SpanjeMarktplaats

Auteur Onderwerp: Catalonie dreigt met onafhankelijkheid.....  (gelezen 40755 keer)

Offline Legendario

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 497
Reageer op: Catalonie dreigt met onafhankelijkheid…..
« Reactie #375 Gepost op: 25 november 2012, 22:04:58 pm »
Ik volg de Catalaanse politiek ook niet heel nauw, maar volgens mij had het nationale blok die meerderheid al (62 voor de CiU en 10 voor de ERC).
« Laatst bewerkt op: 26 november 2012, 05:04:58 am door 907 »

Offline Andres

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 5.104
Reageer op: Catalonie dreigt met onafhankelijkheid…..
« Reactie #376 Gepost op: 25 november 2012, 22:09:00 pm »
De CIU van Mas is om de vermeende zwartgeldscandaal in Lichtenstein/Zwitserland maar bovenal om haar tweeslagchtigheid afgestraft, net als de PSOE, maar zoals Don al zegt, er is een duidelijke meederheid die het pad van de onafhankelijkheid wenst in te slaan.

Het is de coalitievorming afwachten.

Voor mij het belangrijkste nieuws, want het leer er eerst niet op, gelukkig is de rasistiche ultra-rechtste catalaanse partij niet het parlement binnengedrongen.
« Laatst bewerkt op: 26 november 2012, 05:11:26 am door 18 »

Offline rix legene granada

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.477
 • rix legêne almería
 • Plaats: almería
Reageer op: Catalonie dreigt met onafhankelijkheid…..
« Reactie #377 Gepost op: 25 november 2012, 23:16:48 pm »
De klucht van het "zwarte geld" heeft, Andrés, geen enkele rol gespeeld bij deze verkiezingen daarvan ben ik overtuigd, dat mocht de PP willen!
Ikaros in Catalunya, was mijn eerste gedachte: wie te dicht bij de zon wil komen zal zijn vleugels smelten en in zee donderen.
De samenwerking tussen ERC en CiU aangaande onafhankelijkheid heeft maar één raakpunt en verder zijn beide partijen volstrekte tegenpolen die op geen enkel terrein kunnen en zullen samenwerken.
Wat me het meeste verbaast is dat Mas na dit pak slaag blijft zitten waar hij zat. Hij zal gewond doorstrompelen tot aan de volgende verkiezingen en zijn toon zal matigen nu gebleken is dat zijn grote woorden geen indruk hebben gemaakt.
De Catalaanse politiek is meer dan ooit gespleten en in verwarring dankzij een losgeslagen zeemijn die als een gek tussen de schepen ronddobberde.

Ik verwacht dat het souvereinisme nu in de ijskast zal gaan tot de volgende verkiezingen. Mas kan op geen enkele manier meer de toon volhouden die hij tot nu toe aansloeg. Het wantrouwen tussen de marxistische ERC en de rechts-kapitalistische CiU is zo fundamenteel dat er van enige samenwerking geen sprake zal kunnen zijn.
Als Mas nog iets wil uitvoeren van zijn programma (voor zover hij dat dan had) zal hij opnieuw, o, ironie, een beroep moeten doen op de PP maar nu vanuit een ernstig verzwakte positie.

Het doet me overigens deugd, dat veel Catalanen hebben ingezien dat onafhankelijkspraatjes geen wanbeleidsgaatjes vullen,
De PSC zal zich de komende jaren gedeisd houden, Ciutadans is ondanks de grote winst nog steeds een dreumes, de linkse IPC is een satelliet van de nationale IU en zal die koers blijven varen als alternatief voor de radicalere ERC.

Het landschap is er op een bepaalde manier overzichtelijker op geworden. Per saldo hebben de onafhankelijkheidspartijen één zetel ingeleverd maar de onderlinge verhoudingen binnen dat kamp zijn drastisch veranderd.

Het zal rustiger worden aan Spanje's noord-oostgrens en van souvereiniteitseisen zal de eerste tijd weinig meer vernomen worden. Zelfs een referendum zie ik niet meer plaatshebben gezien de koudwatervrees die Mas inmiddels moet voelen. We moeten niet vergeten dat de meerderheid in het Parlament krap is en dat een niet onbelangrijk deel van de CiU-stemmers, namelijk de christendemocraten van Duran tegen onafhankelijkheid zullen stemmen als het erop aan komt.

Hoogmoed komt voor de val, leert de oude wijsheid. Wie zó impulsief zijn politiek bedrijft verdient een geduchte afstraffing, waarvan acte.

