aftrek ziekenkosten ed. Maar moest verklaren.
Nog steeds zitten ze achter mij aan met weer andere zaken terwijl ik alleen pensioen inkomsten heb die alleen maar per jaar dalen. Het zijn echt mieren n....."

Offline Carlo

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 359
 • Plaats: Alhama de Granada
Re: Hacienda op z´n best
« Reactie #55 Gepost op: 27 mei 2019, 13:42:18 pm »
Ik heb zojuist het verzoek gekregen van britse buren om even op het gemeente huis langs te gaan ivm met een schrijven dat ze ontvangen hadden waarin werd vermeld dat ze uit het padron zullen worden verwijderd vanwege onterechte inschrijving.
Ik heb de brief hier voor me liggen en zal de tekst hieronder kopieeren en de reactie van het gemeentehuis meedelen waar ik zelf mijn twijfels over heb.

Het zou zo maar eens kunnen zijn dat dit schrijven naar heel veel mensen zal worden gestuurd en de aanvang is van een grootscheepse controle betreffende zaken die we hier al tot in het oneindige hebben besproken en waarvoor oa Piet, Roelant en ondergetekende vaak hebben gewaarschuwd.

De tekst is in het spaans en ik zelf heb nu geen tijd om de tekst te vertalen dus wie er de tijd voor heeft mag het doen aub.

Notification,

Area funcional: Poblacion y demarcacion territorial
Dpto: Padron de habitantes
Expediente: xxxxx
Asunto: Baja por inscripcion indebida

Habiendo tenido conocimiento este ayuntamiento de que Vd. no reside en el domicilio en el que figura inscrito en hoja padronal, xxxxxxxxxxx, y en base a lo establecido en el articulo 72 del real decreto 1690/1986, de 11 de julio, por el que se aprueba el reglamento de poblacion y demarcacion territorial de las entidades locales (en su redaccion dada por el real decreto 2612/1996, de 20 de deciembre), le comunico que se ha procedido a incoar de oficio expediente para proceder e darle de baja del padron de este municipio, por no cumplir los requisitos establecidos en el articulo 54 del mencionado reglamento.

No obstante, le comunico que dispone de 15 dias, a contar desde la recepcion del presente escrito, para manifestar si esta o no de acuerdo con la baja, pudiendo, en este ultimo caso alegar y presentar los documentos y justificaciones que estime oportunos, al objeto de acreditar que en este, o en otro municipio, en el que reside el mayor de dias al año.

En el caso que no efectue alegacion alguna, una vez transcurrido el plazo señalado al efecto, la baja se llevara a cabo con el informe favorable del consejo de empadronamiento, con la consiguiente repercusion en el censo electoral.


Het advies van de beambte op het gemeentehuis was dat bij aankomst van het koppel zich weer gewoon kon inschrijven en dat dit schrijven alleen geld voor diegenen die geen permanente status hebben en dat deze zich iedere 2 jaar opnieuw moeten inschrijven om hun padron niet te laten vervallen.

Ik heb het koppel geadviseerd om zich voorlopig zeker niet opnieuw in te schrijven tot nader order van mij met de aantekening dat ik mezelf in hun geval waarschijnlijk nooit meer zou inschrijven in het padron.

Als er forumleden zijn die weet hebben van een soortgelijk schrijven dan zou ik dit graag vernemen.

Buitenlanders die na dit schrijven het advies van de gemeente beambte opvolgen zouden naar mijn mening niet vreemd moeten opkijken als ze daarna snel een brief ontvangen van hacienda ....
« Laatst bewerkt op: 27 mei 2019, 13:59:12 pm door Carlo »

Offline George van de Rebelleclub

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 2.123
 • Plaats: Pineda de Mar
Re: Hacienda op z´n best
« Reactie #56 Gepost op: 27 mei 2019, 14:30:31 pm »
Ze zullen er bij die gemeente ervan uit gaan dat de Brexit al een feit is en het Verenigd Koningkrijk al uit de EU is. En inderdaad, alle buitenlanders van buiten de EU moeten iedere 2 jaar hun inschrijving bij de gemeente verlengen. Mijn vrouw moet dit ook doen omdat ze van buiten de EU is, ook al heeft ze een residencia die 5 jaar geldig is.

Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 9.760
 • Plaats: Vic,BCN.
Re: Hacienda op z´n best
« Reactie #57 Gepost op: 27 mei 2019, 15:06:38 pm »
Dit is een standaard brief van een Gemeente die inmiddels gedigitaliseerd is.Élke Gemeente is verplicht om iedere 2 jaar hun Padrón te checken op anomalias.
Buitenlanders met een verblijfsvergunning(dus van buiten de EG)zijn verplicht élke 2 jaar hun Padrón te vernieuwen bv.
[size=78%]Als jij jouw Padrón hebt ergens maar verder niets,zoals bv :-numerito coche(wegenbelasting)[/size]
-Hacienda heeft jouw adres niet
-Seguridad social kent je niet
-Ook kan het opvallen dat je IRPF-non residents betaald vanwege je huis,maar wél in het Padrón staat...
Al dat soort dingen generen zo´n standaard brief,waarop je dan binnen 15 dagen moet antwoorden dat je ófwel je Padrón wilt vernieuwen ófwel dat je ergens anders ingeschreven staat.Je zit dan in elk geval alvast in de molen...
Mijn advies is óók:niet opnieuw inschrijven,tenzij het wél je woonplaats is uiteraard.

Offline Menno V

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 744
 • Plaats: Murcia
Re: Hacienda op z´n best
« Reactie #58 Gepost op: 27 mei 2019, 16:15:00 pm »
Mijn vrouw komt uit Singapore en wij hebben nog nooit een brief van de gemeente ontvangen om de padron te vernieuwen. Verder zit er nog een fout in waar we later achterkwamen, ons zoontje die hier geboren is, staat in de padron geregistreerd met de Spaanse nationaliteit. Het zou de Nederlandse nationaliteit moeten zijn. Maar laat maar, ik heb geen zin om daar nu weer een ochtend aan te besteden om dat te veranderen.

Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 9.760
 • Plaats: Vic,BCN.
Re: Hacienda op z´n best
« Reactie #59 Gepost op: 27 mei 2019, 17:13:13 pm »
Kleinere Gemeenten,die al gedigitaliseerd zijn,sturen brieven.Grotere Gemeenten plaatsen dit op het aankondigings bord in het stadhuis,meer niet,dus dan is de kans groot dat je dat nooit ziet.
Verder is de gemeente dus verplicht elke 2 jaar "schoonmaak" te houden,maar véle gemeentes hebben daar een achterstand in.
Het is natuurlijk vervelend om er achteraan te gaan,maar ikzelf zorg toch liever dat het in orde is en alles zoveel mogelijk klopt.

 

Zoek in een archief van 235.000 berichten. Om gebruik te kunnen maken van uitgebreid zoeken, dient u ingelogd te zijn. Een account aanmaken kan hier.

Online status

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Advertentie SpanjeMarktplaats.nl

* Poll

Topic bestaat niet.

Kies een kleurForumstandaard

Permanent