Het was overigens aardig en interessant om al dat Catalaans te horen de hele avond. Nu het niet werd ondertiteld kon je mooi je Catalaans oefenen. Heb het goed kunnen volgen allemaal.
« Laatst bewerkt op: 26 november 2012, 06:20:13 am door 24 »

Offline Jote

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 239
Reageer op: Catalonie dreigt met onafhankelijkheid…..
« Reactie #378 Gepost op: 26 november 2012, 07:23:14 am »
Dank je wel Rix, voor deze samenvatting. De uitslag neemt mijn bezorgdheid niet weg, maar ik kan nu goed geïnformeerd én met een glimlach mijn auto in op weg naar de baas.
« Laatst bewerkt op: 26 november 2012, 14:23:14 pm door 1276 »

Offline Gabriella

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 1.359
 • Plaats: Igualada (Barcelona)
Reageer op: Catalonie dreigt met onafhankelijkheid…..
« Reactie #379 Gepost op: 26 november 2012, 08:37:05 am »
Ik ben geen expert, maar ik kan alleen zeggen wat ik om me heen heb gehoord/gezien/beleefd. Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat de CIU zo zou dalen. Maar achteraf is het wel logisch. Om drie redenen:

1. Wat betreft nationalisme werd de CIU (echt waar) te soft gevonden. Veel CIU-stemmers zijn overgestapt naar ERC, die zijn zetels ruim heeft verdubbeld en nu de tweede politieke partij is na CIU.

2. Angst dat CIU weer met de PP in zee gaat. Dat herinneren de CIU'ers zich nog, en velen waren daar niet blij mee.

3. De CIU is tot nu de regerende partij geweest, en de regerende partij is altijd de boeman, want ze doen het in de ogen van het volk nooit goed.

De PSC is zoals verwacht gedaald in zetels, zij het niet zo sterk als men hier dacht. Ze worden er van "beschuldigd", zowel door catalaanse nationalisten als door de radicale spaanse centralisten, aan geen enkele kant te staan (zoals A. Sànchez Camacho van de PP zei: "wat ben je nou, vis of vlees?"). Hun federalisme is volgens mij pure utopie. Het kan alleen verwezelijkt worden met de PSOE aan de macht, maar als vervolgens de PP weer regeert zullen zij de boel weer terugdraaien, lijkt me. Verbeter me maar Rix, als ik het mis heb.

Globaal gezien zijn is er nog steeds een grote meerderheid voor een referendum (CIU+ERC+ICV+CUP= 87 van de 135 zetels). Dit zijn de nationalisten, in meerdere (ERC) of iets mindere (ICV) mate. Tegen een referendum, en vóór centralisatie zijn PP+C's= 28 zetels, dat is beduidend minder. En de overige 20 van de PSC... tja, zoals bekend is, "ni carn ni peix"...

En ja, CIU zal samen moeten werken met... met wie? Ze sluiten zelf de PP uit, maar persoonlijk vertrouw ik het niet zo. Met de PSC lijkt me onwaarschijnlijk, en ik hoop dat het ERC gaat worden.
« Laatst bewerkt op: 26 november 2012, 15:37:05 pm door 1466 »

Offline rix legene granada

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.477
 • rix legêne almería
 • Plaats: almería
Reageer op: Catalonie dreigt met onafhankelijkheid…..
« Reactie #380 Gepost op: 26 november 2012, 10:44:44 am »
Je analyse, Gabriel.la is juist op één punt na, denk ik. De winst van de ERC zit hem niet zozeer in de verwachtingen over een referendum en daarna. Op dat punt konden de Catalanen met een gerust geweten CiU stemmen. Het is de combinatie van kortingen en falen op alle gebieden waarop een parij kán falen die de CiU zetels heeft gekost, zoals je in je punt drie al schreef.
Daarom had ik wél verwacht dat de CiU zou worden afgestraft.

Omgekeerd is dat precies de reden waarom de ERC heeft gewonnen: ze bieden een combinatie van independentisme én een socialer beleid. Dat ze dat nooit waar kunnen maken is een ander hoofdstuk.
De CiU is niet gestraft voor 'softheid' zoals je schreef maar voor falend economisch beleid en drastische kortingen.

Samenwerking met de ERC in overwinningsroes zal alleen kunnen wanneer de CiU al haar principes verloochent want compromissen sluiten in Spanje is onmogelijk. Daarom zal de PP, in versterkte mate nu, weer opduiken.
Het kon Mas de kop wel eens kosten in de loop van de komende twee jaar. Niemand kan ongestraft zo blunderen als hij heeft gedaan.

Voor een verdere analyse van de toekomst, zie mijn stukkie "stilte na de storm?"
« Laatst bewerkt op: 26 november 2012, 17:44:44 pm door 24 »

Offline roelant

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 9.009
 • Plaats: Vic,BCN.
Re: Catalonie dreigt met onafhankelijkheid.....
« Reactie #381 Gepost op: 01 december 2017, 15:54:36 pm »
Ik hal deze draad naar boven,omdat het leuk is oude ruzies terug te lezen...nee hoor,maar wat interessant is,dat we nu precies 5 jaar verder zijn en er toch wel onverwacte dingen gebeurd zijn.

Offline rix legene granada

 • Forumlid
 • ***
 • Berichten: 4.477
 • rix legêne almería
 • Plaats: almería
Re: Catalonie dreigt met onafhankelijkheid.....
« Reactie #382 Gepost op: 03 december 2017, 18:57:18 pm »
wat heb ik zalig gelijk gekregen....:-)

 


Zoeken in het archief van 175.000 postings! Om te kunnen zoeken, dient u ingelogd te zijn.

Online status

 
 
Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.

Advertentie SpanjeMarktplaats.nl

* Poll

Topic bestaat niet.

Kies een kleurForumstandaard

Permanent